محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853295016
داستان های قرآن، حقیقت اند یا نماد؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
داستان های قرآنی؛
داستان های قرآن، حقیقت اند یا نماد؟
قصه های قرآن، از جمله قصه آفرینش حضرت آدم، از نوع حقایق هستند؛اگر چه در قالب داستان و تمثیل بیان شده باشند. زیرا قرآن کتاب هدایت و از سوی حق مطلق است و امکان ندارد قصه های ساختگی را برای هدایت بیان کند.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، داستان حضرت آدم در قرآن مواردی چون مقام خلیفة اللهی حضرت آدم و گفت وگوی خداوند با ملائکه و تعلیم اسما و دستور سجده و سجده فرشتگان و تمرد شیطان و ورود آدم به بهشت و فریبکاری شیطان و خروج آدم از بهشت را شامل می شود .
آیا چنین واقعه ای حقیقتا اتفاق افتاده است یا این داستان رمزی و تمثیلی و نمادی از حقیقتی متعالی است که به زبانی زیبا و قابل فهم برای انسان ها بیان شده است؟ چنان که مثلا در داستانی عرفانی چون داستان مولوی و عطار می بینیم . این داستان ها حقیقت ندارند; اما مخاطب را به حقایق زیبای عرفان و اخلاقی رهنمون می شوند .
در پاسخ به این پرسش باید چند مطلب را یاد آورد شد:
1. قرآن کتاب هدایت است و قصه های آن نیز یکی از راه های هدایت بشر به راه مستقیم شمرده می شود.
2. قرآن کلام خدا است که حق مطلق است و هیچ گونه باطلی در آن راه ندارد . الفاظ قرآن برای بیان معارف الاهی است و در سطح فهم عامه مردم نازل شده است .
3. کلام الاهی با کلام بشر تفاوت جوهری دارد . انسان ها گاهی ناگزیرند، برای بیان معارف متعالی، حق را با امور خیالی و غیر واقعی بیامیزند و مطلب درست خود را در قالب داستان های رمزی و کنایه ای القا کنند و این به دلیل محدودیت ذاتی انسان است; اما خداوند متعال حق مطلق است، کلامش نیز حق مطلق است و هیچ گونه باطل و امر غیر واقعی، حتی در قالب داستان، در آن راه ندارد.
با توجه به این مقدمه، روشن می شود تمام قصه های قرآن، از جمله قصه آفرینش حضرت آدم، از نوع حقایق هستند; اگر چه در قالب داستان و تمثیل بیان شده باشند . زیرا قرآن کتاب هدایت و از سوی حق مطلق است و امکان ندارد قصه های ساختگی را برای هدایت بیان کند . اصولا خداوند متعال به این کار نیاز ندارد . البته قصه یکی از راه های هدایت و تفهیم مطلب است و عرفای بزرگ ما نیز از داستان به بهترین وجه برای بیان مقصود خود استفاده کرده اند . در داستان های بشری تخیل و رمز و حتی تحریف امور واقعی (ساختگی بودن) اشکال ندارد; اما قرآن کتاب تاریخ و داستان نیست . در آن جز حق چیزی یافت نمی شود و حق را با امور خیالی و ساختگی و غیر واقعی تلفیق نمی کند; زیرا در این صورت حق نخواهد بود .
گذشته از این، قرآن حجت الاهی است; هر چه در آن است، حجت است و سخن باطل و خیال بیهوده در آن راه ندارد . «انّه لقول فصل، و ما هو بالهزل» قرآن کلامی است که حق را از باطل جدا می کند و هرگز شوخی نیست . (1) زیرا سخنان غیر واقعی و خیالی با حجت بودن کتاب خدا منافات دارد . از این رو، در کلام خداوند و روش ارائه آن غیر حق راه ندارد .
پس روشن شد قرآن کتاب هدایت است نه کتاب داستان; و تمام قصه های قرآن نیز با هدف هدایت نازل شده اند، بنابراین، بسیاری از جنبه های تاریخی و داستانی را کنار می گذارد و فقط آنچه را برای هدایت سودمند است، بیان می فرماید. (2)
در ماجرای حضرت آدم نیز همه جزئیات ذکر شده در آیات قرآن اتفاق افتاده است . البته درباره این داستان باید به چند نکته توجه کرد:
1. داستان حضرت آدم و مقام خلیفة اللهی حقیقتا رخ داده است; اما قضیه شخصی نیست که تنها حضرت آدم را شامل شود و انسان های کامل دیگر را شامل نشود; به عبارت دیگر، این داستان در حدوث شخصی است اما در بقا نوعی . مقام خلیفة اللهی و تعلیم اسما و سجده ملائکه در حقیقت به مقام انسانیت اشاره دارد که حضرت آدم مظهر آن بود; یعنی این مقام شایسته انسان کامل است . انسان کامل متعلم به اسما شده و معلم ملائکه است و آن ها برای انسان کامل سجده می کنند .
در این داستان حضرت آدم - سلام الله علیه - نمونه و عصاره مقام انسانیت و الگوی انسان کامل است . فرشتگان برای یک شخص سجده نکردند، بلکه برای مقام انسانیت و انسان کامل که چکیده آفرینش است، خضوع و خشوع نمودند . دلیل آن نیز آیه 30 سوره بقره و 11 سوره اعراف است که نشان می دهد مقام انسانیت مراد است و حضرت آدم نخستین کسی است که به این مقام دست یافت.(3) یکی از جهات هدایتی این داستان همین نکته است . بشر می تواند به مقامی برسد که مستقیما از جانب حق تعالی علم بیاموزد (علم لدنی) و فرشتگان الاهی در برابرش خاشع شوند . 2. کلمات قرآن به طور عموم و الفاظ داستان حضرت آدم علیه السلام نیز بر معانی انطباق کامل دارند . این الفاظ در سطح عامه مردم نازل شده است . اکثریت مردم در سطح محسوسات و طبیعیات پرواز می کنند و معانی بلند و معارف والای معنوی را کم تر درمی یابند; یعنی آن ها را باید با استفاده از همان الفاظ مانوس خودشان بالا برد و آن ها نیز معانی بلند را در قالب جسمانیت و طبیعت ادراک می کنند; به عبارت دیگر، الفاظ برای ذات معانی وضع می شوند و به ویژگی های معانی کار ندارند; مثلا واژه «چراغ » برای وسیله روشنایی وضع شده است . روزگاری مصداق آن چراغ ها روغنی بود، زمانی چراغ های نفت سوز و امروزه چراغ ها و لامپ های برقی . پس الفاظی که در قرآن آمده است، در معانی حقیقی آن استعمال می شوند; واژه سجده نیز در معنای خشوع و خضوع وضع شده است. (4)
یکی از مصادیق سجده به خاک افتادن و پیشانی بر خاک گذاشتن است; اما در فرشتگان که زمینی و مادی نیستند، چنین عملی لازم نیست . منظور از امر به سجده امر به نهایت خضوع و خضوع در برابر مقام انسانیت است؛ البته روش و طریقه آن بر ما معلوم نیست و بهتر است بگوییم ما آن را درک نمی کنیم; زیرا ما انسان ها در بند مادیات محصور هستیم . ما به طور معمول هر واژه ای را با معانی ای که در زندگی روز مره با آن ها سر و کار داریم، می سنجیم و چون بیش تر معلومات ما حسی است، مسائل ما فوق محسوسات را نیز به این طریق ارزیابی می کنیم .
قرآن که کتاب هدایت تمام مردم در تمام مکان ها و زمان ها است و به یک صنف و گروه خاص تعلق ندارد، از زبان قابل فهم برای تمام مردم استفاده می کند; اما اصل معرفت حقیقی است و گفتار آن نیز حقیقی است که به زبان عامه مردم بیان شده است . در فهم قرآن و داستان های آن باید توجه داشت انسان، با توجه به درک و سابقه ذهنی اش از الفاظ، در آن ها دخل و تصرف می کند; اما نباید به ظاهر الفاظ اکتفا کرد . مراد حق تعالی ظاهر الفاظ نیست . الفاظ قرآن به معارف بلند الاهی رهنمون می شوند که فوق امور محسوس ما است . البته در این جهت هم باید نهایت دقت را به کار برد . این کار باید بر اساس ملاک هایی که خود قرآن ارائه فرموده انجام گیرد تا خدای ناکرده در دام تفسیر به رای گرفتار نشویم . (5)
3. ملاک معنای حقیقی این است که اثر مطلوب از موضوع له (آنچه لفظ برای آن وضع شده) بدون تغییری در آن آشکار باشد; اگر چه کمیت و کیفیت آن تغییر کند; چنان که در مثال چراغ روشن شد. معنای قول نیز تفهیم و تفهم است که در انسان ها با استفاده از اصوات وضع شده و معنادار انجام می شود; اما موجودات مجرد به استفاده از این ابزار خاص نیاز ندارند . سخن گفتن به طریق انسانی یکی از مصادیق شیوه های تفهیم و تفهم است و در معنای حقیقی آن دخالت ندارد .
بنابراین، گفت وگوی حق سبحانه با ملائکه در آن صحنه حقیقتا اتفاق افتاده است; اما نه به روش سخن گفتن ما انسان ها و از طریق ایجاد لفظ و صوت و شنیدن تا اشکال شود در این صورت برای گفت وگو به زبان و گوش نیاز است و این با تجرد فرشتگان سازگار نیست . در آن صحنه امر حقیقی اتفاق افتاده و آثار حقیقی تفهیم و تفهم بروز کرده است . از این رو، با الفاظی چون «قلنا» ، «اذ قال» «قالوا» از آن یاد شده است و تمام این الفاظ در معنای حقیقی خود استعمال گردیده اند .
جریان تعلیم اسما و دیگر امور این داستان نیز دقیقا به همین معنا است و برای دوری از اطاله کلام به تک تک آن ها اشاره نمی شود .
بنابراین، تمام اخبار و قصه های قرآن، اگر چه در سطح حواس مردم بیان شده اند، اموری حقیقی اند و هیچ گونه مجازی در آن ها نیست; زیرا کلام خدا نشان دهنده امر حقیقی است . در تفکر فلسفی و دینی غرب از زبان سمبلیک و نمادین سخن به میان آمده است و در این جهت تحقیقات گسترده ای کرده اند . آن بخش از این مطالب که به کتاب مقدس مسیحیان باز می گردد، در واقع توجیه سخنان خلاف واقعی است که متاسفانه، به دلیل تحریفات گسترده، در آن کتاب بسیار دیده می شود . سخنان آنان هیچ ربطی به قرآن و زبان قرآن ندارد . زبان قرآن زبان حقیقت است، به ذات معانی اشاره دارد و داستان های آن نیز حقایقی است که اتفاق افتاده و به بهترین روش بر قلب پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله وسلم نازل گردیده است .
ما نباید اصطلاحاتی که در دنیای غرب، با توجه به پیشینه فرهنگی و دینی و تاریخی خاص آن دیار استفاده می شود، درباره قرآن و معارف بلند الاهی و دینی اسلام به کار بریم . در غرب، مخصوصا از قرن هجدهم به بعد، مسیحیت از تمام صحنه ها عقب رانده شد; کتاب مقدس اهمیت خود را از دست داد و مورد نقدهای جدی فلسفه و علم جدید قرار گرفت . این امر متالهین مسیحی را به چاره اندیشی فرا خواند .
نظریات متفاوت و بعضا متناقضی که همگی برای ترمیم جنبه های غیر عقلانی مسیحیت و کتاب تحریف شده آن پدید آمدند، رهاورد آن چاره اندیشی ها است . نظریه زبان سمبلیک و مجازی نیز یکی از این نظریه ها است که متاسفانه برخی، بدون توجه به پیشینه تاریخی و فرهنگی و دینی اش، درباره قرآن به کار می برند .
پی نوشت:
1. طارق: 13- 14 .
2. المیزان: ج 7، ص 171- 174 .
3. تفسیر موضوعی قرآن کریم، سیره پیامبران در قرآن، آیت الله جوادی آملی، اسراء، ص 203- 208 .
4. التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، استاد حسن مصطفوی، ج 6، ص 50- 51 .
5. تفسیر المیزان، ج 3، ص 63- 65 و 80- 82 .(ذیل آیه هفتم سوره آل عمران)
۰۲/۰۵/۱۳۹۴ - ۱۳:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]
صفحات پیشنهادی
داستان شيرين بلوهر
حکایت آموزنده داستان شيرين بلوهر يك شخص زاهد و متقى ممكن نيست هم از تمام لذتهاى دنيا بهره ببرد و هم نعمتهاى آخرت را برسد به گزارش سرویس دینی جام نیوز بلوهر گفته كه شنيده ام مردى را فيل مستى در پشت سر بود او مى گريخت و فيل از دنبال او شتافت تا اينكه به او رسيد آن مضطرتدارک گسترده«سازمان بسیج مستضعفین»برای ورود کاروان نمادین امام رضا(ع) به ایران
دوشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۴ - ۰۸ ۴۹ همزمان با سالروز ورود امام رضا ع به ایران و در استقبال از جشنهای دهه کرامت و آغاز جشنواره بینالمللی امام رضا ع برنامههای گستردهای پیشبینی شده است که برگزاری دعای ندبه در جوار یادمان شهدای شلمچه در 12 کیلومتری شهر خرمشهر از مهمترین این برنامههاسجشن قرآن، محفلی برای انس با قرآن مجید برگزار میشود
جمعههای اول هر ماه در مجموعه سرچشمه جشن قرآن محفلی برای انس با قرآن مجید برگزار میشود شناسهٔ خبر 2856674 - یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۲۸ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی جشن ماه خوب خدا فضایی معنوی با حضور قاریان و حافظان نوجوان و جوان در سالن همایش های مجموعه فرهنگیحقیقت توکل چیست؟
محاسن اخلاقی حقیقت توکل چیست معنای توکل همان سپردن کار به دست خداست تا آدمی را در تمام موارد کمک کند و نارسایی های او را برطرف سازد انسان در طول زندگی خود با مشکلات و پیچیدگی ها مواجه بوده و احساس می کند که به تنهایی قادر بر انجام دادن امور نیست به گزارش سرویس دینی جام نیوزکودکان در نمایشگاه قرآن، نمایش خلاق بازی میکنند
کودکان در نمایشگاه قرآن نمایش خلاق بازی میکنند شناسهٔ خبر 2854909 - پنجشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵ ۴۶ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی مربیان کانون در بخش کودک و نوجوان بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم مهارتهای زندگی را از طریق نمایش خلاق به بچهها آموزش میدهند به گزچگونه یک داستان فلسفی بنویسیم؟
به مناسبت روز ادبیات کودک چگونه یک داستان فلسفی بنویسیم شناسهٔ خبر 2854802 - پنجشنبه ۱۸ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۲۴ دین و اندیشه > سایر داستان فلسفی میتواند گستره معناپردازیهای ذهن را با پرسشهای اساسی توسعه دهد و تحلیلگری را تقویت کند نویسنده با خلق فضاهای مختلف میتواند خواننده«حقیقت و تاثیر اعجاز» منتشر شد
برگرفته از آثار آیت الله جوادی آملی حقیقت و تاثیر اعجاز منتشر شد شناسهٔ خبر 2864347 - پنجشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۱۸ دین و اندیشه > اندیشمندان کتاب حقیقت و تاثیر اعجاز که توسط عباس فتحیه و جعفر آریانی تنظیم و تدوین شده است با همکاری پژوهشگاه علوم وحیانی معارج و مرکز بین النمایشگاه قرآن، ویترین آثار قرآنی دانشگاهی است
در اختتامیه بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن مطرح شد نمایشگاه قرآن ویترین آثار قرآنی دانشگاهی است شناسهٔ خبر 2858776 - سهشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۲۲ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی بخش دانشگاهی بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با برگزاری مراسم اختتامیه از برگزیدگان این بخکارگاه «کتابآرايی قرآن، جلوهای از هنر دوره قاجار» برگزار میشود
به همت فرهنگستان هنر کارگاه کتابآرايی قرآن جلوهای از هنر دوره قاجار برگزار میشود شناسهٔ خبر 2856905 - یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۰ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر به مناسبت ماه مبارک رمضان کارگاه کتابآرايی قرآن جلوهای از هنر دوره قاجار راچرا قرآن، خدا را «مکر کننده» معرفی کرده است؟
پرسمان چرا قرآن خدا را مکر کننده معرفی کرده است مکردر زبان عرب هر نوع چاره انديشى را مكر میگويند به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی ازسوالات مطرح در خصوص صفات الهی اینکه چرا قرآن خدا را «مکر کننده» معرفی کرده است جواب آری در قرآن آمده است که خداوند هم مکر مرئیس ستاد اقامه نماز همدان: روز قدس روز دفاع از حقیقت است
رئیس ستاد اقامه نماز همدان روز قدس روز دفاع از حقیقت استرئیس ستاد اقامه نماز همدان گفت روز قدس روز دفاع از حقیقت است به گزارش خبرگزاری فارس از اسدآباد حجتالاسلام مرتضی حسنیحلم ظهر امروز در راهپیمایی روز جهانی قدس در مسجد جامع اسدآباد با بیان اینکه مسلمان واقعی کسیابتکار: فلسطین نماد مظلومیت بشر امروز در مقابل زیادهگویی است
ابتکار فلسطین نماد مظلومیت بشر امروز در مقابل زیادهگویی است رئیس سازمان محیط زیست فلسطین را نماد مظلومیت بشر امروز در مقابل زیادهگوییها دانست و گفت بسیاری از غیرمسلمانان هم به مبارزه با رژیم صهیونیستی اعتقاد دارند به گزارش نامه نیوز معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست با حچمران: روز قدس نماد حمایت از تمامی مظلومان عالم است
فریاد وحدت امت اسلام از غزه تا یمن-31 چمران روز قدس نماد حمایت از تمامی مظلومان عالم است رئیس شورای شهر تهران گفت روز قدس الهام گرفته از روز عاشورا و بیانگر حمایت مظلومین دنیا از ملت فلسطین است مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگابوترابیفرد: روز قدس نماد قدرت برآمده از پایداری پیروان ولایت در دنیای اسلام است
ابوترابیفرد روز قدس نماد قدرت برآمده از پایداری پیروان ولایت در دنیای اسلام استنایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت راهپیمایی روز قدس نماد عزت اقتدار و پایداری و نماد قدرت برآمده از ایمان پیروان امام و رهبری در تمام دنیای اسلام است به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد حجتالنمادهای بزرگداشت روز قدس در متروی تهران
جمعه ۱۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۹ مسئولان متروی تهران نیز همراه با سایر ارگانها و سازمانها مانند هلال احمر سازمان بسیج مستضعفین و برای بزرگداشت روز قدس نمادها و پلاکاردهای مخصوصی را تعبیه کرده بودند به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا همزمان با آغاز مرعلمالهدی: راهپیمایی روز قدس نماد همدلی و همزبانی دولت و ملت ایران است
جمعه ۱۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۷ امام جمعه مشهد گفت مردم همچنان پیرو آرمانهای امام و رهبری و انقلاب هستند به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان آیتالله سیداحمد علمالهدی ظهر امروز در راهپیمایی روز جهانی قدس و در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه مردم همیروز قدس نماد روشنگری مردم ضد پیوند صهیونیسم و داعش است | خبرگزاری ایلنا
عباس آخوندی در راهپیمایی روز جهانی قدس مطرح کرد روز قدس نماد روشنگری مردم ضد پیوند صهیونیسم و داعش است ایلنا وزیر راه و شهرسازی درجمع راهپیمایان روز جهانی قدس با بیان اینکه روز قدس نماد روشنگری مردم ضد پیوند صهیونیسم و داعش است گفت امت مسلمان جهان باید علیه خشونت و افراطی گری-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها