واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
دین و اندیشه بیژن عبدالکریمی:
کسی برای روشنفکر و پیش آهنگ بودن ارزشی قائل نیست/ما با خطر ذات مرگ انسان مواجه هستیم
یک استاد فلسفه در نشست شریعتی و آینده تفکر ما با بیان اینکه روزگار ما روزگاری است که اخلاق بردگی در آن سیطره پیدا کرده و ما با خطر ذات مرگ انسان مواجه هستیم، گفت: وی افزود: در این دوره کسی برای روشنفکر بودن و پیش آهنگ بودن ارزشی قایل نیست و
به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت سی و هفتمین سالگرد وفات دکتر علی شریعتی، عصر امروز 28 خردادماه انجمن جامعهشناسی ایران نشستی با عنوان «شریعتی و آینده تفکر ما» در دو پنل با حضور استادان جامعهشناسی و فلسفه برگزار کرد.
بخش نخست این مراسم با حضور دکتر حسین راغفر، هادی خانیکی، تقی آزادارمکی، فرشاد مومنی و علی رضاقلی برگزار شد. بخش دوم این مراسم به نقد و بررسی کتاب شریعتی و آینده تفکر ما اثر بیژن عبدالکریمی اختصاص داشت. در این پنل محمدعلی مرادی، منوچهر محمدی، سیدجواد میری، محمد محمدی، حسن محدثی و بیژن عبدالکریمی به ایراد سخنرانی پرداختند.
عبدالکریمی در ابتدای این بخش از نشست درباره مدافعان دکتر شریعتی گفت: امروز اگر کسی بکوشد از شریعتی دفاع کند حکم اعدام خود را امضا کرده است. اما من به عنوان دانشآموخته فلسفه با افق معنایی شریعتی آشنایی دارم فاصله ما با شریعتی سه دهه نیست چون در این سه دهه تحولات عمیقی پیدا شده است. روزگار ما ویژگیهای پیدا کرده که آن را با روزگار شریعتی کاملاً متفاوت کرده است.
وی با بیان اینکه خواهان بازگشت شریعتی است، گفت: انگیزه من در ورود به این بحث و دفاع از شریعتی مرتبط به نسبت او با آینده نیست. بلکه اصلیترین دلیل من احساس انحطاط تاریخی که ما را برگرفته است. ما اسیر انحطاط عمیقی شدهایم. نماد این انحطاط را ما معطوف به توده، سنتگرایان، روحانیون و قدرت سیاسی کردهایم. در حالی که من معتقدم جامعه روشنفکری هم اسیر این انحطاط شدند.
وی جامعه روشنفکری را خطاب قرار داد و تاکید کرد: روشنفکران ما همچون سایر اعضای پیکر اجتماعی ایران دچار انحطاط شدهاند. ما پدیدارها را در سطوح گوناگونی میتوانیم بررسی کنیم درباره پدیده روشنفکری در کشور خودم باید بگویم که توجیهی مانند این که جریان روشنفکری دچار سرکوب شدگی شده است برای جلوگیری از نقد آن نمیتوانیم بیاوریم. پدیدار روشنفکری به پایان خودش نزدیک شده است و در کنار مرگ خدا مرگ حقیقت و مرگ امر محسوس رو به پایان است.
این استاد فلسفه با اشاره به اینکه در روزگار ما جهان دین متافیزیک شده است گفت: امروز مرگ خدا و مرگ امر محسوس فرا رسیده است در چنین جامعهای رابطه سعادت و فضیلت فروپاشیده شده است. و به همین دلیل است که در این جامعه افرادی که غیرفضیلت مند زندگی میکنند بیشتر سعادتمند هستند. احساس تعلق به سرزمین خاک و ملیت در چنین جامعهای از بین رفته است. در چنین جهانی امر سیاسی بی قاعده شده و مرگ میراث فرا رسیده و اتوپیایی وجود ندارد.
به گفته عبدالکریمی روزگار ما روزگاری است که اخلاق بردگی در آن سیطره پیدا کرده و ما با خطر ذات مرگ انسان مواجه هستیم.
وی افزود: براین اساس حیات روشنفکری که مبتنی بر حیات نخبهگرایی است به دلیل فروپاشی ارزشها با بحران روبه رو میشود در این دوره کسی برای روشنفکر بودن و پیش آهنگ بودن ارزشی قایل نیست و ما در جهانی زندگی میکنیم که جهان نیچهای است و نیهیلیسم همه جا را فرا گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی از سه شاخصه انحطاط جریان روشنفکری در ایران نام برد و گفت: عدم درک رابطه تفکر و سنت نخستین شاخصه است؛ تفکر را از صفر نمیتوان آغاز کرد و شک دکارتی یک توهم محض است و تخریب و ویران ساختن متن به جای دیالوگ نشانه انحطاط جامعه روشنفکری است. متاسفانه یک نوع خودشیفتگی در میان روشنفکران ما دیده میشود.
وی با بیان اینکه نقد نباید سایولوژیک و ایدئولوژیک باشد گفت: نقد باید استعلایی باشد و متاسفانه امروز میان روشنفکران ما هیچ دیالوگی برقرار نیست.
۱۳۹۳/۳/۲۸ - ۲۲:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]