محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845614412
آیا توکل بر خدا مانع از توسل به اسباب است؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
معارف؛
آیا توکل بر خدا مانع از توسل به اسباب است؟
یکی از نمونه های بارز توکل بر خدا، برنامه ویژه رزمندگان مسلمان است که در سنگرها با دشمنان حق و عدالت به ستیزه برخاسته اند.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، معنای توکل، همان سپردن کار به دست خداست تا آدمی را در تمام موارد کمک کند و نارسایی های او را برطرف سازد. انسان در طول زندگی خود با مشکلات و پیچیدگی ها، مواجه بوده و احساس می کند که به تنهایی قادر بر انجام دادن امور نیست؛ چنین انسانی، برای رفع حقارت و ضعف خود، باید با تشبّث به عوامل طبیعی و اسباب مادی از نیروی غیبی و قدرت بی پایان خدا استمداد جوید که او را در راه هدف، موفق گرداند.
«وَ تَوَکلْ عَلَی الْحَی الَّذِی لا یمُوتُ وَ سَبِّحْ بِحَمْدِهِ وَ کفی بِهِ بِذُنُوبِ عِبادِهِ خَبِیراً؛ الَّذِي خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَيْنَهُما فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ الرَّحْمنُ فَسْئَلْ بِهِ خَبِيراً؛[1] بر خدایی که همیشه زنده است و هرگز نمی میرد توکل بنما و او را تسبیح و ستایش کن و او خود برای آگاهی از گناهان بندگانش کافی است. خداوندى كه آسمان ها و زمين و آنچه در ميان آنها قرار دارد در شش روز(دوران) آفريد، سپس بر عرش قدرت، مستولى گرديد؛(او خداى) رحمان است، از او بپرس كه به همه چيز آگاه است.» نهضت و انقلاب پیامبران در میان ملت عرب با یک رشته عکس العمل ها و واکنش های مثبت و منفی، بسان دیگر دگرگونی ها، توأم و همراه بود. گروهی ندای الهی او را پذیرفته و در گسترش آن، فداکاری نمودند و گروهی دیگر که وضع جدید را مزاحم منافع خود می دیدند و یا تعصب بر روش نیاکان، مانع از پیروی از آیین نو بود، به شدت با آن به مبارزه برخاسته و به جنگ سرد دامن می زدند و به گونه ای از رسالت پیامبر اسلام به انتقاد می پرداختند.[2] بت پرستان با لجاجت و سرسختی های خود، بزرگ ترین سدّ راه پیشرفت و گسترش اسلام بودند و اگر پیامبر در مدت رسالت سیزده ساله خود در مکه، کار چشمگیری انجام نداد، بر اثر مقاومت همین گروه لجوج بود که نه چشم بینایی داشتند و نه گوش شنوا. نخستین آیه مورد بحث برای پرورش روح امید در گروه با ایمان و تحریک و تهیج افراد علاقه مند به پیامبر خطاب می کند و دستور می دهد که در مشکلات و گرفتاری ها و بن بست ها و دشواری ها از توکل بر خدای زنده که هرگز نمی میرد، کمک و نیرو بگیرند و از کار و کوشش باز نایستند و خود را برای حل مشکلات آماده سازند، زیرا توکل بر خدا، اتکای به قدرتی است فناناپذیر و سنگری است در دژ استوار، در برابر دشمن انبوه.
واژه «توکل» با مشتقات مختلف خود در قرآن مجید، هفتاد بار وارد شده و این کثرت، حاکی از امنیت این شیوه اخلاقی است. متأسفانه این اصل اسلامی بسان دیگر اصول اخلاقی اسلام، مانند صبر[3] و رضا به قضا و تقدیر، دچار تحریف شده و بدون آگاهی از حقیقت آن، با معنای کاملا مباین(به گوشه ای خزیدن، دست روی دست گذاردن) تفسیر شده است. در صورتی که اگر از طریق صحیح با این ارزش اخلاقی آشنا شویم، خواهیم دید که این ارزش اخلاقی والا، روحی سرشار از حماسه و اعتماد به نفس در آدمی می دهد و او را از طفیلی گرایی و وابستگی به دیگران(ما سوی اللّه) می رهاند. حقیقت توکل، چیزی جز انتخاب نایب و وکیل برای خود نیست... انسان در مواقعی که با پیچیدگی ها و دشواری ها مواجه می گردد و احساس می کند که به تنهایی قادر بر حل مشکلات نیست، کسی را که توانایی انجام آن کار را دارد، وکیل خود قرار می دهد و از این طریق، بر قدرت و توانایی خویش توسعه و گسترش می بخشد. حقیقت وکالت در امور عادی انسان ها همین است و بس؛ از این جهت، هر اندازه وکیل، از علم و آگاهی، از قدرت و توانایی، از امانت و درستی، از علاقه و دلسوزی برخوردار باشد، ارزش وکالت او بیشتر شده و پیروزی موکل بر مشکلات قطعی تر می گردد.
عین این حقیقت، درباره توکل بر خدا حکمفرماست. انسان در طول زندگی خود با مشکلات و پیچیدگی ها، با مصایب و بن بستها مواجه بوده و احساس می کند که به تنهایی قادر بر انجام دادن آن کارها نیست؛ چنین انسانی، برای رفع حقارت و ضعف خود، باید با تشبّث به عوامل طبیعی و اسباب مادی از نیروی غیبی و قدرت بی پایان خدا استمداد جوید که او را در راه هدف، موفق و پیروز گرداند.
فیض الهی و مددهای غیبی
در اینجا، سؤالی مطرح است و آن، این که چرا فیض الهی و مددهای غیبی، بدون داشتن صفت «توکل» به انسان نمی رسد؟ پاسخ، روشن است و آن، این که فیض الهی و مددهای غیبی به اندازه لیاقت و شایستگی انسان به او می رسد و تنها آن فرد، لیاقت نزول فیض الهی را دارد که با چنین روحی رو به خدا آورد که قطعا مشمول فیض الهی گردیده و امدادهای غیبی، او را فرا می گیرد، نه انسانی که از او غافل است و او را نمی شناسد و خود را برای رفع مشکلات قادر و توانا می پندارد. توکل به این معنا، امیدآفرین، نیروبخش، تقویت کننده اراده و خلّاق روح مقاومت و پایداری در انسان است و انسان را به افقی روشن تر و تابناک تر پیش می برد. آیا با این وضع، جا دارد که چنین شیوه اخلاقیی را که پدیدآورنده روح حماسی و آفریننده شهامت در انسان است، عامل تخدیری خواند و آن را با دست روی دست گذاشتن همراه دانست؟
توکل بر خدا مانع از توسل به اسباب نیست
جهان طبیعت، جهان اسباب و مسببات است، هر بود و نمودی به دنبال علت طبیعی است که معلول خود را به دنبال دارد، ولی باید توجه نمود که پدیده ها و نمودهای طبیعی، حرکت ها و جنبش ها، تحولات و دگرگونی ها هرچند در گرو یک رشته علتهای طبیعی و مادی قرار دارند و تمام بودها و نمودها، در محیطی سازمان یافته، گام به پهنه هستی می نهد، ولی از نظر یک فرد الهی، مجموع این علت ها و معلول ها به نخستین علت و مبدأ اوّل که سر سلسله تمام جنبش ها و تغییرات و تحول هاست بازگشت می کنند و همه این علل و اسباب به فرمان او کار کرده و طبق اراده و خواست او انجام وظیفه می نمایند. در بحث های توحیدی، یک قسم از توحید را توحید در افعال می گویند و واقعیت این قسم از توحید، جز این نیست که در مجموع جهان، فقط به یک موجود مؤثر مستقل که به نام خدا وجود دارد و تأثیر علل و اسباب دیگر، مربوط به اوست، معتقد گردیم. درست است که آفتاب نور و حرارت می دهد و ماه می درخشد و آتش می سوزاند و هر پدیده کیهانی و یا خاکی، دارای اثر خاصی است، ولی باید بدانیم که این پدیده ها هرچه دارند، همه را از منشأ بالاتری گرفته اند. توکل بر خدا و استمداد از نیروی غیبی، شاخه ای از توحید در افعال است که توکل کننده، مؤثر حقیقی را در هر مقام و مکانی، خدا می داند؛ از این جهت، قبلا باید به اسباب و علل ظاهری تمسک نماید و برای رفع هر نوع نارسایی که در اسباب طبیعی احساس می نماید، از قدرت مطلق جهان، استمداد کند که او را در این راه، مددکار خود بداند. فرد متوکل می داند که در جهانی زندگی می کند که سازمان یافته و به اصطلاح «سیستماتیک» می باشد و اراده خدا بر این تعلق گرفته است که انسان، مقاصد خود را از طریق این اسباب تعقیب کند و تمسک به این عوامل، خود پیروی از اراده حق و فرمان اوست، زیرا این علل، فواعل مستقل و مؤثرهای جدا از اراده خدا نمی باشند و همگی به اراده او به دستور او کار انجام می دهند، ولی به خاطر نارسایی که در این علل وجود دارد و احیانا خود انسان، موفق به تحصیل همینها نیز نمی گردد، دستور می دهد که بر قدرت مطلق و فعّال جهان تکیه کند، و از او کمک و نیرو طلبد که او را در تمام مشکلات یاری نماید.
گروهی که حقیقت توکل را با تمسک به علل و فاعل های طبیعی، مغایر و مخالف می دانند و پیوسته می گویند: «یا خدا و یا علل طبیعی و اسباب ظاهری» از حقیقت توکل بی خبر بوده و تصور می کنند که خدا، جانشین علل طبیعی است و یا علل ظاهری، ما را از خدا بی نیاز می سازد، در صورتی که هر دو فرضیه، غلط و نارساست و حقیقت مطلب در بخش توحید بیان گردیده است.
توکل از دیدگاه قرآن
برای آگاهی از حقیقت توکل، برخی از آیاتی را که از توکل سخن می گوید، مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. یکی از نمونه های بارز توکل بر خدا، برنامه ویژه رزمندگان مسلمان است که در سنگرها با دشمنان حق و عدالت به ستیزه برخاسته و با استمداد از قدرت مطلق به جهاد خود ادامه می دهند: «إِذْ هَمَّتْ طائِفَتانِ مِنْکمْ أَنْ تَفْشَلا وَ اللَّهُ وَلِیهُما وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیتَوَکلِ الْمُؤْمِنُونَ [4] به یاد آر، هنگامی را که دو طایفه از شما، تصمیم بر سستی در امر جهاد گرفتند. خداوند ولی هر دو طایفه است. و بر گروه با ایمان است که بر خدا توکل نمایند». کافی است که بدانیم خداوند به پیامبر دستور می دهد که پس از زمینه سازی و تصمیم قاطع بر کار، بر خدا توکل نمایید، چنان که می فرماید: «فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَکلْ عَلَی اللَّهِ [5]؛ هر موقع تصمیم گرفتی، بر خدا توکل بنما». نکته شایان توجه، این است که بدانیم «توکل» در قرآن، در کنار «صبر»- که عامل نیروبخش و قدرت آفرین است- وارد شده و در آخرین بخش این کتاب، درباره صبر و بردباری- که جز استقامت در راه هدف و مقاومت در برابر موانع نیست- به طور گسترده سخن خواهیم گفت، چنان که قرآن می فرماید:«وَ ما لَنا أَلَّا نَتَوَکلَ عَلَی اللَّهِ وَ قَدْ هَدانا سُبُلَنا وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلی ما آذَیتُمُونا وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیتَوَکلِ الْمُتَوَکلُونَ [6]؛ چرا ما بر خدا توکل ننماییم، در حالی که ما را به راههای رستگاری خویش رهبری نموده و ما در برابر آزارهای شما (در راه هدف) مقاومت خواهیم کرد و متوکلان بر خدا توکل کنند». باز در آیه دیگری می بینیم عمل و فعالیت و صبر و توکل در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، آنجا که می فرماید: «نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِینَ الَّذِینَ صَبَرُوا وَ عَلی رَبِّهِمْ یتَوَکلُونَ [7] چه خوب است پاداش گروهی [که با اسباب، چنگ می زنند] آنان بردبارانند و بر خدا توکل می ورزند». این آیه پاسخگوی گروهی است که می اندیشند که بهره گیری از عوامل طبیعی و اسباب مادی، نقطه مقابل توکل بر خداست، در صورتی که در این آیه، توجه به کار و کوشش، در کنار توکل قرار گرفته است و نکته آن، این است که هر نوع حرکت و جنبش و هر بود و نمودی از جانب خداست و هرگز نمی توان اسباب مادی را از اراده خدا جدا دانست. فرد متوکل از تمام علل مرئی و نامرئی بهره می گیرد و از خدا استمداد می جوید تا نارساییهای کار او را برطرف سازد و حتی پیامبران نیز که در مقام اعجاز از علل نامرئی مدد می گیرند، دست به دامن توکل می زنند، چنان که قرآن می فرماید:«وَ ما کانَ لَنا أَنْ نَأْتِیکمْ بِسُلْطانٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیتَوَکلِ الْمُؤْمِنُونَ [8] شأن ما نیست که معجزه ای برای شما بیاوریم، مگر به اذن خدا. گروه با ایمان بر او توکل جویند». گروه با ایمان، در مقام بازداشتن خویش از ارتکاب گناه، از توکل بر خدایی که آنان را در کشمکشهای درونی کمک کند، بی نیاز نیستند، چنان که قرآن می فرماید: «إِنَّهُ لَیسَ لَهُ سُلْطانٌ عَلَی الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَلی رَبِّهِمْ یتَوَکلُونَ؛[9] ابلیس بر افراد با ایمانی که بر پروردگار خود توکل می کنند، تسلطی ندارد». برای آشنایی بیشتر با مفهوم این روش اخلاقی، کافی است که در مضمون آیه زیر، دقت بیشتری کنیم. در این آیه، رزمندگانی از بنی اسرائیل که مأمور حمله به برج و باروی دشمن بودند، در سایه توکل بر خدا یورش می برند، ولی گروه کسل و سست عنصری که فاقد نیروی توکل بودند، دست روی دست می گذارند و از زیر بار مسؤولیت شانه خالی می کنند؛ قرآن به سخنان هر دو گروه اشاره می نماید:«قالَ رَجُلانِ مِنَ الَّذِینَ یخافُونَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیهِمَا ادْخُلُوا عَلَیهِمُ الْبابَ فَإِذا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّکمْ غالِبُونَ وَ عَلَی اللَّهِ فَتَوَکلُوا إِنْ کنْتُمْ مُؤْمِنِینَ؛[10] آن دو نفر از بنی اسرائیل که مورد نعمت خدا قرار گرفته بودند، به گروه مبارز گفتند: یورش ببرید و وارد شوید، وقتی وارد شدید، شما پیروزید و اگر فرد با ایمانی هستید، بر خدا توکل نمایید». این منطق گروه متوکلانی است که با استفاده از ابزار مادی و وسایل طبیعی، خود را با نیروی توکل مجهّز می سازند و بر دشمن یورش می برند؛ اکنون منطق دیگران را که فاقد این نیرو بودند، ملاحظه کنیم: «قالُوا یا مُوسی إِنَّا لَنْ نَدْخُلَها أَبَداً ما دامُوا فِیها فَاذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّک فَقاتِلا إِنَّا هاهُنا قاعِدُونَ؛[11]گروه دیگر به موسی گفتند: تا جبّاران آنجا هستند، ما وارد آنجا نمی شویم، تو و خدایت بروید و با دشمن نبرد کنید، ما در اینجا نشسته ایم».
خلاصه با مراجعه به آیات قرآن به خوبی روشن می شود که معنای توکل، همان سپردن کار به دست خداست تا آدمی را در تمام موارد کمک کند و نارساییهای او را برطرف سازد. در آیات مورد بحث، خداوند با یک رشته صفات و افعالی توصیف شده که همگی گواهی می دهند که باید بنده ناتوان در بن بستها و گرفتاریها بر او توکل کند، زیرا کسی شایستگی وکالت از انسان را دارد که حی و زنده، عالم و آگاه، قادر و توانا، محیط و مسلط و فیض بخش باشد و همه این صفات پنج گانه در خدا موجود است و جمله های زیر که در آیات مورد بحث وارد شده است، این صفات پنج گانه را که علت لزوم توکل بر خداست، تصریح و تبیین می نمایند.
پی نوشت ها:
[1] سوره فرقان، آيات 58 و 59
[2] انتقادهاى مشركان كه در حقيقت بسان بهانهگيري هاى كودكانه بود، با پاسخ آنها طى آيههاى 4، 5، 7، 8، 21 و 32 همين سوره مطرح شد و برخى از فصل هاى پيشين به بيان اين قسمت اختصاص داشت.
[3] در آخرين بخش اين كتاب درباره صبر به صورت گسترده بحث و گفتگو و نظريه مخدر بودن صبر به روشنى نقد و رد شده است.
[4] آل عمران(3) آيه 122.
[5] همان، آيه 159.
[6] ابراهيم(14) آيه 12.
[7] عنكبوت(29) آيه 58 و 59.
[8] ابراهيم(14) آيه 11.
[9] نحل(16) آيه 99.
[10] مائده(5) آيه 23.
[11] مائده(5) آيه 24.
۲۳/۰۴/۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]
صفحات پیشنهادی
عطر کریم آل الله در مهمانی خدا
حلم شجاعت مردم داری زهد و هزاران مورد دیگر وجود دارد که می توان در زندگی کریم اهل بیت علیه السلام مشاهده کرد و لذت برد در ماه مهمانی خدا که تمام مقدمات بندگی فراهم و مهیاست عطر کریم آل الله فضای مهمانی را معطر و روح افزا کرده است آن زمان که ماه به نیمه می رسد سایه پر مهر خودچرا خدا بر تعبیر خلقت هستی در 6 روز تاکید می کند؟/ علت خوشحالی خدا از توبه/ روز بیست و دوم میهمانی
چرا خدا بر تعبیر خلقت هستی در 6 روز تاکید می کند علت خوشحالی خدا از توبه روز بیست و دوم میهمانی فرهنگ > دین و اندیشه - من با حاجتم روى به تو آوردم نیاز خواهى ام را به پیشگاه تو قرار دادم و خواندت را دست آویز خویش نمودم بى آنکه مستحق شنیدن خواهشم و شایسته گذشچرا رسول خدا علي(ع) را ابوتراب ناميد؟
پرسمان چرا رسول خدا علي ع را ابوتراب ناميد چون علي صاحب زمين است و پس از پيامبر ص حجت خدا بر اهل زمين بوده و به وسيله او زمين و آرامش آن باقي است از اين رو او را ابوتراب ناميد به گزارش سرویس دینی جام نیوز متن زیر پاسخ به سوالاتی درباره چرایی لقب ابوتراب برای امیرچه چیزی با وجود کفران نعمت و اجابت نکردن خدا ما را به نیایش دوباره امیدوار می کند؟
چه چیزی با وجود کفران نعمت و اجابت نکردن خدا ما را به نیایش دوباره امیدوار می کند فرهنگ > دین و اندیشه - یک نکته از دعای ابوحمزه ثمالی به روایت آیت الله جوادی آملی «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَدْعُوهُ فَيُجِيبُنِي وَ إِنْ كُنْتُ بَطِيئا حِينَ يَدْعُونِي وصورت خدا را در روزه ات ببین/ تفسیری از سید حسن خمینی
صورت خدا را در روزه ات ببین تفسیری از سید حسن خمینی فرهنگ > دین و اندیشه - گلچینی از نوشتار حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی به مناسبت ماه رمضان شرح و تفسیر روایت «صوموا لرؤیته» میبدی در کشف الاسرار می نویسد «روزه عامه مؤمنان به زبان شریعت شنیدواعظان بشر از سوی خداوند
جمعه ۱۹ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۴۷ آیتالله مکارمشیرازی گفت امام علی ع در وصیتنامه خود به مومنان مسایل استثنایی را بیان میکنند حب و جاذبه دنیا انسان را به سمت خود میکشد و خداوندی که سعادت این بشر را میخواهد واعظانی را برای بشر قرار داده که انسان را نسبت به مخاطرات زندگی مادی هشدارچرا یأس از خداوند گناه بسیار عظیمی است؟
شرح فقراتی از دعای ابوحمزه ثمالی به روایت علامه طهرانی ۳ چرا یأس از خداوند گناه بسیار عظیمی است شناسهٔ خبر 2790506 - سهشنبه ۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۶ دین و اندیشه > اندیشمندان خداوندا ای پروردگار من کدام جهلی و کار زشتی از ما سر میزند که جود و کرم تو نمیتواند آنها را از بین بخداوند دوست دارد ...(احادیث تصویری )
احادیث تصویری خداوند دوست دارد حدیث تصویری بزرگترین احادیث تصویری خوشا به سعادت حدیث تصویری منبع hadithlib comگناهی که کرم خدا نتواند آن را در بر بگیرد!؟
پرسمان گناهی که کرم خدا نتواند آن را در بر بگیرد خداوندا ای پروردگار من کدام جهلی و کار زشتی از ما سر میزند که جود و کرم تو نمیتواند آنها را از بین ببرد آن را به ما نشان بده درست است ما گناهکاریم ولی کرم و جود تو سعه دارد گشایش دارد به گزارش سرویس دینی جام نیوز علامهیاد خدا و حیات دل
یک جرعه معرفت یاد خدا و حیات دل پس در سایه دوام ذکر انسان به زینت تقوا آراسته می شود که همان اطاعت از امر و نهی خداوند است چنانکه امیر المومنین علی علیه السلام فرمود ذِكْرُ اللَّهِ شِيمَةُ الْمُتَّقِينَ ياد خدا خوى پرهيزگاران است به گزارش سرویس دینی جام نیوز انسان برای باقتوجه به اینکه حیات ما تحت مقدرات خداست، زندگی ما را بهتر میکند
تنها مسیر برای زندگی بهتر ۱۷ توجه به اینکه حیات ما تحت مقدرات خداست زندگی ما را بهتر میکند شناسهٔ خبر 2853566 - سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۶ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی دریافت 26 MB پناهیان گفت اگر خدا نخواهد زندگی بهتر بهدست نمیآید چه انسان متدین باشد و چمناجات با خدا
شعر مناجات با خدا من کیم عبد گنه کار الهی العفو من کیم بنده ی سربار الهی العفو سرویس دینی جام نیوز من کیم عبد گنه کار الهی العفو من کیم بنده ی سربار الهی العفو منم آن کس که نمک خورد و نمکدان بشکست نه که یک مرتبه بسیار الهی العفو با گناهی که ز من سر زده بین من و تو &helliبه کار بردن نام خدا با ضمیر زنانه SHE ! |اخبار ایران و جهان
به کار بردن نام خدا با ضمیر زنانه SHE یک گروه از زنان در کلیسای انگلستان خواستار بکار بردن ضمیر مونث برای خدا شده اند کد خبر ۵۱۵۶۴۰ تاریخ انتشار ۱۹ تير ۱۳۹۴ - ۰۳ ۳۰ - 10 July 2015 یک گروه از زنان در کلیسای انگلستان خواستار بکار بردن ضمیر مونث برای خدا شده اند به گزارشخداحافظ ای ماه خدا/ چند روز دیگر این سفره را جمع میکنند
کلیپ صوتی خداحافظ ای ماه خدا چند روز دیگر این سفره را جمع میکنند شناسهٔ خبر 2856188 - دوشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۱ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی دریافت 38 MB سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر رفیعی با موضوع عید فطر و وداع با ماه مبارک رمضان به گزارش خبرگزاری مهربرگزاری کرسی ترویجی مبانی خداشناختی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
برگزاری کرسی ترویجی مبانی خداشناختی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت شناسهٔ خبر 2857228 - یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۶ ۳۳ دین و اندیشه > اندیشکده ها به همت موسسه آموزش عالی حوزوی حکمت کرسی ترویجی مبانی خداشناختی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت فردا در قم برگزار میشود به گزارش خبرگزاری مهرخدا به زمانی سوگند می خورد که انسان در آن کار و کوشش می کند/ روز نوزدهم میهمانی
خدا به زمانی سوگند می خورد که انسان در آن کار و کوشش می کند روز نوزدهم میهمانی فرهنگ > دین و اندیشه - سپاس خداى را که مرا به خویش وا گذاشت از این رو اکرامم نمود و به مردم وا نگذاشت تا مرا خوار کنند شرحی مختصر بر دعاى روز نوزدهم ماه مبارک رمضان اللهمّ وفّرْ فیآیتالله الهیقمشهای جز برای خدا قرآن را ترجمه نکرد
مروری بر زندگی آیتالله الهیقمشهای در برنامه ضیافت آیتالله الهیقمشهای جز برای خدا قرآن را ترجمه نکرد شناسهٔ خبر 2855635 - جمعه ۱۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۹ ۱۴ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی آیتالله موسویان از شاگردان آیتالله الهی قمشهای در برنامه ضیافت گفت جز برای خدا قرآن را-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها