محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830391005
توجه به عاملی که موجب پیروزی است!
واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: توجه به عاملی که موجب پیروزی است!
ذكر ماجراى احد به دنبال آیاتى كه قبلاً درباره عدم اعتماد به كفار بود اشاره به یك نمونه زنده از این واقعیت است چون پیغمبر اجازه نداد یهودیانى كه به ظاهر به حمایت او برخاسته بودند، در لشكرگاه اسلام بمانند، زیرا هر چه بود آنها بیگانه بودند و بیگانگان نباید محرم اسرار و تكیهگاه مسلمانان در آن شرایط حساس شوند
در جنگ احد نقش علىّ بن ابىطالب علیهماالسلام از همهى افراد بیشتر بود، به نحوى كه شمشیر آن حضرت شكست و پیامبر صلى اللَّه علیه و آله شمشیر خود را كه ذوالفقار نام داشت به آن حضرت داد و حضرت على علیه السلام از ایشان حفاظت مى كرد. در این جنگ شصت ضربه و زخم بر پیكر مبارك امام على علیه السلام وارد شد. امام صادق علیه السلام فرمود: پیامبر اكرم صلى اللَّه علیه و آله جبرئیل را در میان زمین و آسمان دید كه مى گوید: «لا فتى الا على لا سیف الا ذو الفقار». وَإِذْ غَدَوْتَ مِنْ أَهْلِكَ تُبَوِّئُ الْمُوْمِنِینَ مَقَاعِدَ لِلْقِتَالِ وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ (آل عمران ـ 121)
و [یاد كن] زمانى را كه [در جنگ احد] بامدادان از پیش كسانت بیرون آمدى [تا] مومنان را براى جنگیدن در مواضع خود جاى دهى و خداوند شنواى داناست.
پیام های آیه:
1ـ روزهاى حسّاس گذشته را فراموش نكنیم و به عنوان سند تجربه، بیاد آوریم. «وَ إِذْ غَدَوْتَ ...»
2ـ در آستانه جنگ باید از خانواده دل كند. «وَ إِذْ غَدَوْتَ مِنْ أَهْلِكَ ...»
3ـ برنامه ریزى هاى فنّى، جغرافیایى و طبیعى عملیات نظامى، باید قبل از حملهى دشمن صورت گیرد. «وَ إِذْ غَدَوْتَ»، «تُبَوِّئُ»
4ـ فرماندهى جنگ و انتخاب پایگاه ها و مناطق استراتژیك دفاعى، به عهدهى شخص پیامبر و رهبر مسلمانان است. «تُبَوِّئُ الْمُوْمِنِینَ مَقاعِدَ لِلْقِتالِ»إِذْ هَمَّت طَّآئِفَتَانِ مِنكُمْ أَن تَفْشَلاَ وَاللّهُ وَلِیُّهُمَا وَعَلَى اللّهِ فَلْیَتَوَكَّلِ الْمُوْمِنُونَ (آل عمران ـ 122)
آن هنگام كه دو گروه از شما بر آن شدند كه سستى ورزند با آنكه خدا یاورشان بود و مومنان باید تنها بر خدا توكل كنند.
پیام های آیه:1ـ خداوند از تصمیمات ما آگاه است و پیامبرش را از افكار مردم آگاه مى سازد. «إِذْ هَمَّتْ»
2ـ روزهاى سخت و تجربه از آنها را فراموش نكنید. «إِذْ هَمَّتْ»
3ـ همهى كسانى كه به جبهه جنگ مى روند یكسان نیستند. «طائِفَتانِ»، «أَنْ تَفْشَلا»
4ـ وجود عناصر سست بنیاد در جبهه ها، عامل شكست و خطر است. «تَفْشَلا»
5ـ اگر انسان تحت ولایت خدا نباشد، سست مى شود. «أَنْ تَفْشَلا وَ اللَّهُ وَلِیُّهُما»
6ـ خداوند مومنان را به حال خود رها نمى كند و در مواقع حساس دست آنان را مى گیرد. «وَ اللَّهُ وَلِیُّهُما»7ـ فكر گناه، اگر به مرحلهى عمل نرسد، انسان را از تحت ولایت الهى خارج نمى كند. «هَمَّتْ»، «وَ اللَّهُ وَلِیُّهُما»8ـ یگانه داروى سستى، توكّل بر خداست. كه این دارو تنها در دست مومنان است. «وَ عَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَكَّلِ الْمُوْمِنُونَ»
9ـ توكّل بر خداوند، عامل پیروزى است. «هَمَّتْ»، «أَنْ تَفْشَلا وَ اللَّهُ وَلِیُّهُما وَ عَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَكَّلِ»
تفسیر اجمالی: از اینجا آیاتى شروع مى شود كه درباره یك حادثه مهم و پر دامنه اسلامى یعنى جنگ "احد" نازل شده است زیرا از قرائنى كه در آیات 121 و 122 وجود دارد استفاده مى شود كه این دو آیه بعد از جنگ احد نازل شده و اشاره به گوشهاى از جریانات این جنگ وحشتناك مى كند و بیشتر مفسران نیز بر همین عقیدهاند.
در آغاز اشاره به بیرون آمدن پیامبر از مدینه براى انتخاب لشكرگاه در دامنه احد كرده و مى گوید: "به خاطر بیاور اى پیامبر آن روز را كه صبحگاهان از مدینه از میان بستگان و اهل خود بیرون آمدى تا براى مومنان پایگاه هایى براى نبرد با دشمن آماده سازى".
در آن روز گفتگوهاى زیادى در میان مسلمانان بود (توضیح آن به تفصیل در ذیل خواهد آمد) و درباره انتخاب محل جنگ و اینكه داخل مدینه یا بیرون مدینه بوده باشد، در میان مسلمانان اختلاف نظر شدید بود، و پیامبر پس از مشورت كافى نظر اكثریت مسلمانان را كه جمع زیادى از آنان را جوانان تشكیل مى دادند انتخاب كرد و لشكرگاه را به بیرون شهر و دامنه كوه احد منتقل ساخت، و طبعاً در این میان افرادى بودند كه در دل مطالبى پنهان مى داشتند و به جهاتى حاضر به اظهار آن نبودند.
جمله "وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ" گویا اشاره به همه اینها است یعنى "خداوند هم سخنان شما را مى شنید و هم از اسرار درون شما آگاه بود".إِذْ هَمَّتْ طائِفَتانِ مِنْكُمْ أَنْ تَفْشَلا ...
سپس به گوشه دیگرى از این ماجرا اشاره كرده مى فرماید: "در آن هنگام دو طایفه از مسلمانان (كه طبق نقل تواریخ "بنو سلمه" از قبیله اوس و "بنو حارثه" از قبیله خزرج بودند) تصمیم گرفتند كه سستى به خرج دهند و از وسط راه به مدینه باز گردند".
علت این تصمیم شاید این بود كه آنها از طرفداران نظریه "جنگ در شهر" بودند و پیامبر با نظر آنها مخالفت كرده بود، به علاوه "عبد اللَّه بن ابى سلول" با سیصد نفر از یهودیانى كه به لشكر اسلام پیوسته بودند بر اثر مخالفت پیامبر به ماندن آنها در اردوگاه اسلام، به مدینه بازگشتند و همین موضوع تصمیم آن دو طایفه مسلمان را بر ادامه راهى كه در پیش گرفته بودند سست كرد.
اما چنان كه از ذیل آیه استفاده مى شود آن دو طایفه به زودى از تصمیم خود بازگشتند، و به همكارى با مسلمانان ادامه دادند، لذا قرآن مى گوید: وَ اللَّهُ وَلِیُّهُما وَ عَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَكَّلِ الْمُوْمِنُونَ:" خداوند یاور و پشتیبان این دو طایفه بود و افراد با ایمان باید بر خدا تكیه كنند".
ضمناً باید توجه داشت كه ذكر ماجراى احد به دنبال آیاتى كه قبلاً درباره عدم اعتماد به كفار بود اشاره به یك نمونه زنده از این واقعیت است چون پیغمبر اجازه نداد یهودیانى كه به ظاهر به حمایت او برخاسته بودند، در لشكرگاه اسلام بمانند، زیرا هر چه بود آنها بیگانه بودند و بیگانگان نباید محرم اسرار و تكیهگاه مسلمانان در آن شرایط حساس شوند.مسلمانان نیز با شنیدن شایعه شهادت رسول خدا با ترس و وحشت پا به فرار گذاشته و بعد از با خبر شدن از زنده بودن پیامبر بازگشته و از آن حضرت عذرخواهى كردند. در این جنگ هفتاد تن از مسلمانان شهید و عدّهى زیادى نیز مجروح شدندبرخی وقایع از جنگ احددر این جنگ نقش علىّ بن ابىطالب علیهما السلام از همهى افراد بیشتر بود، به نحوى كه شمشیر آن حضرت شكست و پیامبر صلى اللَّه علیه و آله شمشیر خود را كه ذو الفقار نام داشت به آن حضرت داد و على علیه السلام از ایشان حفاظت مىكرد. در این جنگ شصت ضربه و زخم بر پیكر مبارك على علیه السلام وارد شد. امام صادق علیه السلام فرمود: پیامبر اكرم صلى اللَّه علیه و آله جبرئیل را در میان زمین و آسمان دید كه مىگوید: «لا فتى الا على لا سیف الا ذو الفقار» (مجمع البیان، ج 1، ص 497)
یكى از كفّار مكّه به نام ابن قمعه، سرباز فداكار اسلام مَصعب را به خیال اینكه او پیامبر است، شهید كرد و فریاد زد: به لات و عزّى سوگند كه محمّد كشته شد. كفّار به شهادت رسول خدا مطمئن شده و راه مكّه را در پیش گرفته و جنگ را رها كردند و عملًا این شعار به نفع مسلمانان تمام شد. در این میان مسلمانان نیز با شنیدن شایعه شهادت رسول خدا با ترس و وحشت پا به فرار گذاشته و بعد از با خبر شدن از زنده بودن پیامبر بازگشته و از آن حضرت عذرخواهى كردند. در این جنگ هفتاد تن از مسلمانان شهید و عدّهى زیادى نیز مجروح شدند. (تفسیر نمونه) بحث لغوی: غدوت: غدو به معنى خارج شدن در بامداد است «غدوت» یعنى در بامداد خارج شدى.
تبوى: تبوئه، اتخاذ مكان و آماده كردن جا براى دیگرى است، به مفعول دوم با لام و بى لام متعدى مى شود.
مقاعد: جمع مقعد به معنى محل قعود و محل نشستن است. در المنار گوید: آن در اصل به معنى مكان قعود است سپس به معنى مكان (از باب توسع) به كار رفته، مراد از آن در آیه مواضع است.
همت: یعنى قصد كرد. «الهم: القصد و العزم».
تفشلا: فشل (بر وزن جبل) به معنى ترس و ضعف است، مراد از آن در اینجا ظاهراً ضعف در تصمیم و برگشتن از تصمیم است. (قاموس قرآن)
یتوكل: وكل (بر وزن عقل): واگذار كردن. توكل بر خدا: واگذار كردن كار به خداست.تبیان
یکشنبه 26 بهمن 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[مشاهده در: www.niksalehi.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]
صفحات پیشنهادی
تعامل منطقی طب سنتی و نوین موجب اصلاح سبک زندگی میشود
محمود خدادوست تعامل منطقی طب سنتی و نوین موجب اصلاح سبک زندگی میشود شناسهٔ خبر 2495609 یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۹ دین و اندیشه > سایر معاون طب سنتی وزارت بهداشت گفت تعامل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین برای هم افزایی تجربیات و روش های درمانی ضروری است به گزارش خب«شبهات یهودی» اثر جعفر مرتضی عاملی ترجمه و منتشر شد - اخبار ایران و جهان |
شبهات یهودی اثر جعفر مرتضی عاملی ترجمه و منتشر شد شناسهٔ خبر 2480421 یکشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵ ۴۸ دین و اندیشه > سایر کتاب شبهات یهودی نوشته جعفر مرتضی عاملی اندیشمند و مورخ برجسته لبنانی و ترجمه محمدصادق روحانی به همت دفتر نشر معارف منتشر شد به گزارش خبرگزاری مهر ارزشه- بی توجهی راننده خودرو به جلو در محور مهدیشهر موجب مرگ یک پیرمرد شد
بی توجهی راننده خودرو به جلو در محور مهدیشهر موجب مرگ یک پیرمرد شد سمنان - ایرنا - راننده یک خودروی سواری با بی توجهی به جلو سبب مرگ پیرمرد 75 ساله ای در محور سمنان - مهدیشهر شد و از صحنه تصادف گریخت به گزارش روز شنبه مرکز اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی استان سمنان برابر اعلام مرئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی: ساختار کشور موجب بیتوجهی افراطی به مسئله فرهنگ شده است
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی ساختار کشور موجب بیتوجهی افراطی به مسئله فرهنگ شده استرئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت ساختار کشور موجب شده تا در مسئله فرهنگ دچار بیتوجهی افراطی شویم به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان حسن بنیانیان امشب در جمع خبرنگ- فرماندار دماوند:ارتباط ویژه امام (ره) با مردم موجب پیروزی انقلاب و تحقق آرمانهای آن شد
فرماندار دماوند ارتباط ویژه امام ره با مردم موجب پیروزی انقلاب و تحقق آرمانهای آن شد تهران – ایرنا – فرماندار دماوند گفت ارتباط ویژه امام خمینی ره با مردم موجب پیروزی انقلاب و تحقق آرمانهای بلند آن شد ناصر محمودی فرد روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن گرامیداشت امسجدجامعی: جلسات خانگی قرآن سنت بسیار خوبی بود که امروز کمتر به آن توجه میشود
مسجدجامعی جلسات خانگی قرآن سنت بسیار خوبی بود که امروز کمتر به آن توجه میشود فرهنگ > دین و اندیشه - خبرگزاری مهر نوشت احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران در مراسم افتتاحیه دارالقرآن امام علی ع طی سخنانی با اشاره به خرید منزل شهید مدرس توسط این دارالقرآن گفت چندآب از سرچشمه گل آلود است!
معارف آب از سرچشمه گل آلود است تو چشمه ای و عمال جویها اگر چشمه روشن بود تیرگی جویها زیان ندارد اما اگر چشمه تاریک بود به روشنی جوی امیدی نبود به گزارش سرویس دینی جام نیوز اختلال و نابسمانی در هر یک از امور و شئون کشور ناشی از بی کفایتی و سوء تدبیر رئیس و مسئول آن م- معاون میراث فرهنگی: توجه به هنرهای دستی موجب بالندگی اقتصاد می شود
معاون میراث فرهنگی توجه به هنرهای دستی موجب بالندگی اقتصاد می شود زاهدان- ایرنا- معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گفت توجه به هنرهای دستی موجب بالندگی کشور در عرصه های اقتصادی می شود بهمن نامور مطلق روز شنبه در سفر به خاش و در پایان نشست بررسی مشکلاتاتهامات سنگینی که رسایی متوجه مسئولان دولتی کرده است! |اخبار ایران و جهان
اتهامات سنگینی که رسایی متوجه مسئولان دولتی کرده است طی هفته گذشته توسط یکی از مسئولان اطلاعرسانی نهاد ریاستجمهوری آقای م جلسهای در این نهاد با برخی خبرنگاران برگزار شده - که مستندات آن موجود است – در این جلسه با توجیه خبرنگاران چند روزنامه تجدیدنظر طلب مقرر میگردد که طیحوزویان، اندیشههای امام(ره) را با توجه به دین اسلام اجرا کنند
یکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۳ یک استاد حوزه و دانشگاه گفت حوزویان دانشگاهیان و عالمان دینی باید بدانند که رسالت اصلی آنها تبیین و ترویج اندیشههای امام راحل است و باید تلاش کنند آموزههای امام را با توجه به دین اسلام اجرا کنند حجتالاسلام والمسلمین احمد شجاعی در گفتوگو با خبرنگتمام اقشار جامعه در پیروزی انقلاب اسلامی نقش قابل توجهی داشتند - اخبار ایران و جهان |
حجت الاسلام آل هاشم تمام اقشار جامعه در پیروزی انقلاب اسلامی نقش قابل توجهی داشتند شناسهٔ خبر 2489652 شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹ ۲۲ استانها > آذربایجان شرقی تبریز - رئیس عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت تمام اقشار جامعه در پیروزی انقلاب اسلامی نقش قابل توجهی داشتند بهآیا دعا و خیرات از طرف زنده ها موجب کاهش عذاب قبر شخص مرده می شود؟
آیا دعا و خیرات از طرف زنده ها موجب کاهش عذاب قبر شخص مرده می شود زمانی که مرده را دفن می کنند شب اول قبر از چه زمانی است و چقدر طول می کشد آیا در آن لحظه کسانی که در دنیا برای آن مرده ای دعا می خوانند در آن لحظه به او می رسد و از عذاب او کم می شود قبل از هر چیز لازم است چند نقرآن، «زنا» را حرام نکرده است!
مفتی اسبق مصر قرآن زنا را حرام نکرده است مفتی مصر طی نشستی به مناسبت برپاشدن نمایشگاه بین المللی کتاب در قاهره سخنان فتنه برانگیزی ایراد کرد که به اعتراض گسترده کاربران شبکه های اجتماعی انجامید به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل از پایگاه خبری الدستور مصر "علپیام تبریک خلیفه ارامنه تهران بهمناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۵۶ خلیفه ارامنه تهران پیام تبریکی را به مناسبت سی و ششمین سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی خطاب به رهبر معظم انقلاب رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام رئیسجمهور رئیس مجلس شورای اسلامی و دیگر خادمین نظام مقدس جمهوری اسلامی صادر کرده است به گزارش دریافت خبر خبرگز- امام جمعه نهاوند: پیروزی انقلاب با توجهات الهی رقم خورد
امام جمعه نهاوند پیروزی انقلاب با توجهات الهی رقم خورد نهاوند – ایرنا - امام جمعه نهاوند گفت در پیروزی انقلاب اسلامی ایران مهمترین عاملی که تاثیر گذار شد نقش امدادهای غیبی و توجهات الهی بود و اگر ما این عامل را بخواهیم در نظر نگیریم هیچ توجیه منطقی دیگری برای پیروزی انقلاب وجوعلم قابل تقلیل به چارچوب فرهنگی نیست/ ویژگی علم دینی، عاملیت است - اخبار ایران و جهان |
نشست نقد و بررسی نظریه علم دینی خسرو باقری علم قابل تقلیل به چارچوب فرهنگی نیست ویژگی علم دینی عاملیت است شناسهٔ خبر 2481861 دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸ ۳۵ دین و اندیشه > همایش ها و میزگردها خسرو باقری گفت وقتی که میگوییم علم خاصیت فرهنگی دارد به این معنی نیست که با فرهنگوزیر خارجه تاجیکستان در مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی: پیشرفتهای ایران موجب خوشحالی است/ مبارزه با افراطی
وزیر خارجه تاجیکستان در مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفتهای ایران موجب خوشحالی است مبارزه با افراطیگری نیازمند همکاری استوزیر امور خارجه تاجیکستان با ابراز خوشحالی از پیشرفتهای ایران خواستار ارتقای سطح همکاریهای دوجانبه و منطقهای شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها