تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 13 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):سه چيز است كه هر كس نداشته باشد نه از من است و نه از خداى عزّوجلّ. عرض شد: اى ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804019961




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ˈسرای سکوتˈ در شب حافظ و مولانا رونمایی شد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

ˈسرای سکوتˈ در شب حافظ و مولانا رونمایی شد تهران بزرگ- ایرنا- کتاب ˈسرای سکوتˈ نوشته ایرج شهبازی در نشست پایان سال مؤسسه فرهنگی هنری سروش مولانا در شب حافظ و مولانا در ایوان شمس رونمایی شد.


به گزارش خبرنگار ایرنا این مراسم جمعه شب با حضور جمعی از علاقمندان شعر و ادب به میزبانی موسسه فرهنگی و هنری سروش مولانا در ایوان شمس برگزار شد.
ˈایرج شهبازیˈ در این نشست به موضوع «ریا از نگاه حافظ و مولانا» پرداخت و گفت: یکی از توانایی های شگفت آور انسان این است که می تواند ظاهر خود را کاملا بر خلاف آنچه که هست نشان دهد و ظاهرش آینة باطنش نباشد.
وی به شعری به نقل از فرمایشات امام جعفر صادق(ع) در تذکره الاولیاء، عطار نیشابوری اشاره کرد و گفت:
یفْشَونَ بینهم الموده و الوفا/ و قلــوبهم مَحْشُــوَّۀٌ بعقـارب/ یعنی انسان ها در میان خودشان تظاهر به دوستی و وفاداری می کنند، در حالی که قلب هایشان مالامال از عقرب ها است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در این سخنرانی بیشتر از واژه های ریا و نفاق صحبت می شود، گفت: در فرهنگِ ما از واژه هایی همانند دورویی، دورنگی، بوقلمون صفتی، زَرق، تملّق، چاپلوسی، سالوسی و مانند اینها در این باب استفاده می شود.
وی تصریح کرد: البته بین این واژه ها تفاوت های ظریفِ معنایی وجود دارد برخی از آنها مانند ریا و نفاق بیشتر در بافتِ دینی و برخی دیگر مانند تملّق و چاپلوسی بیشتر در بافت غیر دینی به کار می روند.
شهبازی گفت: قطع شدنِ ارتباطِ آدمی با منِ راستینِ خود، از بین رفتنِ وحدتِ روانی، از بین رفتنِ اعتمادِ اجتماعی از جمله اسیب های اجتماعی ریا است.
این پژوهشگر ادبی با بیان اینکه در فرهنگ اسلامی، قرآن کریم نخستین متنی است که دربارۀ ریا و نفاق سخن گفته است، افزود: از نظر قرآن ریا و نفاق از بدترین رذائلِ اخلاقی و انسانی است و مجازات های سنگینی را در پی دارد.
سخنران این نشست به تمایز ریا و نفاق از دیدگاه قرآن کریم اشاره و اظهار کرد: در قرآن، ریا به عنوان مسأله ای فردی و شخصی است در حالی که نفاق به عنوان یک پدیده اجتماعی و سیاسی مطرح شده است.
شهبازی با اشاره به اهمیتِ فراوانِ ریا سیاسی و اجتماعی(نفاق) در قران مجید گفت: در این کتاب الهی بسامد واژگان مربوط به نفاق بسیار بیشتر از واژگانِ مربوط به ریا است و حتی در قرآن سوره ای به نامِ ˈمنافقینˈ وجود دارد.
وی حقیقت ریا را از دیدگاه امام محمد غزالی اینگونه تعریف کرد: ریا یعنی نشان دادنِ عبادت ها و اخلاق های نیکو به مردم، برای دست یافتن به مقام و منزلت در نزدِ آنها.
این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه غزالی انگیزه ها و اهدافِ ریاکاری را به 9 نوع تقسیم کرده است، گفت: طلب حسن اعتقاد مردم، طلب حمد و ثنای مردم، انتشار صیت و جاه، مشهور شدن در نزد شاهان، کسب مال، ریا کردن برای دست یابی به امری گناه آلود، ریا کردن برای تبرئه کردنِ خود از جُرم و خطا،برای دست یابی به یک نصیبِ دنیاییِ مُباح و روا و برای اینکه مردم او را خوار و حقیر نشمارند.
شهبازی با این دید که مولوی به ریا، به عنوان یک پدیدۀ اجتماعیِ فراگیر نگاه نکرده است، گفت: مولانا در مواردِ اندکی به بحثِ ریاکاری پرداخته است، عمدتاً آن را به عنوانِ یک مسألۀ فردی و روانی در نظر گرفته است.
این عضو موسسه دهخدا، یکی از مهم ترین بحث های مثنوی، را نقدِ پیرانِ دروغین دانست و گفت: مولانا به عنوان یک عارف و صوفی، به نقد از صوفی نمایان پرداخته است، تا مریدان را از درافتادن در دام های پیرانِ ریاکار بر حذر بدارد.
شهبازی افزود: عالی ترین نمونۀ این نقدها، داستان شگفت انگیزِ «وزیرِ یهودی» در دفتر اول مثنوی است که دربارۀ آن می توان سخنانِ فراوانی را مطرح کرد.
وی در مقایسه دیدگاه حافظ بامولانا در موضوع ریا اظهار کرد: یکی از دلایلِ اینکه حافظ در مقایسه با مولوی توجه فراوانی به نقد ریاکاری معطوف داشته است، اوضاع سیاسی و اجتماعی و دینی ترکیۀ قرن هفتم و قونیۀ قرن هشتم باشد.
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: شهر قونیه در قیاس با شهرهای ایران در زمانۀ حافظ، هم از امنیت و رفاه و ثبات بیشتری برخوردار بود.
وی اضافه کرد: در این شهر فرهنگ های اسلامی، یونانی، ایرانی و ترکی در کنار هم با تعامل مسالمت آمیز یک نوع آزادی نسبت به ادیان و مذاهب و فرقه ها وجود داشته است که ریاکاری کمتر مجال ظهور و بروز پیدا می کند.
این پژوهشگر فرهنگی یکی از مهم ترین دغدغة اجتماعی و دینی حافظ مسألة ریا دانست و گفت: مهم ترین جنبة اصلاحی حافظ در جامعه همانا مبارزه با ریاکاری و ریاکاران است واژگان مربوط به حوزة معنایی ریا در دیوان حافظ از بسامد بالایی برخوردار نیستند.
وی افزود: با این حال حافظ به شکل های مختلف در دیوان خود از ریا سخن می گوید، به طوری که ریا مانند رشته ای همة اشعار حافظ را به هم می پیوندد.
شهبازی تاکید کرد: بی تردید علت مبارزه های بی امان و مداوم حافظ با ریاکاری به خاطر این است که جامعة زمان او آکنده از ریا بوده است.
وی با بیان اینکه حافظ مهم ترین ویژگیِ شخصیت های مثبت شعر خود؛ یعنی رند و پیرمغان را یکرنگی، صداقت و دوری از ریا می داند، گفت: جامعة ریاکار زبان ریاکار دارد عصر حافظ عصر نامردمی ها، ریاکاری ها و تزویرهای سیاسی و اجتماعی بوده است؛ از این رو شعر حافظ هم پر از ایهام، ریاکاری و نقاب است.
در ادامه این مراسم ویژه برنامه ای با موضوع ˈپیدای پنهانˈ از اشعار عطار نیشابوری به اجرای عطارخوانیِ مریم موسوی صورت گرفت.
بخش پایانی برنامه با اجرای موسیقی سنتی گروه سروش مولانا ، چند سروده فرهنگی از اشعار شعرا قدیم به تصنیف درآمد.
تهرام564/1699
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




03/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن