واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بحران کمبود آب و ضرورت کاهش سطح زیرکشت آبی در استان گلستان گرگان - ایرنا - معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان با اشاره به مشکلات کمبود آب و خشکسالی جاری، خواستار کاهش سطح زیر کشت آبی در سطح استان شد.
مهندس ˈسید محسن حسینیˈ روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به افت شدید سطح آب های زیرزمینی و کاهش میانگین بارندگی، کاهش اراضی زیر کشت آبی برای نجات کشاورزی گلستان ضروری شده است.
وی گفت: امسال سطح آب سفره های زیرزمینی افت کرده، آبگیری سدها کاهش یافته و رودخانه ها نیز رو به خشکی است و این امر بحران کمبودآب و خشکسالی را به وجود آورده و کشاورزان استان را در آبیاری کشت پاییزه نیز با مشکل جدی مواجه کرده است.
حسینی با اشاره به راهکارهای برون رفت از این مشکل یاداور شد: راهکاری که می توان به واسطه آن مشکل کمبود آب را کاهش داد ،مدیریت صحیح مصرف آب است.
وی گفت: مدیریت درست مصرف آب در بخش کشاورزی ضرورت بیشتری دارد، چون کشاورزی بزرگترین مصرف کننده آب در سطح جهان است.
حسینی تاکید کرد: میزان مصرف آب در بخش کشاورزی در ایران بیش از متوسط جهانی است و این لزوم توجه به مدیریت صحیح مصرف را بیشتر نشان می دهد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان در پایان گفت: با توجه به آورد رودخانه ها که بیش از 50درصد کاهش و ذخیره آبخوان ها که حدود 20 درصد کاهش یافته است، سطح زیر کشت اراضی آبی باید به همین نسبت یعنی در بخش استفاده از آب های سطحی افزون بر 50 درصد و در بخش آب های زیر زمینی و چاه ها حدود 20 درصد کاهش یابد
به گزارش ایرنا، استان گلستان با وجود ظاهر سرسبز در سال های اخیر همواره از خشکسالی و آسیب های آن در رنج بوده و است.
برخلاف شرایط و موقعیت طبیعی و جغرافیایی، این استان شمالی هم اکنون به دلیل کاهش قابل توجه نزولات جوی به ویژه در ماههای آذر، دی و بهمن و پراکنش نامناسب بارندگی در سایر ماههای سال در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است.
در همین راستا، در جلسه کمیته هماهنگی توزیع آب سدهای استان ،رها سازی آب سدهای ˈگلستان، بوستان و وشمگیرˈ جهت آبیاری مزارع غلات مورد بررسی قرار گرفت.
مدیر امور سدها و تاسیسات آبی شرکت آب منطقه ای گلستان دراین جلسه باگزارشی از حجم آب و سطوح زیر کشت تابستانه 92، آخرین وضعیت نزولات جوی، آورد رودخانه ها و آبگیری سدها و مرور مصوبات کارگروه سدهای گلستان، بوستان و وشمگیر گفت: با توجه به کاهش بارندگی و رواناب رودخانه ،حجم آبگیری 13 سد بزرگ استان به میزان 94 میلیون متر مکعب بوده است که در مقایسه با سال گذشته (147 میلیون متر مکعب )53 میلیون متر مکعب کسری نشان می دهد.
مهندس ˈیحیی لطفیˈ امروز افزود: با توجه به کمبود بارش موثر در دی ماه و هماهنگی به عمل آمده در سد وشمگیر، توزیع آب در حال انجام است.
در جلسه کمیته هماهنگی توزیع آب سدهای استان گلستان ، با توجه به نظر سازمان تحقیقات جهاد کشاورزی میزان آب مورد نیاز جهت آبیاری هر هکتار حداکثر 1000 متر مکعب در نظر گرفته شد.
در این جلسه با توجه به درخواست تعاونی ها، مصوب شد سدهای بوستان و گلستان ، آب مورد نیاز 5200 هکتار از اراضی کشاورزی را تامین کنند.
استان گلستان حدود ۶۰۰ هزار هکتار زمین آبی و دیم، زیر کشت دارد، گندم، جو، پنبه و آفتابگردان از جمله محصولات کشاورزی این استان است.
در این راستا حدود 70هزار هکتار از اراضی استان نیز امسال به کشت شالی که از محصولات پرمصرف در بخش آب است، اختصاص دارد.
سطح زیر کشت شالی گلستان در سال گذشته 58 هزار و 409 هکتار بود.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی گلستان نیز بهمن ماه در گفت وگوی خبری اظهارکرد که براثر خشکسالی حدود 70 هزار هکتار از مجموع گندم کشت شده دراین استان، سبز نشده است.
ˈمحمدرضا عباسیˈ افزود: از مجموع 390 هزار هکتار گندم کاشته شده در گلستان، 321 هزار و 400 هکتار سبز شدهاند.
به گفته وی، ادامه روند فعلی و خشکسالی میتواند در زمان برداشت، بر باردهی محصول گندم نیز تاثیر منفی داشته باشد.
گلستان در زمستان سال جاری هوایی غیر زمستانی و کم بارش را تجربه کرد و کشاورزان استان مدتها است که نگران وضعیت محصول خود هستند.
در این شرایط، خشکسالی و کم آبی وضعیت بدی برای کشاورزی استان و نیز تامین آب مردم این منطقه ترسیم کرده که رفع برخی از مشکلات آن ،نیازمند توجه خاص و اعتبارات کشوری است.
عباسی با اشاره به وضعیت دیگر محصولات کشت شده در استان، افزود: از 80 هزار هکتار زراعت جو در سال جاری تنها 70 هزار هکتار سبز شدهاند و این محصول با خسارت 10هزار هکتاری از هم اکنون مواجه شده است.
وی تصریح کرد: از مجموع 35 هزار و 600 هکتار زیر کشت کلزا در استان نیز، تنها 31 هزار و 600 هکتار سبز شده اند.
عباسی با اشاره به فقدان بارندگی از آذر سال جاری، اضافه کرد: کشت محصولات پائیزه همچون گندم، جو و کلزا از مهر و آبان آغاز میشود که متاسفانه در ادامه روند کاشت، بارندگی مناسبی نباریده است تا بذرهای کشت شده ،بخوبی سبز شود.
وی ادامه داد: همچنین سرمای زودرس اواخر آذر و دی امسال، رشد گندمهایی که سبز شده بود را متوقف کرد و غلات در مسیر رشد دچار مشکل شدند.
601
انتهای پیام /*
17/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]