واضح آرشیو وب فارسی:: واریس یکی از شایعترین بیماریهای عروقی است و افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند. امروزه از روشهای مختلفی برای درمان انواع مختلف واریس استفاده میشود. آیا راجع به روشهای مختلف درمان واریس و مراقبتهای لازم پس از هر کدام، چیزی میدانید؟ اگر میخواهید درباره بایدها و نبایدهای بعد از درمان واریس اطلاعات بیشتری کسب کنید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

واریس چیست؟
واریس یا Varicose veins، یک بیماری مرتبط با سیاهرگهای بدن است. در این بیماری رگهای سطحی بخشهای مختلف بدن، متورم، پیچ خورده و قابل مشاهده میشوند. بیماری واریس به صورت واریس طنابی و رگهای عنکبوتی ایجاد میشود. اگر به پاها یا دستان خود نگاهی بیاندازید، خبری از رگها نیست و اغلب به سختی میتوان آنها را پیدا کرد.
در افراد مبتلا به واریس، این سیاهرگهای سطحی، بسیار متورم و بزرگ میشوند و حتی میتوان آنها را با دست گرفت. تقریبا 20 درصد مردم در جهان درگیر بیماری واریس هستند.
چرا واریس ایجاد میشود؟
تا اینجا دانستیم که مشخصه اصلی بیماری واریس، بزرگ و متورم شدن سیاهرگهای سطحی بدن است. بدن هر کدام از ما توسط هزاران کیلومتر رگ و مویرگ خونرسانی میشود. سیاهرگها، به رگهایی گفته میشود که مسئول انتقال خون از اندامها به سمت قلب و ریهها هستند.
برای انتقال خون از سیاهرگهای انتهایی به سمت قلب، بدن باید با نیروی رانش زمین مقابله کند. یکی از این راهها، وجود دریچههایی یک طرفه درون سیاهرگها است. این دریچهها به شکل یک طرفه به سمت قلب باز میشوند و از برگشت خون به سیاهرگها جلوگیری میکنند.
گاهی به دلیل فشار زیاد، رگها گشاد و تا حدودی شل میشوند و این مساله روی عملکرد دریچهها نیز تاثیر میگذارد. نتیجه این امر، برگشت خون به سمت سیاهرگها و ایجاد واریس است.
آیا ابتلا به واریس سن خاصی دارد؟
نمیتوان گفت که واریس تنها افراد مسن را درگیر میکند. واریس محدودیت سنی ندارد و ممکن است در هر سنی اتفاق بیافتد. این بیماری به دلایل مختلفی ایجاد میشود.
انواع مختلف واریس
شاید فکر کنید واریس تنها در پاها ایجاد میشود، اما واقعیت چیز دیگری است. واریس انواع مختلفی دارد و میتواند رگهای قسمتهای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد. انواع مختلف واریس عبارتند از:
- واریس پا
- واریس لگن
- واریس مری
- واریس معده
- واریس دست
- واریس بیضه
- واریس رحم و تخمدان
هر کدام از انواع مختلف واریس به دلایل متفاوتی بروز پیدا میکنند.

آیا میتوان از بروز واریس پیشگیری کرد؟
تحقیقات نشان داده که والدین مبتلا به واریس، میتوانند این بیماری را به فرزندان خود منتقل کنند. البته این به معنی ابتلای صد در صدی شما به واریس نیست. یعنی ممکن است پدر یا مادرتان مبتلا به واریس باشد، اما شما هیچ گاه به واریس مبتلا نشوید. گاهی برخی افراد هم به دلایل محیطی و غیروراثتی به واریس مبتلا میشوند. برخی اقدامات پیشگیرانه از ابتلا به واریس وجود دارد که شما میتوانید از آنها کمک بگیرید. برای پیشگیری از ابتلا به واریس، به توصیههای زیر عمل کنید:
- برای مدت زیادی نایستید و یا ننشینید. نشستن و ایستادن طولانی مدت، میتواند یکی از دلایل ابتلا به واریس باشد. اگر به دلایل کاری مجبور هستید مدت زیادی را در یک جا بنشینید یا بایستید، سعی کنید هر یک ربع کمی راه بروید و به خودتان استراحت بدهید.
- لباسهای خیلی تنگ نپوشید. وقتی لباس تنگ میپوشید، به دیواره سیاهرگها فشار بیشتری وارد شده و آنها نمیتوانند به خوبی خون را منتقل کنند. سعی کنید کمتر لباسهای تنگ بپوشید و آنها را با لباسهای راحتی و گشاد جایگزین کنید.
- زیاد از کفشهای پاشنه بلند استفاده نکنید. کفش پاشنه بلند یکی از مهمترین دلایل بروز واریس پا است.
- مراقب وزن بدن خود باشید. چاقی و اضافه وزن زیاد میتواند شما را در چند قدمی ابتلا به واریس قرار دهد.
آیا واریس قابل درمان است؟
اکنون با توجه به پیشرفتهای زیاد علم پزشکی، درمانهای گوناگونی برای انواع مختلف واریس به وجود آمده است. اگر از واریس رنج میبرید، اولین قدم برای درمان یافتن یک کلینیک تخصصی درمان واریس است. در کلینیکهای تخصصی، بهترین دکتر متخصص واریس ابتدا شما را معاینه کرده و سپس متناسب با شدت و نوع واریس درمان را شروع میکند. روشهای مختلف درمان واریس و مراقبتهای لازم بعد از آنها عبارتند از:
درمان مویرگی واریس با استفاده از لیزر
یکی از روشهای درمان واریس، استفاده از لیزرهای مخصوص است. در درمان مویرگی واریس با استفاده از لیزر، رگهای واریسی به کمک پرتوهای لیزر حذف میشوند. این روش درمانی، نیازی به جراحی ندارد. درمان مویرگی واریس با استفاده از لیزر، معمولاً کمتر از 30 دقیقه زمان میبرد. این متد یکی از بهترین و جدیدترین روش درمان واریس پا است. انواع روشهای لیزر واریس پا عبارتند از:
- روش اندوواسکولار لیزر EVLA
- روش اندوواسکولار رادیوفرکانسی
- ترکیبی از روشهای اندوواسکولار (لیزر واریس پا یا رادیوفرکانسی) همراه با فلبکتومی
مراقبت های لازم بعد از درمان واریس با لیزر
در درمان واریس با لیزر هیچ آسیبی به پوست وارد نمیشود. به دلیل نبود جراحی و آسیب ندیدن پوست، پس از درمان واریس با لیزر به مراقبتهای خاصی نیاز ندارید. به معنای دیگر بیمارانی که برای از بین بردن رگهای واریس خود از این روش استفاده میکنند، پس از پایان درمان دوره نقاهتی را در پیش نخواهند داشت. زیرا آسیبی به پوست وارد نشده و در نتیجه زمانی برای بهبود آن لازم نیست. اگر این روش را برای درمان خون انتخاب کنید، میتوانید بعد از درمان بدون هیچ مشکلی به فعالیتهای روزمره خود بپردازید. برخی از نکاتی که باید بعد از درمان واریس با لیزر به آنها توجه کنید عبارتند از:
- پس از درمان و بازگشت به منزل، حتما استراحت کنید.
- از فعالیتهای سنگین، پیاده روی، نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
- بیشتر مایعات بنوشید.
- اگر پزشک برای شما دارویی تجویز کرده است، داروها را در وقت مقرر و تا انتها مصرف کنید.
- در سه روز اول بعد از لیزر، سعی کنید پاهایتان را بالا نگه دارید. حتی زمانی که دراز میکشید، بالشتی را زیر پایتان قرار دهید.
- در مورد پوشیدن یا نپوشیدن جوراب واریس با پزشک خود مشورت کنید.

درمان واریس با استفاده از قرص واریس
یکی دیگر از روشهای درمان واریس، دارودرمانی و مصرف قرص است. هرچند که قرصها تاثیرات مفیدی در از بین بردن رگهای واریس به همراه دارند، اما نمیتوانند به طور کامل آنها را بهبود بخشند. همچنین تمام انواع واریس با قرص قابل درمان نیستند، بنابراین برای استفاده از این قرصها باید حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از قرصهای شناخته شده برای درمان رگهای واریسی عبارتند از:
- قرص ونوگل
- قرص فیتوون
- قرص ونوویتال
- قرص آسپرین
- قرص دافلون
مراقبت های لازم بعد از درمان واریس به کمک مصرف قرص
درمان واریس با قرص به مراقبتهای خاصی نیاز ندارد. با این حال در نظر داشته باشید که هر یک از این قرصها، ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشند. اگر پزشک درمان با قرص را برای درمان واریس شما پیشنهاد داده است، قبل از مصرف قرصها حتما راجع به عوارض و تداخلات آنها مطالعه کنید.
درمان واریس به روش جراحی
یکی دیگر از روشهای درمان واریس، جراحی است. جراحی برای درمان واریس نیز انواع مختلفی دارد. یکی از پیشرفتهترین روشهای جراحی برای درمان واریس، جراحی آندوسکوپی است. در این روش جراح یک فیبر و دوربین متصل به آن را وارد رگ بیمار میکنند.
این جراحی در بیمارستان و با بیحسی نخاعی یا بیهوشی کامل انجام میشود. جراحی واریس بین یک ساعت تا دو ساعت و نیم زمان میبرد. در این روش بسته به اینکه کدام یک از رگها آسیب دیده باشند، جراح چهار الی پنج برش را در پای بیمار ایجاد میکند. طول این برشها به محل رگ آسیب دیده بستگی دارد.
مراقبت های لازم بعد از درمان واریس با جراحی
درمان جراحی نسبت به دیگر روشهای درمانی واریس، به مراقبتهای بیشتری نیاز دارد. بیمار پس از انجام جراحی باید به مدت 24 ساعت در بیمارستان بماند. همچنین در اکثر موارد، بیمارانی که برای درمان واریس تحت جراحی قرار گرفتهاند، حداقل چند روز را باید در منزل استراحت کنند. در درمان جراحی واریس حداقل چند هفته طول میکشد تا بیمار بتواند فعالیتهای طبیعی و روزمره خود را از سر بگیرد.
سخن پایانی
اگر از واریس پا رنج میبرید، میتوانید با مراجعه به کلینیکهای تخصصی درمان واریس مراجعه کنید. یکی از بهترین و مجهزترین کلینیکهای درمان واریس در تهران، کلینیک دکتر مهرداد اقدسی است. بیماران درگیر با مشکلات وریدی از جمله واریس پا، واریس لگن، رگهای عنکبوتی، لخته خون در رگها و واریس دست میتوانند بیماری خود را در کلینیک درمان واریس دکتر اقدسی درمان کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به نحوه ویزیت، مشاوره و دریافت نوبت به سایت کلینیک دکتر اقدسی به آدرس https://www.iranvein.com/ مراجعه کنید.
برچسب ها : درمان واریس,درمان قطعی واریس پا,دکتر مهرداد اقدسی,کلینیک درمان واریس,واریس پا