محبوبترینها
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1840608815
آیاوحی امری تجربی است؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
آیاوحی امری تجربی است؟
الهام ممكن است، محصول القائات و وسوسههاي شيطاني باشد؛ ولي حريم وحي نبوي مصون از رهيافت جنود اهريمني و پندارهاي باطل است
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس دینی جام نیوز ، مسئله تجربي بودن از غرب و مسيحيت گرفته شده است. در قاموس لاهوتي مينويسد: «برخلاف اسلام در مسيحيت، شخص يك نقش ويژهاي در وحي دارد و پيامبر همانند قطعة اسفنج نيست كه صرفاً حامل و ناقل آب است؛ بدون اينكه در آن تأثيري بگذارد؛ بلكه پيامبران تجربياتي را كه به الهام دريافت ميكنند با لغات استعارهاي و رمزي بيان ميكند.» اين تحليل نارسا از وحي، عوامل متعددي دارد؛ مانند محدود كردن مفهوم وحي در الهامات، خطورات قلبي و مكاشفات دروني وجود اختلافات و تناقضات فراوان و توجيهناپذير و مسائل دور از حقيقت در تورات و انجيل، گسترش تجربهگرايي جديد كه تلاش ميكند تمام پديدههاي مادي و غيرمادي را با فرمولهاي حاكم بر علوم تجربي ارزيابي كند و...
اين نظريه كه وحي درست در همان قلمرو تجربه و مكاشفه نفساني و الهام عرفاني جاي ميگيرد، اشكالات متعددي دارد:
1. اين موضوع يك داوري ناموجه است كه ما محدوديتها و شرايط حاكم بر روابط علمي حوزههاي علوم بشري را به حوزة معرفت وحي تشريعي پيامبران كه ماهيت آن هرگز براي ما شناخته شده نيست، سرايت دهيم. ما وحي را از آثارش ميشناسيم و اين آثار گوياي اين معنا ميباشد كه پديده وحي هرگز در مدار و افق دانشهاي عمومي بشر نبوده و قوانين آنها را نميپذيرد. وحي به معنايي كه قرآن ترسيم و آن را طريق ويژة القاي پيام الهي به پيامبران معرفي ميكند ـ كه معنا و لفظ از ناحيه خداوند است و پيامبر نقش خبرگيرندگي حفظ و ابلاغ به مردم ندارد ـ نميتواند قواي دراكه بشر بر آن تأثير گذارد و گرنه پيام واقعي خداوند به مردم نميسد و در نتيجه، هدف وحي و بعثت لغو ميگردد و اين بزرگترين نقص براي وحي است.
2. وحي آن سنخ آگاهي ناگهاني و پيشبيني نشده نسبت به يك موضوع غيرقابل تفكر و اكتساب ناپذير است كه ناشي از افاضه مبدأ غيبي است؛ بدون آنكه انسان گيرنده دخالت و تأثيري جز پذيرش مطلق در آن داشته باشد؛ در حالي كه موضوع الهام و كشف عرفاني قابل تفكر يا جستوجو از طريق سلوك علمي و رياضتهاي معقول يا نامعقول است و تمام مقصود اهل طريقت، توصيه در كسب اين مقدمات است.
3. الهام ممكن است، محصول القائات و وسوسههاي شيطاني باشد؛ ولي حريم وحي نبوي مصون از رهيافت جنود اهريمني و پندارهاي باطل است و خداوند تمام ضمانتهاي لازم را براي حفظ آن تدبير كرده است.
