واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یک میلیارد و 200 میلیون ریال برای مرمت قلعه ایرانشهر اختصاص یافت زاهدان - ایرنا - مدیرکل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: با اختصاص یک میلیارد و 200 میلیون ریال مرحله دوم بازسازی و مرمت قلعه تاریخی ناصری به عنوان یکی از بزرگترین بناهای خشت و گلی جنوب سیستان و بلوچستان آغاز می شود.
ˈملک محمد سنجرانیˈ روز پنجشنبه به خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: همچنین به منظور مطالعه قلعه بمپور 300 میلیون ریال اعتبار اختصاص یافته که پیگیری برای افزایش این اعتبار ادامه دارد.
وی اظهار داشت: تاکنون بیش از سه هزار اثر باستانی، تاریخی و طبیعی در سراسر سیستان و بلوچستان شناسایی شده که افزون بر هزار و 650 اثر مورد آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
او افزود: پارسال ˈشهرسوختهˈ به عنوان نخستین اثر باستانی سیستان و بلوچستان نامزد ثبت در آثار جهانی شد که به ثبت رسید.
بر اساس نوشته های تاریخی شخصی به نام ناصرالدوله فرمانفرما که در سال 1285 هجری شمسی حاکم وقت ایالات کرمان و بلوچستان بود پیشنهاد ساخت یک دژ نظامی عظیم در فهرج یا پهره(نام قدیم ایرانشهر) را به ناصرالدین شاه قاجار داد.
فهرج یا پهره در سال 1308 هجری شمسی با تصرف این شهر توسط قوای رضاخان پهلوی به نام ایرانشهر تغییر نام یافت.
ناصرالدین شاه با ساخت این قلعه نظامی در فهرج موافقت کرد و بدین ترتیب کار ساخت قلعه در سال 1264 هجری شمسی به دست یکی از معماران توانا و مشهور ایرانی به نام ˈاستاد حسین معمارباشی کرمانیˈ آغاز و پس از مدت هفت سال به اتمام رسید و از آن پس این قلعه بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور شد و مقّر حکمرانی بلوچستان از قلعه کهن و عظیم ˈبمپورˈ به قلعه ناصری انتقال یافت.
این قلعه با ضعف دولت قجر در اواخر عصر قاجار و اوایل عصر پهلوی به تصرف حاکم وقت بلوچستان به نام ˈدوست محمدخان بارکزاییˈ در آمد و بنام قلعه دوست محمدخان معروف شد. با به قدرت رسیدن رضاخان و استقرار و قدرت گرفتن حکومت مرکزی قشون دولتی به فرماندهی ˈتیمسار امان الله جهانبانیˈ بلوچستان و این قلعه را تصرف کرده و از آن پس به نام قلعه ایرانشهر مشهور شد.
در عصر پهلوی دوم از این قلعه به نام پادگان ژاندارمری وقت و زمانی به عنوان مدرسه استفاده می شد. در اوایل انقلاب این قلعه به تدریج تبدیل به مکانی متروک و نیمه ویران شد و در سال 1361 هجری شمسی حدود 98 درصد معماریهای فضای داخل با بولدوزر مورد تخریب و تسطیح قرار گرفت و تنها سردر و حصار آن باقی ماند.
این قلعه در زمان ساخت حداقل دارای هفت حیاط بزرگ و شامل مجموعه های اصطبل، شاهنشین، سرباز خانه، اسلحه خانه و حمام بوده است.
مصالح اصلی این قلعه از خشت، گل و آجر و حصار آن مجموعا دارای 9 برج دیدبانی است که قطر دیوارهای حصار آن در روی سطح زمین به 5/4 متر و ارتفاع آن به حدود هفت متر می رسد. این بنا مجموعا دارای مساحتی بالغ بر 36 هزار مترمربع است.
براساس متون به جای مانده، قلعه ایرانشهر دارای بیش از 150 اتاق شامل مال بند، حوضخانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه، حاکم نشین و غیره بوده است. هرچند معماری داخلی قلعه تخریب شده اما می توان به آجرنمای تزئینی سردر ورودی و برجهای آجرکاری شده دوطرف اشاره کرد که دارای انواع طرحهای رج چینی، دندان موشی، هندسی، لوزی و چلیپایی است. این نوع تزئین یادآور سبک معماری بکار رفته در برجهای ارگ بم در استان کرمان است.ک/3
7314/7437/653
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
18/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]