واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
معارف؛
دنیا وآخرت درقرآن
ما در قرآن کریم، به آیه ای که با صراحت به آباد کردن دنیا و آخرت پرداخته باشد، دست نیافتیم.
به گزارش سرویس دینی جام نیوز،یکی از سوالات مطرح اینکه قرآن چه نگاهی به دنیا وآخرت دارد؟
پاسخ:
باید به چند نکته توجه داشته باشیم:
1- مظاهر دنیا مثل آسمان، زمین، دریا، جنگل و غیره از آیات و نشانه های قدرت خداست. و چون مخلوق خداست، بسیار زیباست و آنچه که مذمت شده است، دلبستگی، فریفته شدن، آلوده شدن به مظاهر دنیوی و معصیت است.
اگر دنیا به عنوان یک ابزار برای رسیدن به مقامات عالی انسانی و قرب به خداوند باشد، مورد مدح و ستایش قرار گرفته است، ولی اگر به عنوان هدف باشد، مذمت شده است.
2- برخی از امور در زندگی بشر نیازی به پیامبر و راهنما ندارند. بشر خودش می تواند طبیعت را تسخیر و برای آسایش زندگی مادیش تلاش کند، برای آبادانی دنیایش زحمت بکشد، خانه محکم و زیبا بسازد. انسان برای سیر کردن شکم خود از طبیعت و حیوانات، نیازی به راهنمایی کسی ندارد؛ بله در این که چه حیوانی حلال گوشت و چه حیوانی حرام گوشت است، نیاز به بیان شرع دارد.
برای استفاده از مرکب و وسیله، در دریا و خشکی، نیازی به پیغمبر ندارد؛ زیرا پیغمبر باطنی، یعنی عقل، او را به این امور راهنمایی می کند. به همین دلیل در قرآن مجید، آیاتی که تشویق به آباد کردن دنیا نماید، نسبت به آیاتی که تشویق به آبادانی آخرت می کند، بسیار کم است.
ما در قرآن کریم، به آیه ای که با صراحت به آباد کردن دنیا و آخرت پرداخته باشد، دست نیافتیم. ولی می شود به صورت ضمنی، به چند آیه که اشاره به آبادنی دنیا و آخرت دارند، تمسک جست:
1- «وَ ابْتَغِ فیما آتاک اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ وَ لا تَنْسَ نَصیبَک مِنَ الدُّنْیا وَ أَحْسِنْ کما أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَیک وَ لا تَبْغِ الْفَسادَ فِی الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لا یحِبُّ الْمُفْسِدینَ؛ در آنچه خدا به تو داده است، آخرت را بطلب. بهره باقی خود را از دنیا فراموش مکن. احسان کن چنان که خدا بر تو احسان کرده است. اهل فساد مباش که خدا اهل فساد را دوست ندارد.»[1]
2- «وَ مِنْهُمْ مَنْ یقُولُ رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّار؛ و از جمله آن ها کسی است که می گوید خدایا به ما در دنیا نعمت خوب و در آخرت نعمت خوب عطا فرما و ما را از عذاب آتش نگاه دار.»[2]
3- «قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللَّهِ الَّتی أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیباتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِی لِلَّذینَ آمَنُوا فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا خالِصَةً یوْمَ الْقِیامَةِ کذلِک نُفَصِّلُ الْآیاتِ لِقَوْمٍ یعْلَمُون؛ بگو: چه کسی زینت های الهی را که برای بندگانش آفریده و نیز روزی های پاکیزه را، حرام کرده؟ بگو: این زینت ها و نعمت ها برای افراد با ایمان در زندگی دنیا آفریده شده و در روز قیامت خالص متعلق به این هاست. بدین طریق آیات را برای مردم دانا به طور مبسوط بیان می کنیم.»[3]
4- در سوره کهف آیات 97-83 در مورد دفاع ذی القرنین از قومی که مورد ظلم واقع شدند، با امکانات دنیوی پرداخته است. از این آیات استفاده می شود که اگر قومی مشکلات اقتصادی داشته باشند، دچار ذلت و خواری می گردند.
جهت مطالعه بیشتر به تفسیر نمونه، ج 12، ص 527 مراجعه فرمایید.
پی نوشت ها:
[1] قصص، 77.
[2] بقره، 201.
[3] اعراف، 32.
۲۸/۱۱/۱۳۹۳ - ۱۱:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]