با توجه به تفاوتهاي وحي با الهام و مكاشفه عرفاني و اينكه محتوا و الفاظ قرآن از جانب خداوند است. نميتوان وحي را امري تجربي دانست.[1]
به بيان ديگر، يكي از مشخصات پيامبران ـ عليهمالسّلام ـ كه آنان را از ديگر مصلحان و متفكران و برنامهريزان اجتماعي جدا ميسازد، اين است كه آنان تعاليم و برنامههاي خود را از فراسوي طبيعت ميگيرند و معتقدند كه دستورها و فرمانهاي آنها زاييده مغز و فكر و انديشة آنها نيست، بلكه آنچه را كه ميگويند سخني است كه از جهان بالا بر قلب آنان فرود ميآيد، ولي براي يك فرد مادي كه دايرة هستي را منحصر به جهان ماده ميداند و جز ماده و پديدههاي مادي به چيزي اعتقاد ندارد و به «وحي» با ديده شك مينگرد، اين افراد به منظور جمع و سازگاري ميان علوم تجربي نوين و عقيده به وحي و نبوت، گاه وحي را «تبلور شخصيت باطني» و گاه «نبوغ اجتماعي» ميشمارند. اينان پيامبران را افرادي درستكار ميدانند كه در خبر دادن از آنچه ديده و شنيدهاند صادقند؛ اما بدين معنا كه منشأ آگاهي وحياني آنان تراوش شخصيت باطني خود آنهاست كه در موقعيت مناسبي متبلور ميشود، و نه ارتباط با عالم غيب و جهان ماوراي طبيعت، باعث آن ميشود.
براساس اين نگرش، روح متعالي، فطرت پاك، باور راسخ پالودگي از ناهنجاريهاي اعتقادي و رفتاري و اصالت وراثت خانوادگي، همه و همه در انديشه و بينش پيامبران تأثيري عميق گذاشته و آرمانهاي والاي نفساني، الهاماتي ويژه را در درون ايشان پديدار ساخته است و آنسان كه آنها را به عنوان يك حقيقت غيبي و وحي پنداشتهاند. يا آنكه در پرتو نبوغ خاص دروني و عقل اجماعي ويژهاي كه از آن برخوردارند، قوانين و نظرياتي را كه باعث ترقي و اصلاح و رشد جامعه بشري است عرضه ميدارند.
اشكالات اين نظريه فزونتر از آن است كه در اينجا بازگو شود؛ زيرا:
اولاً: دارندگان اين تفسير قبلا مدعا را مسلّم گرفته و ميخواهند براي آن دليلي جستجو كنند. آنان پذيرفتهاند كه وحي علت مادي دارد و مربوط به جهان غيب نيست، پس از آن دست و پا ميكنند براي آن علل مادي پيدا كنند و از ميان آنها به نظرشان رسيده است كه پيامبران را نوابغ اجتماعي معرفي كنند كه در سايه نبوغ، داراي چنين افكار و انديشههاي بالايي بودهاند، ولي ضعف و سستي اين تفسير بر كسي پوشيده نيست.
ثانياً: ما در جهان دو نوع مصلح داريم: گروهي برنامههاي اصلاحي خود را به جهان بالا نسبت ميدهند و گروه ديگر برنامههاي خود را مولود انديشههاي خود ميدانند.
گروه نخست از طريق ايمان به خدا و سراي ديگر و وعده و وعيدهاي الهي ميخواهند برنامههاي خود را پياده كنند، در حالي كه گروه دوم از طريق ديگر ميخواهند به هدف برسند.
اگر وحي، زاييده نبوغ است، پس چرا گروه نخست آن را به جهان غيب نسبت دادهاند؟ تصور اينكه اين انسانهاي بسيار، با تباني و توافق قبلي، آنچه را محصول نبوغ خود بوده است، به جهان غيب نسبت دادهاند، تصوري موهون و كاملاً بيپايه است. چگونه متصورات انسانهايي در مناطق پراكنده و زمانهاي مختلف به صورت هماهنگ يك شعار را سر داده و خود را رسولان الهي بنامند؟ و بگويند: «... ان اتبع الاّ ما يوحي اليّ...؛[2] جز آنچه به من وحي شده است، از چيزي پيروي نميكنم.»
ثانياً: اين نظريه، چيز جديدي نيست، بلكه به گونهاي در عصر جاهليت نيز مطرح بوده است. چيزي كه است بيان گذشته در قالب به ظاهر علمي ريخته شده و بيان گرديده است. عرب جاهلي نيز قدرتنمايي پيامبر ـ صلي الله عليه و آله ـ در ميدان فصاحت و بلاغت را به قريحه خوش آن حضرت در شعر نسبت داده و او را شاعر ميخواند. خداوند اين مطلب را حكايت كرده و ميفرمايد: «... بل هو شاعر...»[3] آنگاه در پي نقد آن برآمده، و قرآني را بالاتر از آن ميداند كه محصول قريحه شعري و يا مقام نبوت مقام شاعري باشد، چنانكه ميفرمايد: «وَ ما هُوَ بِقَوْلِ شاعِرٍ قَلِيلاً ما تُؤْمِنُونَ؛[4] اين قرآن گفتار شاعر نيست، اندكي از شما ايمان آوريد.»
و باز ميفرمايد: «و ما علمناه الشعر و ما ينبعي له ان هو الا ذكر و قرآن مبين؛[5] ما به او شعر نياموختيم و شايسته او نبود، بلكه اين قرآن، كتاب يادآوري و قرآن مبين است.»
رابعاً: هرگز نوابغ، نميتوانند از آينده به صورت قطعي و جزمي خبر دهند. و اگر هم خبري ميدهند، خبر خود را با كلمات: «شايد»، «به نظر ميرسد»، «حدس ميزنم»، و مانند آن همراه ميكنند، در حالي كه پيامبران ـ عليهمالسّلام ـ به صورت جزم از آيندههاي امت خود گزارش ميدادند، گزارشي كه آن را مانند آفتاب ميديدند، چنانكه ميفرمايد: «تَمَتَّعُوا فِي دارِكُمْ ثَلاثَةَ أَيَّامٍ ذلِكَ وَعْدٌ غَيْرُ مَكْذُوبٍ؛[6] صالح به قوم خود (پس از آنكه نقاد او را پي كردند) گفت: سه روز در خانههاي خود از زندگي بهره ببرند و پس از سه روز همگي كشته خواهيد شد و اين يك گزارش قطعي است.»
هيچ نابغهاي نميتواند يك چنين خبر قطعي را درباره گروهي، بدهد به گونهاي كه حتي زمان دقيق وقوع حادثه را نيز تعيين نمايد. و يا گزارشي كه پيامبر اكرم ـ صلي الله عليه و آله ـ در سورة دوم آية 1ـ4 خبر از وقوع آن و پيروزي روميان در مدت زمان كمي داد.
اين نوع گزارشهاي قطعي از ويژگيهاي پيامبران الهي است كه در پرتو ارتباط با مبدأ جهان از روي حوادث آينده پرده برداشته و گزارش ميكنند و نمونههايي از اين نوع گزارشهاي غيبي در كتاب «منشور جاويد» ج 10، ص 198ـ207، آمده است و در آنجا ثابت شده است كه منبع اين گزارشهاي غيبي هم چيزي جز وحي الهي نيست.
آري، گاهي برخي از افراد مرتاض ميتوانند از آينده خبر دهند، ولي اين گزارش مربوط به نبوغ آنها نيست؛ زيرا آنان اصولاً نابغه نبوده، بلكه در اثر قطع علاقه از جهان طبيعت و فرو رفتن در عالم روح و روان، ميتوانند به وسايلي اين گزارشها را انجام دهند و هرگز ادعا نميكنند كه اين گزارشها، نتيجه محاسبات فكري و مغزي آنهاست. و به عبارت ديگر: آگاهيهاي اين گروه نيز از جهان غيب و ماوراي طبيعت سرچشمه ميگيرد.
پی نوشتها:
[1] . ر.ك: تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج 2، ص 53ـ58، مؤسسة الاعلمي للمطبوعات وحي يا شعور مرموز، همان، ص 102، مركز نشر توزيع كتاب تحليل وحي از ديدگاه اسلام و مسيحيت، محمدباقر سعيدي روشني، نشر انديشه.
[2] . سورة انعام، آية 50.
[3] . سورة انبياء، آية 5.
[4] . سورة حاقه، آية 41.
[5] . سورة يس، آية 69.
[6] . سورة هود، آية 65.
۰۲/۰۶/۱۳۹۳ - ۱۲:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]
صفحات پیشنهادی
مرز در اندیشه مدرن امری قراردادی است/ بررسی مفهوم قلمرو در حقوق و اندیشه اسلامی
دین و اندیشه قرآن و متون دینی مرز در اندیشه مدرن امری قراردادی است بررسی مفهوم قلمرو در حقوق و اندیشه اسلامی نویسنده کتاب مفهوم قلمرو در حقوق و اندیشه اسلامی می گوید مرز در اندیشه مدرن امری قراردادی است در حالی که مرز در اندیشه اسلامی امری اعتقادی است که قلمرو میان مسلمانانتوهین به حضرت عیسی در یک فیلم امریکائی!
توهین به حضرت عیسی در یک فیلم امریکائی به تازگی یک فیلم تلویزیونی در آمریکا ساخته شده است که توهین های بی شماری را به حضرت عیسی می کند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز به نقل از واشنگتن تایمز به تازگی یک فیلم تلویزیونی در آمریکا ساخته شده است که توهیداعش بازوی نظامی امریکا
داعش بازوی نظامی امریکا آنچه هم اکنون در عراق میبینیم آخرین تلاش ها به سود امریکا و اسرائیل است و شاهد این مدعا فروش نفت از اقلیم کردستان به اسرائیل میباشد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس دینی جام نیوز رئیس حزب صوفی "النصر" در مصر اعلام کرد «دکتابدین پژوهی تجربی نقد و بررسی می شود
دین و اندیشه کتاب دین پژوهی تجربی نقد و بررسی می شود کتاب دین پژوهی تجربی تالیف محمدرضا طالبان با حضور نویسنده کتاب و دکترحسن محدثی دکترسید محمد میرسندسی دکترمهدی فیضبه به همت مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران ایسپا وبا همکاری انجمن جامعه شناسی ایران نقد و بررسی می شود به گزاراحزاب سیاسی غرب بر مصرف گرایی و ثروت تأکید ویژه دارند/ مطالعه علوم انسانی امری تفننی نیست
دین و اندیشه آیین ها و تشکل های مذهبی استاد انگلیسی در گفتگو با مهر احزاب سیاسی غرب بر مصرف گرایی و ثروت تأکید ویژه دارند مطالعه علوم انسانی امری تفننی نیست استاد دانشگاه نورث آمبریای انگلستان با اشاره به اینکه اگرچه علوم انسانی علومی نیست که به تولید ثروت کمک کند گفت نگرانحمله هاليوودي امريكا به داعش
حمله هاليوودي امريكا به داعش با گذر زمان و آشكار شدن قساوت قلب مدعيان حقوق بشر و مبارزان به اصطلاح با تروريسم در عرصه جهاني و همچنين گذر تروريستها از خطوط قرمز امريكا و دول غربي در عراق اينك و براي نمايش ژست حقوق بشري و منجي نشان دادن خود به مردم عراق و منطقه و جهان بار ديگر دروامری: شکست هر فینالی ناراحت کننده است
چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۹ سرمربی سویا عنوان کرد شکست در هر میدان ناراحت کننده است او همچنین اعتراف کرد فاصله زیادی بین رئال مادرید و تیمش بوده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا سویا و رئال مادرید شب گذشته سهشنبه برگزار کننده دیدار سوپر جام اروپا بودند که ایامري: شکست هر فينالي ناراحت کننده است
امري شکست هر فينالي ناراحت کننده است سرمربي سويا عنوان کرد شکست در هر ميدان ناراحت کننده است او همچنين اعتراف کرد فاصله زيادي بين رئال مادريد و تيمش بوده است سويا و رئال مادريد شب گذشته سهشنبه برگزار کننده ديدار سوپر جام اروپا بودند که اين ديدار با برتري دو بر صفر شاگرنظامیان امریکایی به کردستان عراق اعزام شدند
نظامیان امریکایی به کردستان عراق اعزام شدند وزیر دفاع ایالات متحده این خبر را در خلال سخنرانی برای نظامیان در کالیفرنیا اعلام کرده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز امریکا 130 مشاور نظامی دیگر را به کردستان عراق فرستاده است پایوزیر دفاع امریکا ازاعزام یک گروه نظامی دیگر به عراق خبر داد
وزیر دفاع امریکا ازاعزام یک گروه نظامی دیگر به عراق خبر داد تهران - ایرنا - چاک هیگل وزیر دفاع امریکا از اعزام حدود 130 پرسنل نظامی دیگر به عراق در راستای تلاش واشنگتن برای کمک به بغداد در مهار تهدید شبه نظامیان تندروی داعش خبر داد به گزارش خبرگزاری رویترز هیگل دریک سخنرانی خطاتعامل با همه دنيا بجز رژيم صهيونيستي و امريکا/ مذاکره تأثيري در تحريم و کم کردن دشمني امريکا نداشت
۲۲ مرداد ۱۳۹۳ ۱۴ ۴۲ب ظ رهبر معظم انقلاب تعامل با همه دنيا بجز رژيم صهيونيستي و امريکا مذاکره تأثيري در تحريم و کم کردن دشمني امريکا نداشت رهبر انقلاب وزارت خارجه را ارتش منظم ديپلماسي کشور خواندند و افزودند در مسئله سياست خارجي دستگاههاي ديگري هم مؤثرند اما وزارت خارجه بهتعامل با همه دنیا به استثنای رژیم صهیونیستی و امریکا
رهبر معظم انقلاب در دیدار وزیر خارجه و سفیران کشورمان تأکید کردند تعامل با همه دنیا به استثنای رژیم صهیونیستی و امریکا حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز چهارشنبه در دیدار وزیر امور خارجه سفیران و مسئولان نمایندگیهای ایران در خارج از کشور دستگاه دیپلماسیرهبر معظم انقلاب در دیدار وزیر امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی ضرورت دیپلماسی فعال و هوشمند در دوران بسیار م
رهبر معظم انقلاب در دیدار وزیر امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامیضرورت دیپلماسی فعال و هوشمند در دوران بسیار مهم گذر به نظم جدید جهانی تعامل با همه دنیا به استثنای رژیم صهیونیستی و امریکاحضرت آیتالله خامنهای در دیدار با سفرای ایران در خارج گفتند اگر در مقطع فعلی دستگاه دیپلماسکشتار در افغانستان برگی دیگر از کارنامه سیاه حقوق بشری امریکا
کشتار در افغانستان برگی دیگر از کارنامه سیاه حقوق بشری امریکا تهران - ایرنا - گستردگی نقض حقوق بشر نیروهای آمریکایی در افغانستان که از سالها قبل آغاز شده و گویا بر آن پایانی نیست عفو بین الملل را هم با تمام ملاحظاتش نسبت به آمریکا بر آن داشته که این کشور را محکوم کند این نهادمعاون اول رئیس جمهور: منتقدین بر چشم دولت جا دارند/ انتقاد سازنده همواره ازسوی دولت امری پذیرفته شده است
معاون اول رئیس جمهور منتقدین بر چشم دولت جا دارند انتقاد سازنده همواره ازسوی دولت امری پذیرفته شده است معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه دولت نمی تواند نسبت به موضوع ورزش بی تفاوت باشد و آن را یک موضوع اجتماعی فرهنگی سیاسی و اقتصادی مهم می داند گفت سیاست دولت حمایت جدی از واردوغان: بازگشت عبدالله گل به حزب عدالت و توسعه امری طبیعی است
اردوغان بازگشت عبدالله گل به حزب عدالت و توسعه امری طبیعی است رئیس جمهوری منتخب ترکیه در سخنانی بازگشت عبدالله گل به حزب عدالت و توسعه را امری طبیعی دانست به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران رجب طیب اردوغان سه شنبه شب در سخنانی گفت بازگشت عبدالله گل به حزامریکا باردیگر در مورد اعمال زور در بحران سیاسی عراق هشدار داد
امریکا باردیگر در مورد اعمال زور در بحران سیاسی عراق هشدار داد تهران ایرنا - خبر گزاری فرانسه اعلام کرد که امریکا روز سه شنبه هشدارهایش را در مورد اعمال زور در جریان بحران سیاسی عراق تکرار کرد به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها