محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844359545
نیاز به سنخ بندی اجتهاد برای پاسخگویی به مسائل زمان ضروری است
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه احمد مبلغی:
نیاز به سنخ بندی اجتهاد برای پاسخگویی به مسائل زمان ضروری است
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: برای پاسخگویی نیازمندی های زمانه، سنخ بندی اجتهاد امری ضروری به نظر می رسد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام احمد مبلغی در سخنانی، تنویع (سنخ بندی) اجتهاد را مورد تشریح قرار داد و گفت: به رغم این که از لحاظ تاریخی تنویع اجتهاد صورت گرفته و این خود نقطه قوت در جهت اثبات آن تلقی می گردد، در عین حال باید گفت: نگاه عقل به تنویع اجتهاد در یک تحلیل ثبوتی، نگاه پذیرشی نسبت به امکان آن است.
استاد حوزه علمیه قم اظهار داشت: منهج اجتهاد در حوزه های تخصصی، ثابت و یکنواخت نمی باشد، بلکه منهج اجتهاد به تناسب هر حوزه مؤلفه های ویژه ای پیدا می کند؛ هر چند عناصر ثابت و لا یتغیری همیشه در منهج اجتهاد وجود دارند که ربطی به این حوزه یا آن حوزه تخصصی ندارند و در همه باید رعایت گردند. این عناصر مشترک تعدادشان قابل توجه است و کم نمی باشد.
وی با اشاره به ضرورت تنویع در اجتهاد، ویژگی های اختصاصی حوزه های جدید اجتهاد را نیز مورد بحث قرار داد و بیان داشت: متعلق های جدید دارای دو ویژگی هستند: اولا: در زمان صدور روایات وجود نداشته اند تا بتوان به عرف عام یا خاص آن زمان برای استنباط مراجعه شود. ثانیاً غالب موضوعات مستحدثه از خاستگاه علوم جدید برخاسته و در دامان آن تولد یافته اند حال یا مباشرتاً و یا با واسطه.
وی یادآورشد: به عبارت دیگر برخی از موضوعات مستقیماً محصول یکی از دانش های جدید می باشد مانند بسیاری از پدیده هایی که محصول دانش تجربی یا حتی دانش های دیگر مانند علم حقوق است. برخی دیگر از موضوعات، مستقیماً محصول علوم جدید نیستند ولی این علوم مناسبات اجتماعی را تغییر می دهند.
وی ادامه داد: این مناسبات خاستگاه ایجاد موضوعات و پدیده هایی می شود که نیازمند اجتهاد است و به طور غیر مستقیم از ثمرات و کارکردهای علوم می باشد. بنابراین برای اجتهاد در این دو دسته موضوعات متأثر از علوم ناگزیر از مراجعه به علوم و تخصص ها هستیم.
وی گفت: تفاوت الزام ناشی از مصلحت تقنینی و مصلحت موجود در حکم در این است که حکم ناشی از مصلحت تقنینی تا به قانون تبدیل نشود الزام آور نیست در حالیکه حکم مبتنی بر مصلحت موجود در حکم شرعی حتی اگر به قانون هم تبدیل نشود لازم الاتباع می باشد و حکم شرعی است.
ضرورت تنویع در اجتهاد ناظر به حوزه های اجتماعی
وی ادامه داد: تنویع اجتهاد به لحاظ متعلق آن ضروری است زیرا حوزه های مختلفی که متعلق اجتهاد قرار می گیرند دارای ویژگی ها و امتیازات خاصی هستند که اجتهاد مربوط به آن حوزه را متمایز می سازد.
مبلغی به عنوان نمونه گفت: برای مثال اجتهاد در سیاست که امری سیال، در حال تحول از لحاظ ماهوی، دارای تعامل با پدیده های دیگر و مصادیق جدید و نوپیداست با اجتهاد در عبادات که حوزه ای ثابت و بدون تحول می باشد، متفاوت می باشد.
وی اظهار داشت: بنابراین متعلق های اجتهاد یکسان نیستند و دارای ویژگی های اختصاصی و متفاوت هستند و این تفاوت ها سبب می شود که در روش اجتهادی متعلق به هر حوزه نیز تفاوتهایی وجود داشته باشد. زیرا روش اجتهاد روشی تجربه پذیر است و حالتی ایستا و ثابت ندارد.
حجت الاسلام مبلغی گفت: اگر روش اجتهاد در حوزه عبادات دارای مولفه های خاصی می باشد، نمی توانیم در حوزه های دیگر نیز به همان مولفه های روشی بسنده کنیم. از باب تقریب به ذهن می توان گفت، دانش جامعه شناسی در غرب به حوزه اجتماعی که در آن شکل گرفته است، وابستگی دارد و قابل سرایت به سایر محیط های اجتماعی نیست زیرا جوامع و محیط های اجتماعی مختلفی وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین در روش اجتهاد نیز نمی توان مولفه های روشی مربوط به یک حوزه خاص را به حوزه های دیگر تعمیم داد زیرا در حوزه های دیگر مولفه های روشی دیگری تجربه خواهد شد.
ضرورت مراجعه به علوم در موضوع شناسی
وی گفت: در امور عبادی علاوه بر شناخت حکم، برای شناخت موضوع نیز به شرع مراجعه می شود و در حقیقت دو استنباط صورت می پذیرد. اما مثلاً در باب معاملات، اجتهاد برای شناخت موضوع از منابع شرع وجود ندارد و به عرف زمان شارع مراجعه می شود.
مبلغی در ادامه تصریح کرد: حال سوال این است در موضوعات جدید که در عرف زمان شارع نبوده و توسط علم یا اجتماع ساخته و پدید آمده است، آیا می توان برای شناخت موضوع به علم مراجعه نماییم؟ آیا علوم انسانی، اجتماعی و تجربی می توانند مرجع تشخیص موضوعات جدید باشند؟
وی خاطرنشان کرد: اولا مراجعه به علم برای شناخت موضوع، جزئی از روش اجتهاد است و ثانیاً اگر برای شناخت موضوع به علم مراجعه نشود با برداشتهای سطحی و بسیار بسیط مواجه خواهیم بود که با موضوعات پیچیده جدید متناسب نمی باشد و حکمی که ارائه می شود حکم یک موضوع ذهنی خواهد بود. بنابراین علم مرجع شناخت موضوعات جدید می باشد و چاره ای جز مراجعه به متخصصین در این امر وجود ندارد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی گفت: به عبارت دیگر؛ شناخت موضوع، جزئی از فرایند استنباط است.، موضوعات جدید در صورت بدیهی نبودن و پیچیده بودن نیازمند شناخت هستند، علوم مرجع شناخت موضوعات نوپیدا و پیچیده هستند.، مراجعه به علوم تخصصی برای شناخت بخشی از موضوعات، جزئی از روش استنباط است.
وی ادامه داد: از آنجا که فقیه نمی تواند به همه علوم تخصص داشته باشد، برای شناخت برخی موضوعات به متخصصین علوم مراجعه می کند، نتیجه آنکه حوزه های مختلف با توجه به اختصاصات و ممیزات ماهوی ، نیازمند اجتهاد خاص هستند که علاوه بر امکان تنویع در اجتهاد به ضرورت آن از باب مراجعه به علوم متناسب با هر حوزه اشاره شد.
نیاز به نظریه در اجتهاد
وی ادامه داد: اجتهاد بدون داشتن نظریه در برخی از حوزه ها امکان پذیر نیست و اگر کسی در این حوزه ها بدون نظریه به اجتهاد مبادرت نماید به نوعی تیر در تاریکی انداختن خواهد بود، برای مثال اگر اجتهاد در موضوع حضور زن در مناسبات اجتماعی که موضوعی جدید است، با روش متداول اجتهاد در احکام زن صورت پذیرد ممکن است احکام ساده و ناهماهنگی اجتهاد شود.
حجت الاسلام مبلغی عنوان کرد: اجتهاد در برخی از حوزه های جدید مسبوق به داشتن نظریه خاص در آنهاست و در غیر این صورت اجتهاد با موفقیت همراه نخواهد شد. برخی از موضوعات جدید آن قدر پیچیده و سیستماتیک هستند که اجتهاد در آنها مادام که از خواستگاه نظریه ای صورت نپذیرد لاجرم به خطا خواهد رفت و لاجرم به ضرر فقه و دین می انجامد.
اجتهاد نیازمند نظریه
وی اظهار داشت: برای اجتهاد در حوزه های جدید نیازمند سه نظریه قبل از اجتهاد از جمله نظریه کلامی، نظریه فلسفه فقهی و نظریه فقهی هستیم، برای مثال نظریه کلامی در خصوص زن از خلقت و مکانت او سخن می گوید. اگر دیدگاه نظری و فلسفی درباره زن در فقه و احکام زن دخالت داده شود، بحث فلسفه فقهی خواهد بود.
استاد حوزه علمیه قم گفت: همچنین نظریه اهلیت زن یا مالکیت زن و... نظریات فقهی هستند که برای استنباط در حوزه زنان به عنوان مقدمه ضروری می باشند. در نتیجه باید گفت، اگر این نظر را بپذیریم در هر حوزه نیازمند نظریه خاص و اجتهاد خاص هستیم و تنویع اجتهاد نه تنها امکان پذیر، بلکه ضروری خواهد بود.
ضرورت اجتهاد منظومه ای
حجت الاسلام مبلغی همچنین خاطرنشان کرد: در بعضی از حوزها مانند قانون گذاری نمی توان به صورت تک تک و مجزا استنباط و اجتهاد نمود بلکه نیاز به اجتهاد منظومه ای است زیرا قانون به عنوان متعلق اجتهاد ماهیتی منظومه ای و مجموعه ای دارد .
وی اظهار داشت: بنابراین نه تنها در این امور باید اجتهاد حکمی داشته باشیم بلکه باید نسبت به آن منطق و روحی که احکام و قوانین را در این حوزه با یکدیگر مرتبط می سازد نیز اشراف و اجتهاد وجود داشته باشد و به صورت تعاملی این دو اجتهاد شکل بگیرند.
وی افزود: از یکسو اجتهاد در استنباط احکام و مواد قانونی و از سوی دیگر اجتهاد در روح قانون یا روح شریعت در تعامل با یکدیگر عمل نمایند که البته بسیار پیچیده و دشوار می باشد.
وضعیت خاص قانون در نظام اسلامی
وی خاطرنشان کرد: قانون گذاری اسلامی بر خلاف قانون گذاری غربی که راسا به وضع قوانین می پردازند، باید مرحله تبدیل از فقه به قانون را طی نماید. این مرحله تبدیل فقه به قانون دارای ضوابط ویژه ای است که از جمله آن رعایت مصلحت می باشد.
نیازمندی های قانون به فقه
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه قانون در زمنیه روح و محتوا نیازمند فقه است، گفت: نسبت فقه و قانون از یکسو نسبت کالبد و روح و از طرف دیگر نسبت قالب و محتواست و قانون در دو بخش روح و محتوا نیازمند به فقه است و اگر روح، محتوا و قالب را سه جزء قانون بدانیم،قالب را نیز دانش حقوق تأمین نخواهد کرد.
فقیه قانونگذار ناگزیر از توجه به روح قانون
حجت الاسلام مبلغی ادامه داد: نیازمندی قانون به روح از آنجاست که در فرض فقدان روح با قوانین پراکنده و ناهمانگ و احیاناً متناقض مواجه خواهیم بود و فقیه قانون گذار ناچار از توجه به روح قانون در اجتهاد معطوف به تقنین می باشد.
وی با اشاره به اجتهاد مطوف به قانون گذاری گفت: روش اجتهاد معطوف به قانون گذاری عبارت است از روشی که دارای مولفه های مشترکی با سایر مناهج اجتهاد و مولفه های اختصاصی به دلیل اقتضائات و ویژگی های متلعق آن یعنی قانون می باشد.
مبلغی گفت: بعضی از قوانین دقیقاً محتوای حکم شرعی است که در قالب قانون مطرح شده است، در مواردی هم که محتوای فقهی چیزی جز اباحه نیست در این صورت دو نوع مصلحت مطرح می شود تا قانون محتوای فقهی را در قالب الزامی مطرح کند.
وی اضافه کرد: مصلحت گاهی مربوط به تقنین و وضعیت اجتماعی است و گاهی ناظر به استنباط حکم شرعی و فتواست به این معنا که گاهی محتوای فقهی که مستحب است را واجب یا حکم مکروه را حرام می کند و گاهی حکم را دگرگون می کند یعنی مستحب را حرام و مکروه را واجب می کند.
محصول قانونگذاری در منطقه الفراغ
وی اظهار داشت: قوانین الزامی مستند به مصلحت اجتماعی و تقنین محصول قانون گذاری حکومت در منطقۀ الفراغ است و مصلحت موجود در حکم و فتوا موجب تبدل موضوع می شود و در نتیجه حکم را تغییر می دهد. بنابراین ایجاد الزام قانونی در مباحات به معنای اعم آن، گاهی بر اساس مصلحت اجتماعی و تقنینی و گاهی مبتنی بر مصلحت موجود در حکم شرعی و در مواردی نیز جمع هر دو نوع مصلحت می باشد.
مبلغی تصریح کرد: مجتهد در فرایند اجتهاد معطوف به قانون گذاری باید نسبت به این تقسیمات اشراف داشته باشد. برخی قوانین مستقیماً احکام شرعی هستند که در قالب قانون ریخته می شوند برخی قوانین نیز تابع مصلحت می باشند که اعم از مصلحت تقنینی و مصلحت موجود در فتوا می باشند.
۱۳۹۳/۵/۲۷ - ۱۵:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]
صفحات پیشنهادی
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی: اجتهاد به تناسب حوزههای تخصصی سنخبندی شود
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی اجتهاد به تناسب حوزههای تخصصی سنخبندی شودرئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت برای پاسخگویی نیازمندیهای زمانه سنخبندی اجتهاد امری ضروری به نظر میرسد به گزارش خبرگزاری فارس از قم به نقل از مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامیاجتهاد را باید به تناسب حوزه های تخصصی سنخ بندی کرد
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس اجتهاد را باید به تناسب حوزه های تخصصی سنخ بندی کرد خبرگزاری رسا ـ رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت برای پاسخگویی نیازمندی های زمانه سنخ بندی اجتهاد امری ضروری به نظر می رسد به گزارش خبرگزاری رسا حجت الاسلام والمسلمین ااسلام، پیشرو مسائل حقوق بشر است
سهشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۸ رئیس حوزه علمیه علوی شهر هیدج گفت در اسلام بر رعایت حقوق بشر تاکید فراوان شده است تا جایی که میتوان گفت اسلام پیشرو مسائل حقوق بشر است حجتالاسلام احمد صالحی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه زنجان با اشاره به فرا رسیدنهیچگاه در رقم قرارداد بازیکنان دخالت نمیکنم ابراهیمزاده: برای هماهنگی پیکان نیاز به زمان دارد/ من تشخیص می
هیچگاه در رقم قرارداد بازیکنان دخالت نمیکنمابراهیمزاده برای هماهنگی پیکان نیاز به زمان دارد من تشخیص میدهم چه کسی بازی کندسرمربی تیم فوتبال پیکان گفت با توجه به تغییراتی که در پیکان به وجود آمده نیاز به زمان است تا بازیکنان با یکدیگر هماهنگ شوند به گزارش خبرگزاری فارس مرییس سازمان دامپزشکی: 90 درصد واکسن مورد نیاز دام کشور تولید داخل است
رییس سازمان دامپزشکی 90 درصد واکسن مورد نیاز دام کشور تولید داخل است گرگان - ایرنا- معاون وزیرجهاد کشاورزی ورییس سازمان دامپزشکی کشور گفت 90 درصد واکسن مورد نیاز دام کشور تولید داخل است و10 درصد باقیمانده ازخارج وارد می شود مهدی خلج عصرچهارشنبه درگفت وگو با خبرنگار ایرنا دزمان بندی رقابت های نمایندگان خوزستان درلیگ دسته یک، پنجم مهرتعیین می شود
زمان بندی رقابت های نمایندگان خوزستان درلیگ دسته یک پنجم مهرتعیین می شود اهواز- ایرنا - مراسم قرعه کشی زمان بندی رقابت های 3 تیم استقلال اهواز فولاد نوین و صنعت نفت آبادان به عنوان نمایندگان خوزستان در فوتبال لیگ دسته یکم باشگاه های ایران پنجم شهریور درتهران انجام می شود به گزاآزمایش دی ان ای برای شناسایی هویت قربانیان ایران 140/ نیاز به 48 ساعت زمان داریم
اجتماعی انتظامی و حوادث مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران آزمایش دی ان ای برای شناسایی هویت قربانیان ایران 140 نیاز به 48 ساعت زمان داریم مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران گفت انجام آزمایش دی ان ای و شناسایی هویت قربانیان سانحه هوایی 48 ساعت زمان میخواهد دکتر بشیر نازپرور در گدایی: برای هماهنگی بیشتر نیاز به زمان داریم
دایی برای هماهنگی بیشتر نیاز به زمان داریم تهران - ایرنا - سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس تهران پس از پیروزی یک برصفر تیمش مقابل ذوب آهن در هفته سوم لیگ برتر گفت تیم پرسپولیس برای هماهنگی بیشتر نیاز به زمان دارد به گزارش ایرنا تیم فوتبال پرسپولیس عصر روز جمعه در هفته سوم لیگ برترباید نگران گل نزدن همه باشیم/ پیکان برای هماهنگی به زمان نیاز دارد
ورزشی فوتبال - فوتسال منصور ابراهیمزاده باید نگران گل نزدن همه باشیم پیکان برای هماهنگی به زمان نیاز دارد سرمربی تیم فوتبال پیکان تهران با اشاره به مشکلاتی که تیمش برای بازکردن دروازه حریفان دارد گفت این مشکل تیم ما تنها نیست و همه تیم ها این مشکل را دارند که باید نگران اینرئیس مرکزجذب اساتید: زمان پاسخگویی به استعلامهای وزارت علوم کوتاه شد/ اساتیداکنون امنیت روانی دارند
رئیس مرکزجذب اساتید زمان پاسخگویی به استعلامهای وزارت علوم کوتاه شد اساتیداکنون امنیت روانی دارند جامعه > آموزش - فارس نوشت رئیس مرکز جذب اعضای هیات علمی وزارت علوم با ارائه آماری از پروندههای هیات علمی از سال 85 تا کنون گفت فرآیند جذب هیات علمی بر اساس ضوآرامش نياز ضروري كشور
آرامش نياز ضروري كشور سخنان رئيسجمهور كشورمان در همايش سفرا و رؤساي نمايندگيهاي ايران در خارج از كشور نوع تازهاي از ادبيات بود كه با موج انتقادات بسياري از فعالان سياسي رسانهها و مردم روبهرو شد لحن تند رياست جمهوري در حمله به منتقدانش به هيچ وجه با چهره آرام و سخنان مؤدبانسکوت کشورهای عربی همزمان با حملات صهیونیستها به مساجد در غزه
دین و اندیشه سکوت کشورهای عربی همزمان با حملات صهیونیستها به مساجد در غزه درحالی که آمار نشان می دهد تعداد مساجد ویران شده در تجاوز صهیونیستها به غزه نسبت به سایر حملات رژیم اسرائیل افزایش چشمگیری داشته سکوت کشورهای عربی و بی تفاوتی آنها به تخریب مساجد به عنوان محل عبادت مسلماناسازمان ملل تنهاراه حل بحران عراق را پایبندی به قانون اساسی این کشور خواند
سازمان ملل تنهاراه حل بحران عراق را پایبندی به قانون اساسی این کشور خواند نیویورک- ایرنا-در حالی که بر اساس قانون اساسی عراق رییس جمهور این کشور فقط تا روز 8 اوت فرصت معرفی نخست وزیر جدید این کشور را دارد نماینده ویژه بان کی مون در عراق تنها راه پیروزی بر چالش های سنگین و تهدیدعراقچی: از نظر تهران عدد یک رقمی برای زمانبندی اجرای گام نهایی در مذاکرات هستهای کفایت میکند /هنوز مجوزهای
عراقچی از نظر تهران عدد یک رقمی برای زمانبندی اجرای گام نهایی در مذاکرات هستهای کفایت میکند هنوز مجوزهای لازم برای ارسال کمکهای ایران به غزه صادر نشده معاون وزیر خارجه کشورمان گفت که هنوز مجوزهای لازم برای ارسال کمکهای انسان دوستانه ایران برای مردم غزه صادر نشده و تماس هاابراهيمزاده: براي هماهنگي نياز به زمان داريم
ابراهيمزاده براي هماهنگي نياز به زمان داريم کد خبر ۴۲۵۶۶۴ تاریخ انتشار ۲۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۲ ۴۰ - 14 August 2014 سرمربي تيم فوتبال پيکان گفت براي هماهنگي ما نياز به زمان داريم منصور ابراهیمزاده پس از تساوی پیکان مقابل نفت مسجدسلیمان عنوان کرد ما برای رسیدگی به آمادگی کاوظیفه سازمان تبلیغات اسلامی حفظ هویّت دینی و انقلابی است
چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶ ۴۸ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت حفظ هویت دینی انقلابی اسلامی و ایرانی مهمترین وظیفه سازمان تبلیغات اسلامی است به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی خاموشی در آیین تودیع و معارفه مدیران کل تبلیغاآخرین وضعیت قراردادهای گازی ایران/ زمانبندی برای صدور گاز به عراق
آخرین وضعیت قراردادهای گازی ایران زمانبندی برای صدور گاز به عراق اقتصاد > انرژی - مهر نوشت ۱۳ ۱۰ معاون وزیر نفت با تشریح آخرین وضعیت قراردادهای صادرات سوآپ و واردات گاز طبیعی ایران برنامه زمانبندی صادرات گاز به عراق را تشریح کرد و گفت صدور گاز به عمان در د-
دین و اندیشه
پربازدیدترینها