تبلیغات
تبلیغات متنی
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راهاندازی کسبوکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وبسایت
بهترین دکتر پروتز سینه در تهران
محبوبترینها
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
آفریقای جنوبی چگونه کشوری است؟
بهترین فروشگاه اینترنتی خرید کتاب زبان آلمانی: پیک زبان
با این روش ساده، فروش خود را چند برابر کنید (تستشده و 100٪ عملی)
سفر به بالی؛ جزیرهای که هرگز فراموش نخواهید کرد!
از بلیط تا تماشا؛ همه چیز درباره جشنواره فجر 1403
دلایل ممنوعیت استفاده از ظروف گیاهی در برخی کشورها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
خصوصیات نگین و سنگ های قیمتی از نگاه اسلام
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1860293266
![نمایش مجدد: اولين و آخرين سوره اي كه بر پيامبر(ص) نازل شد refresh](https://vazeh.com/images/refresh.gif)
اولين و آخرين سوره اي كه بر پيامبر(ص) نازل شد
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
![](http://media.jamnews.ir/medium1/1393/08/27/IMG13463734.jpg)
كلام الله مجيد؛
اولين و آخرين سوره اي كه بر پيامبر(ص) نازل شد
اکثر مسلمانان، اعم از شیعه و سنی، اتفاق نظر دارند، اولین مرتبهای که قرآن نازل شد، زمانی بود که رسول اکرم(ص) در غار حِرا، مشغول عبادت بودند.
به گزارش سرويس ديني جام نيوز، درباره اولین و آخرین آیه یا سورهای که بر پیامبر اکرم(ص)، نازل شد، نقلهای مختلفی وجود دارد که البته میتوان بین آنها جمع کرد.
الف. اولین آیه یا سوره
اکثر مسلمانان، اعم از شیعه و سنی، اتفاق نظر دارند[1]، اولین مرتبهای که قرآن نازل شد، زمانی بود که رسول اکرم(ص) در غار حِرا، مشغول عبادت بودند. این جریان به لحظههای اولیه بعثت پیامبر اسلام(ص) مربوط میشود که جبرئیل بر ایشان نازل شده و آیات اولیه سوره «علق» را به آنحضرت تعلیم داد.[2] در این جریان، سه آیه یا پنج آیه اول سوره علق نازل شد.[3] بنابر این، اولین آیاتی که به پیامبر نازل شد، آیات اولیه سوره علق بود.
با این همه، سه قول دیگر نیز در اینباره وجود دارد: 1. اولین آیاتی که نازل شد، مربوط به سوره «مدّثر» میشود. مستند این نظر، روایتی است که جابر بن عبدالله انصاری نقل کرده است: پیامبر خدا(ص) به من فرمود: «من در غار حرا بودم. پس از اینکه از غار خارج شده و به وادی(دره) وارد شدم، ندایی شنیدم. به اطراف خود نگاه کردم [ولی چیزی ندیدم]. آنگاه به آسمان نگاه کردم، ناگهان جبرئیل را دیدم. دچار لرزه شدم. سپس نزد خدیجه رفتم. با دستور من، مرا با جامه بپوشانند. در این حال بود که خداوند این آیات را نازل کرد: ای جامه به خود پیچیده! بپا خیز و مردم را انذار کن».[4]
همینطور از متن روایت برمیآید، هیچ کلامی در این روایت وجود ندارد که اشاره داشته باشد این آیات اولین آیاتی هستند که نازل شده و شاید این برداشت و اجتهاد خود جابر بن عبدالله بوده که تصوّر کرده، این اولین آیاتی بودهاند که نازل شدهاند. همچنین در برخی از متون این روایت آمده که پیامبر میفرمود: «مدت زمانی، نزول وحی قطع شد تا اینکه وقتی داشتم راه میرفتم، صدایی از آسمان شنیدم... سپس خدا این آیه را نازل کرد...».[5] این روایتها صراحت دارد که سوره مدثر، اولین سورهای نبوده که نازل شده است.
2. عدهای دیگر گفتهاند: اولین سورهای که بر پیامبر نازل شده، سوره «حمد» است.[6]
بدون تردید پیامبر اکرم(ص) به همراه همسرش و حضرت علی(ع) از ابتدای بعثت نماز میخواندند و مسلم است که بدون سوره حمد، امکان خواندن نماز نیست. بنابر این، باید زمان نزول سوره حمد را اوائل بعثت بدانیم.[7]
3. عدهای نیز گفتهاند که اولین آیه، «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ» است که نازل شده است.[8]
به هر حال، میتوان بین این چهار قول متفاوت به نوعی جمع کرد. بدین صورت که بگوییم: اولین آیاتی که بر پیامبر نازل شد، آیات اول سوره علق بوده و اولین سورهای که به طور کامل و یکجا بر ایشان نازل گردیده، سوره «حمد» بوده است. آیات اولیه سوره مدّثر نیز، اولین آیات، پس از دوره فترت نازل شده است. آیه «بسم الله» نیز در ابتدای هر سوره - غیر از سوره توبه - قرار دارد و به طور طبیعی در صدر اولین آیاتی که نازل شده، قرار داشته است. شاهد این مدعا روایاتی است که سوره علق را اولین سوره میدانند. در این روایات آمده: «اولین چیزی که بر پیامبر نازل شد، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذی خَلَق بود».[9]
ب. آخرین سوره و آیه
طبق آنچه که در روایات وارد شده، آخرین سورهای که بر پیامبر اکرم(ص) نازل شد، سوره «نصر» است.[10] همچنین مسلّم است که سوره برائت، بعد از فتح مکه و در سال نهم نازل شده است.[11] و این درحالی است که با توجه به مضمون سوره نصر که بشارت فتح مکه را میدهد و نیز از نقلهایی که زمان نزول آنرا دو سال قبل از رحلت پیامبر(ص) ذکر کردهاند،[12] چنین به دست میآید که این سوره، قبل از سوره توبه نازل شده است.
برخی دیگر گفتهاند؛ آخرین آیهای که نازل شد، آیه «وَ اتَّقُوا یَوْماً تُرْجَعُونَ فِیهِ إِلَى اللَّه»[13] است. اما درباره آیه مربوط به حادثه غدیر خم؛ یعنی آیه اکمال دین،[14] نیز گفته شده این آیه، آخرین آیهای است که نازل شد.
آیات دیگری نیز همچون آیه «یَسْتَفْتُونَکَ قُلِ اللَّهُ یُفْتِیکُمْ فِی الْکَلالَة»،[15] آیه ربا[16] و آیه «لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُم»،[17] نیز به عنوان آخرین آیه، نام برده شدهاند ولی این اقوال قابل توجه نیست.[18]
با توجه به نقلی که زمان نزول آیه «وَ اتَّقُوا یَوْماً» را روز عید قربان در مِنی میداند، میتوان چنین نتیجه گرفت: آخرین سوره کاملی که یکجا نازل شده، سور «عصر» است. آخرین سورهای که آیات ابتدایی آن نازل شد، سوره «توبه» است و آخرین آیهای که بر پیامبر نازل شد، آیه اکمال دین است؛ زیرا با نزول این آیه و عملیاتی شدن مضمون آن در روز هجدهم ذیحجه، دین اسلام کامل شد و نعمت خدا بر مسلمانان به نهایت خود رسید.
درباره آخرین آیه دعایی که نازل شد، مطلبی در منابع معتبر روایی و کتب علوم قرآنی، یافت نشد.
ج. فاصله زمانی نزول، بین آیات یک سوره
درباره نزول آیات یک سوره طی مراحل مختلف باید بدانیم که هر سوره با فرود آمدن «بسم الله الرّحمن الرّحیم» آغاز میشد و آیات به ترتیب نزول در آن ثبت میگردید؛ تا موقعی که «بسم الله» دیگری نازل میشد و سوره دیگری آغاز میگردید. این نظم طبیعی آیات بود. گاهی اتفاق میافتاد پیامبر اکرم(ص) با اشاره جبرئیل دستور میداد تا آیهای بر خلاف نظم طبیعی در سوره دیگری قرار داده شود؛ مانند آیه «وَ اتَّقُوا یَوْماً تُرْجَعُونَ فیهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى کُلُّ نَفْسٍ ما کَسَبَتْ وَ هُمْ لا یُظْلَمُونَ» که گفتهاند از آخرین آیاتی است که نازل شده است، اما پیامبر(ص) دستور فرمودند آنرا بین آیات ربا و آیه دین در سوره بقره آیه 281 ثبت کنند.[19] به عبارت دیگر، بخشهای مختلف یک سوره، معمولاً به صورت مرتب و پشت سرهم نازل میشد و کمتر اتفاق میافتاد که به صورت نامنظم نازل شود. بنابر این، فاصله زمانی بین نزول آیات یک سوره، چندان طولانی نبود. پي نوشت ها:
[1]. معرفت، محمد هادی، التمهید فی علوم القرآن، ج 1، ص 127، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ دوم، 1415ق؛ سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج 1، ص 106، بیروت، دارالکتب العربی، چاپ دوم، 1421ق.
[2]. بحرانی، سید هاشم بن سلیمان، البرهان فی تفسیر القرآن، ج 1، ص 69، مؤسسه بعثت، قم، چاپ اول، 1374ش؛ البخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، محمد زهیر بن ناصر الناصر، ج 1، ص 7، ح 3615، دار طوق النجاة، چاپ اول، 1422ق؛ العروسی الحویزی، عبد علی، نور الثقلین، محقق/مصحح: رسولی محلاتی، هاشم، ج 5، ص 906، اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، 1415ق.
[3]. در روایت صحیح بخاری که از عایشه نقل کرده، به سه آیه اول سوره علق اشاره شده ولی در منابع روایی شیعیه، به پنج آیه اول سوره علق اشاره شده است.
[4]. مسلم بن الحجاج، صحیح مسلم، محمد فؤاد عبدالباقی، ج 1، ص 144، دارالاحیاء التراث العربی، بیروت.
[5]. ابوعبدالله، احمد بن محمد بن حنبل، مسند احمد، محقق: شعیب ارنؤوط، عادل مرشد و...، ج 22، ص 368، مؤسسه الرسالة، چاپ اول، 1421ق.
[6]. زمخشری، ابوالقاسم محمود بن عمرو، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج 4، ص 755، بیروت، دارالکتب العربی، چاپ سوم، 1407ق.
[7]. التمهید فی علوم القرآن، ج 1، ص 124- 127،.
[8]. محمد، رفعت سعید، تاریخ نزول القرآن، ص 50 - 51، منصورة، دارالوفاء، چاپ اول، 1422ق.
[9]. البرهان، ج 1، ص 69.
[10]. نور الثقلین، ج 5، ص 690.
[11]. کوفى، فرات بن ابراهیم، تفسیر فرات الکوفی، محقق و مصحح: کاظم، محمد،ص 161، مؤسسة الطبع و النشر فی وزارة الإرشاد الإسلامی، تهران، چاپ اول، 1410ق.
[12]. الکشاف، ج 4، ص 812؛ طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 844، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.
[13]. بقره، 281.
[14]. «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِینا»؛ مائده، 3.
[15]. نساء، 176.
[16]. بقره، 275.
[17]. توبه، 128.
[18]. تاریخ نزول القرآن، ج 1، ص 51-53.
[19]. برگرفته از (آیه آیه بودن قرآن 1607)
۲۷/۰۹/۱۳۹۳ - ۰۸:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 398]
صفحات پیشنهادی
آخرین آمار مقالات رسیده به دبیرخانه كمیته علمی اجلاس سراسری نماز -
در هفدهمین جلسه كمیته علمی اجلاس سراسری نماز مطرح شد آخرین آمار مقالات رسیده به دبیرخانه كمیته علمی اجلاس سراسری نماز شناسهٔ خبر 2434134 سهشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۹ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی جانشین كمیته علمی و پژوهشی اجلاس بیست و سوم نماز در فاصله یك روز ماندهفرهنگسرای بهمن میزبان آخرین شب پرده عشاق/ تجلیل از اصغر زنجانی -
پرده عشاق در ایستگاه پایانی فرهنگسرای بهمن میزبان آخرین شب پرده عشاق تجلیل از اصغر زنجانی شناسهٔ خبر 2438383 دوشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۲ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی ویژه برنامه تکریم از مفاخر حسینی ع پرده عشاق با تجلیل از اصغر زنجانی مداح اهل بیت ع در فرپاسخ رجبیدوانی به شبههای درباره نامه پیامبر اسلام(ص) به خسروپرویز -
در گفتگو با مهر پاسخ رجبیدوانی به شبههای درباره نامه پیامبر اسلام ص به خسروپرویز شناسهٔ خبر 2418821 دوشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۳ دین و اندیشه > اندیشمندان دکتر محمدحسین رجبی دوانی استاد تاریخ اسلام در مورد شبهه در مورد گفتگوی خسرو پرویز شاه ایران و پیک حضرت رسول ص که در فبرگزاری آخرین اجلاسیه منطقهای نماز در شیراز/ دریافت ۱۸۰۰ مقاله -
آخرین خبرها از مقدمات برگزاری بیست و سومین اجلاس سراسری نماز برگزاری آخرین اجلاسیه منطقهای نماز در شیراز دریافت ۱۸۰۰ مقاله شناسهٔ خبر 2438203 دوشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۱ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی با گذشت یك هفته از پایان مهلت ارسال مقاله به بیست و سومین اجلاسگزارشی خواندنی از اتفاقات اولین اربعین/ پیاده روی اربعین چگونه مرسوم شد؟
گزارشی خواندنی از اتفاقات اولین اربعین پیاده روی اربعین چگونه مرسوم شد فرهنگ > دین و اندیشه - پیادهروی اربعین یکی از بزرگترین اجتماعات بزرگ سالانه مسلمانان جهان است اما این سنت حسنه چطور وارد شده و در اولین اربعین حسینی چه گذشته است آنچه در ادامه می خوانید گزارشپیامبر(ص) در دعوت به اسلام نگرش انسان به جهان را مورد هدف قرار داد -
یک محقق پیامبر ص در دعوت به اسلام نگرش انسان به جهان را مورد هدف قرار داد شناسهٔ خبر 2435185 چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۴ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی حجت الاسلام احمدحسین شریفی گفت مهم ترین لایههای هویتی هر انسان نوع نگرش اوست و پیامبر ص با دعوت به جمله لا السورهای که قرائتش در نماز پاداش همکلامی با پیامبر(ص) را دارد
سورهای که قرائتش در نماز پاداش همکلامی با پیامبر ص را داردامامصادق ع در فضیلت سوره مبارکه کوثر میفرمایند هر کس سوره کوثر را در نمازهای واجب و مستحب قرائت کند حق تعالی او را از حوض کوثر آب میدهد و حضرت رسول ص زیر درخت طوبی با او سخن میگوید به گزارش خبرنگار فعالیتهای قچرا خداوند در انجيل به صراحت نام پيامبر اعظم را به محمد نبرد و به اسم احمد آورده است؟
یک سوال چرا خداوند در انجيل به صراحت نام پيامبر اعظم را به محمد نبرد و به اسم احمد آورده است در مجمع اخير بود كه حذف نهايي به عمل آمد و بيش از صد انجيل از بين برده شد و تنها چهار انجيل نگهداري شد تا در ليست نوشته هاي عهد جديد كه كانن ناميده مي شود وارد شوند به گزارش سرویس داولین و آخرین سفر چاک هیگل به عنوان وزیر دفاع آمریکا به بغداد
اولین و آخرین سفر چاک هیگل به عنوان وزیر دفاع آمریکا به بغداد وزیر دفاع آمریکا امروز در سفری از پیش اعلام نشده برای اولین و آخرین بار در این پُست وارد پایتخت عراق شد به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران چاک هیگل وزیر دفاع آمریکا که سوم آذر تحت فشار باراک اوباما رئیسسورهای مخصوص خواستگارها و بیخواستگارها
سورهای مخصوص خواستگارها و بیخواستگارها این سوره به ترتیب مصحف بیستمین سوره و به ترتیب نزول پنجمین سوره قرآن است در مکه نازل شده و از سور مکی به شمار میآید سوره طه 135 آیه دارد و از نظر حجم از سورههای مئون صد آیهای و متوسط قرآن محسوب میشود سوره طه همانند سایر سورههایاولين جلسه كميته قرآن ستاد دهه فجر برگزار شد -
با حضور نمايندگان 18 دستگاه عضو اولين جلسه كميته قرآن ستاد دهه فجر برگزار شد شناسهٔ خبر 2445136 چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۷ دین و اندیشه > قرآن و متون دینی سازمان دارالقرآنالکریم به عنوان مسئول کمیته قرآن ستاد دهه فجر انقلاب اسلامي امروز نخستین جلسه خود را با حضور اعضای ااخلاص، اولین ملاک و فضیلت برای طلاب است
سهشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۷ آیتالله نوریهمدانی با بیان اینکه اخلاص اولین ملاک ارزش و فضیلت برای طلاب است گفت راه طلبگی راه سربازی امام زمان عج است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم این مرجع تقلید در جمع طلاب و اساتید و کارکنان مدرسه امام مهدیرجعت پیامبر در آخر الزمان
یکی از دلایل موجود در باره اصل رجعت که از مسلمات اعتقادات شیعه است آیات قرآن کریم می باشد روایات فراوانی این آیات را به رجعت تأویل یا تفسیر کرده اند نکته ای که باید تذکر و توضیح داده شود اینکه بسیاری از روایات وقتی آیه را توضیح می دهند مرادشان از باب جری یا تطبیق است یعنی می خوعاقدی که عقد پیامبر را خواند
پرسمان عاقدی که عقد پیامبر را خواند چه كسي خطبه عقد حضرت خديجه و رسول خدا عليهما السلام را خواند به گزارش سرویس دینی جام نیوز یکی از سوالات مطرح در بین برخی جوانان اینکه عاقدی که عقد پیامبر را خواند جواب طبق روايات شيعه و سني ابو طالب ع خطبه عقد را جاری کرددانشمندان مسلمان اولین بار کروی بودن زمین را کشف کردند -
دانشمندان مسلمان اولین بار کروی بودن زمین را کشف کردند شناسهٔ خبر 2434700 پنجشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۹ دین و اندیشه > اسلام در جهان وزیر علوم صنعت و فن آوری ترکیه گفت دانشمندان مسلمان در حدود 1200 سال قبل اولین کسانی بودند که کروی بودن کره زمین را کشف کردند به گزارش خبرگزااحداث آسانسورهای بالابر در منازل منطقه 19
احداث آسانسورهای بالابر در منازل منطقه 19 معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری منطقه 19 از احداث آسانسورهای بالابر در منازل معلولان این منطقه خبر داد رضا زلفی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری منطقه 19 در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران گفت احداث آسانسور بالابر در منازلاولین زائران اربعین
معارف اولین زائران اربعین جابر و عطیه که هر دو از بزرگان شیعه بودند پس از شهادت امام حسین ع در نخستین اربعین به زیارت کربلا آمدند به گزارش سرویس دینی جام نیوز اربعین حسینی در تاریخ شیعه با دو شخصیت مهم و تاثیرگذار یعنی جابر بن عبدالله انصاری و عطیه عوفی شناخته شده و در-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها