واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مباني علمي و فلسفي تحول علوم انساني/ راه بومي سازي علوم انساني فلسفه ورزي است
يك عضو هيئت علمي جامعة المصطفي(ص) العالمية با اشاره به اينكه راه اسلامي كردن دانشگاه و بومي سازي علوم انساني فلسفه ورزي است گفت: يعني بايد مباني فلسفه ما اسلامي باشد آنوقت تفكر دانشگاهيان و متون درسي دانشگاهي به سمت اسلامي شدن حركت مي كند.
حجت الاسلام و المسلمين محسن غرويان عضو هيئت علمي جامعة المصطفي(ص) در مورد اينكه مباني علمي و فلسفي تحول در علوم انساني چيستند به خبرنگار مهر گفت: نوع نگاه ما به عالم و آدم زيربناي همه علوم انساني است. يعني درواقع جهان بيني و نوع تفكر فلسفي ما به علوم انساني شكل مي دهد. علوم انساني بايد روي مباني فلسفي استوار گردد.
وي تصريح كرد: حالا اين مباني فلسفي مثلاً در فلسفه ملاصدرا يا فلسفه شيخ اشراق يا درفلسفه ابن سينا و يا هر فلسفه ديگري كه داريم بايد مورد توجه قرار گيرند و روي آن مباني فلسفي كار كنيم. بر اين اساس علوم انساني و انسان شناسي را بر اساس آن مباني فلسفي، توحيدي و يكتاپرستي، وحدت عالم و وحدت شخصي وجود و امثال اينها بايد مبتني كنيم.
عضو هيئت علمي جامعة المصطفي(ص) العالمية يادآور شد: اگر علوم انساني ساختار محكم فلسفي خود را پيدا كرد ساير علوم مثل علوم تجربي هم جهت دار در جهت علوم انساني خواهند شد.
اين محقق و پژوهشگر مسائل ديني و فلسفي درمورد اينكه آيا اين مباني در جامعه علمي ما تدوين شده است هم تصريح كرد: نه مي توان گفت كه تدوين شده و نه مي توان گفت كه تدوين نشده است. شعارهاي زيادي داده ايم اما عملاً كار زيادي انجام نداده ايم. نتيجه اش هم اين است كه دانشگاه هاي ما درس ها و كتاب هايشان غالباً ترجمه است و در علوم انساني همان نظرات جامعه شناختي، اقتصادي، حقوقي، تربيتي، روانشناختي غربيها را تدريس مي كنيم.
عضو هيئت علمي جامعة المصطفي(ص) العالمية يادآور شد: البته در بحث حوزه و دانشگاه و امثال اين مناسبت ها خيلي انديشمند آكادميك جامعه شناس يا روانشناس يا اقتصاد دان به معناي دقيق كلمه كه يك متن جامعه شناسي يا روانشناسي اسلامي يا اقتصاد اسلامي نوشته باشد سراغ ندارم. برخي از صاحب نظران نيز همين نظر را دارند. در برابر علوم انساني غربي كه الان در دانشگاه هاي ما ترجمه و تدريس مي شوند در اين سي و چند سال بعد از انقلاب چيزي عرضه نكرده ايم.
وي تصريح كرد: حضرت آيت الله جوادي آملي هم فرمودند كه با يك بسم الله الرحمن الرحيم آوردن بر سر كتاب ها و نوشتن عباراتي بر ابتداي متون درسي علوم انساني ما اسلامي نمي شود و با يك نماز جماعت برگزار كردن در دانشگاه هم دانشگاه اسلامي نمي شود. راه اسلامي كردن دانشگاه و بومي سازي علوم انساني فلسفه ورزي است. يعني بايد مباني فلسفه اسلامي باشد. آنوقت تفكر دانشگاهيان و متون درسي دانشگاهي به سمت اسلامي شدن حركت مي كند.
اين محقق و پژوهشگر مسائل ديني و فلسفي در مورد اينكه چه نهادها و سازمان هايي بايد عهده دار تدوين مباني علمي و فلسفي تحول علوم انساني باشند هم عنوان كرد:حوزه و دانشگاه يعني نهادهاي حوزوي و نهادهاي دانشگاهي متولي اين امر هستند. در حقيقت مديريت كلان حوزه علميه و دانشگاه ها بايد از كساني باشند كه كاملاً با فلسفه اسلامي آشنا باشند و تفكر فلسفي توحيدي داشته باشند. از سوي ديگر بايد معتقد به فلسفه الهي باشند و هم به مباني فلسفه اسلامي و هم مباني علوم جديد و فلسفه هاي غرب آگاه باشند. اين گونه افراد مي توانند اتاق فكر تحول در علوم انساني را تشكيل بدهند و بايد حمايت هاي لازم از طرف نهادهاي حكومتي و دولتي انجام بگيرد و سرمايه گذاري ِجدي بشود. با چند سخنراني و مجلس نكوداشت و همايش و اينها مسئله حل نشده و نخواهد شد. بعضي از صاحب نظران مأيوس شده اند و مي گويند وحدت حوزه و دانشگاه ضرورتي ندارد و ناشدني است. زيرا از سي و اندي سالي كه از انقلاب مي گذرد دانشگاه راه خودش را كه همان راه غرب است مي رود و حوزه هم راه سنتي خودش را مي رود و بحث اينها را هم نبايد كرد. مي خواهم بگويم كه اين مسائل نشان دهنده اين است كه كار جدي و اساسي در اين زمينه انجام نداده ايم.
عضو هيئت علمي جامعة المصطفي(ص) العالمية فرهنگي درباره اينكه تحول در علوم انساني چه نسبتي با توسعه يافتگي بومي ما دارد هم يادآور شد: توسعه خودش در يك چارچوب و پارادايم خاص تعريف مي شود. توسعه را نبايد در يك چارچوب فكري براي مثال فقط دنيا ترجمه و معنا كرد بلكه بايد توسعه را به دنياي معنويت و جهان معنا سرايت دهيم. خود مفهوم توسعه احتياج به بحث دارد. بايد بررسي كرد كه توسعه از جهات مادي و از جهات معنوي چگونه است. نگاه ما در علوم انساني، جامعه شناسي انساني، فلسفه و روانشناسي، رابطه روح و بدن، رابطه دنيا و آخرت، رابطه انسان با محيط زيست و امثال اينها تبيين مي شود. مباني همه اينها بايد در علوم انساني تبيين شود. آنوقت توسعه و پيشرفت بر اساس آن اهداف و غاياتي كه در علوم انساني تعريف مي كنيم اجرايي خواهند شد.
كد خبر: 2197515
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۰۹:۱۹
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]