تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 25 اسفند 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اگر بسم اللّه‏ را قرائت كنى، فرشتگان، تا بهشت تو را حفظ مى‏كنند و آن شفاى هر در...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید پرینتر سه بعدی

سایبان ماشین

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

خودارزیابی چیست

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

مهاجرت به استرالیا

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

خرید عسل

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قالیشویی اسلامشهر

قفسه فروشگاهی

چراغ خطی

ابزارهای هوش مصنوعی

آموزش مکالمه عربی

اینتیتر

استابلایزر

خرید لباس

7 little words daily answers

7 little words daily answers

7 little words daily answers

گوشی موبایل اقساطی

ماساژور تفنگی

قیمت ساندویچ پانل

مجوز آژانس مسافرتی

پنجره دوجداره

خرید رنگ نمای ساختمان

ناب مووی

خرید عطر

قرص اسلیم پلاس

nyt mini crossword answers

مشاوره تبلیغاتی رایگان

دانلود فیلم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1865350580




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سنت‌های استقبال از ماه خدا: سفری به میان آیین‌های منطقه‌ای و باورهای عامیانه


واضح آرشیو وب فارسی::

با نزدیک شدن به روزهای پایانی ماه شعبان، نشانه‌هایی از دگرگونی در سراسر جامعه پدیدار می‌شود. خانه‌ها و فضاهای شهری، همگی خود را برای استقبال از ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خداوند، آماده می‌کنند. این ماه که سی روز به طول می‌انجامد، با حال و هوایی متفاوت از سایر ایام سال، خرده‌فرهنگ‌های خاصی را شکل می‌دهد که از مدت‌ها پیش از آغاز آن، زندگی مردم را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در همین راستا، یک پژوهشگر فرهنگ عامه به بررسی آداب و رسوم ویژه پیشواز ماه رمضان پرداخته و راهکارهایی برای حفظ و احیای این سنت‌ها ارائه کرده است.



اهمیت ماه رمضان در فرهنگ عامه

یاسمین مجتهدپور، پژوهشگر فرهنگ عامه، به اهمیت ماه مبارک رمضان در فرهنگ عامه مردم و نقش آداب و رسوم آن در شکل‌گیری فرهنگی خاص در میان مردم اشاره کرد. او با تأکید بر تنوع فرهنگ مردم ایران، بیان داشت که این فرهنگ تمامی جنبه‌های زندگی انسان، از تولد تا مرگ، را در بر می‌گیرد. بخشی از این فرهنگ، موسمی یا فصلی است و بر اساس تقویم‌های مشخص، مانند تقویم شمسی، قمری، میلادی یا گاهشماری‌های محلی، برگزار می‌شود. ماه رمضان، به عنوان یکی از آیین‌های موسمی مبتنی بر تقویم قمری، مجموعه‌ای بی‌نظیر از باورها و آیین‌های گوناگون را در خود جای داده است. به همین دلیل، پژوهشگران حوزه فولکلور از آن به عنوان «فرهنگ رمضان» یاد می‌کنند. در واقع، سنت‌ها و آیین‌های مذهبی، بخش اساسی و کلیدی در تمامی فرهنگ‌ها به شمار می‌روند.

آیین‌های پیشواز ماه رمضان

مجتهدپور در ادامه به آیین‌های ویژه پیشواز ماه رمضان اشاره کرد و گفت: پاکی و طهارت از کینه، آلودگی و گناه، از شروط اساسی روزه‌داری در ماه رمضان است. به همین منظور، شاهد طیف گسترده‌ای از آیین‌های پیشواز، از جمله خوشامدگویی به ماه رمضان، پرداخت خمس و زکات، صحافی قرآن، دلجویی از خانواده‌های عزادار، آشتی‌کنان، دوختن چادر، تهیه مایحتاج یک ماه، خانه‌تکانی، نظافت شخصی و غبارروبی مساجد، در میان مردم هستیم.

تغییرات و فراموشی آیین‌ها

این پژوهشگر فرهنگ عامه، در خصوص تغییراتی که در گذر زمان در آداب و رسوم ماه رمضان رخ داده است، گفت: با وجود تأثیرات فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، بسیاری از آیین‌های ماه رمضان همچنان به شکل سنتی خود باقی مانده‌اند، مانند مناجات‌خوانی، مجالس ختم قرآن، نذرها و خیرات، آیین‌های نیمه ماه رمضان (نیمه برات)، مراسم احیا و شب‌نشینی‌ها. برخی دیگر از آیین‌ها نیز به شکل امروزی تغییر یافته‌اند، مانند بازی‌ها و سرگرمی‌ها، روش‌های بیدار شدن برای سحر و تشخیص زمان افطار. با این حال، برخی از آداب و رسوم، مانند توپ‌درکردن یا استفاده از بوق حمام برای اعلام وقت سحر، دیگر در زندگی امروزی مردم جایگاهی ندارند.

راهکارهای حفظ آیین‌ها

مجتهدپور برای جلوگیری از فراموشی این بخش از فرهنگ عامه ماه رمضان، پیشنهادهایی ارائه کرد: تولید برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی درباره آیین‌های فراموش شده، ثبت این آیین‌ها در فهرست میراث ناملموس کشور و جلب توجه مسئولان و علاقه‌مندان به فرهنگ مردم، به ویژه آیین‌های منطقه‌ای، می‌تواند از نابودی آنها جلوگیری کند.

آداب و رسوم پیشواز ماه رمضان و گستردگی آن

مجتهدپور با اشاره به گستردگی آیین های پیشواز رمضان در نقاط مختلف کشور، گفت که بیشتر آداب پیشواز ماه مبارک رمضان در میان کشورهای مسلمان مشترک است و تنها در کشورهایی با اکثریت سنی مذهب، نماز تراویح از آداب پیشواز محسوب می‌شود. همچنین او اعلام کرد که طی پژوهش های صورت گرفته آیین پیشواز وارداتی مشاهده نشده است. و تنها آیین گرگیعان، مربوط به نیمه ماه رمضان و مختص اعراب منطقه خوزستان است. او همچنین به آداب و رسوم خاص مناطق مختلف اشاره کرد:

چَخِ‌ریسان در یزد: آیینی زنانه در شب اول ماه رمضان که برای حاجت‌خواهی انجام می‌شود.
خوشامدگویی در لار: کودکان در شب اول رمضان با خواندن اشعار، به خانه‌ها سر می‌زنند و حلوا و خوراکی دریافت می‌کنند.
شکم‌شورون در مرق کاشان: مصرف تمام خوراکی‌های ممنوعه در ماه رمضان، یک روز قبل از آغاز ماه.
پخت مربا در آذربایجان: زنان آذربایجانی قبل از رمضان، به ویژه مربای گل سرخ، را آماده می‌کنند.
روزه پیشواز: روزه گرفتن قبل از آغاز ماه رمضان، با اهداف مختلف، در مناطق گوناگون ایران، مانند آذربایجان، اردبیل، ایلام و خراسان شمالی انجام می‌شود.
پیشواشو در سنگسر: روزه پیشواز گرفتن با نام های متفاوت برای مردان و زنان.

باورهای فرهنگ عامه درباره روزه پیشواز

این پژوهشگر فرهنگ عامه، روزه پیشواز را یکی از سنت‌های استقبال از ماه رمضان دانست و گفت که این روزه با اهداف گوناگون، از جمله آمادگی برای روزه‌داری، قضای روزه‌های گذشته و حاجت‌خواهی، گرفته می‌شود. او به باورهای مردم مناطق مختلف درباره فضیلت روزه پیشواز اشاره کرد و گفت که در برخی مناطق، روزه پیشواز به عنوان عملی برای کسب اجر معنوی بیشتر در پیشگاه خداوند تلقی می‌شود.

تفاوت در آداب و رسوم منطقه‌ای

مجتهدپور با تأکید بر تنوع آداب و رسوم پیشواز ماه رمضان در مناطق مختلف ایران، بیان داشت که هر منطقه، با توجه به فرهنگ و شرایط خاص خود، آیین‌های ویژه‌ای را برگزار می‌کند. این تنوع، نشان‌دهنده غنای فرهنگی ایران و اهمیت ماه رمضان در زندگی مردم است.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ]
[مشاهده در: ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن