واضح آرشیو وب فارسی:فارس: عضو هيئت علمي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني:ارتباط ضعيف حوزه و دانشگاه عامل غفلت از سلامت معنوي است
عضو هيئت علمي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني(سمت) با انتقاد از ارتباط ضعيف حوزه و دانشگاه در موضوع سلامت معنوي، تفاوت ديدگاه پزشكان و حوزويان را عامل اين مسئله معرفي كرد.
حجت الاسلام و المسليمن محمد جواد ابوالقاسمي در گفت با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: سلامت معنوي با نگاه حداقلي عبارتست از بهره وري معنويت و امور معنوي در سلامت جسمي؛ در حالي كه در نگاه حداكثري به حالت امنيت، اطمينان و آرامش در تمام جنبه هاي زندگي اطلاق مي شود.
وي افزود: هر چند از طرح موضوع سلامت معنوي بيش از پنج دهه مي گذرد ولي ابعاد اين ركن با اهميت سلامت همچنان ناشناخته باقيمانده است.
عضو هيئت علمي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني تصريح كرد: هر كس با توجه به پارادايم حاكم و مبتني بر جهان بيني خود سعي كرده است تعريفي ارائه و مؤلفه هاي آن رابيان كند ولي تا كنون اتفاق نظري پديد نيامده است.
ابوالقاسمي گفت: علت اصلي اين مشكل به عدم توافق در مفهوم واژگاني چون سلامت، معنويت، دين، روح، روان و بيماري برميگردد.
وي افزود: سلامت معنوي در اصطلاح پزشكي با رويكرد مادي گرا، فرايندي است كه با بهره گيري از آن ميتوان به درمان بيماران جسمي كمك كرد. ولي در اصطلاح غيرپزشكي يا پزشكي معني گرا، سلامت معنوي فرايندي است كه علاوه بر بهره گيري در درمان جسمي بيماران، ميتواند در درمان روحي و رواني آنها نيز مفيد باشد.
عضو هيئت علمي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني اظهار داشت: سلامت معنوي از آن بالاتر ميتواند شرايطي را در جامعه پديد آورد كه سلامت اجتماعي را نيز افزايش دهد و در نهايت به كمال و تعالي همه جانبه انسان و انسانيت كمك كند.
وي ادامه داد: سلامت معنوي اصطلاحي است كه در دانش جديد پزشكي در بازه زماني سال 1979 ميلادي توسط جهاني بهداشت به عنوان ركن چهارم سلامت بعد از سلامت جسمي، رواني و اجتماعي مطرح شد و در معاهده كپنهاك براي توسعه اجتماعي مورد توافق دولتهاي اروپايي قرار گرفت.
ابوالقاسمي گفت: سازمان جهاني بهداشت در تعريف سلامت مي گويد:«سلامت عبارت است از تأمين رفاه كامل جسمي و رواني و اجتماعي نه فقط نبودن بيماري و نقص عضو.» به اين ترتيب كسي را كه بيماري جسمي نداشته باشد، نمي توان فرد سالمي دانست، بلكه شخص سالم كسي است كه از سلامت روان نيز برخوردار بوده و از نظر اجتماعي در آسايش باشد.
عضو هيئت علمي سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني تصريح كرد: كانت در عقل محض مي گويد من عقل را مطرح كردم تا جايي براي فرا عقل پيدا كنم. بنابراين بايد علاوه بر مسائل پزشكي به سلامت معنوي نيز بپردازيم.
وي گفت: اين كار شدني است اما راهي طولاني در پيش داريم چرا كه در مسائل ديني با مفاهيم سر و كار داريم و تبديل آنها به واحدهاي عملياتي و شاخص ها و ابزارها دست كم مستلزم 7 يا 8 مرحله علمي پيچيده است.
وي تصريح كرد: همان طور كه در حوزه سياست و اجتماع مبحثي به نام از تئوري تا عمل داريم، براي مبحث سلامت معنوي نيز بايد به مسيرهاي علمي اش توجه كنيم.
وي افزود: سلامت معنوي ابعاد مختلفي دارد كه يكي از آن ها ديني است.
عضو گروه سلامت معنوي مركز تحقيقات اخلاق و حقوق پزشكي با انتقاد از فاصله اي كه بين حوزه و دانشگاه وجود دارد گفت: متأسفانه حرف هاي هم را نمي فهميم.
وي ادامه داد: نگاه يك پزشك عمدتاً استقرايي است در حالي كه حوزويان ديدگاهي قياسي به موضوع دارند و از بالا به آن نگاه مي كنند.
ابوالقاسمي گفت: كانون سلامت معنوي قلب است و درباره آن مسائل مختلفي مطرح است. بايد سلامت معنوي را در خاستگاه آن كه قلب است فراهم كنيم.
وي خاطر نشان كرد: برنامه هاي پژوهشي كه فرهنگستان علوم پزشكي در آينده خواهد داشت بايد در راستاي تعامل حوزه و دانشگاه و ايجاد كرسي هاي نظريه پردازي باشد.
انتهاي پيام/
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]