تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): کسی که از چیزی طرفداری مصرّانه و نابجا کند یا اینکه از جانب دیگران به نفع او طرفداری ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798588091




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فلسفه وجود آیات متشابه در قرآن کریم


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:



فلسفه وجود آیات متشابه در قرآن کریم
بسیاری از حقایق مربوط به جهان دیگر ، یا جهان ماورای طبیعت است که از افق فکر ما دور است .



به این مطلب امتیاز دهید

  به گزارش سرویس دینی جام نیوز، یکی ازسوالات مطرح در علوم قرآنی اینکه چرا خداوند همه آیات را محکم نگفته است و فلسفه وجود آیات متشابه در قرآن چیست؟

پاسخ

 ممکن است جهات ذیل ، فلسفه وجود آیات متشابه در قرآن باشد :



 الف ) الفاظ و عباراتی که در گفتگوهای انسانها به کار می‏رود تنها برای نیازمندیهای روز مره به وجود آمده ، و به همین دلیل ، به محض اینکه از دایره زندگی محدود مادی بشر خارج می‏شویم و مثلا سخن در باره آفریدگار که نامحدود از هر جهت است به میان می‏آید ، به روشنی می‏بینیم که الفاظ ما قالب آن معانی نیست و ناچاریم کلماتی را به کار بریم که از جهات مختلفی نارسائی دارد ، همین نارساییهای کلمات ، سرچشمه قسمت قابل توجهی از متشابهات قرآن است ، آیات ید الله فوق ایدیهم یا الرحمن علی العرش استوی یا الی ربها ناظرة که تفسیر هر کدام در جای خود خواهد آمد از این نمونه است و نیز تعبیراتی همچون سمیع و بصیر همه از قبیل می‏باشد که با مراجعه به آیات محکم ، تفسیر آنها به خوبی روشن می‏شود .

ب ) بسیاری از حقایق مربوط به جهان دیگر ، یا جهان ماورای طبیعت است که از افق فکر ما دور است و ما به حکم محدود بودن در زندان زمان و مکان ، قادر به درک عمق آنها نیستیم ، این نارسائی افکار ما و بلند بودن افق آن معانی ، سبب دیگری برای تشابه قسمتی از آیات است ، مانند بعضی از آیات مربوط به قیامت و امثال آن .

و این درست به آن می‏ماند که کسی بخواهد برای کودکی که در عالم جنین زندگی می‏کند ، مسائل این جهان را تشریح کند ، اگر سخنی نگوید ، کوتاهی کرده و اگر هم بگوید ناچار است مطالب را به صورت سربسته ادا کند زیرا شنونده در آن شرایط ، توانائی و استعداد بیشتر از این را ندارد .

ج ) یکی دیگر از اسرار وجود متشابه در قرآن ، به کار انداختن افکار و اندیشه ‏ها و به وجود آوردن جنبش و نهضت فکری در مردم است ، و این درست به مسائل فکری پیچیده‏ای می‏ماند که برای تقویت افکار اندیشمندان ، طرح می‏شود  تا بیشتر به تفکر و اندیشه و دقت و بررسی در مسائل بپردازند .

د ) نکته دیگری که در ذکر متشابه در قرآن وجود دارد و اخبار اهل بیت (علیهم‏السلام) آنرا تایید می‏کند ، این است که وجود این گونه آیات در قرآن ، نیاز شدید مردم را به پیشوایان الهی و پیامبر (ص) و اوصیای او روشن می‏سازد و سبب می‏شود که مردم به حکم نیاز علمی به سراغ آنها بروند و رهبری آنها را عملا به رسمیت بشناسند و از علوم دیگر و راهنماییهای مختلف آنان نیز استفاده کنند ، و این درست به آن می‏ماند که در پاره‏ای از کتب درسی ، شرح بعضی از مسائل به عهده معلم و استاد گذارده می‏شود ، تا شاگردان ، رابطه خود را با استاد قطع نکنند و بر اثر این نیاز ، در همه چیز از افکار او الهام بگیرند و در واقع قرآن ، مصداق وصیت معروف پیامبر (ص) است که فرمود: انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و اهل بیتی و انهما لن یتفرقا حتی یردا علی الحوض) دو چیز گرانمایه را در میان شما به یادگار می‏گذارم : کتاب خدا و خاندانم و این دو هرگز از هم جدا نمی‏شوند تا در قیامت در کنار کوثر به من برسند .

ه ) مساله آزمایش افراد و شناخته شده فتنه ‏انگیزان از مؤمنان راستین نیز فلسفه دیگری است که در آیه به آن اشاره شده است.[1]

علامه طباطبایی در این باب مطالب ارزشمندی دارد که برای دسترسی به آنها می توانید به ترجمه تفسیر المیزان ج 3، صفحه 86 به بعد مراجعه فرمائید.

[1]تفسیر نمونه ج : 2  ص :  436و 437                       




۰۳/۰۸/۱۳۹۳ - ۱۲:۳۷




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن