تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زيد بن خالد جُهَنى: پيامبر خدا صلى الله عليه و آله از هيچ نمازى به نماز ديگر مشغول...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860340029




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آيت‌الله نكونام در گفت‌وگوي مشروح با فارس عنوان كردنظرات عرفا،‌ فلاسفه و فقها درباره موسيقي/ چرا برخي روايات موسيقى را نهي مي‌كنند


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آيت‌الله نكونام در گفت‌وگوي مشروح با فارس عنوان كردنظرات عرفا،‌ فلاسفه و فقها درباره موسيقي/ چرا برخي روايات موسيقى را نهي مي‌كنند
آيت‌الله نكونام از اساتيد حوزه علميه قم مي‌گويد: شايد نهي حضرات معصومين عليهم‌‏‌السلام از موسيقى و آواز و صوت و صدا به اين خاطر بوده كه تمامى اين امور در دست اهل دنيا و نيز قدرت‌‌‏هاى كاذب بوده است.


خبرگزاري فارس ـ گروه آيين و انديشه: آيت الله محمد‌رضا نكونام از استادان حوزه علميه قم و صاحب تأليفات فراواني در زمينه علوم مختلف اسلامي است. وي در دوران جواني بيش از هشت سال موسيقي آموخته و در اين زمينه صاحب‌نظر است و تأليفاتي نيز دارد.

موسيقى صداى طبيعت و آهنگ آشناى تمامى موجودات است

* در گفتگويي كه قبلا با شما داشتيم، فرموديد موسيقي كار كرده‌ايد و در اين زمينه اطلاعات دقيقي داريد. در اين زمينه بيشتر بگوييد.

بله، بنده ساليان زيادي در محضر يكى از بزرگان موسيقى ايران استفاده‌‌‏هاى بسيار داشته‌‌‏ام. ايشان گذشته از مهارت در صوت و آواز و برخوردارى از صداى خوش، صاحب بهترين اخلاق و برخورد انسانى و به ‏صورت كامل وارسته و براى ما مربى شايسته‌‏‌اى بود.

اما موسيقى صداى طبيعت و آهنگ آشناى تمامى موجودات است و همه‏‌ اقوام و ملل در طول تاريخ انسانى به نوعى با آن آشنايى داشته‌‏‌اند.

صوت، صدا، موسيقى و غنا همانند نطق و كلام، هميشه بيانگر احساس درونى انسان و هر حيوانى بوده و در زمان‌‏‌هاى پيش به صورت طبيعى و سنتى مورد استفاده قرار مى‏‌‌گرفته و بعدها به علمى مستقل تبديل شده است و تا به امروز كه از پيچيده‌ترين اقسام هنر به حساب مى‌‏‌آيد و به بخش‌‏‌هاى مختلف و دسته‏‌‌هاى متعددى شكل يافته است و هر نوع آن حالات خاصى را تداعى مى‌‌‏كند. موسيقى و رديف‌‏‌هاى ايرانى از قديمى‌‌‏ترين و اصيل‌‌‏ترين نوع موسيقى در دنياست و هميشه در اين فن، اساتيد ماهرى وجود داشته‌‌‏اند كه هر يك، خود در رديف بزرگان و پيشتازان اين فن و صاحبان اين هنر بوده‌‌‏اند و از خود نوآورى‌‏‌هايى را به يادگار گذاشته‌‌‏اند.

موسيقى ايرانى، خود داراى رديف‏‌ها و دستگاه‌‏هاى متعدد و مختلفى است كه تمامى آن به طور خلاصه از اين قرار است: افشارى، دشتى، اصفهان، ابوعطا، همايون، شوشترى، شور، شور شيراز، پهلوى يا مثنوى، سه‌‏‌گاه، چارگاه، ماهور و راست پنج‌‏‌گاه؛ كه هر يك نيز، خود داراى تقسيم‌‏ها و اجزاى متعددى؛ مانند: درآمد، زير و بم و اوج و حضيض كلى و جزيى است كه هر يك براى خود اسم خاصى دارد. هر يك از اين مايه‏‌ها داراى گوشه‌‏هاى فراوانى است كه با خصوصياتى، همان دستگاه را دنبال مى‌‏كند و دستگاه‌ها چون خيابان‌ها و گوشه‌ها چون كوچه پس كوچه‌هاست.

نكته ديگر اينكه كم‌‏تر كسي پيدا مي‌‌شود كه مدعى نفرت‌داشتن از تمام مصاديق موسيقي باشد، مگر اينكه داراى ذوقى پوچ، شوقى دروغين و مزاجى خشك و جامد باشد هر انسان عاقلى به طور طبيعى از صوت، صدا، آهنگ و آواز لذت مى‌‌‏برد و آن را آشناى جان خود مى‌‌‏داند؛ حالا چه اين نوا از انسان باشد يا از ديگر اشيا، خود اين مطلب، بيان‌‌‏گر حقيقت و عينيت خارجى موسيقى و مطلوبيت و صفاى ذاتى آن است.

تفاوت بينش اسلامي با غير اسلامي در موسيقي

در افكار و انديشه‌‏‌هاى افراد غير مسلمان، كم‌‌‏تر كسى وجود دارد كه غنا و موسيقى را مذمت كند يا از آن پرهيز داشته باشد. غالب اقوام و ملل از آن تجليل مى‌‏‌كنند و دل‌‌‏بستگى خود را به آن اعلان داشته‌اند و موسيقى و غنا را شاد كننده‌‏ روح و مشوق و آرامش دهنده‌‏ نفس و راحتى بخش دل مى‌‏‌دانند. موسيقى و غنا اگر چه زبان احساس است، اما مى‌‌‏تواند تا حدى و در مقاطعى منافات با انديشه و تفكر انسانى داشته باشد و در مواردى موسيقى و غنا تخريب‌‏‌كننده‌‏ انديشه و تفكر انسان است اگر چه پاره‌‏‌اى از آن نسبت به عواطف و احساسات آدمى يا عقل و انديشه مى‌‌‏تواند مفيد يا مضر باشد و آثار مثبت يا منفى به همراه داشته باشد و بحث در اين موضوع، تنها مربوط به افكار مسلمانان و لسان اهل ديانت نيست؛ هرچند در بعضى از جهات شرعى، مسايل و احكام خاصى مطرح مى‏‌‌شود؛ چون ديگران در ابتدا با اين امر آشنايى ندارند.

انسان‌‌‏هاى متفاوت و انديشمند، دانشمندان علمى و عرفانى و بزرگان دينى و فقهى، هركدام در زمينه‌‏ حكم و موضوع و آثار و احكام اين فن هنرى، مطالب زيادي گفته‌‌‏اند و انديشه‌‌‏هاى متفاوت و مختلفى را با خصوصيات افراطى و تفريطى مورد نظر داشته‌‌‏اند كه هر يك، داراى ابعاد مختلف شدت و ضعف و اصلاح و تخريب است.

عارف و فيلسوف قائل به حرمت كلى موسيقى نيست

مثلاً عارف و فيلسوف قائل به حرمت كلى موسيقى و غنا نيست و خودشان را با توجيه و تأويل روحى و عرفانى آرام مى‌‏‌كنند. آنها خودشان را درگير لسان دليل و حكم نمى‌‏كنند و با بيانات عقلى كه لسان عقل و احساس است، خود را قانع مى‌‏‌كنند و خودشان را از هرگونه ابهام و عصيانى دور مى‌‏‌دارند و لسان احساس و عقل را حاكم بر تمام دلايل غير محكم نقلى مى‌‌‏دانند و در استفاده از موسيقي دريغ ندارند و هميشه خودشان را آشناى با اين زبان و آن را مشوّق ذوق و سبب حال خوش خود مى‌‏‌شناسند و دلايل نقلى را ضعيف و مبهم مى‌‏‌دانند و يا آن را توجيه مى‌‏‌كنند.

آنها بيان عقل و احساس را بيان حقيقت مى‌‌‏دانند و از آن رويگردان نيستند و تنها از عوارض شوم و مفاسد زيان‌‏‌بار جانبى موسيقى و غنا دوري مى‌‌كنند‏‌ و به آن نزديك نمى‌شوند.

اما فقيه متشرّع جاى هيچ شبهه و توهمى را براى حرمت آن باقى نمى‌‏‌گذارد و يك‌‏‌جا مهر بطلان بر آن مى‌‌گذارد. فقيه تابع ظاهر دليل است و استحسانات عقلى را ‏دور مى‌‌‏ريزد و دليل نقل و شهرت و اجماع را قبول دارد.

البته، موسيقى و غنا، واقعيتى وجودى است كه هر قشرى از اقشار با آن به شكلى برخورد مى‌‏‌كنند و در مقام بيان، مورد احترام يا جسارت زيادى واقع شده است.

نقطه اتفاق عارف، فيلسوف و فقيه در مسأله موسيقي

بعضى آن را «زنديق پرور» و بعضى آن را «مونس شب‌‌هاى تنهايى اهل دل» دانسته‌‏‌اند. اما چيزى كه مورد اتفاق همگان از جمله: عارف، فقيه و حكيم است و جزء مسلمّات آنان به‌‏ شمار مى‌‌‏رود اين است كه هرگونه فحشا و زشتى را بايد از موسيقي دور داشت و نبايد آن را آلوده با فساد و تباهى كرد.

پس آهنگ و صوتى كه فحشا به دنبال دارد يا همراه فساد و عصيان و تباهى است قابل تحسين و احترام عارفان و فيلسوفان و فقيهان نيست؛ اگر چه فقيه، نفس آهنگ، صوت، موسيقى و غنا را در بسيارى از موارد، نفس فحشا و زشتى مى‌‏داند.

ديدگاه قرآن و روايات در مورد موسيقى

اگر بخواهيم موسيقي را از منظر قرآن و روايات مورد بررسي قرار دهيم، در قرآن و احاديث در مورد موسيقي چه ديدگاهي بيان شده است؟

قرآن درباره‏‌ موسيقى و غنا بيان صريحى نفرموده است؛ هر چند به لسان معصومين عليهم‌‏‌السلام مى‏‌‌توان از قرآن كريم براى حرمت آن، بيانى اجمالى نسبت به جهات يا امورى از مسايل جانبى آن به دست آورد و همين مقدار به تنهايى براى ديگر مصاديق و خصوصيت‌‏‌هاى آن كافى نيست.

در روايات، ديدگاه‌‏‌هاى مختلفى درباره‌‏ صوت و غنا ديده مى‌‌‏شود كه گاهي از آيات قرآن كريم نيز در آن اقتباس شده است كه بايد در اين‌‏باره به ‌‏طور دقيق و روشن جست‌‌ ‏و جو و كوشش كرد و حدود حليت يا حرمت آن را بيان كرد.

روايت معتبرى براى بيان مفهوم غنا و حرمت آن و موسيقى كه دور است از مفاسد جانبى نداريم كه حرمت كلى آن را ثابت كند اگر چه نمى‌‌‏توان به‌‏ راحتى از آنها دست برداشت؛ به‏ خصوص كه برداشت حرمت غنا و موسيقى مورد وثوق بسيارى از فقيهان اسلام است.

در روايات ما موارد تحسين و ارزشى بودن صوت و صدا خيلي ديده مى‏‌‌شود و اين مسأله بيانگر اين حقيقت است كه روايات ما به كلى آن را ترك نكرده و در اين‌‌‏باره تعبّد را نيز ملاك قرار نداده است.

اگر چه شناخت مصاديق حرمت و موارد تحسين آن آسان نيست و علماى دين و فقهاى بزرگوار در اين مسأله بيانات مختلفي دارند كه امكان سازش در بسيارى از موارد آن ممكن نيست، اما بايد در چينشى منطقى و بحثى عينى و واقعى، ملاكات عقلى را همراه دلايل متفاوت شرعى بررسى كرد و به ‏‌طور مشخص و گويا نسبت به آن نظر داد كه اين موضوع ، مقام ويژه‌‏‌اى را ‏طلب مي‌‌كند.

لذا در تعريف موسيقى و موضوع صوت و غنا، خصوصيات، مسايل و مصاديق و همچنين استدلال و احكام آن، اختلاف نظر زيادى وجود دارد. به صورت غالب، بعضي با بى‌‏‌اطلاعى كامل از موضوع يا عدم شناخت نسبت به احكام و دلايل آن، قائل به اباحه و تحسين عقلى يا حرمت و نفرت آن هستند و هيچ كدام، خصوصيات موضوع و حكم را به‌‏ خوبى مورد توجه قرار نمى‌‌‏دهند و خُلق و خوى شخصى و سبك و مشرب خود را بر دليل حاكم مى‌‌‏دانند.

در طول تاريخ از موسيقي استفاده نادرست شده است

چرا در برخي روايات به شدت از موسيقى نهي شده است؟

شايد نهي حضرات معصومين عليهم‌‏‌السلام از موسيقى و آواز و صوت و صدا به اين خاطر بوده كه تمامى اين امور در دست اهل دنيا و نيز قدرت‌‌‏هاى كاذب بوده است و آنان از اين امور هميشه استفاده‌‌‏هاى نادرست مى‏‌‌كرده‌‏اند و اين صوت آسمانى و نواى ملكوتى، هميشه لجن‌‏‌مال هوس‌‏‌ها و دست‌‏‌آويز شهوت‌‏‌پرستان گناه‌‏‌كار و مروّج احساسات فاسد بى‌‌‏حرمتان فاسق شده است.

غنا و موسيقى در طول تاريخ در اختيار فاسقان و محرك اصلى انحراف و بى‌‏‌عفتى بوده و هر جا فسادى برپاست، موسيقى و آواز هم آنجاست و اين دو، از همراهى با هرچه كه موجب تحريك شود و انگيزه‌‏ گناه است، خوددارى ندارد و خود اين مسأله، مناطى براى شناخت حرمت شرعى و عدم تحسين عقلى موسيقى و صوت و صداى موجود است؛ اگر چه اين حرمت به واسطه‌‏ همسايگان آلوده و فاسد اين ريحانه‌‏ طبيعت باشد و معلوم است كه اسلام، هرگز به غفلت و تباهى انسان رضايت نمى‌‌‏دهد؛ هرچند كه اسلام از صوت و صداى حلال در مواقع لازم و بدون فساد، رويگردان نيست لذا هر جا بزم و شرابى برپاست، غنا و موسيقى، هم هست و اسلام، هيچ‌‌گاه به اين‏ امور رخصت نمى‌‏‌دهد و به عوامل غفلت و بى‌‏‌خودى دامن نمى‌‏‌زند؛ چون انسان را در سايه‌‏ عقل و انديشه سير مى‌‏‌دهد و مرّوج احساس بى‌‌‏مورد و كاذب و بى‌‌‏خودى نمي‌‌شود، بلكه انسان را به احساس سالم و فكر و عبادت صحيح تشويق مى‏‌‌كند.

پس عينيت فساد موسيقى و غنا با همجواران آن در طول تاريخ جاى هيچ گونه شبهه و توهمى را در مورد حرمت آن باقى نمى‌‌‏گذارد و همه‌‏ بحث‌‌‏هاى ذهنى را از آن دور مى‌‌‏كند.

اين امر، بيانگر اين حقيقت است كه موسيقى و غنا، هميشه عاملى اصلى براى فساد و انگيزه‌‌‏اى دايمى براى احساس نياز به فحشا و محرك اصلى شهوت و بى‌‌‏خودى بوده پس اگر معصيت و تباهى، غفلت از صدا و نواى موسيقى و غنا دور شود و اين امور موجب نشاط، الفت، توجه، فكر، شور، سرور، حضور، قرب و معرفت شود، ديگر مصاديق صوت و صدا و آواز و غناى حرام را ندارد و زمينه‌‏ مساعدى را براى رقم زدن طرحى جديد فراهم مى‌‌‏كند.

البته جاى تأسف است كه هنوز بشر نتوانسته به‏ طور اساسى، سالم و قانونمند از اين كيمياى هستى بهره‏ ببرد.

جايگاه موسيقي در دنياي امروز

امروزه موسيقى در سراسر زندگى و تمام شؤون خصوصى و اجتماعى انسان وارد شده به ‌‏طورى كه دوري از آن كاري مشكل است و براى رهايى از آن يا سالم‌‏‌سازى آن بايد انديشه تازه‌‌‏اى را دنبال كرد. متاسفانه تمام اقسام موسيقى و غنا در دنياى امروز، عامل اساسى هر فساد و تباهى است. فرهنگ جهان استكبارى و عوامل مخرب افكار انسانى، از ابتدا تا امروز، هميشه به وسيله موسيقي مطامع و مقاصد زشت خود را توجيه مي‌‌كند و فساد و فحشا را به جوامع انسانى تزريق مي‌‌كند و گذشته از آنكه مردم را از تفكر و انديشه دور مي‌‌كنند، مردم را درگير حيرت و بى‌‌‏خودى مي‌‌كنند و همين مسأله هدف اصلى استعمار و بى‌‏‌دينى است.

بنابراين، امروزه، مثل زمان‌‏‌هاى گذشته، غنا و موسيقى و آلات آن چاشنى و نمك هر گونه فحشا و گناه و فساد و تباهى شده است و به طور كلى بايد از هر نوع آلوده‏‌‌گي آن به دور ماند و از آ‏نها پرهيز كرد.

اميدوارم بشر در سايه‏‌ احكام حقيقى اسلام و توسعه‌‏ حكومت دينى از موسيقي بهره‌‌مند شود.

انتهاي پيام/ك

شنبه 23 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن