تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):هر كس در هيچ كارى به مردم اميد نبندد و همه كارهاى خود را به خداى عزوجل واگذارد، خداو...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803692052




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نسبت سلامت و معنويت در اديان ابراهيمي/اقبال مجدد به طب سنتي و اخلاق فضيلت گرا


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نسبت سلامت و معنويت در اديان ابراهيمي/اقبال مجدد به طب سنتي و اخلاق فضيلت گرا
خبرگزاري مهر-گروه دين و انديشه: اقبال مجدد به اخلاق فضيلت گرا در عرصه اخلاق و توجه ويژه به طب سنتي و مكمل در طب يكي ديگر از نشانه هاي آغاز دوره جديد است كه علاوه بر عوامل جسمي در تعريف سلامتي و بيماري، به جنبه هاي رواني و اجتماعي آن توجه بيشتري مي شود.

ارتباط معنويت و سلامت ارتباطي تاريخي است به گونه اي كه همواره منشأ اعطاي سلامتي به انسان بوويژه انسان بيمار در وراي عالم مادي جستجو شده است. اين واقعيت در بستر تاريخي اديان بزرگ به خصوص اديان ابراهيمي به صورتي كاملاً واضح مضبوط و مثبوت شده است. به گونه اي كه يهوديان و مسيحيان و به نحوي بسيار كامل تر مسلمانان به اينكه شفادهنده اصلي خداوند بزرگ است اعتقاد داشته اند و طبيب را دوا دهنده و خداوند را شفا دهنده مي دانسته اند.

اين درهم تنيدگي تاريخي معنويت و سلامت در آثار بسياري از مفاخر پزشكي ايران به ويژه مفاخر مسلمانان كاملاً مشهود است. پديد آمدن آثاري چون «الطب الروحاني» به طور واضح به بعد فرامادي طبابت اشاره مي كند و به نحوي درمان امراض روح را نيز نوعي طبابت مي داند. اطلاق واژه حكيم، به اطبا در برخي از دوره هاي تاريخي نشانه ديگري است كه علم طب و صاحبان آن را به حكمت يا همان عقل عملي كه در اصل مبتني بر كمال اخلاقي و تعادل ابعاد مختلف وجودي است پيوند مي زند و گاه از طبابت كردن به «حكمت كردن» ياد مي شود.

توسعه علوم تجربي كه خاطره علم ستيزي كليساي دوران قرون وسطي را كماكان در ذائقه خود داشت اروپاي دوره رنسانس و بعد از جنگ هاي صليبي در كنار به دست آوردن منابع غني علمي از علماي مسلمان در بستري از دين هراسي شكل گرفت كه مهمترين دليل اين مسئله همان برخورد خشن كليسا با دانشمندان مستقل آن دوره بود. با اين پيشينه تاريخي به تدريج زمينه هاي مختلف علمي رشد خود را مستقل از آموزه هاي ديني كه در آن زمان آموزه هاي مسيحيت در اروپا بود آغاز كردندبه نحوي كه آرام ارام علوم تجربي مانند طب، علوم رياضي، فيزيك، اقتصاد، و نهايتاً علوم انساني مثل فلسفه، از بدنه كليسا جدا شدند و در بستري كه كاملاً مبتني بر قوه عاقله انسان بود به رشد پرداختند. اين دوره را شايد بتوان دوره جدايي علوم از معنويت دانست كه اغلب به عنوان «دوره علوم مدرن» شناخته مي شود مدرنيته اي كه انسان ها را شخصي كرد به نحوي كه آرام آرام افراد به عنوان سلول هاي اجتماع مطرح شدند چه اينكه قبل از آن خانواده و حتي قوم و قبيله سلول هاي تشكيل دهنده جامعه بودند واقعيتي كه آن را شخصي گرايي مي نامند.

از ديگر خصوصيات اين دوره مي توان به منطق گرايي اشاره كرد كه به نوعي به رويكرد انسان مدرن براي كشف روابط منطقي موجود در بين اجزاي جهان پيرامون اشاره دارد مانند كشف قوانين فيزيك كه حاصل آن ايجاد تئوري هايي است كه تلاش مي كنند وقايع جهان را با يافته هاي علمي تجربي توضيح دهند. حتي اين تفكربه حوزه هاي بسيار شهودي مثل اخلاق هم وارد مي شود به شكلي كه تئوري هاي مدرن اخلاقي از جمله اخلاق عدالت محور(وظيفه گرا) كانتي كه حاصل يك نظريه فلسفي-رياضي است در عالم اخلاق ظهور مي كند.

درحوزه پزشكي نيز تاريخ علم معاصر شاهد اين تغييرات بوده است به نحوي كه به سرعت پارادايم مبتني بر اخلاط توازن كه تفكر سابقه اي بيش از 2500 ساله دارد در قرون 19 و 20 ميلادي دستخوش تغييرات عمده اي شد. ذهن تجربه زده انسان مدرن تصور كرد كه گمشده خود را يافته است با كشف ميكروب ها به عنوان عامل بيماري زا و از اين رو بيش از يك قرن براي هر بيماري ابتدائاً و قبل از هر چيز ديگر به دنبال موجودي يا ماده اي مي گشت كه عامل اين بيماري باشد. پس از يافتن آن به دنبال دارويي كه اين عامل را ازبين ببرد و يا انسان مدرن را نسبت به آن مصون دارد.

اين تفكر اگر چه در قرن 20 به يك انقلاب عظيم در عرصه علوم پزشكي منجر شد و هر روز خدمتي جديد را به بشريت عرضه كرد از آن جمله كشف آنتي بيوتيكها، توسعه انواع اعمال جراحي، توسعه بهداشت عمومي، كشف واكسن بسياري از بيماري ها... اما ادامه اين روند با مشكلات و بن بست هايي مواجه گرديد و اين همزمان بود با ساير بن بست هاي موجود در دنياي مدرن كه منجر به ايجاد نحله هاي فلسفي پسامدرن گرديد كه شامل ساختار شكني هاي متعهدانه را در عرصه هاي مختلف علمي و نظري باعث مي شد.

از جمله مي توان به اقبال مجدد به اخلاق فضيلت گرا در عرصه اخلاق و توجه ويژه به طب سنتي و مكمل در عرصه طبابت اشاره كرد. يكي ديگر از نشانه هاي آغاز اين دوره گذار پزشكي مدرن به پزشكي پسامدرن بود كه در اواسط قرن بيستم علاوه بر عوامل جسمي در تعريف سلامتي و بيماري به جنبه هاي رواني و اجتماعي آن توجه بيشتري مي شد به نحوي كه در دهه هفتم و هشتم قرن بيستم بررسي هاي اپيدميولوژيك و بوم شناختي كه به نوعي مبتني بر فرضيه تأثير عوامل اجتماعي بر علوم پزشكي بود از ارزش خاصي برخوردار شد كه تا دهه 1990 ادامه داشت و امروزه نيز از جايگاه مهمي درپژوهش هاي علم پزشكي برخوردار است.

كد خبر: 2198185

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۹ - ۱۱:۲۸

جمعه 29 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن