تبلیغات
تبلیغات متنی
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852167596
امام موسی صدر معتقد بود علمای دین نباید از خودشان طاغوت های دیگری بسازند/ کرامت انسان مختص مؤمنان نیست
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه > اندیشمندان نشست «کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر»؛
امام موسی صدر معتقد بود علمای دین نباید از خودشان طاغوت های دیگری بسازند/ کرامت انسان مختص مؤمنان نیست
دکتر محسن اسماعیلی در نشست «کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر» با بیان اینکه مصلح قبل از هر چیز باید واقعیت را هر چند تلخ درک کند، گفت: امام موسی صدر می گوید ما علمای دین نباید از خودمان طاغوتهای دیگری بسازیم. بشر کسی را می خواهد که کنارش بنشیند و عرقش را خشک کند و با او زندگی کند. اگر برای علمای دین هم جایگاهی بالاتر از دیگران ساختیم آخرین امید باقی مانده بشر را نابود کرده ایم.
به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محسن اسماعیلی، حقوقدان و استاد دانشگاه در سیزدهمین درسگفتار اندیشه و عمل با موضوع «کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر» ابتدا به بیان آشنایی اش با اندیشه امام موسی صدر پرداخت و کتاب نای نی را به عنوان یکی از راه های شناخت، نسبت به اندیشه امام موسی صدر دانست.
وی افزود: امام موسی صدر برای من از جمله شخصیت هایی بود که نورانیت بخش هایی از شخصیتشان آن قدر خیره کننده است که به ابعاد دیگرش توجه نمی شود. از جوانی اوصاف ایشان را به عنوان روحانی ای خوش فکر و مصلح شنیده بودم و شیفته شان بودم. زیبایی هجرتشان و وسعت خدماتشان مانع می شد که از ایشان به عنوان متفکر هم شناخت داشته باشم. تا اینکه مجموعه آثارشان به من اهدا شد. ابتدا فکر می کردم با مروری اجمالی از این آثار عبور می کنم تا اینکه شب جمعه ای کتاب نای و نی را دست گرفتم. اعتراف می کنم چند صفحه را که خواندم، کتاب ها را زمین نگذاشتم تا تمام کتاب ها را خواندم. وقتی کتاب ها را خواندم احساس کردم امام صدر علاوه بر یک روحانی خادم، اسلام شناسی کم نظیر است. ژرف نگری، زیبا نگری و نیکو گفتاری سه ویژگی کم نظیری است که به ندرت در یک فرد دیده می شود.
کرامت ذاتی انسان، گفتمان امروز جهان معاصر
این حقوقدان عضو شورای نگهبان درمورد علت انتخاب موضوع کرامت انسان برای سخنرانی اش گفت: نوع نگاه به انسان در نوع نگاه به هستی و دین و خدا اثرگذار است. اگر نگویم کرامت ذاتی انسان و حقوق ناشی از این کرامت، گفتمان اصلی امروز جهان معاصر است، باید بگویم رایج ترین و مهم ترین گفتمان است و ما به عنوان کسانی که مدعی ارائه اندیشه ای نو به جهان هستیم، چاره ای نداریم جز اینکه در این باره اظهارنظر کنیم. اما متأسفانه نظرهایمان انفعالی و ناشی از افراط و تفریط است. ولی امام موسی صدر توانسته است اعتدال عملی و نظری در این زمینه به نمایش بگذارد.
اسماعیلی در در مورد مفهوم کرامت انسان و رویکردهای موجود نسبت به آن گفت: پرسش امروز بشر این است که آیا من فارغ از دین، جنسیت، زبان و ملیتم دارای ارزش هستم؟ آیا حقی دارم که باید رعایت شود؟ گفتمان رایج امروز دنیا پاسخ مثبت به این پرسش ها می دهد و انسان را موجودی اساسا ذی حق می داند، قبل از اینکه مکلف باشد.
وی افزود: مؤلفان اعلامیه جهانی حقوق بشر ادعایی جز این ندارند و در انتهای اعلامیه تصریح می کنند که هیچ یک از مواد اعلامیه نمی تواند به گونه ای تفسیر شود که با کرامت ذاتی مغایرتی داشته باشد. این نگاه، مبنای جهان امروز است و ما نتوانسته ایم موضعگیری صریحی نسبت به این دیدگاه ارائه دهیم.
این استاد حقوق در مورد کرامت انسان در نگه دین گفت: اصل کرامت بشر نمی تواند برای مسلمان مورد تردید واقع شود. این مفهوم به صراحت در متون دینی آمده است. بارزترین آن آیه 70 سوره اسراست که به صراحت می فرماید ما بنی آدم را کرامت دادیم و هیچ قیدی ذکر نمی کند. این آیه یعنی انسان به ما هو انسان، دارای ارزش و حرمت است. از میان مفسران، گفتار علامه طباطبایی را دلپذیرتر یافتم. ایشان درمورد این آیه می گویند این آیه بیان حال جنس بشر است، صرفنظر از کرامت های خاص دیگر. بین تکریم و تفضیل تفاوت است: تکریم ارزشی است که خدا ذاتا برای انسان در نظر گرفته است و تفضیل ارزش هایی است که انسان کسب می کند.
اسماعیلی این پرسش را مطرح کرد که چرا در برخی آیات انسان پست تر از حیوان ذکر شده است؟ پاسخ سنتی به این سؤال که ما را دچار تناقض می کند این است که انسان کرامت ذاتی دارد اما به او دستور داده شده که کرامت های اکتسابی کسب کند. اگر کسی سراغ کرامت اکتسابی نرفت، کرامت ذاتی خودش را هم از دست می دهد. یعنی اگر انسان ایمان نیاورد از حیوان بدتر است. آثار این نگاه مشخص است. می بینید مثلاً در رسمی ترین میز خطابه جهوری اسلامی، یعنی نماز جمعه گاهی می گویند این ها که مسلمان نیستند، حیواناتی هستند که باید بگذاریم بچرند و روزگار بگذارنند. مرحوم مطهری می گوید این طرز تفکر خطرناک تر از انحرافی است که کلیسا در دین به وجود آورد. معتقدان به این دیدگاه اعلایمه حقوق بشر را قبول ندارند و آن را اومانیستی می دانند.
وی در نقد این دیدگاه گفت: به نظر می رسد اشتباهی در برداشت مفهوم صورت گرفته است: اگر کسی کرامت اکتسابی نداشته باشد یعنی از استعداد ذاتی خدادادی بهره نبرده است. این فرد بسیار گمراه است. از حیوان گمراه تر است چون حیوان چنین استعدادی ندارد که از آن استفاده کند. اما آیا این باعث می شود که این فرد از انسانیت هم ساقط شود و حقی نداشته باشد؟ پاسخ منفی است.
کرامت انسان مختص مؤمنان نیست
استاد دانشگاه امام صادق(ع) گفت: قرآن به صراحت می گوید دشمنی با دیگران نباید باعث مرزشکنی و نادیده گرفتن حق شود و خدا تجاوزگر به حقوق مسلمان یا نامسلمان را دوست ندارد. چرا پیامبر تهدید می کند که بدانید اگر به کافری که در پناه حکومت اسلامی زندگی می کند ظلم کنید، یا حقشان را کمتر از دیگران بدهید، لازم نیست آن کافر در قیامت از شما شکایت کند، من خودم از شما مطالبه خواهم کرد.
برداشت من از آثار امام موسی صدر این است که ایشان چنین نگاهی به انسان دارد. ایشان طبق موازین دینی می گوید انسان ها همه خوب و بر فطرت پاک خلق شده اند. چه بسا منافع شخصی و فساد محیط از بروز این فطرت جلوگیری می کند اما در همان حالت هم فطرت وی او را به صلاح دعوت می کند. در ادامه ایشان از این بحت نتیجه می گیرد که افکار و وجدان عمومی همیشه جهت گیری درستی دارد چرا که بر اساس فطرت است. لذا ایشان کرامت ذاتی را مختص مؤمنان نمی داند، آن را متعلق به بشر می داند. ایشان می گوید آن چیزی که انسان را در پیشگاه پروردگار، کرامت بخشیده، خلیفه اللهی بودن است و نه محرم اسرار بودن. فرشته ها هم محرم اسرار بودند ولی کرامت نداشتند.
حقوقدان شورای نگهبان تأکید کرد: برداشت امام موسی صدر از مفهوم خلیفه الله بسیار زیباست. ایشان خلیفه الله یعنی همان طور که خدا آگاه است و مختار است، بشر هم باید آگاه و مختار در انتخاب باشد. طبق دیدگاه امام صدر، خداوند انسان را مسئول می خواهد که در همان حال به وظایف خود عمل می کند. بنابراین خلیفه الهی بودن یعنی انسان بین خیر و شر مخیر است و مجبور نیست.
محسن اسماعیلی درمورد جایگاه آزادی در اندیشه امام موسی صدر گفت: نگاه ایشان به انسان و خلیه الهی باعث شده است امام صدر به آزادی انسان و آزادی عقیده معتقد باشد و اجبار را خلاف کرامت بشر بداند. این نکته را هم می گویند که همه فضیلت انسان این است که راه ثواب را انتخاب کند و راه و ابزار این انتخاب، علم است. همان علمی که اساس خلیفه الهی بودن انسان است.
وی افزود: امام موسی صدر توحید را هم در راستای کرامت معنا می کند و پرستش کسی جز پروردگار را خلاف کرامت می داند. ایشان فقه را هم ناشی از کرامت می داند و می گوید تکیه بر حلال و حرام تنها برای صیانت انسان است تا در جهان مادی گمراه و ذوب نشود.
گلایه از علمایی که عبادت را به جای عدالت نشانده اند
محسن اسماعیلی گفت: امام موسی صدر در چند نوبت تأکید می کند که ما ادیان مختلف نداریم، یک دین داریم و رسالت همه ادیان یکی است و همه ادیان در خدمت انسان هستند. چنین تعبیری را من در جای دیگری ندیده ام. ایشان تعبیری دارد که من اسمش را تئوری عینیت دیانت و انسانیت گذاشته ام. ایشان می گوید قرآن بر هماهنگی کامل دین و انسان تأکید می کند. مفهوم اصلی اسلام تسلیم بودن است و همه ادیان چنین هستند. ایشان با استفاده از مفهوم انسانیت بین ادیان نیز پیوند برقرار می کند. با این دیدگاه همه پیامبران مسلمانند. دیانت نیز با انسانیت یکی است. لذا، دیانتی که به درد انسانیت نخورد الهی نیست و از علمایی که عبادت را به جای عدالت نشانده اند، گلایه می کند. ایشان نبود عدالت را موجب ناامیدی از دین و علمای دین می داند.
علمای دین نباید از خودشان طاغوت های دیگری بسازند
این استاد حقوق با خواندن بخشی ازگفته های امام موسی صدر گفت: مصلح قبل از هر چیز باید واقعیت را هر چند تلخ درک کند. در جای دیگر می گوید ما علمای دین نباید از خودمان طاغوت های دیگری بسازیم. بشر کسی را می خواهد که کنارش بنشیند و عرقش را خشک کند و با او زندگی کند. اگر برای علمای دین هم جایگاهی بالاتر از دیگران ساختیم آخرین امید باقی مانده بشر را نابود کرده ایم. امام موسی صدر این مباحث را تنها برای مسلمانان مطرح نمی کند و تصریح می کند که در بحث با غیر مسلمانان نه جنگ داریم، نه خشونت و نه قطع رابطه.
رفتار عملی امام در پاسداشت کرامت انسان
این استاد دانشگاه امام صادق(ع) به سیره عملی امام موسی صدر نیز اشاره کرد و دو نمونه از مواجهه امام با دو مسئله مبتلابه جامعه امروز ایران را بیان کرد: ایشان در اوایل ورود به لبنان با مشکل روزه خواری علنی مواجه بود. خودشان می گویند با عده ای از جوانان به همراه محترمان شهر به قهوه خانه و کبابی ها رفتند و از آنان برای حفظ ظاهر رمضان کمک کنند. مورد دوم مواجهه ایشان با خانم خبرنگار النهار و گفت و گو در مورد حجاب است که چطور با بیان نرم او را راضی به حفظ حجاب می کنند.
امام موسی صدر پرچمدار نگاه جدید به دین
محسن اسماعیلی با مرتبط کردن کرامت انسان به سرنوشت امام موسی صدر گفت: امام موسی صدر پرچمدار نگاه جدید به دین و پیام جدید دین است. تصور کنید اگر این تفکر در سه دهه گذشته اجازه حضور داشت و از تکنولوژی ها و تحولات روز برای اشاعه این اندیشه کمک می گرفت چه اثراتی داشت؟ ربودن ایشان بزرگترین جنایت علیه ایشان است. سکوت در این زمینه، به ویژه از طرف کسانی که مدعی حقوق بشر هستند، اجحافی به کرامت انسان است. دعا می کنیم خداوند ایشان را به ما برگردانند چرا که امروز نیازمند نگاه امام موسی صدر هستیم.
۱۳۹۳/۶/۵ - ۰۸:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]
صفحات پیشنهادی
خانه ای برای آنان که جایی ندارند / آموزش غیر مستقیم دین، اخلاق و حرفه کاری در موسسات امام موسی صدر
خانه ای برای آنان که جایی ندارند آموزش غیر مستقیم دین اخلاق و حرفه کاری در موسسات امام موسی صدر فرهنگ > دین و اندیشه - نیم قرن از روزی که موسسات امام موسی صدر کار خود را در لبنان آغاز کردند می گذرد نیم قرن تلاش برای زنده نگه داشتن تفکر اندیشمندی که برای انساننشست «کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر» برگزار می شود
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها نشست کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر برگزار می شود نشست اندیشه و عمل با موضوع کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر دوشنبه سوم شهریور با سخنرانی دکتر محسن اسماعیلی برگزار میشود به گزارش خبرگزاری مهر در این نشست دکتبررسی کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر
بررسی کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر فرهنگ > دین و اندیشه - نشست کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر در موسسه فرهنگی تحقیقاتی صدر برگزار می شود به گزارش خبرآنلاین نشست «کرامت انسان و آثار آن از دیدگاه امام موسی صدر» از مجموعهامام موسیصدر به آزادی و آزادگی انسان اعتقاد کامل داشت
سهشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۹ یک عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت نوع نگاه امام موسی صدر به هستی به جهانبینی به خدا به انسان و نوع نگاه او به دین و پیامی که برای بشریت داشت چهار محورعمده است که در تمام آثارش دیده میشود به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران امصاحبه اختصاصی با قاضی پرونده ربوده شدن امام موسی صدر
دین و اندیشه بهمناسبت سالروز ربودن امام موسی صدر مصاحبه اختصاصی با قاضی پرونده ربوده شدن امام موسی صدر مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در نظر دارد بهمناسبت سالروز ربودن امام موسی صدر مصاحبهای با حسن شامی قاضی پروندۀ ربودن امام موسی صدر در لبنان برگزار کند به گزارش خبرگزهیچ دلیلی که ثابت کند امام موسی صدر و همراهانش کشته شده باشند وجود ندارد
دین و اندیشه اندیشمندان قاضی پرونده امام موسی صدر هیچ دلیلی که ثابت کند امام موسی صدر و همراهانش کشته شده باشند وجود ندارد قاضی حسن الشامی قاضی پرونده امام موسی صدر در آستانۀ نهم شهریور سالروز ربودن امام موسی صدر در نشست خبری به صورت ویدئو کنفرانسی گفت هیچ دلیلی که ثابت کندقاضی الشامی در کنفرانس خبری: کوچکترین دلیلی برای شهادت امام موسی صدر و دو همراهش وجود ندارد
قاضی الشامی در کنفرانس خبری کوچکترین دلیلی برای شهادت امام موسی صدر و دو همراهش وجود ندارد فرهنگ > دین و اندیشه - قاضی حسن الشامی دبیر کمیته پیگیری پرونده امام موسی صدر در کنفرانس خبری به سوالات خبرنگاران رسانه های مختلف در پاسخ گفت به گزارش خبرآنلاین در این کنففراخوان موسسه امام موسی صدر برای جمع آوری خاطرات و تاریخ شفاهی
فراخوان موسسه امام موسی صدر برای جمع آوری خاطرات و تاریخ شفاهی فرهنگ > دین و اندیشه - گروه تاریخ شفاهی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در فراخوانی در خواست همکاری برای تکمیل اسناد و خاطرات مربوط به خاندان صدر را اعلام کرده است به گزارش خبرآنلاین گروه تاریخ شفابرای آشنایی با اندیشه های امام موسی صدر به اینجا بیایید
برای آشنایی با اندیشه های امام موسی صدر به اینجا بیایید فرهنگ > دین و اندیشه - دوره های سیر مطالعاتی آثار و اندیشههای امام موسی صدر ویژه پاییز امسال برای سطوح مختلف برگزار می شود به گزارش خبرآنلاین ثبت نام دوره پاییزی سیر مطالعاتی آثار امام موسی صدر در موسسه فرهنگامام موسی صدر: به جنبش مصدق توجه تام داشتم و از حامیان آن بودم
امام موسی صدر به جنبش مصدق توجه تام داشتم و از حامیان آن بودم فرهنگ > دین و اندیشه - امام موسی صدر می گوید ملی کردن و تلاش برای محدود کردن مطامع اقتصادی و سیاسی استعمار در واقع از ایران و با حرکت مصدق و دوستانش آغاز شد به گزارش خبرآنلاین امام موسی صدر در پاسخنقطه صفر مرزی میزبان آئین ورود کاروان نمادین امامرضا(ع) به ایران
شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۰ مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان گفت آئین ورود کاروان نمادین امام رضا ع به ایران امروز اول شهریورماه با سخنرانی سیدجواد جعفری دبیرجشنواره بین المللی امام رضا ع در نقطه صفر مرزی در شلمچه برگزار میشود به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان اکرامت انسانی حکم قانونی نشده تا باید و نباید داشته باشد/ کرامت انسانی قربانی پیچ و تاب اداری
دین و اندیشه اندیشمندان یادداشت محقق داماد درباره مشکلات اداری و کرامت انسانی کرامت انسانی حکم قانونی نشده تا باید و نباید داشته باشد کرامت انسانی قربانی پیچ و تاب اداری طرح این سؤال را برای خود مجاز میدانم که مگر فراهم شدن زیست بهینه بی تنش و دغدغه آسوده و کریمانه برای جاآئین ورود کاروان نمادین امام رضا(ع) به ایران امروز در شلمچه آغاز می شود
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی مدیرکل ارشاد خوزستان خبر داد آئین ورود کاروان نمادین امام رضا ع به ایران امروز در شلمچه آغاز می شود مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان گفت آئین ورود کاروان نمادین امام رضا ع به ایران امروز اول شهریورماه با سخنرانی سیدجواد جعفری دبیرجشننقش و حضور مردم در برنامه های دهه کرامت پررنگ تر شود/ جشنواره بین المللی امام رضا(ع) در 200 نقطه دنیا برگزار م
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها استاندار خراسان رضوی نقش و حضور مردم در برنامه های دهه کرامت پررنگ تر شود جشنواره بین المللی امام رضا ع در 200 نقطه دنیا برگزار می شود استاندار خراسان رضوی در جلسه شورای هماهنگی جشنهای دهه کرامت که با حضور اعضای این شورا در محل استانداری خراسعلّت نامگذاري دين موسي به يهود چيست؟
علّت نامگذاري دين موسي به يهود چيست به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز پيرامون علت نامگذاري وجه تسميه دين موسي به يهود چند قول است عدهاي معتقدند كه چون يكي از فرزندان يعقوب نامش يهودا بود كه حضرت يعقوب علاقمند بود براي اتحاد بين فرزندانش وي را به عنوان سرپرسعلامه مجلسی معتقد بود صوفیه بدعت هایی در دین اسلام آورده اند/ رابطه علامه با صوفیه
دین و اندیشه به مناسبت بزرگداشت علامه مجلسی علامه مجلسی معتقد بود صوفیه بدعت هایی در دین اسلام آورده اند رابطه علامه با صوفیه خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه علامه مجلسى در رساله اعتقادات مى نويسد جماعتى از مردم عصر ما به نام صوفيه بدعتهایى را آورده و آن را مسلك خود قراریادمان شهدای شلمچه میزبان مراسم ورود نمادین کاروان امام رضا(ع) به ایران
دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۴ یادمان شهدای 8 سال دفاع مقدس در شلمچه اول شهریورماه امسال میزبان مراسم ورود کاروان نمادین امام رضا ع به مرز ایران خواهد بود به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دبیر اجرایی پنجمین جشنواره بین المللی شعر رضوی به زبان عربی یادمان-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها