معاون درمان وزارت بهداشت، ضمن ابراز نگرانی از آمار بالای تصادفات در کشور، این موضوع را چالشی جدی و نامناسب برای ایران توصیف کرد. وی تصادفات را معضلی چندوجهی مشابه آلودگی هوا دانست که نیازمند همکاری و مشارکت مجموعههای مختلف است.
پویش ملی «نه به تصادف»
دکتر سید سجاد رضوی، در نشست خبری پویش ملی «نه به تصادف»، با اشاره به ابتکار وزارت بهداشت در ایجاد این پویش، هدف از آن را هماهنگی بین دستگاههای مرتبط و تلاش برای کاهش حوادث ترافیکی عنوان کرد. وی ابراز امیدواری کرد که این پویش بتواند از افزایش حوادث ترافیکی جلوگیری کرده و در صورت کاهش مرگ و میر ناشی از این حوادث، اقدامی بسیار ارزشمند تلقی شود.
آمار نگرانکننده مرگ و میر حوادث ترافیکی
رضوی با ارائه آماری تکاندهنده، اعلام کرد که متأسفانه 50 درصد از جانباختگان حوادث ترافیکی در صحنه حادثه و 40 تا 50 درصد دیگر در اورژانس به دلیل شدت جراحات فوت میکنند. وی افزود که برخی نیز پس از بستری در ICU و تحمل مشکلات فراوان، جان خود را از دست میدهند.
آمادهباش سیستم درمانی کشور در ایام نوروز
معاون درمان وزارت بهداشت از برنامهریزی برای آمادهباش کامل سیستم درمانی کشور در ایام نوروز خبر داد و گفت که جلسات هماهنگی برای ارائه خدمات مطلوب به مصدومان حوادث ترافیکی در بخشهای پیشبیمارستانی و بیمارستانی در حال انجام است. وی ابراز امیدواری کرد که با این تمهیدات، سیستم درمانی کشور بتواند کارنامه قابل قبولی از خود ارائه دهد.
بالا بودن آمار مرگ و میر حوادث ترافیکی در ایران نسبت به منطقه
رضوی با اشاره به آمار 20 هزار و 50 نفری جانباختگان حوادث ترافیکی در سال 1402، اعلام کرد که میزان مرگ و میر ناشی از این حوادث در ایران نسبت به میانگین منطقه بالاتر است. وی افزود که این رقم در ایران 20 نفر در 100 هزار نفر است، در حالی که میانگین منطقه 16 نفر در 100 هزار نفر است.
نیاز به اعتبار 12 همتی برای ارائه خدمات کوتاهمدت به مصدومان ترافیکی
معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به سهم 10 درصدی وزارت بهداشت از بیمه شخص ثالث، اعلام کرد که این مبلغ (8 هزار میلیارد تومان) برای پوشش هزینههای ارائه خدمات کوتاهمدت به مصدومان حوادث ترافیکی کافی نیست و وزارت بهداشت به 11 تا 12 همت اعتبار در این زمینه نیاز دارد. وی همچنین از عدم پرداخت کامل سهم وزارت بهداشت توسط بیمهها انتقاد کرد.
پاسخ به ادعای پلیس درباره مرگ 43 درصدی فوتیهای تصادفات در اورژانسها
رضوی در پاسخ به ادعای پلیس مبنی بر مرگ 43 درصد فوتیهای تصادفات در اورژانسها به دلیل کمبود تجهیزات بخشهای تروما، گفت که گاهی بیماران با علائم غیرقابل بازگشت به بیمارستان منتقل میشوند و برخی نیز به دلیل شدت بالای تروما، حتی در مراکز مجهز، قابل نگهداری نیستند. وی با اشاره به تلاش برای گسترش مراکز تروما، اعلام کرد که آمار مراجعات غیر اورژانسی به بیمارستانها کاهش و مراجعات تروما و اورژانسی افزایش یافته است.
پیگیری برای پرداخت همزمان سهم وزارت بهداشت از بیمه شخص ثالث
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره پیگیری برای پرداخت همزمان سهم وزارت بهداشت از بیمه شخص ثالث، اعلام کرد که این موضوع در دستور کار قرار دارد، اما با مشکلاتی مواجه است و ابراز امیدواری کرد که به زودی به نتیجه برسد.
نقش کمبود مراکز تخصصی تروما در مرگ نیمی از فوتیهای تصادفات
رضوی در پاسخ به سوالی درباره نقش کمبود مراکز تخصصی تروما در مرگ نیمی از فوتیهای تصادفات، گفت که در برخی موارد، بیمار با علائم غیرقابل بازگشت به بیمارستان میرسد و فوت او ارتباطی به تجهیزات بیمارستانی ندارد. وی افزود که در موارد قابل مدیریت، مصدومان به بیمارستانهای مجهز به تروما منتقل میشوند و تلاش میشود هماهنگی لازم برای این انتقال به حداقل برسد. وی همچنین از توسعه مراکز تروما و ارائه خدمات اولیه و احیا در سایر بیمارستانها خبر داد.
شاخص «مرگ به دلیل شدت تروما» و وضعیت ایران در مقایسه با منطقه
معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به شاخص «مرگ به دلیل شدت تروما» به عنوان معیاری برای ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده به مصدومان حوادث ترافیکی، اعلام کرد که این شاخص در ایران نسبت به کشورهای منطقه بالاتر نیست و در حال حاضر کمبود پزشک، پرسنل یا تجهیزات برای ارائه خدمات به مصدومان سوانح ترافیکی وجود ندارد.
ضرورت تعامل با سایر دستگاهها برای کاهش تصادفات
رضوی با اشاره به ضرورت تعامل وزارت بهداشت با سایر دستگاهها برای کاهش تصادفات، به موضوع کاهش سن صدور گواهینامه موتورسیکلت از 18 به 16 سال و افزایش آمار مرگ و میر موتورسواران اشاره کرد و گفت که میزان استفاده از کلاه ایمنی در حوادث موتورسیکلتها کمتر از کاهش سن گواهینامه است. وی همچنین به آسیب دیدن موتورسواران در خطوط ویژه BRT و تونلها اشاره کرد و بر لزوم استفاده از کلاه ایمنی تأکید کرد.
تأخیر در اعلام مرگ مغزی و افزایش اهدای عضو
معاون درمان وزارت بهداشت از تأخیر در اعلام مرگ مغزی افراد انتقاد کرد و گفت که در این زمینه عقب هستیم. وی با اشاره به اقدام برخی کشورها در ثبت نشان اهدای عضو در گواهینامههای رانندگی، از افزایش اهدای عضو از افراد مرگ مغزی نسبت به سال 1400 خبر داد.
گواهینامه موتورسیکلت در سایر کشورها
رضوی با اشاره به اینکه بسیاری از کشورها سن 16 سالگی را برای گواهینامه موتورسیکلت در نظر گرفتهاند، اعلام کرد که متوسط فوتیها در مراکز تروما در ایران نسبت به میانگین کشورها بیشتر نیست و تمام خدمات لازم برای حفظ جان افراد آسیبدیده در دسترس است. وی علت افزایش تعداد فوتیها را شدت جراحات وارد شده دانست.
افزایش 46 درصدی تعرفههای پزشکی در سال 1404
معاون درمان وزارت بهداشت از موافقت با افزایش 46 درصدی تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی در سال 1404 خبر داد و گفت که این افزایش شامل دستمزد پزشکان نمیشود، بلکه خدمات تصویربرداری، آزمایشگاهی، تجهیزات پزشکی، دارو، هتلینگ و پرستاری را در بر میگیرد. وی با اشاره به ثابت ماندن تعرفههای پزشکی در سالهای گذشته، از تلاش برای اصلاح این تعرفهها و جلوگیری از افزایش هزینههای درمانی مردم خبر داد.
کاهش درصد پرداخت از جیب مردم در صورت افزایش تعرفهها
رضوی اعلام کرد که در حال حاضر بیماران 10 درصد هزینه درمان را در بخش بستری پرداخت میکنند و در صورت افزایش تعرفهها، درصد پرداخت از جیب مردم به 5 درصد کاهش مییابد تا هزینههای درمانی افزایش نیابد. وی همچنین از برنامه هفتم توسعه برای رساندن میزان پرداخت از جیب مردم به 30 درصد خبر داد.
تغییر نرخ ارز ترجیحی حوزه تجهیزات پزشکی در سال آینده
معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به احتمال افزایش نرخ ارز تجهیزات پزشکی و دارو، اعلام کرد که مابهالتفاوت قیمت ارز در اختیار بیمهها قرار میگیرد و مردم متحمل افزایش هزینه نمیشوند. وی با انتقاد از چند نرخی بودن ارز در کشور، گفت که این موضوع به صلاح حوزه سلامت نیست، اما در شرایط فعلی، تغییر قیمت ارز نباید تفاوتی در پرداخت از جیب مردم ایجاد کند.
ضرورت اجرای برنامه پزشکی خانواده
رضوی با اشاره به اینکه اجرای برنامه پزشکی خانواده میتوانست افزایش ناشی از تغییر نرخ ارز و تعرفهها را بهتر مرتفع کند، بر ضرورت اجرای این برنامه برای حفاظت مالی از بیماران، کنترل منابع و بهبود بیماریابی تأکید کرد.
کمبود نیرو در برخی بخشهای درمانی
معاون درمان وزارت بهداشت از کمبود نیرو در برخی بخشهای درمانی، مانند اطفال، اورژانس و بیهوشی، خبر داد و گفت که این موضوع میتواند منجر به افزایش هزینههای جانبی برای درمان مردم شود.
عدم صرفه اقتصادی بیمارستانهای کوچک
رضوی با اشاره به اینکه نیمی از بیمارستانهای کشور 32 و 64 تخت خوابی هستند و ضریب اشغال تخت آنها زیر 30 درصد است، بر ضرورت ساخت بیمارستانهای