محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1841973670
عوامل سلب توفیق نماز صبح و نماز شب چیست؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
عبادات؛
عوامل سلب توفیق نماز صبح و نماز شب چیست؟
یکی از مهمترین عوامل معنوی که موجب می شود تا انسان نسبت به نماز صبح به سختی از خواب بیدار گردد ، عدم معرفت و شناخت نسبت به خداوند متعال و الطاف وی می باشد.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، عوامل سلب توفیق از نماز صبح و همچنین نماز شب به دو گروه عمده دسته بندی می شود :
الف : عوامل مادی
که برخی از این عوامل شامل موارد ذیل می باشد:
1- فقدان برنامه ریزی و نظم در زندگی
از مهمترین عوامل مادی که مانع از توفیق درک نماز صبح می گردد فقدان برنامه ریزی و نظم در زندگی می باشد مانند فقدان برنامه ای منظم برای خواب و یا ایجاد مشغله های پراکنده و فراتر از توانایی های خود که نتیجه ای جز ایجاد خستگی مفرط ندارد .
2- پرخوری در شب
علتی دیگر خواب طولانی و سنگین پرخوری در شب می باشد. حضرت عیسی (علی نبینا و آله و علیه السلام ) خطاب به بنی اسرائیل فرمود: « ای بنی اسرائیل ! خوردن خود را زیاد نکنید، زیرا هر کس بر خوردن خود بیفزاید، بر خوابیدن خود هم می افزاید و هر کس که بر خواب خود بیفزاید، از نماز کم می گذارد (و در نتیجه) در زمره غافلان نوشته می شود». 1
3- کسلی و تنبلی افراد
4- غرق شدن در مسائل مادی و دنیویی
حضرت عیسی (علی نبینا و آله علیه السلام ) نقش دنیا زدگی را در بی حوصلگی افراد نسبت به عبادات اینچنین ترسیم می نماید که : همچنان که بیمار بر غذاى لذیذ نگاه می کند و بدلیل شدت درد لذّت آن را نمى چشد، همچنان فرد دنیادار نیز همراه با عشق به مال نه لذّتى از عبادت مىبرد و نه شیرینى و حلاوتش را مى چشد. 2
5- خوردن غذاهای نامناسب در شب
برخی از غذاها بگونه ای می باشند که اعصاب و بدن را سست می نمایند . لذا اگر شب ها از ماست ، دوغ ، کشک و مانند آن استفاده شود خواب بر انسان چیره شود ؛ و یا خوردن غذاهای چرب و سنگین موجب سنگینی خواب می گردد و این امور باعث می شود انسان برای بیدار شدن از خواب دچار مشکل گردد .
ب : عوامل معنوی
1- ضعف در خداشناسی
یکی از مهمترین عوامل معنوی که موجب می شود تا انسان نسبت به نماز صبح به سختی از خواب بیدار گردد ، عدم معرفت و شناخت نسبت به خداوند متعال و الطاف وی می باشد .
فرض کنید اگر با یکی از مسئولین که حل مشکل تان در دست اوست قراری گذاشته اید . و یقین دارید که وی در همان ساعت مقرر منتظر شما است . آیا واقعا شب به راحتی می خوابید و دیر بر سر قرار حاضر شده و یا با کسلی با وی مواجه می شوید؟
اگر انسان واقعا نسبت به الطاف الهی کمترین معرفتی داشته باشد و بداند که کسی که قرار است به هنگام نماز با وی صحبت کند همانی است که ما را از نیستی به دنیا آورده و تمامی نعمت های خود را نیز بر ما ارزانی داشته تا به نهایت کمال و درجات بالای بهشتی دست پیدا کند . او همانیست که اختیار کمی و زیادی روزی ما را دارد ؛ همانی است که مرگ و زندگی ما در ید قدرت اوست و ... با این حال آیا نسبت به نماز با بی حالی برخورد خواهیم کرد و یا آنکه سر از پا نشناخته و با تمام وجود به اقامه نماز عاشقانه خواهیم پرداخت .
2- گناه
اعمال و رفتاری که انسان در طی روز انجام می دهد نقش بسیار مهمی در توفیق انسان نسبت به عبادات دارد یعنی هر چه در طی روز کارهای شایسته از انسان سر بزند توفیقات انسان نیز برای اعمال خوب دیگر بیشتر فراهم می شود و هر چه به گناه آلوده شود توفیق اعمال خوب از وی سلب می گردد ؛ لذا باید نسبت به این مسأله بسیار حساس بود تا بواسطه گناه درک لذت سحرخیزی را از دست نداد.
بعضی از گناهان که معمولا دامنگیر جوانان می باشد از قرار ذیل است .
- دیدن صحنه های و تصاویر غیر اخلاقی از طریق اینترنت ، ماهواره ، تلفن همراه و ...
- چشم چرانی - برقراری روابط نامشروع با جنس مخالف - استفاده از غذاهایی که حلال نیستند.
- استفاده از غذاهایی که پاک نیستند.- دروغ گفتن - استهزاء و تحقیر دیگران - ایجاد مزاحمت و آزار همکلاسی ها و یا هم خوابگاهی ها
3- ضعف اراده
سحرخیزی اراده و عزم می خواهد. دوست داشتن تنها کافی نیست ، باید با تصمیم جدی خوابید. ضعف اراده از مهم ترین عوامل محروم ماندن از سحرخیزی می باشد. باید با این ضعف و سستی اراده مبارزه کرد. امام علی (ع )می فرمایند: « ضادوا التوانی بالعزم»3؛ « به وسیله عزم ، با سستی مبارزه کنید».
راهکارهای حل این مشکل:
اول : فعالیت های روزانه
1- تنظیم برنامه ای منسجم و منظم جهت جلوگیری از خستگی مفرط.
2- انتقال فعالیت های شبانه به بعد از نماز صبح چراکه که معمولا اینگونه فعالیت ها تا پاسی از شب به طول می انجامد و باعث خواب ماندن از نماز صبح می شود اما با انتقال این فعالیت ها به بعد از نماز صبح علاوه بر از دست ندادن نماز ، بازدهی بیشتری نیز نسبت به فعالیت های خود کسب می نمائیم.
3- از سیستم مراقبه ، مشارطه ، محاسبه استفاده کنید، یعنی با خود شرط نمائید که گناهی انجام ندهید سپس در طول روز مراقب اعمال خویش باشید (چه در زمان حضور در کلاس و کتابخانه و خوابگاه و ... )و شب هنگام محاسبه کنید تا ببینید تقوی را رعایت نموده اید و در طول روز آیا گناهی مرتکب شده اید و در صورتی که تقوی را رعایت ننموده اید توبه نموده و با خود شرطی را بگذارید تا دیگر مرتکب آن گناه نشوی .
4- تماشاى صحنه و فیلم هاى مبتذل و آلوده به گناه و همین طور رفتن به محیط هاى نامناسب را ترک نمائید .
5- از گفتگو با جنس مخالف، نگاه کردن به آنها، خندیدن در منظر نامحرم جدا خودداری کنید.
6- از آنجا که ممکن است ارتکاب برخی از گناهان به دلیل عدم اطلاع از آنها باشد ، لذا جهت فراگیری واجبات و محرمات دینی مطالعه بیشتری نموده و به کتابهای ذیل مراجعه فرمائید :
- مطالعه رساله عملیه مرجع تقلید خود
- پرسش و پاسخ دانشجویی شماره 18 (احکام نگاه و پوشش )
- کتاب واجبات و محرمات در شرع اسلام / آیت الله مشکینی / دفتر نشر الهادی / 1378 ش
- گناهان کبیره شهید دستغیب (ره)
دوم : خوراک شبانه
در خصوص خوراک شبانه نکات زیر را رعایت فرمائید :
1- شام را در ابتدای شب بخورید زیرا هر چه وقت خوردن شام به اول شب نزدیک تر بوده و با وقت خواب فاصله داشته باشد هم خواب راحت تری خواهید داشت و هم برای نماز صبح با مشکل کمتری مواجه خواهید شد .
2- بلافاصله قبل از خواب چیزی نخورید:
اگر در فاصله ی زمانی کمتر از دو ساعت به خوابیدن، چیزی بخورید وبعد به رختخواب بروید بدن شما درگیر هضم غذا خواهد بود و این امر می تواند در خواب شما اختلال ایجاد کند و یا اصلا زمان به خواب رفتنتان را طولانی کند.
3- سعی کنید زود بخوابید ، زیرا تحقیقات نشان داده است که خواب یک سوم ابتدای شب کاملتر و با آرامش تر می باشد و لذا خستگی را از تن انسان، بهتر خارج می کند.
4- پر خوری نکنید : باید از افراط و تفریط در خوردن پرهیز شود. کم خوری غیر از نخوردن یا بد خوردن است . میزان کم خوری را رسول اکرم (ص ) چنین می فرمایند: کُلْ وَ أَنْتَ تَشْتَهِی وَ أَمْسِکْ وَ أَنْتَ تَشْتَهِی در حالی که اشتها داری ، بخور و در حالی که (هنوز) اشتها داری ، از خوردن دست بکش.4
5- غذای مناسبی میل نمائید : کیفیت غذا جوری باشد که اعصاب و بدن سست نشود. شب ها از ماست ، دوغ ، کشک و مانند آن استفاده نشود یا در کنار آن ها چند دانه خرما یا کشمش یا مویز و مانند آن تناول شود. هر کس باید با توجه به مزاج خود، برنامه غذایی مناسبی برای خود داشته باشد. دقت کنید چه غذاهایی قوت می بخشد، چه غذاهایی سستی و نسبت به چه غذاهایی حساسیت دارید. مثلا خرما برای بعضی مزاج ها سازگار نیست ، زیرا موجب جوش صورت و دمل می شود.
6- از خوردن مال حرام پرهیز نمائید .
سوم: چگونگی خواب و استراحت برای بیدار شدن در سحر
1- زود بخوابید : بگونه ای برنامه ریزی نمائید که حداکثر تا ساعت ده شب در رختخواب خود باشید.
2- خواب قیلوله و قبل از ظهر - که استحباب شرعی هم دارد - ترک نشود. این خواب مختصر، ولی بسیار مفید است . اگر قبل از ظهر میسر نیست با فاصله ای بعد از ناهار انجام گیرد. اگر اصلا خواب روز میسر نیست ، حداقل باید دقایقی دراز کشید.
پیامبر گرامی اسلام فرمود: از خوردن غذاى سحر براى روزهى روز کمک بگیرید و از خواب قیلوله براى بیدارى یارى بخواهید. 5
3- محل استراحت خود را طورى طراحى و انتخاب کنید که مُشرف به پنجره و فضاى باز باشد تا تغییرات جوّى (رنگ آسمان و تغییرات نور هوا) براى شما ملموس باشد.
4- اگر اطرافیان شما دیر مىخوابند، شما سعى کنید محل خواب خود را در جائى که سر و صداى کمترى دارد و مزاحمتى براى شما نیست انتخاب کنید و هر چقدر زودتر بخوابید و هرچه خواب شما با آسودگى و در محیطى آرام صورت گیرد، بالطّبع برخاستن شما براى کارهاى صبح، بهتر و و مقدورتر خواهد شد. یکى از عللى که سبب خواب ماندن در صبحها مى شود این است که روح و جسم انسان از لحاظ کمى و کیفى استراحت کافى برخوردار نیست. حداقل 6 ساعت خواب براى یک انسان مورد نیاز است در این مدت زمان بدن باید طورى به خواب برود که استراحت عمیق احساس شود. اگر انسان بعد از این نوع استراحت، خودانگیز از خواب بیدار شد این نشانگر خواب و استراحت به میزان مطلوب است.
5- محیط خوابتان را برای بیدار شدن مساعد کنید:
جایی که در آن می خوابید و صبح قرار است در آن بیدار شوید خودش می تواند یک عامل برای سحر خیزی باشد. هر چند این عامل در افراد مختلف متغیر است اما مثلا داشتن یک اتاق خواب منظم و مرتب و تمیز می تواند بسیار در سحرخیز بودن شما موثر باشد و نظم این اتاق سبب شود که شما احساس کنید، سر زمانی که با خود قرار گذاشته اید باید از خواب بیدار شوید.
6- به اندازه کافی بخوابید: این یکی از عوامل اصلی است که سبب می شود افراد با زود از خواب بیدار شدن مشکل داشته باشند، در اصل داشتن خواب کافی ، زود بیدار شدن از خواب را چندین بار آسان تر میکند.
7- بر تمرین دادن بدن اصرار داشته باشید: سعی کنید همیشه رأس یک ساعت خاص از خواب بیدار شوید بیدار شدن از خواب در یک ساعت خاص می تواند سبب ایجاد عادت برای بیداری در آن ساعت در بدن شود و فراموش نکنید سحرخیزی تنها یک عادت است.
8- به بدن خود گوش دهید: بدن شما خیلی خوب می تواند احتیاجاتش را به شما اطلاع دهد، اگر هنگامی که صبح از خواب بیدار می شوید هنوز احساس خستگی میکنید سعی کنید شبها زودتر به رختخواب بروید بدن شما کم کم یک الگوی معین برای خوابیدن و بیدار شدن پیدا میکند و کاملا بر آن منطبق خواهد بود.
9- آداب خواب را رعایت کنید ، از جمله : وضو گرفتن ، خواندن سوره های توحید و معوذتین ، ذکر صلوات و تسبیحات اربعه و تسبیح حضرت زهرا ( سلام الله علیها ) ، آیة الکرسی ، بخصوص خواندن آیه ی آخر سوره ی کهف و نیز توسل به امام زمان برای محروم نماندن از فیض نماز اول وقت و ... از جمله اموری است که خواب مؤمن را همراه با هدف و انگیزه می کند و این توجه و هدفمندی در بیداری صبح تأثیرگذار خواهد بود . البته اگر بجا آوردن همه ی آداب خواب برایتان سخت است ، به هر میزان که مقدورتان می باشد انجام دهید .
پی نوشت ها :
1- ورام ابن ابى فراس ، مجموعة ورام( تنبیه الخواطر) ، مکتبه فقیه ، قم ، اول ، ج1، ص: 47
2- حسن بن شعبه حرّانى ، تحف العقول ، بهراد جعفرى ، اسلامیه ، تهران ، 1380 ش، اول ، ص 483
3- عبد الواحد تمیمى آمدى ، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم ، دفتر تبلیغات ، قم ، 1366 ش ،اول ، ص: 476
4- بحار الأنوار ، ج59 ، ص 290
5- شیخ حسن دیلمى ، إرشاد القلوب إلى الصواب ، شریف رضى ، قم ، 1412 ق ، اول ، ج1 ،ص 91
ادیان نیوز
۱۱/۰۳/۱۳۹۴ - ۰۷:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]
صفحات پیشنهادی
از کجا بدانم قلبم در نماز قائم است؟
رازهای نماز از کجا بدانم قلبم در نماز قائم است قلبی که قائم است اثر قیامش در اعضا و جوارح نمودار می شود چنان که خشوع و فروتنی قلب نیز در فرو اندامی و خشوع جوارح تجلی می یابد به گزارش سرویس دینی جام نیوز آنچه در برپاداری نماز اهمیت دارد این است که نمازگزار برای خدا برپای ایستقرائتی: حتی اگر نسبت به امام جماعت انتقاد دارید نماز جماعت را ترک نکنید
یکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹ ۰۲ رییس ستاد اقامه نماز گفت هیچ عبادتی مثل نماز نیست خدا هم در هر جایی که میخواهد مشکلی را رفع کند میگوید نماز بخوانید مثل نماز باران نماز آیات و سایر نمازهایی که داریم به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجت الاسلام والراز قیام های نماز در چهار آیه قرآن
سیری در رازهای نماز راز قیام های نماز در چهار آیه قرآن راز و تأویل قیام عبارت است از اعلام آمادگی پیکار با دشمن با نیرویی که او را بترساند و ایستادگی در برابر هر بلای آشکار زیرا نماز از چیزهایی است که می توان از آن در پدیده های سخت و ناراحتی های غمبار کمک گرفت به گزارش سرویس دنماز خواندن یهودیان با مسلمانان در لس آنجلس
نماز خواندن یهودیان با مسلمانان در لس آنجلس فرهنگ > دین و اندیشه - شفقنا نوشت در اتفاقی بی سابقه یهودیان شهر لس آنجلس در یک اجتماع با مسلمانان نماز گزاردند یهودیان و مسلمانان کالیفرنیا در ساحل لس آنجلس در مراسمی با عنوان دو دین یک نیایش گردهم جمع شدند تا ضمن نشاناولین نماز جمعه داعش در الرمادی
القدس العربی اولین نماز جمعه داعش در الرمادی داعش هفته پیش شهر الرمادی را به طور کامل تحت کنترل خود درآورده و مقر نیروهای امنیتی دوایر دولتی منازل مسئولان مقر فرماندهی عملیات الانبار را تصرف کرده است به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل از روزنامه القدس العربی داعش دپایان خرداد آخرین مهلت ارسال آثار به همایش نماز در آموزه های رضوی
پایان خرداد آخرین مهلت ارسال آثار به همایش نماز در آموزه های رضوی شناسهٔ خبر 2764696 - یکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۸ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی دبیر همایش علمی نماز در آموزه های رضوی از تمدید مهلت ارسال آثار به این همایش تا پایان خردادماه خبر داد به گزارش خبرگزاررابطه محکم نماز شب و افزایش روزی
نسخه شفابخش رابطه محکم نماز شب و افزایش روزی امام صادق علیه السلام در یک کلام زیبا و دلنشین می فرماید سه چیز است كه افتخار مومن و زینت او در دنیا و آخرت است نماز در آخر شب و بى اعتنایى به آنچه در دست مردم است و ولایت امام از اهل بیت پیامبر صلی الله علیه وآله به گزارش سحال و هوای نماز
عوامل سبک شمردن نماز حال و هوای نماز جدا افتادن از صفوف جماعت و دوری گزیدن از فضای آسمانیِ مسجد نتیجهای جز سلب توفیقاتِ زنجیرهوار و رخوت در عبادت به همراه نخواهد داشت به گزارش سرویس دینی جام نیوز در روایات سبک شمردن نماز مانع دستیابی به شفاعت اهل بیت علیهم السلام قلمداشرایط تاثیرگذاری نماز بر قلب بررسی میشود
در بیست و پنجمین نشست حدیث پارسایی شرایط تاثیرگذاری نماز بر قلب بررسی میشود شناسهٔ خبر 2763745 - شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۳ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی بیست و پنجمین نشست از سلسله نشستهای مذهبی حدیث پارسایی با موضوع شرایط تاثیرگذاری نماز بر قلب یکشنبه ۹ خردادنمازی که برآورنده تمام حوائج دنیوی و اخروی است
گنج پر بها نمازی که برآورنده تمام حوائج دنیوی و اخروی است در روز پنجشنبه این ماه ۲ رکعت نماز به جا آورد که در هر رکعت سوره فاتحه را یک بار و سوره توحید را به گزارش سرویس دینی جام نیوز نسیم ماه شعبان در سراسر کره خاکی بار دیگر شروع به وزیدن گرفت و مؤمنان الهی خود را برایآیا میتوانیم بخشی از یک سوره مانند آیه الکرسی را در نماز بخوانیم؟
احکام آیا میتوانیم بخشی از یک سوره مانند آیه الکرسی را در نماز بخوانیم برخی از مراجع خواندن ایت الکرسی را در نماز خلاف احتیاط دانسته و یک سوره کامل را بعد از حمد شرط دانستهاند به گزارش سرویس دینی جام نیوز یک سوالات مطرح در خصوص نماز اینکه آیا میتوانیم بخشی از یک سورهسوالات شرعی راجع به نماز
نماز بهترین اعمال دینی است که اگر قبول شود عبادتهای دیگر هم قبول میشود سوال اگر كسى به جاى تسبیحات اربعه حمد و سوره را بخواند آیا نمازش باطل مىشود جواب اگر با قصد و اراده حمد را انتخاب كند و بخواند اشكال ندارد ولى اگر فراموش كرد و بجاى تسبیحات اربعه حمد را خواند اتوصیه آیتالله بهجت به بینمازها
سخن بزرگان توصیه آیتالله بهجت به بینمازها روش قرآن در شناخت خداوند روشی فطری روشن و صریح است در برخی از مشربهای عرفانی انسان بیشتر لفاظی میبیند و از حقیقت خبری نیست اما قرآن فطرت انسان را با مبدأ خویش دمساز میکند به گزارش سرویس دینی جام نیوز انفكاك نيل به عرفان عملي انمازخانه جالب مجاهدین حشد الشعبی + عکس
مبارزه از نوع دیگر نمازخانه جالب مجاهدین حشد الشعبی عکس تصویر پیش رو مربوط به نمازخانه جالب مجاهدین حشد الشعبی در جبهه های نبرد علیه تروریست های داعشی است به گزارش سرویس دینی جام نیوز این روزها مجاهدین حشد الشعبی که در جبهههای مبارزه با تروریست های تکفیری مشغول به جان&آرامش در نماز
نماز اوج بندگی آرامش در نماز در یكی از جنگها كه پیامبر همراه لشكر بودند در شبی كه پاسبانی لشكر اسلام بر عهدهی عباد بن بُشر و عمّار یاسر بود به گزارش سرویس دینی جام نیوز در یكی از جنگها كه پیامبر همراه لشكر بودند در شبی كه پاسبانی لشكر اسلام بر عهدهی عباد بن بنماز در اديان گذشته چگونه بوده است ؟
پرسش و پاسخ نماز در اديان گذشته چگونه بوده است پرستش وعبادت خداوند یکی از چیزهای است که همه پیامران الهی مردم را به ان دعوت می کردند که قران هم به ان اشاره دارد اعبدواالله بنابر این هیچ شریعت ودینی از نماز جدا نبوده گرچه شکل ظاهری آن تفاوت داشته است سرویس دینی جام نیوز  فرقهای نماز واجب و مستحب
احکام فرقهای نماز واجب و مستحب با اینکه اذان و اقامه دارای فضیلت بسیار است ولی نماز مستحبی اذان و اقامه ندارد بلکه اذان و اقامه مختص نماز واجب است آن هم نه تمام نمازهای واجب بلکه فقط نمازهای یومیه به گزارش سرویس دینی جام نیوز فرق بین نماز مستحب و واجب از این قرار است 1-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها