تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):براستى كه قرآن ظاهرش زيباست و باطنش عميق، عجايبش پايان ندارد، اسرار نهفته آن پايان نم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832547071




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا اطباي گذشته حكيم نيز بودند/ پيوند سلامت و معنويت در فرهنگ اسلامي-ايراني


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: چرا اطباي گذشته حكيم نيز بودند/ پيوند سلامت و معنويت در فرهنگ اسلامي-ايراني
خبرگزاري مهر-گروه دين و انديشه: در فرهنگ اسلامي ايراني سلامت و معنويت چنان در هم تنيده بوده اند كه يكي از مهمترين بايسته هاي علم طبابت رسيدن به درجات عالي در حوزه علوم انساني وقت از جمله علم فلسفه و كلام بوده است كه طبيب را از دايره محدود درمان بيماري هاي تن به حكيم شدن سوق مي داده است.

به طور كلي تعاريف مربوط به سلامت از الگوهايي پديد آمده اند كه جزيي از معتقدات دانشمندان مختلف بوده اند. بر اساس اين اعتقادات سه الگوي عمده در تعريف سلامتي همواره مد نظر بوده است:الف-الگوي پزشكي: اين الگو عمدتاً بر تبيين زيست شناختي و فيزيولوژيكي سلامتي مي پردازد. ب- الگوي محيطي: اين الگو از تحليل نوين اكو سيستم و خطرات محيطي به سلامتي انسان پديد آمده است. در اين الگو سلامتي بر حسب كيفيت سازش فرد با محيط به هنگام تغيير شرايط تعريف شده است. ج- الگوي كل نگر: اين الگو سلامتي را بر حسب كليت شخص تعريف مي كند و جنبه هاي زيست شناختي، فيزيولوژيكي، رواني، هيجاني، اجتماعي، معنوي، و محيطي افراد را شامل مي شود و بر سلامتي بهينه پيشگيري از بيماري و حالت هاي رواني و هيجاني مثبت متمركز است.

اين الگو معتقد است كه سلامتي ايستا نيست بلكه فرايند پويايي است كه تمام تصميم ها و فعاليت هاي روزمره را منعكس مي كند. استقرار اين الگو نويد ظهور قلمرو بين رشته اي جديد را به ميان آورده كه با پذيرش يك روي آورد كلي و به كار بستن اين راهبرد در روش شناسي پژوهشي، در پي پاسخ گويي به معماهاي حل نشده، ديدگاه هاي تك بعدي درباره سلامتي و بيماري است.

در ادبيات ما، توجه جامع به سلامت نمادهاي مختلفي دارد. شاعران به پزشكي دست مريزاد مي گويند كه هم به درمان جسمي بيمار(دواي تن) و هم به عافيت بيمار(راحت جان) كه تعبير بسيار زيبايي از درمان رواني معنوي است، توجه مي كند.

در ادبيات اسلامي اين توجه بسيار آشكارتر است. امام سجاد(ع) در صحيفه سجاديه در قالب دعا براي سلامت چنين مي فرمايد: «خداوندا بر محمد و آلش درود فرست و مرا عافيت بخش، كافي و شفا بخش و برتر و روز افزون بر عافيتي كه بر بدنم سلامت توليد كند و در يك كلمه عافيت دنيا و آخرت و بر من منت نه به تندرستي و امنيت و سلامت در دين و بدن و بصيرت در دل» در اين كلام است كه ابعاد سلامت به خوبي در پرستش نمايانده مي شود همچنين، در فراز 11 و 59 از دعاي معروف جوشن كبير كه از امام سجاد(ع) به نقل از اجداد بزرگوارش و نهايتاً به نقل از حضرت جبرئيل كه به پيشگاه رسول الله(ص) ارائه شده است، توجه به معنا در تأمين سلامت بسيار روشن نشان داده شده است. در اين دعا مي خوانيم «اي ذخيره من در روز سختي، اميد من هنگام مصيبت، اي مونس من در وقت ترس و ...» يعني براي آنكه بيمار است، نيازمند و مستأصل است.

در ادبيات اسلامي، منبعي لايزال معرفي مي شود كه مي تواند به تمام نيازهاي معنوي، رواني و بالتبع جسمي و اجتماعي پايان دهد. لزوم كليت و جهانشمولي يك تعريف خوب در به كارگيري واژه هاي مختلف در تعريف سلامت معنوي مد نظر ماست. به نحوي كه اين تعريف بتواند در تعريفي جهاني و مورد قبول جامعه بشري براي سلامت معنوي به نوعي مورد توجه و استفاده قرار گيرد. ارائه تعريفي جامع و كامل از سلامت معنوي و شاخص هاي آن در جامعه اسلامي ما و تبيين ارتباط آن با ساير اركان، نهادها و عناصر دروني جامعه بر اساس فرهنگ، باورها و ارزش هاي حاكم بر جامعه ايراني- اسلامي نياز به انجام تحقيقات بيشتري را مي طلبد.

پيوند عميق فرهنگ اسلامي ايراني سرزمين ما با مفهوم معنويت گونه اي است كه در گذار تاريخ سلامت و معنويت چنان در هم تنيده بوده اند كه يكي از مهمترين بايسته هاي علم طبابت رسيدن به درجات عالي در حوزه علوم انساني وقت از جمله علم فلسفه و كلام بوده است كه طبيب را از دايره محدود درمان بيماري هاي تن به حكيم شدن سوق مي داده است. شايد مهمترين تمايز حكمت با طبابت همين توجه به ابعاد فراجسماني انسان باشد چيزي كه مهمترين بعد وجودي حكيم و نيز بيمار اوست.

كد خبر: 2198042

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۰۹:۳۳

چهارشنبه 27 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن