محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832424478
چرا قرآن داستان تعریف می کند؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
یک نکته از قرآن؛
چرا قرآن داستان تعریف می کند؟
در قرآن کريم، قصه ها جايگاه خاصي دارند، چرا که کلام خدا، از نگرش خاصي برخوردار است. اين نگرش، معاني حکيمانه و معارف انسان ساز را براي آدمي بيان مي کند.
«فاقصُص القَصصَ لعلّهم يتفکّرون». پس داستان بگو، تا که ايشان بينديشند (بيدار شوند). (سوره اعراف ، آيه 176). نقش و معاني قصص در قرآن کريم، قصه ها جايگاه خاصي دارند، چرا که کلام خدا، از نگرش خاصي برخوردار است. اين نگرش، معاني حکيمانه و معارف انسان ساز را براي آدمي بيان مي کند.
واژه قصص، جمع قصه، به معناي داستان و سرگذشت است. قصص، از ريشه قص أثره است. يعني، او را دنبال کرد. از اين رو، مادر حضرت موسي(علیه السلام)، موقعي که فرزند خود، موسي را در ميان صندوق چوبي روي آب رها کرد، به خواهر وي گفت: او را دنبال کن!(وقالت لاخته قُصّيه) (سوره قصص، آيه 11). قصّيه، يعني دنبال کن.
واژه قصص، مصدر است، به معناي سرودن قصه. (لقد کان في قصصهم عبرة لأولي الالباب) (سوره يوسف، آيه 11)؛ به راستي در سرگذشت ايشان، عبرتي براي صاحبان انديشه است.
چند واژه در قرآن به معناي قصه آمده، که بيان کننده گستره و ماهيت داستان در قالب واژه هاي گوناگون و القاي معاني عميق است.
اکنون، به توضيح اين واژه ها مي پردازيم:
1. قصص: در قرآن کريم، هر جا که واژه قصه مراد بوده، در قالب لفظ قصص آمده، که شامل سرگذشت ها و داستان هاي پيامبران و شخصيت هاي حق گرا و باطل پيشه و نيز، برخي حقايق در دوران شکل گيري اسلام است. در اين ميان ، طولاني ترين آن ها ، قصه موسي(علیه السلام) است و زيباترين آن ها قصه يوسف (علیه السلام) است.
2. نبأ: به معناي خبر است، خبري که داراي سود بسيار بوده و آگاهي به همراه دارد. نبأ، در بعضي از آيات، با توجه به قرائن، دلالت بر معني داستان دارد. از اين رو، نبأ در قرآن، سه گونه است:
الف) سرگذشت ها و اخباري که از زمان گذشته سخن مي گويد. يعني، سرگذشت اقوام پيشين. مثل اقوام نوح، عاد، ثمود و...
ب) حوادثي که در روزگار نزول وحي و عصر نبوت پيامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) رخ داده است. مثل جنگ هاي بدر، احد، حنين و...
ج) حوادثي که هنگام نزول وحي، وعده تحقق آن ها در آينده داده شده است. مثل وعده شکست مشرکان و دشمنان اسلام، فتح مکه و وعده چيرگي روم بر ايران.
3. حديث: واژه اي ديگر است که از آن معناي قصه فهميده مي شود. اين واژه در لغت، به معناي خبر، روايت و تازه (جديد) آمده است. از اين رو، حديث در متن قرآن، به معناي داستان آمده، مثل سوره زمر، آيه 23، سوره طه، آيه 9 وسوره ذاريات، آيه 24. علل استفاده قرآن کريم از قصه جايگاه واهميت داستان ها، سبب شده تا بخش چشم گيري از آيات قرآن، به بيان قصه ها اختصاص يابد. حال، به بيان دلايل مهم استفاده قرآن از قالب قصه مي پردازيم: 1. تربيت و آموزش مهم ترين عامل بهره گيري قرآن از قصه، تربيت و آموزش مي باشد. هدف گوينده (خداوند)، پرداختن به قصه، عناصر، حوادث و قهرمان و يا قهرمانان داستان نيست، بلکه استفاده از موارد ياد شده در جهت انتقال نامحسوس پيام خويش به مخاطب است. گاهي اوقات در فضاي داستان، تغييرهايي ايجاد مي شود. مثلا، قهرمان، نقش کم تري مي يابد، يا حوادث آن، اصلي مي شوند و حتي گاهي، بين دو صحنه، قسمتي خالي گزارده مي شود، تا مخاطب با نيروي تفکر و تخيل خود، آن خلا را پرسازد.
نکته ديگر اين است که، عناصر قصه هاي قرآني، از واقعيت و صداقت الهام مي گيرند. در آن ها به نمايش دقيق و حقيقي صحنه ها اهميت داده مي شود. در نقل داستان، به جزئيات و مسائل فرعي چندان اهميت داده نمي شود. از اين رو، بسياري از موارد مبهم و کلي آورده مي شود، از جمله:
الف) ابهام در مکان:
در قصه قوم ثمود و صالح، (وکان في المدينه تسعه رهط يفسدون في الارض و لا يصلحون) (سوره نمل، آيه 48) (در آن شهر بزرگ [گفته اند سرزمين احقاف، نزديک حضرموت بوده است.] نُه گروه بودند، که آن سرزمين را به فساد کشانيده بودند.)
ب) ابهام در شخصيت ها و عوامل انساني
در قصه صالح (کذبت ثمود بطغواها، اذ انبعث اشقاها، فقال لهم رسول الله ناقة الله و سقياها، فکذبوه فعقروها فدمدم عليهم ربهم بذنبهم فسواها، ولايخاف عقباها) (سوره شمس، آيات 11- 15).
قوم ثمود بر اثر طغيان [پيامبرشان را] تکذيب کردند، آن گاه که شقي ترين آن ها به پا خاست و فرستاده الهي [صالح] به آنان گفت: ناقه خدا [همان شتري که معجزه الهي بود.] را با آبشخورش واگذاريد [ومزاحم آن نشويد]؛ ولي آنها او را تکذيب کردند و ناقه را پي کردند [به هلاکت رساندند]. از اين رو، پروردگارشان آن ها [وسرزمين شان] را به خاطر گناهاشان در هم کوبيده و با خاک يکسان و صاف کرد. و او هرگز از فرجام اين کار [مجازات ستمگران] بيم ندارد.
ملاحظه مي شود که در اين داستان، نام قوم ثمود آمده، ولي شخصيت اصلي آن، «صالح» با تعبير «رسول الله» است و شخصيت منفي قصه، با تعبير «اشقاها» ذکر شده است. هدف اصلي قصه، تکذيب رسالت و آيت آن، ناقه است. بدين گونه، سبک و روش بيان، فقط پيرامون همين محور شکل گرفته و عناصر قصه، روي بيان اين هدف متمرکز شده است.
هم چنين در بسياري از قصه ها، از زمان مشخص و دقيق وقوع رخدادها يا زندگي امت ها يادي نمي شود و با توصيف هاي کلي، از آن ها گذر مي شود. 2 . ياد کرد مثال و سرگذشت، بهترين روش براي تفهيم همگان عامل مهم ديگر در بهره گيري قرآن از قصه ها، اين است که قرآن ، گفتار و بيانش، بيش تر جنبه خطابي داشته و روي سخن آن با همگان است. در چنين حالتي، ذکر مثال و حکايت گذشتگان، بهترين روش براي تفهيم است. زيرا، قرآن، هدفش آگاه سازي جامعه است و در آگاه ساختن مردم، بايد از زبان و بياني روشن استفاده کرد. داستان ها داراي چنين ويژگي هايي هستند. يعني، زباني روشن، بياني رسا و شيرين دارند.
بنابراين، مقصود قرآن در چنين قالبي به دست مي آيد. به عنوان مثال، خداوند، در بيان داستان ابلاغ نبوت حضرت موسي(ع)، به عنوان نماينده توحيد الهي و فرعون ، نماينده کافران مي بينيم که حق برباطل پيروز مي گردد. و در پايان داستان، خداوند، آن را وسيله عبرت اهل خشيت بيان مي دارد: (انّ في ذلک لعبرة لمن يخشي) (سوره نازعات ، ـآيه 26). و بارها در آيات ديگر آمده است: (وما يتذکّر الّا من ينيب) (سوره مؤمن ، آيه 13). (انّ في ذلک لعبرة لاولي الابصار) (سوره آل عمران، آيه 13). (انما يتذکّر اولوا الالباب)، (سوره زمر،آيه 9). 3. عامل جذبه و کشش قصه در درازاي تاريخ ، مورد علاقه و توجه بشر بوده و براي او، کشش خاصي داشته است. اين جاذبه، ريشه در سرشت انسان دارد. بدون شک، قصه، به خاطر جاذبه هاي طبيعي خود، تا اين حد گسترده مورد استفاده بشر قرار گرفته و هر گروهي با انگيزه اي خاص براي رسيدن به منظور خود، از آن بهره گرفته است. قرآن نيز به اين جاذبه فطري، توجه نشان داده و با تکيه بر علايق طبيعي انسان، بهترين داستان ها را برگرفته است.
در واقع، قرآن به گرايش هاي فطري و طبيعي آدمي توجه کرده و نيکوترين قصه ها را، هماهنگ با اهداف مقدس خويش ساخته است. اين قصه ها، مجموعاً 70 داستان مي باشد.
- (واتل عليهم نبأ نوح اذ قال لقومه....) (سوره يونس، آيه 71)
- (نحن نقصّ عليک احسن القصص...) (سوره يوسف، آيه 3)
- (تلک من أنباء الغيب نوحيها اليک ما کنت تعلمها انت و لا قومک من قبل هذا....) (سوره هود، آيه 49)
«(اي پيامبر!)، اين ها از اخبار غيبي است که به تو وحي مي کنيم؛ و نه تو و نه قومت، اين ها را پيش از اين نمي دانستيد...»
مجله بشارت، ش77
۲۱/۰۳/۱۳۹۴ - ۱۶:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]
صفحات پیشنهادی
گفتم چرا قرآن را یک یهودی به انگلیسی ترجمه کند من ایرانی نه
گزارش مراسم نکوداشت استاد رحیم دولتی گفتم چرا قرآن را یک یهودی به انگلیسی ترجمه کند من ایرانی نه شناسهٔ خبر 2763704 - شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۲ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی چندسال پیش در آمریکا دنبال قرآنی به زبان انگلیسی بودم وارد یک کتابفروشی چندطبقه و عظیمی شدم و درچرا دولت حذف برخی از یارانهبگیران را به کندی انجام میدهد؟
در نشستی مشترک باتایید همگرایی دولت و مجلس مطرح شد چرا دولت حذف برخی از یارانهبگیران را به کندی انجام میدهد خبرگزاری پانا سخنگوی دولت گفت هدف دولت و مجلس تقویت نظام خدمت به مردم و پیشرفت کشور است ۱۳۹۴ پنج شنبه ۷ خرداد ساعت 09 29 به گزارش سرویس سیاسی پانا محمدباقر نوبختیک نماینده مجلس: تکلیف استیضاح فانی هفته آینده مشخص میشود/ چرا وزارت علوم در موضوع بورسیهها کارشکنی میکند؟
یک نماینده مجلس تکلیف استیضاح فانی هفته آینده مشخص میشود چرا وزارت علوم در موضوع بورسیهها کارشکنی میکند عضو کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه تکلیف استیضاح فانی هفته آینده مشخص میشود گفت وزارت علوم در موضوع بورسیهها کارشکنی میکند به گزارش نامه نیوز ابوالقاسم خسروی امر/بسته گزارشی روزانه فارس/ روحانی خوب است اما تیم سیاسی،تیم رسانهای و کابینهاش نه!/چرا جریان سیاسی خاص از اوک
بسته گزارشی روزانه فارس روحانی خوب است اما تیم سیاسی تیم رسانهای و کابینهاش نه چرا جریان سیاسی خاص از اوکراین تمجید میکند تحریمها منابع آبی سریعالقلم و رئیس جمهور و روحانی خوب است اما تیم سیاسی تیم رسانهای و کابینهاش نه از جمله مطالبی هستند که در بسته امروز گزارش تحداستان های ساختگی رسانهها و سیاستمداران آمریکایی از ایران/ چرا باید تحریم ها برداشته شود
داستان های ساختگی رسانهها و سیاستمداران آمریکایی از ایران چرا باید تحریم ها برداشته شودبخش خارجی الف 20 خرداد 94تاریخ انتشار چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۶ ۰۰ برخلاف شایعات بیاساس و داستانهای ساختگی که دائماً در رسانههای آمریکایی در باره نقش مخرب ایران در مابعاد جامعهشناختی استضعاف و آینده مستضعفان در قرآن کریم
ابعاد جامعهشناختی استضعاف و آینده مستضعفان در قرآن کریمبر اساس سنتهای الهی در جامعه و تاریخ گاه کسانی با طغیان خویش به استثمار و استضعاف دیگران می پردازند اما آنها از اراده تخلف ناپذیر الهی غافلند که سنت الهی بر غلبه و پیروزی این مستضعفان تعلق گرفته است بخش دوم و پایانی 3تدوین اولین فرهنگنامه سبک زندگی در آموزههای قرآن و اهل بیت(ع)
حجت الاسلام عیسی زاده عنوان کرد تدوین اولین فرهنگنامه سبک زندگی در آموزههای قرآن و اهل بیت ع شناسهٔ خبر 2770913 - سهشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۶ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی حجت الاسلام والمسلمین عیسی عیسیزاده مدیر گروه فرهنگنامههای قرآنی از تهیه اولین فرهنگ نامه سبچرا دل مؤمن بدون دلیل میگیرد؟
چرا دل مؤمن بدون دلیل میگیرد امام باقر ع میفرمایند وقتی یک روحی از روحهای مؤمنین در یک شهری از شهرها ولو دور باشد محزون میشود این طرف هم ناراحت میشود یعنی غصهها و رنجهایشان به هم منتقل میشود و این یک انتقال حقیقی است آیتالله سیدمحمدمهدی میرباقری رئیس فرهنگستان علچرا ورزش انسان را جوان می کند (2)
در پست پیشین نکات ورزشی از علتهای تاثیر ورزش بر روی جوانسازی بحث کردیم در این پست ادامه بحث را می خوانیم و چند علت دیگر را بیان می کنیم ورزش متابولیسم رو بالا نگه می دارد با بالا رفتن سن متابولیسم ما به طور طبیعی کندتر می شود به همین دلیل هم کاهش وزن با افزایش سن سختماجرای زن حافظ قرآنی که مردان را از جلسه بیرون کرد + عکس
در مسابقات بین المللی قرآن کریم بانوان رخ داد ماجرای زن حافظ قرآنی که مردان را از جلسه بیرون کرد عکس استحکام عقیده و توجه به عدم استماع صوت قرآن زنان توسط نامحرم هاجر مهرعلیان را بر آن داشت تا در مسابقات بینالمللی قرآن کشور اردن تقاضای خروج مخاطبان آقا را از سالن مسابقاتحمایت از پایاننامههای میانرشتهای در نمایشگاه بینالمللی قرآن
حمایت از پایاننامههای میانرشتهای در نمایشگاه بینالمللی قرآن شناسهٔ خبر 2771041 - سهشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۳۱ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی اولین فراخوان حمایت از پایاننامههای میان رشتهای قرآن کریم ویژه نمایشگاه قرآن از سوی سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور اچرا پاپ از اینترنت استفاده نمی کند؟
چرا پاپ از اینترنت استفاده نمی کند پاپ از اینترنت استفاده نمیکند و از سال 1990 تاکنون تلویزیون تماشا نکرده است به گزارش سرویس فضای مجازی باشگاه خبرنگاران پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان میگوید که تنها 10 دقیقه در روز با رسانه ها ارتباط دارد که آن هم به مطالعه روزمشغول قرآن بودم، نفهمیدم
حکایت اخلاقی مشغول قرآن بودم نفهمیدم بعد از پاره کردن و دوختن و اتمام کار گفتم حضرت آقا کار ما تمام شد ایشان قرآن را بستند و فرمودند صدقاللهالعلیالعظیم گفتم آقا دردتان نیامد فرمودند مشغول قرآن بودم نفهمیدم به گزارش سرویس دینی جام نیوز آیةاللهالعظمی حاج سیداراهکار قرآنی برخورد با همسر و فرزند خطاکار
راهکار قرآنی برخورد با همسر و فرزند خطاکار خداوند تدبیر در مقابل همسران و فرزندان نااهل را دو بخش كرده است یك بخش وظیفه مومنان است كه در حوزه حذر عفو صفح و غفر است و بخش دوم نقش خداوند در اصلاح امر خانواده است در بعضی از آیات قرآن كریم سخن از دشمنی بعضی زنان و فرزندان به میان آمبلغی: اخلاق میتواند تمام خلاءهای حقوقی را پر کند
پنجشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۳ ۱۲ رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت اخلاق میراث و نقطه اشتراک بشریت است و تنها با اخلاق است که میتوان نقایص روابط دنیای امروز را رفع کرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقه قم حجتالاسلام و المسلمین احمد مبلغی روزثبتنام ۳۴۵ نفر در دورههای تخصصی سازمان دارالقرآن الکریم
ثبتنام ۳۴۵ نفر در دورههای تخصصی سازمان دارالقرآن الکریم شناسهٔ خبر 2771007 - دوشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶ ۵۸ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی با نام نويسی ۳۴۵ نفر در دورههای حفظ و تلاوت قرآن كريم مركز آموزشهای تخصصی سازمان دارالقرآن الكريم تعيين سطح اين افراد از امروز آغاز شدچرا دولت ناگهان ارز را تک نرخی نمیکند؟
چرا دولت ناگهان ارز را تک نرخی نمیکند مشاور مدیریت و تامین مالی وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد اگر به یکباره به سمت کاهش و تک نرخی کردن ارز پیشروی شود مشکلات متعددی در اقتصاد و جامعه ایجاد خواهد شد مشاور مدیریت و تامین مالی وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد اگر به یکباره به سمت کاه-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها