محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827286367
چرا شیعیان دو نماز را با هم می خوانند؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
چرا شیعیان دو نماز را با هم می خوانند؟
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، خداي متعال مي فرمايد: «نماز را از زوال خورشيد «هنگام» تا نهايت تاريكي شب «نيمه شب» بر پا داريد، و همچنين قرآن فجر «نماز صبح» را، چرا كه قرآن فجر مشهود است.»(1)
از آية شريفه استفاده مي شود كه از اول ظهر تا دل شب وقت نماز چهارگانه است. و اگر دليل قطعي نداشتيم كه بايد نماز ظهر و عصر پيش از مغرب و نماز مغرب و عشا بعد از غروب خوانده شود، مي توانستيم با تمسك به اطلاق آيه شريفه بگوئيم كه از اول ظهر تا دل شب وقت مشترك براي اين چهار نماز است.
ولي چون دليل قطعي داريم كه نماز ظهر و عصر بايد پيش از مغرب و نماز مغرب و عشاء بايد پس از غروب خوانده شود، به اين اندازه اطلاق آيه را تقيد مي زنيم، اما در موارد باقي مانده مي توانيم تمسك به اطلاق آيه شريفه بكنيم و بگوئيم: از ابتداي ظهر تا غروب وقت مشترك ظهر و عصر است و از مغرب تا نصف شب وقت مشترك براي نماز مغرب و عشاء است.
البته براي حفظ و رعايت ترتيب بايد ابتداء نماز ظهر به جاي آورده شود و بدون بجاي آوردن نماز ظهر،انجام نماز عصر باطل مي باشد. مگر اينكه در اثر سهل انگاري در آخر وقت فقط به اندازه چهار ركعت وقت باقي بماند كه درين صورت بايد فقط نماز عصر به جاي آورده شود و نظير اين دو نماز، نماز مغرب و عشاء مي باشد.
از اين رو فخر رازي يكي از علماي بزرگ اهل سنت اعتراف مي كند كه از آية شريفه، اوقات مشتركه استفاده مي شود. او مي گويد:«اگر غسق را به تاريكي غليظ تفسير كنيم، مي گوييم: تاريكي غليظ هنگام پنهان شدن شفق سفيد ـ كه خود بعد از پنهان شدن شفق قرمز حاصل مي شود ـ به وجود مي آيد. كلمة «الي» در آية شريفه براي انتهاي غايت است حكمي كه تا غايتي امتداد دارد. قبل از رسيدن به آن غايت، مشروع و جايز است، پس نتيجه اين مي شود كه اقامة همة نمازها قبل از پنهان شدن شفق سفيد جايز است.(2)
آلوسي يكي ديگر از علماي مهم اهل سنت با وجود تعصب خاصي كه دارد، با استفادة اين معنا از آيه به طور ضمني اعتراف كرده و مي گويد: «جواز جمع بين صلاتين مطلبي است كه روايات صحيحه آن را تاييد مي كند.»(3)
در روايات اين مطلب آن قدر واضح است كه هم در «صحيح بخاري» و هم در «صحيح مسلم» كه مهمترين منابع اهل تسنن هستند. به طور مكرر آمده است، احمد حنبل نيز در مسند خود تعدادي از اين روايات را ذكر كرده است و در ساير جاها نيز روايات دال بر اين معني وجود دارد. حتي در «صحيح مسلم» بابي تحت عنوان: «باب الجمع بين الصلاتين في الحضر»(4) گشوده است.
ما در اين جا به برخي از اين روايات اشاره مي كنيم:
1. از ابن عباس روايت شده كه گفت: «رسول خدا ـ صلي الله عليه و آله ـ نماز ظهر و عصر را يكجا خواند و نماز مغرب و عشاء را هم جمع كرد، بدون خوف و يا اينكه در سفر باشد.»(5)
2. ابوزبير از سعيد ابن جبير از ابن عباس نقل مي كند كه: پيامبر ـ صلي الله عليه و آله ـ نماز ظهر و عصر را در مدينه يكجا خواند، بدون خوف يا به خاطر سفر، ابوزبير مي گويد: از سعيد پرسيدم: چرا اين كار را كرد؟ گفت: همين سوال را از ابن عباس پرسيدم، او گفت: حضرت مي خواست كسي از امتش را به حرج و دشواري نيندازد.»(6)
3. عمرو از جابر بن زيد و او از ابن عباس نقل مي كند كه گفت: با پيامبر ـ صلي الله عليه و آله ـ هشت ركعت پشت سر هم (چهار ركعت نماز ظهر و چهار ركعت نماز عصر) و هفت ركعت پشت سر هم نماز گذارديم.(7)
4. از جابر ابن زيد از ابن عباس روايت شده كه گفت: پيامبر در مدينه هفت ركعت و هشت ركعت نماز گزارد، نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا.(8)
ده ها روايت در مصادر مهم اهل سنت مانند صحيح بخاري، مسند احمد، صحيح ابن ماجه، ترمذي، ابن ابي داود و كتب مهم روايي ديگر مانند كنز العمال(9)، متقي هندي در موضع جمع بين نمازهاي ظهر و عصر، و مغرب و عشا وجود دارد. به گونه اي كه جاي هيچگونه شك و شبهه اي در جواز اين عمل باقي نمي ماند.
بر اساس همين روايت است كه مجتهدين اهل سنت به طور مطلق از جمع بين صلاتين منع نكرده اند. حنفي ها در عرفه و مزدلفه جمع بين صلاتين را جايز مي دانند، شافعيّه براي مسافر قائل به جواز جمع هستند و نيز در باران و برف و به خاطر تاريكي شديد، باد، ترس و مرض، اين فتوي را داده اند.
مشهور مالكيه اسباب جمع را از اين قرار مي دانند:سفر، بيماري، باران، گل آلود بودن، تاريكي آخر ماه و در عرفه و مزدلفه براي حجّاج، حنابله در موارد ذيل جمع را جايز مي دانند: عرفه و مزدلفه، براي مسافر، بيمار، زن شيرده، زن مستحاضه، سلس البول (كسي كه بي اختيار بول از او خارج مي شود) عاجز از طهارت آبي يا تيمم، عاجز از شناخت وقت، خائف از نفس يا مال يا آبرو، خائف از ضرر در زندگي، همچنين برف، باران، سرما، باد و گل آلوده بودن.(10)
در نتيجه چنانچه ثابت گرديد، جمع بين نمازهاي ظهر و عصر، مغرب و عشاء مطابق با اطلاق قرآن بوده و روايات زيادي كه از طريق فريقين وارد شده آن را تاييد مي كند، و همچنين عمل امامان اهل بيت ـ عليهم السلام ـ بهترين دليل بر جواز جمع مي باشد.
همانگونه كه در برخي از روايات آمده است كه بجا آوردن نمازها براي به حرج نيفتادن مسلمين بوده كه در بجاآوردن نماز و فوت نشدن آن نقش بسيار اساسي دارد، بسياري از جوانان اهل سنت به خاطر عدم توانايي انجام نماز در پنج وقت كه اصل نماز را ترك كرده بودند، وقتي حكمت جمع را دريافتند به اقامة نماز بازگشتند.(11)
پی نوشت ها: 1. اسراء:78.
2. فخر رازي، محمد بن عمر، تفسير كبير، قاهره،1357 ق، ج21، ص27.
3. آلوسي، ابوالفضل شهاب الدين، تفسير روح المعاني في تفسير القرآن، دارالفكر، بيروت،1415 ق، ج15، ص133.
4. نيشابوري، مسلم بن حجاج، صحيح مسلم، بيروت، داراحياء التراث العربي، بي تا، ج1، ص489.
5. همان، ج1، ص489.
6. ابي نعيم، احمد بن عبدالله، المسند المستخرج علي صحيح مسلم، بيروت، دارالكتب العلميه، اول،1995ميلادي، ج2، ص295.
7. صحيح مسلم، ج1، ص491.
8. همان.
9. متقي هندي، كنز العمال، بيروت، موسسه الرساله، بي تا،ج7، ص546.
10. به كتاب الفقه علي المذاهب الاربعه رجوع شود.
11. تيجاني، محمد، چكيدة انديشه ها، بنياد معارف اسلامي، اول، 1378ش، ص 166.
۱۶/۰۶/۱۳۹۳ - ۱۰:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]
صفحات پیشنهادی
چرا شیعیان دستبسته نماز نمیخوانند
چرا شیعیان دستبسته نماز نمیخوانند خبرگزاری رسا ـ پیروان سه مذهب از چهار مذهب اهل سنت دستبسته نماز خواندن را لازم میدانند در واقع تکتف از یک سو جزء مسائل اختلافی بین مذاهب چهارگانه اهل سنت است و از سوی دیگر با مذهب اهل بیت ع اختلاف دارد به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رساکسانی که در نماز زیاد شک میکنند بخوانند
کسانی که در نماز زیاد شک میکنند بخوانند وظیفه کسى که در همه اعمال عبادى و غیر عبادى خود شک هاى مختلفى مى کند این است که اگر شرایط کثیر الشّک را دارد به شک هاى خود اعتنا نکند سوال آیا کثیر الشکی که نباید به شک خود اعتنا کند شامل هر نوع شکی است و آیا نظر همه مراجع همین اسچرا به علیبن موسیبن جعفر مکنی«سید ابن طاووس» میگویند؟
دوشنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۱ مسئول بنیاد فقهی مدیریت اسلامی گفت سید ابن طاووس هیچگاه از یاد امام زمان عج غافل نبود و مورد توجه و احترام آن حضرت قرار داشت حجتالاسلام والمسلمین سید صمصام الدین قوامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان با بیانبرای افزایش روزی نماز شب بخوانید
برای افزایش روزی نماز شب بخوانید آن نسخه شفابخش که همچون آبی بر آتش می تواند شعله های آتش درون را خاموش نماید عمل بسیار ارزشمند تهجّد و شب زنده داری است انسان در این دنیا همواره با حوادث تلخ وشیرینی دست و پنجه نرم می کند که هریک به نوبه خود می تواند فراز و نشیب های فراوانی رچرا باید به نان احترام بگذاریم؟!
در روزگاری به سر می بریم که برخی از عادات و رسوم مردم کم کم از میانشان رخت بربسته و رو به فراموشی می گذارد احترام به نان یکی از این اخلاقیات و روحیات است که امروزه کمتر شاهد آن بوده و بایست دیگر با آن خداحافظی کرد دیروز کودک دست در دست مادر یا مادربزرگش اگر در خیابان با تکحضرت شاهچراغ(ع) کیست؟
سهشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۱ رئیس حوزه علمیه ولیعصر عج شهرستان خرمدره گفت آگاهی درباره زندگی حضرت شاهچراغ بسیار اندک و برخی از مقاطع زندگی ایشان مبهم و در منابع جز به بعضی از قسمتهای زندگیشان پرداخته نشده است حجتالاسلام علی امینی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویبیستوسومین اجلاس سراسری نماز در خوزستان برگزار میشود
چهارشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۶ ۳۰ استاندار خوزستان از برگزاری بیستوسومین اجلاس سراسری نماز به میزبانی این استان خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خوزستان عبدالحسن مقتدایی در نشست هماهنگی بیست و سومین اجلاس سراسری نماز با اشاره به اینکه امکانات و تلاشنماز سیف القاطع بسیار مجرب جهت حاجت های سخت
نماز سیف القاطع بسیار مجرب جهت حاجت های سخت این نماز را هم میشود در حالت نشسته و هم به نیابت از هر کسی خواند این نماز همانطور که از اسمش پیداست برای حاجت همانند شمشیر برنده عمل میکند و بسیار بسیار مجرب است شب جمعه یا همان پنج شنبه شب دو رکعت بعد از نماز عشا در یک مکان خالی و درهمایون شجریان در چالش آب یخ / دعوت خواننده «چرا رفتی» از سه چهره فوتبال، سینما و موسیقی
همایون شجریان در چالش آب یخ دعوت خواننده چرا رفتی از سه چهره فوتبال سینما و موسیقی فرهنگ > موسیقی - همایون شجریان خواننده موسیقی سنتی ایران هم به جمع چهرههایی پیوست که چالش آب یخ را پشت یرگذاشته اند لطفا منتظر بمانید به گزكابل ميزبان سمينارهاي علمي با موضوع امام ششم شيعيان بود
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی به مناسبت سالروز شهادت امام صادق ع كابل ميزبان سمينارهاي علمي با موضوع امام ششم شيعيان بود همزمان با سالروز شهادت امام صادق ع سمينارهاي امام صادق ع و مذاهب اسلامی و امام صادق ع و علوم جدید در كابل پايتخت افغانستان برگزار شد بنماز غفیله را چکونه بخوانیم؟
نماز غفیله را چکونه بخوانیم وقت نماز غفیله بنا بر احتیاط تا یک ساعت و نیم بعد از مغرب است از جمله نمازهای مستحب که بین نماز مغرب و عشا خوانده میشود نماز غفیله است که دو رکعت است و وقت این نماز بنا بر احتیاط بعد از نماز مغرب است تا هنگامی که سرخی خورشید از سمت مغرب به کلی نپیشنهاد برگزاری دهه میلاد فاطمیه با مشارکت شیعیان و اهل تسنن
پیشنهاد برگزاری دهه میلاد فاطمیه با مشارکت شیعیان و اهل تسنن فرهنگ > دین و اندیشه - خبرگزاری فارس نوشت دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی گفت برای میلاد حضرت زهرا س پیشنهاد میکنیم دهه میلاد فاطمیه تعریف شود و اهل سنت و شیعه حول بزرگداشت این وجود مقدس گردهم آیندشیعیان واقعی امام صادق(ع) چه کسانی هستند؟ |اخبار ایران و جهان
شیعیان واقعی امام صادق ع چه کسانی هستند روایاتی که از ائمه معصومین ع درباره علائم شیعه واقعی در کتاب های حدیثی نقل شده بهترین معیار برای ارزیابی شیعیان است بگونه ای که در کتاب صفات شیعه از شیخ صدوق در این زمینه احادیث بسیاری ذکر شده است کد خبر ۴۲۷۹۵۷ تاریخ انتشار ۳۱ مردبذرپاش در پیشخطبههای نمازجمعه کن چرا هنوز آمریکا سفیر دولت در سازمان ملل را نپذیرفته/ برخی به دنبال ایجاد اخ
بذرپاش در پیشخطبههای نمازجمعه کنچرا هنوز آمریکا سفیر دولت در سازمان ملل را نپذیرفته برخی به دنبال ایجاد اختلال دامهای انقلاب هستندعضو هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی این سؤال را مطرح کرد که چرا با گذشت حدود ۶ ماه آمریکا هنوز سفیر دولت در سازمان ملل را نپذیرفته است به گزارش خبرنتيرباران شيعيان توسط داعش
تيرباران شيعيان توسط داعش این شبکه ماهواره ای ادامه داد درعین حال پیشمرگه از ساکنان جلولا خواسته است این شهر را تخلیه کنند تا پیشمرگه بتواند بدون ترس جان ساکنان شهر با داعش درگیر شود به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرويس ديني جام نيوز کانال ماهواره ای گه لی کردستان از رساروش مبارزه با طاغوت چرا امام صادق (ع) به نهضت علمی روی آوردند؟
روش مبارزه با طاغوتچرا امام صادق ع به نهضت علمی روی آوردند از آن جایی که قدرت علم یکی از اضلاع و پایههای مهم حکومت ستمگران بود امام صادق علیهالسلام با رویآوری به نهضت علمی علاوه بر اینکه به این ضلع از حکومت جور میتاختند دوران امامت سه امام بزرگوار پس از واقعهی عاشوراچرا نباید اندوه خود را نشان داد؟
جمعه ۱۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۷ ۳۷ یک مدرس قرآن گفت شناخت بهترین راه استفاده از شادی اندوه خشم و ترس است منظمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان در رابطه با اندوه گفت انسان چهار نوع هیجان دارد که این چهار هیجان عبارت از شادی اندوه خشم و ترس هستند-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها