واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مدير عامل شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار خبر داد: دريافت سود سهام شركتها بدون مراجعه حضوري
شايد براي شما هم اتفاق افتاده باشد كه سهامي را خريداري و پس از برگزاري مجمع عادي ساليانه جهت تقسيم سود نقدي اقدام به فروش آن كرده باشيد ولي بعد با توجه به تعيين مهلت قانوني هشت ماهه شركت ها براي پرداخت مطالبات سهامداري، با مشكلاتي جهت دريافت سود سهام و يا اصلا فراموش كردن زمان دريافت سود سهام خود مواجه شده باشيد. مدير عامل شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار خبر داد: دريافت سود سهام شركتها بدون مراجعه حضوري
شايد براي شما هم اتفاق افتاده باشد كه سهامي را خريداري و پس از برگزاري مجمع عادي ساليانه جهت تقسيم سود نقدي اقدام به فروش آن كرده باشيد ولي بعد با توجه به تعيين مهلت قانوني هشت ماهه شركتها براي پرداخت مطالبات سهامداري، با مشكلاتي جهت دريافت سود سهام و يا اصلا فراموش كردن زمان دريافت سود سهام خود مواجه شده باشيد.
به گزارش ايلنا، اين مشكلات در شرايطي بروز ميكند كه بسياري از سرمايه گذاران به دليل گذشت چندين ماه از زمان حضور در مجامع شركتها مبلغ و زمان دريافت سود تقسيمي خود را به فراموشي ميسپارند.
از سوي ديگر در بسياري از موارد هر شركتي بانك دلخواه خود را به سهامدارانش معرفي ميكند كه لازم است سرمايه گذاران براي دريافت سود سهامشان در بانكهاي متعددي حساب باز نمايند. حال آنكه سود سهام برخي شركتها در برخي موارد آنچنان ناچيز است كه سهامدار را از افتتاح حساب و يا مراجعه حضوري جهت دريافت سود منصرف ميسازد. اين فرآيند در پرداخت سود سهام در حالي سپري ميشود كه تمامي نقل و انتقالات بين بانكي از طريق شماره شباي بانكي امكان پذير است. از اين رو لازم به نظر ميرسد تا سيستم متمركزي در يك نهاد مثلاً شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه طراحي و راه اندازي شود تا بتوان مشكلات موجود در وصول عوايد سهامداران را مرتفع كرد.
در همين ارتباط مدير عامل شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه در گفتگو با خبرنگار بورس نيوز اظهار داشت: براي بررسي اين موضوع بهتر است نگاهي به الگوهاي جهاني داشته باشيم. در دنيا پرداخت سود از سوي يك متولي يا خزانه دار صورت ميگيرد كه در سيستم برخي بازارهاي سرمايه اين نقش را بانكها و يا نهادهاي مالي ديگري همچون شركتهاي كارگزاري ايفا ميكنند.
حامد سلطانينژاد افزود: در دنيا اين متوليان هستند كه مديريت و نظارت بر دارايي و متعلقات مرتبط با آن اعم از سود پرداختي و يا افزايش ميزان مالكيت فرد از طريق افزايش سرمايه شركتها را براي سرمايه گذاران بر عهده دارند. بطوريكه اين متوليان حساب هستند كه عوايد سرمايه گذار را دريافت و به حساب ذي نفع واريز ميكنند؛ در نتيجه خود فرد دغدغه پيگيريهاي لازم جهت دريافت سود سهام را ندارد. حال آنكه در ايران هنوز چنين متولياني فعال نيستند. چراكه بازار سرمايه ايران از ابتدا با ساختار كارگزار محور شكل گرفته و لازم است به اين سمت حركت كنيم كه بانكها و يا شركتهاي كارگزاري را به عنوان متولي بپذيريم.
اين مقام مسئول با بيان اينكه چنين هدفي هم اكنون در CDS در حال پيگيري است، اظهار داشت: در طرح اوليه با در نظر گرفتن مشوقهايي براي ناشران بابت پرداخت سود سهامداران از طريق شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه، سعي شد تا توزيع سود به صورتي متمركز از سوي CDS انجام شود. هرچند تاكنون تنها تعداد كمي از ناشران از اين طرح استقبال كردهاند.
وي ادامه داد: يكي از دلايل عدم استقبال ناشران از طرح مذكور اين است كه شركتها سعي دارند به حق، از دارايي سهامداران خود بيشترين منفعت را داشته و از آن استفاده كنند. چراكه شركتهاي توليدي و نيز سرمايه گذاريها به طور معمول منابع مالي را راكد نگه نميدارند و به نحو احسن به دنبال حداكثر كردن منافع سهامداران هستند.
وي با اعلام اين خبر كه حركت به سمت نظاممند شدن و پياده كردن ساختار متولي محور در برنامههاي آتي CDS قرار گرفته، عنوان كرد: اخيراً در CDS بررسي طرحي شروع شده تا با بانكهايي كه متقاضي حضور در فرآيند تسويه معاملات سهام هستند، تفاهم نامه امضاء كنيم و پس از آن در اتاق پاياپاي و CDS از آنها به عنوان خزانه دار و يا همان متولي مالي استفاده كنيم. اما اين طرح در مراحل اوليه بوده و نياز به فراهم ساختن ساختارهاي قانوني و نيز زيرساختهاي IT دارد.
سلطانينژاد استقبال بانكها از اجراي اين طرح را پيش بيني كرد و گفت: انعقاد قراردادهايي تحت اين عنوان ميتواند انگيزهاي براي بانكها باشد تا از طريق پياده سازي اين طرح بتوانند منابع مالي ناشي از پرداخت سود به سهامداران را به سمت خود جذب كنند. تاكنون نيز با يك بانك تفاهم نامه امضا شده و تعدادي از بانكها نيز به دنبال آغاز همكاري و ارايه خدمات جديد به سرمايه گذاران و سهامداران هستند.
وي در خصوص پرداخت سود سهام از طريق شماره شباي بانكي سهامدار بدون در نظر گرفتن نوع حساب بانكي فرد گفت: اينكه سهامدار براي دريافت سود هر شركتي بخواهد از طريق مراجعه حضوري، ارسال فرم دريافت سود سهام به شركت و يا افتتاح حساب در بانكهاي مختلف اقدام كند، چندان صحيح نبوده و سهامدار را با مشكل مواجه ميسازد. از اين رو با توجه به توسعه بازار سرمايه، بايستي تمهيدات لازم جهت رفع هرچه سريعتر دغدغههاي سهامداران انديشيده شود.
مدير عامل شركت سپرده گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه پيرامون زمان اجراي اين طرح خاطرنشان كرد: اجراي طرح مذكور نيازمند همكاري بانكها و تصويب قوانين لازم است. از اين رو تحقق اين هدف گذشت زمان را ميطلبد.
وي در خاتمه سخنان خود با تأكيد بر اينكه CDS تنها عضو غير بانكي سامانه اتاق پاياپاي بانك مركزي – ACH – است، گفت: طبق آمار موجود براي سال گذشته، سود ۹۰ هزار نفر از سهامداران حدود ۱۰ تا ۱۵ ناشر بورسي و فرابورسي اعم از سود سهام و اوراق مختلف از طريق CDS با سرعت و بدون نياز به مراجعه حضوري سرمايه گذاران توزيع شد. اما در آينده ميتوان با در نظر گرفتن الزامات قانوني و با فراهم شدن شرايط مقتضي، نظامي يكپارچه را در فرآيند پرداخت سود به سهامداران پايه ريزي كرد تا مشكلات و دغدغههاي كنوني سرمايه گذاران نيز هرچه سريعتر مرتفع گردد.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]