واضح آرشیو وب فارسی:فارس: استاد اقتصاد دانشگاه كابلتنها راه تجارت افغانستان با هند استفاده از «بندر چابهار» است
استاد دانشكده اقتصاد دانشگاه كابل سفر رئيس جمهور افغانستان به هند را مهم ارزيابي كرد و گفت: با توجه به اهميت گسترش روابط اقتصادي با هند، تنها راه افغانستان براي تجارت با هند، ايران و استفاده از بندر چابهار است.
«تاج محمد اكبر» استاد دانشكدۀ اقتصاد دانشگاه كابل در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري فارس در كابل، سفر رئيس جمهور افغانستان به هند براي گسترش روابط اقتصادي ميان 2 كشور را بسيار مهم و ارزنده خواند و گفت: افغانستان و هند 2 كشوري هستند كه براي رشد اقتصادي كشورشان به يكديگر نياز داشته و گسترش روابط اقتصادي به نفع هر 2 كشور است.
ايران تنها راه براي رسيدن به هند
اكبر در بخشي از سخنان خود گفت: با توجه به اهميت گسترش روابط اقتصادي با هند، تنها راه افغانستان براي تجارت با هند، توسط ايران و استفاده از «بندر چابهار» است.
وي افزود كه پاكستان به دليل مخالفتهايش با هند، همواره مانع گسترش تجارت ميان افغانستان و هند از راه «بندر كراچي» اين كشور شده پس افغانستان بايد براي گسترش روابط اقتصادي با هند از بندر چابهار ايران استفاده كند.
پيمان سهجانبه تجاري بين افغانستان، ايران و هند
اكبر در ادامه گفت: با در نظر داشت اهميت گسترش روابط با ايران براي رسيدن به هند، امضاي پيمان سهجانبه بين افغانستان، ايران و هند مهر تأييدي بر راه يافتن بازرگانان افغان به هند از راه بندر چابهار است.
به گفته اين كارشناس مسائل اقتصادي، در طول تاريخ برخي عهد شكنيهاي كشورهاي منطقه افغانستان را متضرر كرده و حال افغانستان بايد با امضاي اين پيمان به عملي شدن هر چه زودتر مواد مذكور در پيمان تأكيد كند.
هند ميتواند در بخش استخراج معادن به افغانستان كمك كند
وي افزود: هند به دليل داشتن امكانات پيشرفته در استخراج معادن، ميتواند در بخش معادن افغانستان فعاليت كند.
اين كارشناس افغان گفت: به دليل سالها جنگ، معادن افغانستان دست نخورده باقي مانده و امكانات لازم براي استخراج آن در افغانستان وجود ندارد پس افغانستان نيز براي استخراج اين معادن نياز مبرمي به هند دارد.
اكبر افزود: هند امكانات سرمايهگذاري زيادي در افغانستان دارد كه در صورت افزايش سرمايهگذاريها در افغانستان، اقتصاد هر2 كشور رشد خواهد كرد.
وي در ادامه تصريح كرد كه سرمايهگذاري هنديها در استخراج معدن «حاجيگك» در افغانستان كه از چندي پيش آغاز شده، براي بهبود وضعيت اقتصادي افغانستان مفيد است.
سرمايهگذاريهاي پيشين هند در افغانستان
اين كارشناس افغان گفت: هند در 12 سال گذشته در بخشهاي مختلفي در افغانستان سرمايهگذاري كرده است.
وي افزود: هند در 12 گذشته بيش از 2 ميليارد دلار در افغانستان سرمايهگذاري كرده كه اين مقدار سرمايهگذاري در بين كشورهاي منطقه در افغانستان بيسابقه بوده است.
اين استاد دانشگاه، برگزاري نشستهاي بينالمللي براي جذب سرمايهگذاري در افغانستان از طرف هند را قابل ستايش دانست و گفت: هند با برگزاري نشستهاي بينالمللي مانند نشست «تجارت با افغانستان» كه چند هفته پيش در «دهلينو» برگزار شد، در تلاش رشد اقتصادي افغانستان بوده است.
استفاده بهينه از فرصتهاي جديد
به گفته وي، دولت نو پاي افغانستان در 12 سال گذشته نتوانسته از تمام سرمايهگذاريهاي خارجي استفاده بهينه كند و بسياري از سرمايهگذاريها را نيز به خاطر چالشهاي امنيتي و نابسامانيهاي افغانستان از دست داده است.
اين كارشناس افغان خاطرنشان كرد كه كشورهايي مانند هند منافع خود را در سرمايهگذاري در افغانستان ميبينند پس افغانستان نيز بايد تلاش كند تا نظر سرمايهگذاران هندي را بيش از پيش به طرف افغانستان جلب كند.
گسترش روابط با هند؛ پايان كابوس 2014 قبل از آغاز
وي در پايان با اشاره به اداره افغانستان با كمك كشورهاي خارجي در حال حاضر، گفت: اگر افغانستان به همين شكل روابط اقتصادي خود را با كشورهاي منطقه از جمله هند و ايران گسترش دهد، كابوس 2014 و خروج نيروهاي خارجي قبل از آغاز خاتمه خواهد يافت.
حامد كرزي رئيس جمهوري افغانستان قرار است در جريان هفته جاري به هند سفر كرده و با مقامات بلند پايه اين كشور پيرامون گسترش هر چه بيشتر روابط دو جانبه ديدار و گفتوگو كند.
انتهاي پيام/خ
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]