تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تسبيحات فاطمه زهرا عليهاالسلام در هر روز پس از هر نماز نزد من محبوب تر از هزار ركعت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826064818




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فنايي اشكوري در گفت‌وگوي مشروح با فارس:انسان مدرن خلأ معنويت را احساس مي‌كند/ جريان عرفان‌گرايي نياز به هدايت دارد


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فنايي اشكوري در گفت‌وگوي مشروح با فارس:انسان مدرن خلأ معنويت را احساس مي‌كند/ جريان عرفان‌گرايي نياز به هدايت دارد
عضو هيئت علمي مؤسسه امام خميني(ره) گفت: اين موضوعكه بشر به اين نتيجه رسيده كه نياز معنوي دارد، اين يك گام به جلو است، اما بايد اين جريان را هدايت و تصحيح كرد و در جهت درستي قرار داد.


به گزارش خبرنگار آيين و انديشه خبرگزاري فارس، عرفان شناختي دروني و قلبي است كه با ابزار كشف و شهود بدون استدلال و عقل‌گرايي حاصل مي‌شود كه در بين ملل و اقوام مختلف حتي در مكاتب فلسفي نيز رايج است. در دين اسلام عرفان يك روش رسيدن به خدا است كه از گذشته تاكنون رشد يافته و در جهان نيز مطرح شده است.

در عرفان‌هاي منتسب به اديان حقيقت وجود خدا و رسيدن به خداوند از طريق زهد مطرح شده است اما نكته اينجاست كه در دنياي مدرن بسياري از اين عرفان‌ها را ملاحظه مي‌كنيم يا حتي در معرض انديشه‌هايشان قرار مي‌گيريم كه نشاني از دين و در نهايت رسيدن به خدا ندارند.

درباره نقش عرفان در دنياي مدرن و همينطور هدف از روي كار آمدن برخي از اين معنويت‌ها و عرفان‌هاي نوظهور با محمد فنايي اشكوري، عضو هيئت علمي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) و پژوهشگر فلسفه، دين، عرفان و فلسفه دين به گفت‌وگو نشستيم كه مشروح آن را در ادامه مي‌خوانيم.

عرفان براي پرورش و تهذيب نفوس انسان‌ها پديد آمده است

* برخي از صاحب‌نظران بر اين باور هستند، عالم امروز تنها با عرفان قابل مديريت است اين را چطور تبيين مي‌كنيد، نظر شما در اين رابطه چيست؟

- بايد توجه داشت كه اساساً عرفان مدعي مديريت عالم نيست تا عده‌اي با آن موافق يا مخالف باشند. مديريت عالم مؤلفه‌هاي مختلفي دارد. آنچه عرفان ادعا دارد اين است كه براي تربيت نفوس آمده است و در هيچ جا نيامده يك نظام سياسي عرضه مي‌كند يا مديريت جهاني را پيشنهاد مي‌دهد.

عرفان براي پرورش، تربيت و تهذيب نفوس معنوي انسان به وجود آمده است،منتهي وقتي كه انسان به لحاظ معنوي رشد و فضائل معنوي در او تعالي پيدا كند و عاشق خدا و خلق خدا باشد، اين امر در همه رفتارهاي او تأثيرگذار خواهد بود چرا كه وي را به سمت نيكي‌ها و نيكويي‌ها سوق خواهد داد. از اين جهت عرفان در سياست و مديريت چه در سطح خرد و چه در سطح كلان جهاني مي‌تواند تأثيرگذار باشد. اين چيزي است كه عرفان ادعاي آن را دارد ولي اينكه خود عرفان ادعاي طرحي داشته باشد براي اداره جامعه چنين چيزي نيست.

ولايت انسان كامل جلوه و مظهر ولايت الهي است

البته بايد افزود كه در عرفان اسلامي آنجا كه بحث از ولي و انسان كامل مي‌كنيم يعني همان كسي كه هم ولايت باطني و هم ولايت ظاهري دارد در واقع به نحوي وارد بحث از مديريت جهاني مي‌شويم. ولايت انسان كامل جلوه و مظهر ولايت الهي است. براي تحقق كامل اين ولايت بر طبق وعده الهي در واپسين دور تاريخ بدست با كفايت حجت منتظر (ع) بايد در انتظار بود و براي آن زمينه سازي كرد. اما بحث ما فعلاً در شرايط فعلي جهاني و وضعيت فعلي عرفان در جهان است.

عرفان به دنبال طهارت معنوي انسان است، گذشته، حال و آينده ندارد

*پس اگر بخواهيم بگوييم عرفان چه نقشي در رويكردهاي عالم مدرن دارد، چه مباحثي مطرح مي‌شود؟

- براي عرفان، امروز و ديروز و جهان قديم و جهان جديد تفاوتي نمي‌كند بنابراين عرفان از اين جهت با برخي از ديگر پديده‌ها تفاوت دارد. عرفان براي اين است كه انسان را به خدا نزديك كند و در نهايت به خدا برساند كه اين امر در دين گاهي لقاء خدا يا وصول گفته مي‌شود و عرفا از آن تعبير به فنا مي‌كنند. عرفان بدنبال طهارت معنوي انسان است بنابراين گذشته و حال و آينده ندارد و در هيچ زماني نسبت به زمان ديگر متفاوت نيست. اين براي انسان غارنشين و براي انسان دو هزار سال پيش مطرح بود و براي انسان مدرن امروز و انسان آينده هم مطرح است.

پس انسان هر جا باشد و هر تغييري در دنيايش پيش بيايد تكنولوژي و علم پيشرفت نكند يا بكند آن نياز معنوي سر جاي خود هست. نياز معنوي يك نياز فرا تاريخي است كه مربوط به دوره تاريخي خاصي نيست؛ بلكه به انسان بما هو انسان مربوط است.

اما در كنار آنچه گفتيم مي‌توان افزود كه هر چه دنيا از اخلاق و معنويت و ديانت فاصله بگيرد و تفكر مادي و سكولار نفوذ بيشتري پيدا كند نياز به طرح مباحث عرفاني بيشتر مي‌شود. مي‌توان ادعا كرد كه امروز به دليل اينكه ما يك خلأ و ضعف عظيم معنوي و اخلاقي در جهان احساس مي‌كنيم و از سوي ديگر بشر قدرت بي‌سابقه‌اي براي تخريب عالم و آدم پيدا كرده است، پس عرفان امروز براي نجات بشر از مادي‌گرايي محض نسبت به دوره‌هاي ديگر ضرورت و اهميت بيشتري دارد.

بشر مدرن خلأ معنويت را در زندگي‌اش احساس كرده است

*پس چرا در غرب اين اندازه به عرفان‌هاي كاذب روي آوردند، از نوشتن رمان تا توليد فيلم و سريال؛ هدف اساسي چه بوده است؟ اينها تبليغ چه انديشه‌هايي است؟

-زماني كه مدرنيته مطرح شد مادي‌گري محوريت پيدا كرد، انسان مدرن با دين فاصله گرفت و گمانش اين بود كه علم و تكنولوژي مي‌تواند نيازهاي بشر را تأمين كند و مدينه فاضله آرماني را تحقق بخشد. ولي بعد از چند قرن كه انسان به علم و تكنولوژي دست يافت و قدرت بي سابقه‌اي در تاريخ پيدا كرد، انواع بحران‌ها در جامعه بشري ايجاد شد، از بحران معرفتي، اخلاقي و معنوي تا بحران امنيتي و زيست محيطي. اينجا بود كه بشر احساس كرد كه تمام نيازش را نمي‌تواند از راه علم و تكنولوژي و انديشه مدرن تأمين كند. بشر مدرن خلأ معنويت و فقدان ارزش‌هاي معنوي را در افراد و جوامع احساس كرد.

از سوي ديگر، چون بسياري در دنياي غرب به دين پشت كردند، نمي‌خواهند آن نياز معنوي را از راه دين تأمين كنند و باور ندارند كه دين مي‌تواند به آن نياز پاسخ دهد. از اين رو خودشان دست به خلق راه‌هايي براي تأمين آن نياز معنوي مي‌زنند. به اين جهت است كه ما شاهد ظهور انواع گرايش‌هاي عرفاني و شبه عرفاني در دنيا هستيم. كساني كه اين مباحث را مطرح كردند مي‌خواهند اين نياز معنوي انسان را بدون روي آوردن به دين تأمين كنند. از اين رو بازار اين گونه گرايش‌ها و انديشه‌هاي عرفاني يا شبه عرفاني امروز داغ شده است.

جريان عرفان‌گرايي را بايد هدايت و تصحيح كرد

*آيا در چنين وضعيتي بايد با اين جريان پيش رفت يا با آن مقابله كرد؟ و در اين راه چه حركتي بايد انجام داد؟

-به نظر من نه بايد با آن پيش رفت و نه به طور مطلق مقابله كرد. به اعتقاد بنده بايد اين جريان را هدايت و تصحيح كرد و در جهت درستي قرار داد. خود اينكه بشر به اين نتيجه رسيده كه نياز معنوي دارد اين يك گام به جلو است. چون در يك دوره‌اي تفكر غالب بي‌اعتنايي و بي‌توجهي به معنويت و حتي انكار و نفي معنويت بود و گفته مي‌شد كه با علم و تكنولوژي و همين تدابير عادي برخواسته از تجربه بشري ما مي‌توانيم جامعه ايده‌آل خود را بسازيم. اما پس از اينكه مدتي اين مسير را طي كرد به بن بست رسيد و به انواع بحران‌ها گرفتار شد و احساس كرد كه معنويت چيزي نيست كه بتوان آن را ناديده گرفت. نفس اين احساس يك قدم به جلو است كه احساس نياز به معنويت و اقرار به آن مي شود.

اما بشر مادي اكنون گرفتار خطاي ديگري شده است و آن اينكه گمان مي‌كند خود مي‌تواند اين معنويت را خلق و اين نياز را تأمين كند. اينكه اين معنويت سرچشمه‌اش چيست و كجاست نياز به هدايت‌گري دارد. بنابر تفكر اسلامي بايد بگوييم كه اين معنويت را ما از خودمان به تنهايي نمي‌توانيم جعل بكنيم. معنويت را بايد از دين راستين جستجو كرد، چرا كه معنويت حقيقي بعد باطني و دروني دين است و هر نوع معنويتي خارج از دين بيراهه است، چنانكه معنويت‌هاي منتسب به دين هم اگر مطابق تعليمات ديني نباشند و آميخته با بدعت‌ها و انحرافات باشند ره به جايي نمي‌برند. نياز معنوي انسان را بايد با روي آوردن به فطرت اصيل انساني و دين الهي تأمين كرد. عرفان اصيل اسلامي كه در چارچوب فطرت، عقل و شرع حركت مي‌كند بهترين راه براي پاسخ به نياز معنوي بشر است.

*آيا مي‌توان انديشه‌ها و معنويت‌هاي نوپديد را به يك جريان خاص نسبت داد؟

-اين گرايش‌هاي معنوي يا شبه معنوي و عرفاني خيلي متنوع است و ما نمي‌توانيم همه اينها را به يك جريان منتسب بكنيم. بسياري از اين معنويت‌ها ريشه در سنت‌هاي ديني كهن مثل اديان شرقي يا مسيحي يا آئين‌هاي سرخپوستي دارند. برخي از اينها با تلفيقي از مكاتب گوناگون شكل گرفته‌اند. بي شك جريان‌هايي هم هست كه دست ساخته عمدي كساني است كه در پي سلطه بر جهان هستند و شكي نيست كه صهيونيسم مظهر ابليس در جهان امروز و منشأ و محور شرور است. برخي از اين فرقه سازي‌ها هم صرفاً از روي جاه طلبي بنيان گذارانشان يا به انگيزه سوء استفاده از افراد شكل گرفته‌اند. اما اصل اين موج برخواسته از نياز طبيعي انسان به معنويت است. از اين جهت بايد گفت كه اصل اين توجه يك قدم به جلو و مثبت است، ولي مثل همه چيزهاي ديگر بايد آسيب شناسي و اصلاح شود و در مسير درست خود قرار بگيرد.

بايد اين نكته مهم را روشن كرد كه نياز معنوي انسان با اين معنويت‌هاي جعلي و دست ساخته انساني تأمين نمي‌شود، چنانكه از راه اديان تحريف شده يا آيين‌هاي خرافاتي بدست نمي‌آيد. آب زلال و گواراي عرفان را بايد از سرچشمه و منبع اصلي كه وحي الهي است، بدست آورد.

انتهاي پيام/

سه شنبه 26 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن