واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نهضت مشروطیت در ایران نیازمند واکاوی مجدد است شهرکرد - ایرنا - مشاور فرهنگی استاندار چهارمحال وبختیاری با تاکید بر واکاوی مجدد نهضت مشروطه در ایران اظهار داشت: تغافل هایی در خصوص این نهضت به خصوص در زمینه نقش بختیاری ها در انقلاب مشروطه صورت گرفته که واکاوی مجدد این رویداد مهم را ضروری ساخته است.
دکتر ˈعباس قنبری عدیویˈ به مناسبت سالگرد انقلاب مشروطه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا گفت: چهاردهم امرداد سالگرد امضای فرمان مشروطیت است که رویدادی بزرگ درتاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور در پیش از انقلاب اسلامی به رهبری معمار کبیر انقلاب امام خمینی(ره) است.
وی در خصوص ریشه های شکل گیری جریان مشروطه خواهی در کشور یادآور شد: زمینه شکل گیری مشروطیت در فساد دولتی و هرج و مرج های اجتماعی که به علت اجرا نشدن قانون در جامعه ایران رخ داده بود، می توان یافت.
قنبری هرج و مرج و فساد، تهی شدن خزانه کشور و رویاهای شاه و درباریان قاجار، ضعف دولت مرکزی و نفوذ کارشناسان و سفیران بیگانه بر کشور و نادیده انگاشتن نقش دین را از عوامل پیدایش این حرکت مدنی عنوان کرد.
وی تصریح کرد: مردان دین و سیاست، رهبران ایلات و عشایر و چهره های کاریزماتیک سیاسی توانستند با بهره گیری از فضای علمی و ارتباطات اجتماعی و اخبار جهانی مردم را برای این قیام آماده سازند.
سرپرست دانشگاه فرهنگیان استان ادامه داد: پس از مرگ مظفرالدین شاه و بر تخت نشستن محمدعلی شاه، با دخالت بیگانگان اوضاع کشور دوباره نابسامان شد و شاه مستبد قاجار به همراهی ارتش روس مجلس شورای ملی را به توپ بست و نمایندگان و مشروطه طلبان را زندانی و یا اعدام کرد.
دکتر قنبری اضافه کرد: در چنین شرایطی نیروهای خردمند و بیدار بختیاری، آذری، گیلانی و ... به پایتخت حمله کردند که بختیاری ها از ارکان اصلی شکل گیری مشروطیت بودند اما این مهم با غرض ورزی و رفتارهای غیرتحقیقی درتاریخ مشروطه کمتر دیده شده است.
وی تصریح کرد: بختیاری ها با تاسی از مذهب پویا و متعالی تشیع و با اتکا به فرمان مراجع عالیقدر وقت، پس از بسیج نیرو و فتح اصفهان به طرف تهران حرکت کردند.
دکتر قنبری عدیوی ادامه داد: بختیاری ها با پیشگامی سادات و به رهبری سردار اسعد و خویشاوندان شجاعش حکومت مرکزی را به زانو درآوردند و تهران را فتح کردند، وقتی اوضاع در حالت ثبات قرار گرفت گروه های دیگری نیز به این نهضت پیوستند که بعدها به علت حمایت های قلمی و قدمی به عنوان صاحبان نهضت و پیشگامان مشروطه خواهی معرفی شدند.
وی تاکید کرد: واکاوی نقش موثر بختیاری ها در موفقیت انقلاب مشروطه به معنی نادیده گرفتن حقوق هموطنان دیگر در شمال و شرق و جنوب کشور نیست.
مشاور فرهنگی استاندار چهارمحال وبختیاری گفت: اختلاف ها و حوادث تلخ پس از فتح تهران و تقابل سران مشروطیت با یکدیگر موجب انحراف مسیر این نهضت بزرگ شد که نتیجه آن استبداد پس از مشروطیت و روی کار آمدن پهلوی بود.
دکتر قنبری اضافه کرد: درس های شرکت انقلاب مشورطه در نهضت امام خمینی(ره) و خروش عظیم ملت آگاه جبران شد و با کسب تجربه از حوادث گذشته این قیام مردمی به بیراهه کشیده نشد.
وی ادامه داد: اکنون باید دانشگاه ها، پژوهشکده ها و مراکز علمی و تحقیقاتی به ریشه یابی دقیق و منصفانه ی این انقلاب مشروطه بپردازند و آسیب های آن را نیز مشخص کنند.
قنبری افزود: نقد این نهضت و رهبران آن و واکاوی نقش مهم و اساسی مردم فهیم و انقلابی بختیاری در این انقلاب باید از سوی اهل تحقیق مورد توجه قرار گیرد.
14 مرداد ماه سال 1285 سالگرد امضای فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه قاجار است.
/558/
14/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]