تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834817423
نهضت ترجمه ، یگانه رمز شکوفایی تمدن ایران و اسلام
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نهضت ترجمه ، یگانه رمز شکوفایی تمدن ایران و اسلام تهران - ایرنا - نهضت ترجمه در ایران زمین از مهمترین دوران های ماندگار بود که در شکل گیری تمدن اسلامی و شکوفایی و بالندگی آن تأثیری بی نظیر و ماندگار بر جای نهاد.
با اندکی تأمل در بسیاری از مصاحبه ها و صحبت هایی که رسانه های مکتوب و نوین در تاریخ معاصر ایران با اندیشمندان و اهالی فرهنگ و هنر انجام داده اند، حفظ هویت فرهنگی و احیای فرهنگ و تمدن دوران شکوهمند تاریخ ایران زمین از مهمترین دغدغه های آن ها بوده است.
بدون شک سرآغاز دوران یکی از مهمترین دوران های ماندگار فرهنگی ایران زمین که تمدن اسلامی را شکل داد، نهضت فرهنگی بود که در دوران نخست خلیفگان عبّاسی با بکارگیری وزیران ایرانی ای که یاور دانش و دانشمندان بودند (همچون برمکیان، خالد، یحیی، فضل و جعفر) شکل گرفت. در روزگار آن ها کار ترجمه و نشر کتاب به یکی از پر رونق ترین امور کسب و کار در حوزه ی اقتصاد تبدیل شد.
برای نمونه به سبب نامه ای که مأمون در زمان خلافت خود به امپراتور روم نوشت و از وی درخواست کرد تا برگزیده ای از کتاب های فلسفی خزانه های امپراتوری خود را برای وی بفرستند و فرمان مأمون جهت ترجمه ی آن ها به زبان عربی، حال و هوای شهر بغداد به روایت دکتر غلامرضا جمشید نژاد اول، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ، این گونه است:
« پس از (فرمان مأمون) بسیاری از درباریان و دیوانیان و حتی شهروندان ثروتمند و به اصطلاح بخش خصوصی بغداد، به مأمون اقتدا کردند و در این نهضت شریک شدند و مبالغی از ثروت های خود را در این راه صرف کرده مترجمان و دانشمندان بزرگ را از شهرها و کانون های فرهنگی عراق و ایران و شام به نزد خود فراخواندند و ایشان را مورد نوازش و مهر خویش قرار دادند و بدین ترتیب پیروان هر ملتی در نهضت شرکت کردند.
نسطوریان، یعقوبیان، صابیان، زرتشتیان، برهمنان، رومیان با همزیستی مسالمت آمیز در زیر سایه ی مهر قرآن و اسلام با یکدیگر کار می کردند و کتاب های گوناگون علم و فلسفه از زبان های یونانی، فارسی، سریانی، سنسکریت، نبطی و غیره را به زبان عربی بر می گرداندند.
بغداد از این راه به فرهنگ - شهری تبدیل شد که در آن ناشران که بدانان ورّاق می گفتند و کتاب فروشان بسیار زیاد شدند و درهر گوشه شهر، مجلس های کاوش و پژوهش و محفل های مباحثه و مناظره برپا می گردید و مردمان معمولی در کوچه و بازار به بحث و مطالعه می پرداختند. این نهضت در دوره ی پس از مأمون نیز در زمان های چندین خلیفه ی دیگر عبّاسی ادامه یافت.
... بدین ترتیب مهم ترین کتاب های علوم ملّت های پیشین و فرزانگان ایران، یونان، هند و ... به زبان عربی ترجمه گردید.»
این فضای فاخر فرهنگی که تولید فکری محور اقتصاد خود قرار داده بود، تا حدی ادامه پیدا می کند که ابوعلی سینا (فیلسوف و دانشمند نامداری که متولد 359 ه. ش) می گوید:
«چون به طور کلّی، علم منطق و طبیعی و ریاضی را استوار ساختم و به علم الهی بازگشت نمودم، کتاب ما بعد الطبیعه (ارسطو) را مطالعه کردم، امّا چیزی از آن نمی فهمیدم و کُنه مقصود نمی رسیدم. حتّی چهل بار آن را دوره کردم و باز هم از آن سر در نمی آوردم. پس از خود نومید شدم و می گفتم: این کتابی است که راهی به فهمش نیست!
در این اثنا، روزی، وقت عصر، در بازار ورّاق (ناشران) حاضر گشتم. دلّالی را دیدم مجلّدی در دست دارد و بر آن ندا می کند. آن را بر من عرضه کرد. من آن را بر وی رد کردم. ردّ کسی که از چیزی به تنگ آمده باشد و اعتقادش بر آن باشد که فایده ای در آن نیست. پس دلّال گفت: بخر این کتاب را که بسیار ارزان است و به سه درهم می فروشم، زیرا صاحبش به بهای آن محتاج است!
چون وی چنین گفت، آن را بخریدم و آن کتابی بود از مؤلّفات ابونصر فارابی، در بیان اغراض کتاب ما بعد الطبیعه. پس به خانه برگشتم و بزودی به مطالعه آن روی آوردم. همان وقت، اغراض آن کتاب بر من گشوده شدند، زیرا که عبارت هایش را به طور کامل، در حفظ داشتم. پس به غایت شادمان و فرحناک گشتم و اموال بسیاری بر فقرا و مستحقاّن، به شکرانه ی آن گشاد، تصدّق نمودم.»
این تحول فرهنگی در حالی بود که به گفته دکتر محمد اسلامی ندوشن، ˈما قبل از اسلام اثر مهمی در زمینه ی ادب نداشتیم، چراکه اگر می داشتیم حتما می ماند و به ما می رسید، و اگر از بین رفته است دلیل آن است که تاب مقاومت در برابر حوادث نداشته است. قرائن دیگری نیز نشان دهنده ی این حقیقت هست. اصولاَ در دوران ساسانی کتابت در انحصار دبیران بوده، و دبیران هم به اصطلاح قدیم طبقه ی دیوانی را تشکیل می دادند که دایره ی تفکر و عملشان در حد مسائل رسمی و اداری بوده، و کمتر به مسائل فکری و ادبی پرداخته اند.
از این گذشته همین واقعیت که کسی چون بزرگمهر این قدر درباره ی او حرف ساخته اند و نمونه ی فرزانگی زمان خود به شمار آمده، دلیل برا آن است که افکار معارض و مخالف چندان مجال خودنمایی نداشته است. .... موبدان حتی از دبیران هم بدتر بوده اند یعنی نه تنها شعر و فکر و ادب را نمی پروراندند بلکه با آن ها میانه ی خوشی نمی داشته اند.ˈ
بنابراین درک ضرورت و نتیجه گیری تصمیم گیران ارشد حکومت در بلاد اسلامی در طول قرن های 3 و 4 هجری که فرهنگ و سرزمین ایران نیز بخش بزرگی از آن را در بر می گرفت، به این مهم که حفظ کیان اسلام و توسعه فرهنگی وابسته به تولید فکر و علم است سبب شد تا نهضت ترجمه شکل بگیرد.
حمایت های مالی و اجتماعی صاحبان قدرت و متمولین در ابتدا سبب مهاجرت فرهیختگان به مراکز حکومتی اسلام شد (برای مثال مهاجرت جورجیس، رئیس پزشکان جندی شاپور و یا چند منجم هندی به بغداد).
سپس ضرورت یادگیری زبان های خارجی هم برای مسلمان ها و هم برای دانشمندان، پژوهشگران و اندیشمندان سبب شد تا مدرسه هایی همچون قِنِّسرین در ساحل رود فرات در شمال سوریه، حرّان در جزیره میان رودان، مدرسه عالی بغداد، و دانشگاه گندی شاپور در جنوب غربی ایران بیش از پیش رونق گرفته و به تربیت دانشجویانی دست بزنند که بعدها مرزهای علوم ریاضی، فیزیک، شیمی، و پزشکی را درنوردیدند و در کمتر از دو قرن شاهکارهایی علمی و فلسفی نظیر کتاب های شفا و قانون بوعلی سینا، جبر و مقابله خوارزمی، اخلاق ناصری و جبر و اختیار خواجه نصیرالدین طوسی، احصاء العلوم و الاغانی فارابی، الحاوی رازی و بسیاری از کتاب های دیگر که در این نوشتار مجال ذکر عنوان های آن ها نمی رود را به جهانیان عرصه داشتند.
ثمره این کوشش ها بعدها مسبب بوجود آمدن سلسله های پایدار و قدرتمندی همچون سامانیان و صفویان در ایران شد که شکوه بکارگیری دانش اسلامی برآمده از این نهضت را می توان در نوع شهرسازی، معماری خانه ها، سبک آثار هنری و صنایع دستی، مراکز کسب و کار، ساخت اداوات نظامی، حتی نوع سبک زندگی و دیوان سالاری دستگاه حکومتی را مشاهده کرد و مورد مطالعه قرار داد.
بنابراین نهضت ترجمه و صنعت نشر (شامل نویسنده، مترجم، ناشر، فروشنده، توزیع کننده، کتابدار) مولّد اصلی شکوفایی تمدن اسلامی بوده است. هرچند سران سیاسی بلاد اسلامی پس از فتح اراضی بسیار در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا به علت آشنایی نداشتن با تمدن های بیگانه نظیر ایران و روم و همچنین عدم تجربه در شهریاری و شهرنشینی در ابتدا نسبت به برخی از فعالیت های هنری نظیر موسیقی و نقاشی حساسیت نشان می داده اند و ˈاما آموزه های اسلام سبب شده بود تا مسلمان ها با جوامع مغلوب سلبی و متکبرانه رفتار نکنند و دست به امحای آثار علمی و تمدّنی آنان نزدند، بلکه ضمن تلاش در جهت حفظ و حراست از آثار تمدّنی جوامع مغلوب، متواضعانه آنچه را که مفید و سازگار با اصول خود یافتند، جذب و پایه های علمی و تمدّنی خود را تقویت کنند.ˈ
شاید این یکی از عوامل اصلی شتاب دهی توسعه ی فرهنگی اسلام و ایجاد اعتماد میان قوم های مختلف با این آیین شد که خیلی سریع به ایجاد یک تمدن نوین که عقل گرایی و اندیشه الهی را سرلوحه کار خود قرار داده بود، منجر شد. حال روایت شده است که سه قرن طول کشید تا اروپا مسیحیت را پذیرفت، آن هم زمانی که مسیحیت را از حالت واقعی اش خارج کرد و شکل اروپایی به آن داد.
به تازگی و همزمان با سال اقتصاد، فرهنگ، با عزم ملّی و مدیریت جهادی، وزارت و ارشاد اسلامی دولت تدبیر و امید خانه ی ترجمه را در راستای شتاب بخشی به امر ترجمه، حمایت از مترجمان و ناشرین راه اندازی کرده است که باید آن را در راستای شناساندن و تبادل آثار علمی، فرهنگی و هنری میان فرهنگ ایران با سایر و تحقق شاخصه های توسعه ی پایدار به فال نیک گرفت.
*گروه اندیشه
از : سیده سالومه جواهریان
13/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]
صفحات پیشنهادی
بررسی نقش ایران در احیای تمدن اسلامی تغییر در عقلانیت الزام تمدن اسلامی
بررسی نقش ایران در احیای تمدن اسلامیتغییر در عقلانیت الزام تمدن اسلامیتمدن اسلامی نوین مستلزم ایجاد منافع مشترک بین همهی کشورهای اسلامی و تغییر بنیادین در نگاه عقلانیت دینی است برای تمدن تعاریف گوناگونی ارائه شده است پیش از ارائهی بعضی از این تعاریف این نکته را باید در نطبرسی: رمز مقاومت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران وحدت مردم در سایهسار ولایت است
جمعه ۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۹ نماینده ولی فقیه در مازندران گفت رمز مقاومت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران وحدت و انسجام مردم و مسئولان در سایهسار ولایت و داشتن مکتب و رهبری است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقه مازندران آیتالله نورالله طبرسی امروز سوم مردادروغ در فرهنگ شیعی، تمدن ایران و در اسلام هیچ جایی ندارد
شهردارتهران دروغ در فرهنگ شیعی تمدن ایران و در اسلام هیچ جایی ندارد شهردارتهران گفت فرهنگ ما سراپا از معرفت فتوت جوانمردی عدالت و همان فرهنگ نهج البلاغه و اهل بیت ع برگرفته شده است به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران محمد باقر قالیباف شب گذشته در دیدار با اصحاب هنرگهیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به مکزیک سفر می کند
عضو هیات رییسه مجلس هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به مکزیک سفر می کند تهران - ایرنا - عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه هیات پارلمانی کشورمان در آینده نزدیک به مکزیک سفر می کند گفت بررسی مسائل و موضوعات اقتصادی و سیاسی طرفین یکی از اهداف این سفر است به گزارشنماینده مردم ارومیه در مجلس: ایران اسلامی بزرگترین پشتیبان فلسطین است
نماینده مردم ارومیه در مجلس ایران اسلامی بزرگترین پشتیبان فلسطین استنماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت ملت ایران اسلامی بزرگترین پشتیبان فلسطین اشغالی قلمداد میشوند نادر قاضیپور امروز در گفتوگو خبرنگار فارس در ارومیه اظهار داشت ملت قهرمان و شهیدپرور ایران اسلامی بمساله پیوند اعضا اتباع بیگانه در ایران بازنگری می شود
فیسبوک تویتر Google Cloob مقام مسوول در وزارت بهداشت مساله پیوند اعضا اتباع بیگانه در ایران بازنگری می شود تهران - ایرنا - رییس اداره پیوند و بیماران خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به تشکیل جلسه شورای عالی پیوند اعضا در هفته گذشته و تشکیل کارگروهی در این رابطه اپیام نماینده مقام معظمرهبری در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان: مردم ایران در راهپیمایی روز قدس الگویی
پیام نماینده مقام معظمرهبری در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان مردم ایران در راهپیمایی روز قدس الگویی ماندگار در مبارزه با ظالمان در تاریخ ثبت میکننددر پیام نماینده مقاممعظمرهبری در اتحادیه انجمنهای اسلامی آمده است ایران عزیز اسلامی آماده میشود تا با شرکت در راهپیمایگفتوگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و کویت درباره غزه
گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و کویت درباره غزهدکتر ظریف وزیر امور خارجه عصر امروز یکشنبه در تماس تلفنی با شیخ صباح الخالد الصباح وزیر امور خارجه کویت بر ضرورت تحرک کشورهای اسلامی در عرصه منطقهای و بین المللی برای توقف حملات رژیم صهیونیستی علیه غزه تاکید کرد بروحانیان به احیای سبک زندگی ایرانی اسلامی توجه ویژه ای داشته باشند
استانها مرکز سمنان حجت الاسلام پناهی روحانیان به احیای سبک زندگی ایرانی اسلامی توجه ویژه ای داشته باشند میامی - خبرگزاری مهر کارشناس فرهنگی کانون فرهنگی تبلیغی شهرستان میامی با تاکید بر اینکه حضور روحانی در روستا باعث کاهش معضلات اجتماعی می شود گفت روحانیان به احیای سبک زن«سرزمین من» از نخستین تمدن ایران و چندوچون مشروطی میگوید
فرهنگ و ادب صنایع فرهنگی سرزمین من از نخستین تمدن ایران و چندوچون مشروطی میگوید برای آشنا شدن با نخستین تمدن ایران بايد سفری كنيم به 4 هزار سال پيش از به قدرت رسيدن كوروش هخامنشی با جدیدترین شماره از سرزمین من میتوان به هزاران سال پیش سفر کرد همچنانکه میتوان با چند ورییس دانشگاه امام (ره) قزوین:زبان و فرهنگ ایرانی اسلامی دوجزء جدایی ناپذیر ازهم هستند
رییس دانشگاه امام ره قزوین زبان و فرهنگ ایرانی اسلامی دوجزء جدایی ناپذیر ازهم هستند قزوین-ایرنا- رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی ره گفت زبان فارسی و فرهنگ ایرانی اسلامی حاصل هزاران سال سابقه تاریخی مردمان این خطه می باشند که چنان به هم آمیخته اند که جدایی برای این دو متصوتاثیر فاجعه کمآبی بر تمدن ایرانی
تاثیر فاجعه کمآبی بر تمدن ایرانی در فلات ایران داستان شروع کشاورزی متفاوت از همه جهان بود ابتدا باید آب را از زیرزمین بیرون بیاورند و سپس به کشاورزی بپردازند این آب احکام خاصی داشت استخراج آن فوقالعاده پرهزینه و حجم آن فوقالعاده محدود و غیرقابل تغییر بوده است کد خبر ۴۱۸۳۸مرحوم آيت الله عطاردي نسبت به احيای فرهنگ و تاريخ ايران اسلامي اهتمام ويژه داشت
استانها مرکز قم جامعه مدرسین حوزه مرحوم آيت الله عطاردي نسبت به احيای فرهنگ و تاريخ ايران اسلامي اهتمام ويژه داشت قم - خبرگزاری مهر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ضمن تسلیت ارتحال آيت الله حاج شيخ عزيز الله عطاردي ره تأکید کرد این عالم ربانی نسبت به احياء فرهنگ و تاريخ ايرایران اسلامی همواره درحمایت از مظلومان جهان پیشگام بوده است
فیسبوک تویتر Google Cloob نماینده مردم کرج در مجلس ایران اسلامی همواره درحمایت از مظلومان جهان پیشگام بوده است کرج -ایرنا- نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی گفت ملت بزرگ ایران اسلامی همواره در حمایت از مظلومان جهان پیشگام بوده و امید ملت های ستمدیده به ایران اسلامی است مرئیس اداره تبلیغات اسلامی رامهرمز اعلام کرد اعزام 125 مبلغ به شهر و روستاهای رامهرمز
رئیس اداره تبلیغات اسلامی رامهرمز اعلام کرداعزام 125 مبلغ به شهر و روستاهای رامهرمزرئیس اداره تبلیغات اسلامی رامهرمز گفت در ماه رمضان 125 نفر مبلغ که شامل 44 مبلغ مقیم و 21 مبلغ غیر مقیم و 60 مبلغه به روستاها و سطح این شهر اعزام شدند حجتالاسلام محمد جواد حسینوند در گفتوگو بعضو هیاترئیسه مجلس: هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به مکزیک سفر می کند
عضو هیاترئیسه مجلس هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به مکزیک سفر می کند عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه هیات پارلمانی کشورمان در آینده نزدیک به مکزیک سفر می کند گفت بررسی مسائل و موضوعات اقتصادی و سیاسی طرفین یکی از اهداف این سفر است به گزارش نامه نیوز به نقسرپرست لیگ امدادگر واقعی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین: ایران در لیگهای جهانی ربوکاپ جایگاه باارزشی پیدا کرده است
سرپرست لیگ امدادگر واقعی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین ایران در لیگهای جهانی ربوکاپ جایگاه باارزشی پیدا کرده استسرپرست لیگ امدادگر واقعی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین گفت جمهوری اسلامی ایران در لیگهای جهانی ربوکاپ جایگاه باارزشی پیدا کرده است محمد صالحی امروز در گفتوگو با خبرنگار فا-
گوناگون
پربازدیدترینها