واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: هشدار مجدد يونسكو نسبت به تخريب محوطههاي تاريخي سوريه
دبيركل سازمان يونسكو با صدور بيانيهاي، بار ديگر شرايط محوطههاي تاريخ سوريه را بحراني اعلام كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر «ايرينا بوكووا» دبيركل سازمان يونسكو با صدور بيانيهاي اعلام كرد كه جنگ سوريه علاوه بر مرگ صدها هزار تن و آوارهشدن ميليونها تن ديگر، تاريخ سوريه را نيز نابود كرده است.
به گزارش رويترز، طي دو سال و نيمي كه جنگ داخلي در سوريه در جريان است، بيشتر محوطههاي تاريخي و موزههاي سوريه به حال خود رها شدهاند و براساس تصاوير ماهوارهاي، كاوشهاي غيرمجاز براي كشف آثار تاريخي ارزشمند در آنها به طور شبانهروزي توسط مردم محلي و همچنين گروههاي مسلح با هدف فروش آنها براي بدست آوردن پول يا اسلحه ادامه دارد.
دكتر بوكووا در اين گزارش با اشاره به اينكه براساس تصاوير ماهوارهاي بيشترين حجم كاوش در محوطههاي تاريخي در شهر تاريخي صحرايي «پالميرا» و محوطه تاريخي «ابلا» بر جاي مانده از عصر برنز صورت ميگيرد، خواستار عزم جهاني براي پايان خونريزيها در سوريه و همچنين تاراج آثار تاريخي اين كشور شد.
وي همچنين شرايط موزههاي سوريه را بحراني دانسته و اعلام كرد كه بيشتر آنها به غير از موزههاي شهر دمشق، غارت شدهاند و آثار تاريخي آنها به ديگر كشورهاي همسايه سوريه بويژه اردن قاچاق شدهاند كه در آخرين مورد از اين غارتها يك مجسمه مشهور طلايي رومي كه قدمت آن به قرن هشتم پيش از ميلاد بازميگشت، از موزه شهر «حما» به سرقت رفته است.
ايرينا بوكووا
در جريان برگزاري سيوهفتمين اجلاس سالانه كميته ميراث جهاني سازمان يونسكو در كامبوج، شش محوطه تاريخي سوريه شامل شهر تاريخي «حلب»، شهر تاريخي «آلپپو»، بخش تاريخي «دمشق» و «بصرا»، شهر تاريخي «پالميرا»، مجموعه قلعههاي «شجاعان» و «صلاحالدين» و مجموعه دهكدههاي تاريخي شمال سوريه را به دليل صدمات زيادي كه در طول جنگ داخلي در سوريه به آنها وارد شده، در فهرست ميراث جهاني در خطر خود قرار داد.
البته سازمان جهاني يونسكو، براي حفظ ميراث فرهنگي سوريه از آغاز درگيريهاي خونين در اين كشور دست به تدابير گوناگوني زده است. كارشناسان معتقدند كه اين سازمان با استفاده از تجارب حاصله از غارت آثار باستاني افغانستان و عراق، در مقابله با تاراج موزهها و اماكن باستاني سوريه موفق بوده است.
با پشتيباني اين سازمان، از جمله بيش از ۴ هزار اثر عتيقه در شهرهاي دمشق، پالميرا و حمص به مكانهاي امن منتقل شدهاند. به گفتهي ايرينا بوكووا، مدير كل يونسكو، اين سازمان همچنين كاتالوگي به كمك كارشناسان و مسئولان فرهنگي سوريه تهيه كرده است كه پليس بينالملل (اينترپل) با استفاده از آن اغلب راههاي فروش آثار سرقت شده را مسدود ساخته است. در اثر تلاشهاي پليس بينالملل، تا كنون ۷۳ اثر عتيقه كه به طور قاچاق وارد لبنان شده بودند، از سوي ماموران ضبط شدند.
شوراي جهاني موزهها (ICOM) نيز براي حفظ ميراث فرهنگي اين كشور از خطر قاچاق و تجارت غيرقانوني، "فهرستي اضطراري" حاوي مشخصات و نام آثار و اشياي فرهنگي در خطر سوريه منتشر كرده است كه بهطور مستمر بهروز ميشود. كارشناسان با اين حال، خسارات ناشي از جنگ را كمتر از پيامدهاي سنگين برآمده از سرقتهاي مافيايي، ارزيابي ميكنند. به گفتهي مامون عبدالكريم، رئيس موزهها و اماكن باستاني سوريه، زيانهاي وارده از تاراج ميراث فرهنگي اين كشور كه از سوي باندهاي مافيايي و با نقشه و برنامه و تجهيزات مدرن فني صورت ميگيرد، حتي بيش از خسارات ناشي از جنگ و خرابكاريها است.
انتهاي پيام
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]