واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
آیت الله جوادی آملی: تشیع در حقیقت عقلمداری و عدلمحوری است فرهنگ > دین و اندیشه - آیت الله جوادی آملی عنوان کرد: «تشیع در حقیقت عقلمداری و عدلمحوری است و اگر کسی بخواهد از نهضت حضرت امام حسین(ع) طَرْفی ببندد، هیچ چارهای جز عقلانیت و عدل ندارد.»
به گزارش خبرآنلاین به نقل از اسراء نیوز، آیت الله جوادی آملی در آخرین قسمت از سلسله برنامه تلویزیونی "نهضت سيّدالشهداء بر مدار عقل و عدل" درباره راه های عقلانيت و عدالت در جامعه سخن گفته است. خلاصه این گفته ها را در ادامه می خوانید. * نهضت سيد شهداي جهان حسينبنعلي (ع) بر اساس اينکه خود حضرت همانند پدرشان «مَعَ الْحَقِ يَدُورُ مَعَه حَيْثُ مَا دَار» هستند؛ لذا عقل و عدل در سيره و سنت آن حضرت دور ميزد و نهضت آن حضرت عقلمدار و عدلمحور بود; يعني جامعهاي ميتواند حسيني فکر کند و بينديشد که عاقل و عادل باشد.
* تشيع در حقيقت عقلمداري و عدلمحوري است و اگر کسي بخواهد از نهضت آن حضرت طَرْفي ببندد، هيچ چارهاي جز عقلانيت و عدل ندارد. اين مطلب را از سه راه ميشود اثبات کرد: يکي از طريق زيارتنامههاي فراواني که وارد شده است, دوم از کلمات و ادعيه و مناجات و سخنان خود آن حضرت و سوم هم از بررسي عقلي و تحليل علمي سيره و سنّت آن حضرت می توان به دست آورد. * وجود مبارک حسينبنعلي(ع) در آغاز نهضتش فرمود: «أَ لَا تَرَوْنَ أَنَ الْحَقَ لَا يُعْمَلُ بِهِ» و براي اينکه مردم در مدار حق زندگي کنند، کوشيد که مردم را عاقل و عادل کند که اين کار در همه شئون آن حضرت جلوه ميکرد، مخصوصاً در جريان کربلا. اين چند روزي که حضرت در کربلا بودند، کاملاً عقل و عدل از کلمات و قيام و قعود آن حضرت موج ميزد؛ در نصيحتهايي که نسبت به زيردستان خود ميکردند، بر اساس عقل و عدل بود؛ به فرزندان, به خواهران و دخترانشان ميگفتند هرگز چيزی که از عظمت و جلال و شکوه شما ميکاهد نگوييد. انسان وقتي عاقل است، حرفِ غير علمي نميزند؛ وقتي عادل است، از مسير فاصله نميگيرد. * وجود مبارک حسينبنعلي در تمام سخنرانيهاي خود جز حق چيزي نگفته بود و همچنين جز عقل و عدل چيزي نگفته بود. اين زيارتنامههايي که ميخوانيم ما را مأمور و موظف ميکند که به آن عمل کنيم. در زيارتنامههاي حضرت ميخوانيم: «لَبَّيْکَ دَاعِيَ اللَّهِ إِنْ کَانَ لَمْ يُجِبْکَ بَدَنِي عِنْدَ اسْتِغَاثَتِکَ»؛ وقتي که شما گفتي «هَل مِن ناصِر ينْصُرُني» من نبودم که با بدنم شما را ياري کنم، هماکنون با عقلم, با درايتم, با هوشم, با «سمع» و «بصر» و «فؤاد» خود شما را ياري ميکنم؛ يعني مکتب عقلمدار شما را ميفهمم, مکتب عدلمحور شما را ميفهمم و عمل ميکنم. * اگر برکات فراواني در عقلانيت جامعه هست آن برکات را در زيارت حضرت سيدالشهداء ميبينيد; يعني راه عاقل شدن جامعه, حسيني شدن است؛ راه عادل شدن جامعه, حسيني شدن است؛ آنکه عاقل است از مسير حسينبنعلي دارد به کمال ميرسد و آنکه عادل ميشود از مسير حسينبنعلي است. * براي اينکه ببينيم نماز ما مورد قبول واقع شده است يا نه، يک راه صحيح وجود دارد و همچنين براي اينکه ببينيم عزاداري ما مورد قبول واقع شده است يا نه، راه صحيح وجود دارد؛ درباره نماز فرمودند، نماز آن است که انسان را از زشتي باز دارد. اگر کسي نماز ظهر و عصر را خواند، تا غروب امتحانهاي فراواني پيش آمد و او سرفراز از اين آزمونها به در آمد، خدا را شاکر باشد که نمازش قبول شد، زيرا چيزي که جلوي زشتي را ميگيرد نماز است و اگر ـ خداي ناکرده ـ تا عصر در آزمونها موفق نشد و دست به گناه زد و آلوده شد، بداند که نماز او گرچه از نظر فقهي صحيح است و اعاده و قضا ندارد، لکن مقبول کلامي نيست که پاداش آنچناني به چنين نمازگزاري عطا شود. * در جريان عزاداري سالار شهيدان هم همينطور است؛ عزاداريها را نبايد «مشوب» به جهل و ظلم کرد. کاري که بر خلاف گفته نظام و رهبري نظام است، اين ظلم است؛ کاري که بر خلاف نظام و رهبري نظام است، اين جهل است. اگر ما واقعاً خواستيم عزاداري ما عاقلانه و عادلانه باشد و حسيني باشد و ثواب فراواني هم که در انتظار عزاداران سيّدالشهداء است به ما برسد، بايد بکوشيم کاري که بر خلاف عقل و عدل است نکنيم. /6262
کلید واژه ها: امام حسین(ع) - آیتالله عبدالله جوادی آملی - شیعه - عاشورا -
شنبه 17 آبان 1393 - 13:57:31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]