تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 11 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نـادانى، مايـه مرگ زندگان و دوام بدبختى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803311515




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

علوم انساني قلمرو مشترك حوزه و دانشگاه است/ قدمهايي برداشته شده ولي كافي نيست


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: علوم انساني قلمرو مشترك حوزه و دانشگاه است/ قدمهايي برداشته شده ولي كافي نيست
رئيس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه با بيان اينكه قلمرو مشترك حوزه و دانشگاه نقطه اي است كه امروز به منطقه علوم انساني تعبير مي كنيم، گفت: قدمهايي كه برداشته شده قدمهاي خوبي است ولي كافي نيست و هنوز با رسيدن به هدفهاي اساسي نظام جمهوري اسلامي فاصله داريم.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام والمسلمين دكتر محمدباقر سعيدي روشن، رئيس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به مناسبت 27 آذرماه، شهادت آيت الله دكتر مفتح كه روز وحدت حوزه و دانشگاه نام گرفته به چند سؤال پاسخ داده است كه اكنون از نظر شما مي گذرد.

*هدف امام خميني(ره) از طرح وحدت حوزه و دانشگاه چه بوده است؟

جامعه اسلامي براي دستيابي به مقاصد خود، نيازمند وحدت و همگرايي در همه ابعاد و اضلاع است. قرآن كريم مي فرمايد: «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا» همه با همديگر در راه خداوند اعتصام به حبل الله داشته باشيد. بنابراين اگر در يك جامعه اسلامي وحدت و يكپارچگي برقرار باشد و دستهاي مسلمانان با همديگر باشد طبيعتا مقاصدي كه جامعه اسلامي دارد حاصل مي شود. در اين بين وحدت و هم افزايي دو نهاد تأثيرگذار و دانش ساز، مثل دانشگاه و حوزه تأثير بسزايي مي تواند داشته باشد.

كاركرد اوليه نهاد حوزه و نهاد دانشگاه، توليد دانش همراه با مسئوليت و رسالت است؛ گرچه قلمرو كاري اين دو نهاد يكسري عرصه هاي اختصاصي و يكسري عرصه هاي مشترك دارد. به نظرم بخش علوم پايه عرصه اختصاصي دانشگاه هاست. همچنين شناخت ابعاد و اضلاع اسلام و تبيين ديدگاه هاي اسلامي در زمينه هاي مختلف رسالت اساسي و اصلي حوزه تلقي مي شود. قلمرو مشترك حوزه و دانشگاه نقطه اي است كه امروز به منطقه علوم انساني تعبير مي كنيم. به گمانم هم حوزه و هم دانشگاه، در اين نقطه با همديگر اشتراك كاري دارند.

در هر يك از اين بخشها با لحاظ آرمانها و اهداف جامعه اسلامي يك نوع همسويي در جهت و هم افزايي در ابزارها و عملكردها مي تواند مؤثر باشد اما به خصوص در اين بخش مشترك كار حوزه و دانشگاه در توليد دانش با توجه به مباني فرهنگ و ارزشهاي جامعه اسلامي اهميت بسزايي پيدا مي كند. در اين نقطه هم حوزه و هم دانشگاه مسئوليت دارد.

فرهنگ جامعه، گردش كار جامعه، تصميم سازيها و اجراي امور در جامعه اسلامي در بخشهاي مختلف امور اجتماعي، امور تعليم و تربيت، امور مربوط به تقنين و ... نقاطي است كه همكاري جدي و متعامل نهاد حوزه و دانشگاه را مي طلبد. به اين دليل اين نقطه ها، نقطه هاي مكمل همديگر و ميان رشته اي است. بناي اساسي امام راحل(ره) در تأسيس انقلاب فرهنگي و تأكيد بر انقلاب فرهنگي اين بحث تلقي مي شده است. همچنين تأكيدات و توصيه هاي مكرر مقام معظم رهبري در اين نقطه حائز اهميت است.

*تاكنون در اين راستا و تأمين اين هدف چه كارهايي انجام شده است؟

اگر امروزه بخواهيم تمدن اسلامي را بر پايه هاي مباني توحيدي تجزيه و تحليل كنيم، عامل نرم افزاري اين تمدن، بخشهاي فرهنگ، ارزشها، مباني و نقطه علوم انساني تلقي مي شود. در اين نقطه همگرايي و تعامل كاري و افزايش نيروها، مكمل هم بودن از ناحيه حوزه و دانشگاه حائز اهميت فراوان است. به عبارت ديگر رسيدن به جامعه اسلامي به هدفهاي بلند و قله هاي تمدن و پيشرفت مبتني بر ارزشها، اخلاق و مباني فرهنگ انساني و اسلامي بدون همكاري و هم پوشاني و همگرايي اين دو نهاد ميسر نخواهد بود. كارهايي كه تاكنون انجام گرفته كارهاي مقبولي است ولي طبيعتا كافي نيست و ظرفيتهاي بيشتري براي همكاري و تعامل وجود دارد.

خوشبختانه در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه كه يكي از نقاط تلاقي همكاريهاي اين دو نهاد محسوب مي شود در عرصه تحقيقات علوم انساني از نيروها و دانشمنداني كه با همديگر كار مي كنند چه در حوزه و چه در دانشگاه استفاده مي كنيم. اساس كارهاي ما براساس همكاري اين دو نهاد و افزايش ظرفيتهاي اين دو نهاد هست، ولي اينها كافي نيست. به نظرم دامنه اين همكاري و وحدت را مي بايد گسترش دهيم براي اينكه اهداف جامعه اسلامي مختص به يك نقطه يا مركز يا نهاد نيست بلكه به سراسر كشور تعميم پيدا مي كند. بنابراين به نظرم يك سلسله كارهاي مفيدي انجام شده ولي در عين حال بايسته هايي وجود دارد كه بايد تلاش كنيم.

روزهايي مانند 27 آذر ـ روز وحدت حوزه و دانشگاه ـ به عنوان نماد تلقي مي شوند كه به مناسبت شهادت شهيد مفتح اين روز به اين عنوان نامگذاري شده است ولي مهم اين است كه ما به اين روز اكتفا نكنيم بلكه به شكل نهادينه شده و پذيرفته شده بايد فرهنگ همكاري و وحدت و تعامل و هم افزايي نهادهاي مؤثر در توليد دانش و تصميم سازي را به صورت تعريف شده و تعميم يافته براي جامعه فراهم كنيم.

اميدواريم اين موضوع به صورت بايسته تري تحقق پيدا كند گرچه همچنان كه عرض كردم امروزه زمينه هاي همكاري بسيار خوب و قابل توجه و اعتناست.

دستاوردهاي ما در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به دست آورديم، آثاري كه در رشته هاي گوناگون علوم انساني با رويكرد اسلامي چه در عرصه روانشناسي، چه در عرصه علوم تربيتي يا جامعه شناسي يا اقتصاد داريم محصول همكاري دو نهاد حوزه و دانشگاه است منتها همان طور كه عرض كردم اين نوع رويكرد و عملكرد بايد گسترش پيدا كند.

*چه كارهايي لازم است در اين زمينه انجام شود؟

اين تجربه را بسيار مطلوب ارزيابي مي كنيم امروز زمينه ها و آثار خوبي داريم. اصلا بنياد پژوهشگاه به اشاره امام راحل(ره) بر همكاري حوزه و دانشگاه بوده است و كارهاي ما امروز به صورت مشترك و ميان رشته اي و ميان محققان حوزه و محققان دانشگاه و افرادي كه هم تخصص هاي اسلامي و هم تخصصهاي دانشگاهي را دارند دنبال مي شود. رويكردها و جهت گيريهاي به صورت علمي دنبال مي شود و آثار خلق مي شود اما هنوز با رسيدن به هدفهاي اساسي نظام جمهوري اسلامي فاصله داريم. قدمهايي كه برداشته شده قدمهاي خوبي است ولي كافي نيست.

كد خبر: 2198098

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۱۰:۲۵

چهارشنبه 27 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن