محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844650707
شب قدر در کلام علامه طباطبایی (ره)
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
در محضر علامه طباطبائی؛
شب قدر در کلام علامه طباطبایی (ره)
منظور از بهتر بودن این شب از هزار ماه، بهتر بودن از حیث فضیلت عبادت است. چه این که مناسب با غرض قرآن نیز چنین است. چون همه عنایت قرآن در این است که مردم را به خدا نزدیک و به وسیله عبادت زنده کند. و احیاء یا عبادت آن شب از عبادت هزار ماه بهتر است.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، مهم ترین مناسبت ماه مبارک رمضان، شب قدر است که هماره مورد توجه مؤمنین بوده و خواهد بود. آنچه در پیش روی دارید بحثی پیرامون شب قدر بر اساس نظرات مرحوم علامه طباطبایی رحمه الله در تفسیر شریف المیزان است که در دو سوره «قدر» و «دخان» مطرح گردیده است.
شب قدر یعنی چه؟ مراد از قدر، تقدیر و اندازه گیری است و شب قدر شب اندازه گیری است و خداوند متعال در این شب حوادث یک سال را تقدیر می کند و زندگی، مرگ، رزق، سعادت و شقاوت انسانها و اموری از این قبیل را در این شب مقدر می گرداند.
شب قدر کدام شب است؟ در قرآن کریم آیه ای که به صراحت بیان کند شب قدر چه شبی است دیده نمی شود. ولی از جمع بندی چند آیه از قرآن کریم می توان فهمید که شب قدر یکی از شب های ماه مبارک رمضان است. قرآن کریم از یک سو می فرماید: «انا انزلناه فی لیلة مبارکة» (1). این آیه گویای این مطلب است که قرآن یکپارچه در یک شب مبارک نازل شده است. و از سوی دیگر می فرماید: «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن» (2). و گویای این است که تمام قرآن در ماه رمضان نازل شده است. و در سوره قدر می فرماید: «انا انزلناه فی لیلة القدر» (3). از مجموع این آیات استفاده می شود که قرآن کریم در یک شب مبارک در ماه رمضان که همان شب قدر است نازل شده است. پس شب قدر در ماه رمضان است. اما اینکه کدام یک از شب های ماه رمضان شب قدر است، در قرآن کریم چیزی بر آن دلالت ندارد. و تنها از راه اخبار می توان آن شب را معین کرد.
در بعضی از روایات منقول از ائمه اطهار علیهم السلام شب قدر مردد بین نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم ماه رمضان است و در برخی دیگر از آنها مردد بین شب بیست و یکم و بیست و سوم و در روایات دیگری متعین در شب بیست و سوم است (4). و عدم تعیّن یک شب به جهت تعظیم امر شب قدر بوده تا بندگان خدا با گناهان خود به آن اهانت نکنند.
پس از دیدگاه روایات ائمه اهل بیت علیهم السلام شب قدر از شب های ماه رمضان و یکی از سه شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم است. اما روایات منقول از طرق اهل سنت به طور عجیبی با هم اختلاف داشته و قابل جمع نیستند ولی معروف بین اهل سنت این است که شب بیست و هفتم ماه رمضان شب قدر است (5) و در آن شب قرآن نازل شده است.
تکرار شب قدر در هر سال: شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و سالی که قرآن در آن نازل شد نیست بلکه با تکرار سالها، آن شب نیز تکرار می شود. یعنی در هر ماه رمضان شب قدری است که در آن شب امور سال آینده تقدیر می شود. دلیل بر این امر این است که:
اولا: نزول قرآن بطور یکپارچه در یکی از شب های قدر چهارده قرن گذشته ممکن است، ولی تعیین حوادث تمامی قرون گذشته و آینده در آن شب بی معنی است.
ثانیا: کلمه «یفرق» در آیه شریفه «فیها یُفرق کل امر حکیم» (6). در سوره دخان به خاطر مضارع بودنش، استمرار را می رساند و نیز کلمه «تنزل» در کریمه «تنزّل الملائکه والروح فیها باذن ربهم من کل امر» (7) به دلیل مضارع بودنش دلالت بر استمرار دارد.
ثالثا: از ظاهر جمله «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن» (8) چنین برمی آید که مادامی که ماه رمضان تکرار می شود آن شب نیز تکرار می شود. پس شب قدر منحصر در یک شب نیست بلکه در هر سال در ماه رمضان تکرار می شود.
در این خصوص در تفسیر برهان از شیخ طوسی از ابوذر روایت شده که گفت: به رسول خدا (صلی الله علیه وآله) عرض کردم یا رسول الله آیا شب قدر شبی است که در عهد انبیاء بوده و امر به آنان نازل می شده و چون از دنیا می رفتند نزول امر در آن شب تعطیل می شده است؟ فرمود: «نه بلکه شب قدر تا قیامت هست» (9).
عظمت شب قدر: در سوره قدر می خوانیم: «انا انزلناه فی لیلة القدر وما ادریک ما لیلة القدر لیلة القدر خیر من الف شهر». خداوند متعال برای بیان عظمت شب قدر با این که ممکن بود بفرماید: «وما ادریک ما هی هی خیر من الف شهر» یعنی با این که می توانست در آیه دوم و سوم به جای کلمه «لیلة القدر» ضمیر بیاورد، خود کلمه را آورد تا بر عظمت این شب دلالت کند. و با آیه «لیلة القدر خیرٌ من ألف شهر» عظمت این شب را بیان کرد، به این که این شب از هزار ماه بهتر است.
منظور از بهتر بودن این شب از هزار ماه، بهتر بودن از حیث فضیلت عبادت است. چه این که مناسب با غرض قرآن نیز چنین است. چون همه عنایت قرآن در این است که مردم را به خدا نزدیک و به وسیله عبادت زنده کند. و احیاء یا عبادت آن شب از عبادت هزار ماه بهتر است.
از امام صادق علیه السلام سؤال شد: چگونه شب قدر از هزار ماه بهتر است؟ (با اینکه در آن هزار ماه در هر دوازده ماهش یک شب قدر است).
حضرت فرمود: «عبادت در شب قدر بهتر است از عبادت در هزار ماهی که در آن شب قدر نباشد.» (10).
وقایع شب قدر:
1- نزول قرآن: ظاهر آیه شریفه «انا انزلناه فی لیلة القدر» این است که همه قرآن در شب قدر نازل شده است، چون تعبیر به «انزال» کرده که ظهور در یکپارچگی و دفعی بودن دارد، نه «تنزیل» که ظاهر در نزول تدریجی است.
قرآن کریم به دو گونه نازل شده است:
1- نزول یکباره در یک شب معین.
2- نزول تدریجی در طول بیست و سه سال نبوت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله).
آیاتی چون «قرآناً فَرَقناه لتقرأه علی الناس علی مُکث ونزّلناه تنزیلاً» (11) نزول تدریجی قرآن را بیان می کند.
در نزول دفعی (و یکپارچه)، قرآنی که مرکب از سوره ها و آیات است یک دفعه نازل نشده است، بلکه بصورت اجمال همه قرآن نازل شده است، چون آیاتی که درباره وقایع شخصی و حوادث جزیی نازل شده ارتباط کامل با زمان و مکان و اشخاص و احوال خاصه ای دارد که درباره آن اشخاص و آن احوال و در آن زمان و مکان نازل شده و معلوم است که چنین آیاتی درست در نمی آید مگر اینکه زمان و مکانش و واقعه ای که درباره اش نازل شده رخ دهد، به طوری که اگر از آن زمان ها و مکان ها و وقایع خاصه صرف نظر شود و فرض شود که قرآن یک باره نازل شده، قهرا موارد آن آیات حذف می شود و دیگر بر آنها تطبیق نمی کنند.
پس قرآن به همین هیئت که هست دوبار نازل نشده، بلکه بین دو نزول قرآن فرق است و فرق آن در اجمال و تفصیل است. همان اجمال و تفصیلی که در آیه شریفه «کتاب اُحکمت آیاته ثم فصّلت من لدُن حکیم خبیر» (12) به آن اشاره شده است.
بنابراین در شب قدر قرآن کریم به صورت اجمال و یکپارچه بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) نازل شد و در طول بیست و سه سال به تفصیل و به تدریج و آیه به آیه نازل گردیده است.
2- تقدیر امور: خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال آینده را از قبیل مرگ و زندگی، وسعت یا تنگی روزی، سعادت و شقاوت، خیر و شر، طاعت و معصیت و... تقدیر می کند.
در آیه شریفه «انا انزلناه فی لیلة القدر» (13) کلمه «قدر» دلالت بر تقدیر و اندازه گیری دارد و آیه شریفه «فیها یُفرَق کلّ امر حکیم» (14) که در وصف شب قدر نازل شده است بر تقدیر دلالت می کند. چون کلمه «فرق» به معنای جدا سازی و مشخص کردن دو چیز از یکدیگر است. و جداسازی هر امر حکیم جز این معنا ندارد که آن امر و آن واقعه ای که باید رخ دهد را با تقدیر و اندازه گیری مشخص سازند. امور به حسب قضای الهی دارای دو مرحله اند، یکی اجمال و ابهام و دیگری تفصیل. و شب قدر به طوری که از آیه «فیها یفرق کل امر حکیم» برمی آید، شبی است که امور از مرحله اجمال و ابهام به مرحله فرق و تفصیل بیرون می آیند.
3- نزول ملائکة و روح: بر اساس آیه شریفه «تنزّل الملئکة والروح فیها باذن ربهم من کلّ امر» (15)، ملائکة و روح در این شب به اذن پروردگارشان نازل می شوند. مراد از روح آن روحی است که از عالم امر است و خدای متعال درباره اش فرموده است «قل الروح من امر ربّی» (16). در این که مراد از امر چیست؟ بحث های مفصلی در تفسیر شریف المیزان آمده است که به جهت اختصار مبحث به دو روایت در مورد نزول ملائکة و اینکه روح چیست بسنده می شود.
الف: پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمود: وقتی شب قدر می شود ملائکه ای که ساکن در «سدرة المنتهی» هستند و جبرئیل یکی از ایشان است نازل می شوند در حالی که جبرئیل به اتفاق سایرین پرچم هایی را به همراه دارند. یک پرچم بالای قبر من، و یکی بر بالای بیت المقدس و پرچمی در مسجد الحرام و پرچمی بر طور سینا نصب می کنند و هیچ مؤمن و مؤمنه ای در این نقاط نمی ماند مگر آنکه جبرئیل به او سلام می کند، مگر کسی که دائم الخمر و یا معتاد به خوردن گوشت خوک و یا زعفران مالیدن به بدن خود باشد(17).
ب: از امام صادق علیه السلام در مورد روح سؤال شد. حضرت فرمودند: روح از جبرئیل بزرگتر است و جبرئیل از سنخ ملائکة است و روح از آن سنخ نیست، مگر نمی بینی خدای تعالی فرموده: «تنزل الملئکة والروح» پس معلوم می شود روح غیر از ملائکة است (18).
4- سلام و امنیت: قرآن کریم در بیان این ویژگی شب قدر می فرماید: «سلام هی حتی مطلع الفجر» (19). کلمه سلام و سلامت به معنای عاری بودن از آفات ظاهری و باطنی است. و جمله «سلام هی ...» اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهی تعلق گرفته است به این که رحمتش شامل همه آن بندگان بشود که به سوی او روی می آورند و نیز به اینکه در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد، به این معنا که عذابی جدید نفرستد. و لازمه این معنا این است که در این شب کید شیطان ها هم مؤثر واقع نشود؛ چنانکه در بعضی از روایات نیز به این معنا اشاره شده است. بعضی از مفسرین نیز گفته اند: مراد از کلمه «سلام» این است که در شب قدر ملائکة از هر مؤمن مشغول به عبادت بگذرند، سلام می دهند.
پی نوشت:
1- دخان / 3 .
2- بقره / 185 .
3- قدر / 1 .
4- ر. ک. مجمع البیان، ج 10، ص 519 .
5- ر.ک. تفسیر الدر المنثور، ج 6 .
6- دخان / 6 .
7- قدر / 4 .
8- بقره / 185 .
9- تفسیر البرهان، ج 4، ص 488، ح 26 .
10- فروع کافی، ج 4، ص 157، ح 4.
11- اسراء / 106 .
12- هود / 1.
13- قدر / 1.
14- دخان / 6 .
15- قدر / 4 .
16- اسراء / 85 .
17- مجمع البیان، ج 10، ص 520 .
18- تفسیر برهان، ج 4، ص 481، ح 1.
19- قدر / 5 . مجله مبلغان، آذر 1378، شماره 1
۱۲/۰۴/۱۳۹۴ - ۱۰:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 345]
صفحات پیشنهادی
تحلیل علامه طباطبایی از بازخواست هارون توسط موسی- بخش اول اختلاف سلیقه انبیا در نحوه اجرای احکام
تحلیل علامه طباطبایی از بازخواست هارون توسط موسی- بخش اولاختلاف سلیقه انبیا در نحوه اجرای احکاماز مسائل مطرح شده در قرآن کریم برخورد تند حضرت موسی علیه السلام با حضرت هارون علیه السلام بعد از گوساله پرست شدن بنی اسرائیل است چکیده از مسائل مطرح شده در قرآن کریم برخورد تند حضتحلیل علامه طباطبایی از بازخواست هارون توسط موسی - بخش دوم و پایانی علت تادیب هارون توسط موسی
تحلیل علامه طباطبایی از بازخواست هارون توسط موسی - بخش دوم و پایانیعلت تادیب هارون توسط موسیاز مسائل مطرح شده در قرآن کریم برخورد تند حضرت موسی علیه السلام با حضرت هارون علیه السلام بعد از گوساله پرست شدن بنی اسرائیل است بررسی نکته دوم اختلاف سلیقه حضرت موسی و هارون علیه البرگزاری جلسات تفسیرقرآن آیت الله استادی در دارالقران علامه طباطبایی قم
برگزاری جلسات تفسیرقرآن آیت الله استادی در دارالقران علامه طباطبایی قم استانها > قم - مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی گفت جلسات تفسیر قرآن کریم توسط آیتالله استادی در شبهای ماه مبارک رمضان دراین دارالقرآن برگزار می شود به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قم مرتضی نجفیتوضیح علامه طباطبائی در مورد معنای عصیان آدم علیه السلام
برگی از قرآن توضیح علامه طباطبائی در مورد معنای عصیان آدم علیه السلام آنچه در بدو نظر از آيات قرآن ظاهر ميشود اين است كه حضرت آدم رسما گناه كرده سرویس دینی جام نیوز پرسش خطيئه و گناه آدم چه معنا دارد مگر پيامبر هم گناه مى كند در پاسخ از اين سؤال مى &rlبرکات ماه رمضان در کلام رهبر معظم انقلاب
ماه رمضان برکات ماه رمضان در کلام رهبر معظم انقلاب ریاضتی که در میهمانی این ماه وجود دارد - که ریاضت روزه و گرسنگی کشیدن است - شاید بزرگترین دستاورد این ضیافت الهی است برکاتی که روزه برای انسان دارد به قدری این برکات از لحاظ معنوی و ایجاد نورانیت در دل انسان زیاد است که شاید بحجتالاسلام دلیر در گفتوگو با فارس: نمونه برتر روزهداری در ادعیه ائمه(ع) نهفته است/ نگاه ویژه علامه طباطبای
حجتالاسلام دلیر در گفتوگو با فارس نمونه برتر روزهداری در ادعیه ائمه ع نهفته است نگاه ویژه علامه طباطبایی به ماه رمضانعضو گروه عرفان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت از میان تمامی عرفا علامه سید محمدحسین طباطبایی رویکردی عرفانی نسبت به روزه ماه مبارک رمضان دارد حجت&zwnjچرا علامه بهبهانی را احیاکننده شیعه میدانند
در برنامه ضیافت شبکه قرآن عنوان شد چرا علامه بهبهانی را احیاکننده شیعه میدانند شناسهٔ خبر 2786223 - چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴ - ۱۶ ۰۶ دین و اندیشه > اندیشمندان حجتالاسلام علی اکبر آل آقا از نوادگان علامه بهبهانی گفت علامه را پرچمدار مبارزه با اخباریها میدانند زیرا لحظهای دستبا فضیلتترین شب سال بعد از لیلة القدر و نیمه شعبان
پای سخنان آیت الله قرهی با فضیلتترین شب سال بعد از لیلة القدر و نیمه شعبان شناسهٔ خبر 2788091 - شنبه ۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵ ۲۱ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی آیت الله قرهی گفت یکی از وقتهای استجابت دعا شب جمعه است حالا ماه مبارک رمضان باشد سحر هم باشد شب جمعه هم باشدرمضان در کلام امام خمینی(ره)
صوت رمضان در کلام امام خمینی ره شناسهٔ خبر 2848389 - پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۰ دین و اندیشه > اندیشمندان دریافت 3 MB مهمانی خدا پرهیز دادن از آن چیزهایی که مربوط به شهوات انسان است به گزارش خبرگزاری مهر کلیپ حاضر بخشی از سخنان حضرت امام خمینی ره با موضوع ماه مبارک رمضاآیت الله استادی در دارالقرآن علامه طباطبایی قم تبیین کرد؛ هدف خداوند از خلقت انسان چیست؟
آیت الله استادی در دارالقرآن علامه طباطبایی قم تبیین کرد هدف خداوند از خلقت انسان چیست استانها > قم - عضو شورای عالی حوزه های علمیه گفت خداوند انسان را خلق و هدایت کرد تا با استفاده از قدرت اختیار مسیر صحیح را انتخاب کند و به تکامل دست یابد حوزه نیوز نوشت آیتبا اصلاح فرهنگ اقتصادی، به استقبال قدرتهای اقتصادی میرویم
یادداشتی از دکتر عبدالملکی با اصلاح فرهنگ اقتصادی به استقبال قدرتهای اقتصادی میرویم شناسهٔ خبر 2779197 - پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۸ دین و اندیشه > اندیشمندان در این یادداشت حوزۀ فرهنگی اقتصاد به چهار حوزۀ فرهنگ مصرف فرهنگ تولید فرهنگ انتخاب و فرهنگ مدیریت اقتصادی تقسقدردانی آیتالله دستغیب از تصویب قانون حمایت از آمرین به معروف
پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۳ تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی ع از مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان بهواسطه تصویب قانون حمایت از آمرین به معروف و ناهیان از منکر قدردانی کرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه فارس آیتالله سیدعلی اصغر دستغیب در سلسله سخنرانکتاب «شیعه» نوشته علامه عبدالهادی فضلی منتشر شد
ترجمه چهارمین آثار علامه الفضلی کتاب شیعه نوشته علامه عبدالهادی فضلی منتشر شد شناسهٔ خبر 2848539 - پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۵ دین و اندیشه > اندیشمندان کتاب شیعه امامیه نوشته علامه عبدالهادی فضلی متفکر برجسته شیعی عربستان با ترجمه و تحقیق دکتر سید مهدی نوری کیذقانی عضومرحوم علامه شعرانی ناشناخته مانده است/ یک مدرس تمام عیار بودند
مهدی محقق در برنامه ضیافت مرحوم علامه شعرانی ناشناخته مانده است یک مدرس تمام عیار بودند شناسهٔ خبر 2849808 - پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۱ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی مهدی محقق در برنامه ضیافت بیان داشت تا زمانی که اساتیدی مانند مرحوم شعرانی به جوان معرفی نشود ن«زبان قرآن با نگاهی به چالش های کلامی تصویر» نقد میشود
در سرای اهل قلم زبان قرآن با نگاهی به چالش های کلامی تصویر نقد میشود شناسهٔ خبر 2848897 - چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۵ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی کتاب زبان قرآن با نگاهی به چالش های کلامی تصویر اثر شایسته تقدیر شانزدهمین کتاب سال حوزه ۱۳ تیرماه در سرای اهل قلم نقدانتقال پردیس آموزشهای تخصصی آزاد دانشگاه علامه طباطبایی
شنبه ۶ تیر ۱۳۹۴ - ۰۳ ۴۶ معاون عمرانی دانشگاه علامه طباطبایی از انتقال پردیس دانشگاهی ویژه آموزشهای تخصصی آزاد واحد بینالملل مجازی و تحصیلات تکمیلی این دانشگاه به دانشکده مدیریت واقع در توانیر از مهرماه سال جاری خبر داد غلامعلی کارگر درگفتوگو با خبرنگار دانشگاهی ایسنا درموردمدیر دارالقرآن علامه طباطبایی(ره) قم: مردم استان های مختلف کشور از جلسات تفسیر قرآن استقبال کرده اند
مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی ره قم مردم استان های مختلف کشور از جلسات تفسیر قرآن استقبال کرده اند استانها > قم - مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی ره با بیان این که امسال برای اولین بار در کشور 30 نفر از اساتید برجسته تفسیر قرآن حوزه علمیه قم به 30 استان کشور اعزا-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها