واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير انتشارات آفرينه در گفتوگو با فارسكاهش ميزان خريد ارگانها و نهادها ناشران را متضرر ميكند
مدير انتشارات آفرينه گفت: همه كتابهايمان را با مجوز ارشاد چاپ ميكنيم، حتي براي كتاب «فقر و فحشا» مسعود دهنمكي دو بار مجوز گرفتيم، اما چند روز پس از چاپ تماس گرفتند كه كتاب را جمع آوري كنيد.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/08/29/13920829000029_PhotoA.jpg)
كاظم عابديني مدير انتشارات آفرينه در گفتوگو با خبرنگار كتاب و ادبيات خبرگزاري فارس درباره مشكلات پيش روي صنعت نشر كشور اظهار داشت: حدود 20 سال است در حوزه نشر فعال هستم. طي اين مدت با مشكلات صنعت نشر بسياري مواجه بودهايم.
وي به مشكلات اشاره كرد و اضافه كرد: ما ناشران بيشتر از تغيير فضاهاي سياسي ضرر ميكنيم كه هيچ كس به آن توجه نميكند، در برخي از فضاهاي سياسي اين رونق به حداقل ميافتد يعني طبعا وقتي شرايط امنيتي ميشود، مردم كمتر اقبال به كتابخواني دارند وقتي اين شرايط برداشته ميشود بيشتر كتاب ميخوانند، اين موضوعي جامعه شناختي است كه بايد جامعه شناسان بر آن كار كنند.
به گفته عابديني، بعد ديگر مشكلات بحث اقتصادي است كه ناشي از فضاهاي سياسي است، وقتي در تنگناي اقتصادي قرار ميگيريم اولين كالايي كه از سبد خريد حذف ميشود كالاهاي فرهنگي و به خصوص كتاب است. اين موضوعي است كه با تنگنا قرار گرفتن در اقتصاد، ناشران بيش از هر صنفي با مشكل مواجه ميشوند از اين رو لازم است سوبسيد يا كمكي صورت گيرد تا اين صنف با سختي مواجه نشود.
مدير نشر آفرينه در ادامه با تاكيد بر اينكه طي دو يا سه سال اخير با خريد كمتري از سوي ارگانها مواجه هستيم، اضافه كرد: اين مهم ضربه مهمي به جريان نشر زده است، از اين رو سازمانها دستور بر عدم خريد كتاب صادر كردهاند كه موجباب ضرر ناشران را فراهم ميكند، مشكل ديگر توزيع است، وقتي سوبسيد كاغذ را از ناشران حذف كردند قول اين بود كه يك جريان شكل يافته و تشكيلاتي براي پوشش صنعت توزيع آغاز ميشود، اما عملا كاري نشد، پيش از اين به دليل ضعف توزيع در كشور ناشران در شهرهاي مختلف نمايشگاه برپا ميكردند و با كمك ادارات كل ارشاد و شهرداريها نمايشگاه استاني برپا ميشد تا هم ناشر براي مسايل در آمدي فضا پيدا كند و هم كتابخانه رونق گيرد، اما متاسفانه چند سالي است كه هم شهرداريها و ادارات ارشاد براي برپايي نمايشگاه سختگيري كرده و هزينههاي هنگفتي طلب ميكنند كه برگزاري اين نمايشگاهها را با مشكل مواجه كرده است، از سوي ديگر حمل و نقل هم گران شده بر اين اساس برپايي نمايشگاه در ساير استانها هزينهبر شده، اين مهم از موانع چند سال اخير است.
عابديني پيرامون كاغذ خاطر نشان كرد: پيش از افزايش قيمت كاغذ مكاني را براي انتشارات اجاره كرده بودم كه ماهانه حدود يك ميليون تومان اجاره پرداخت ميكردم، اما پس از افزايش قيمت كاغذ و اينكه هزينهها مناسب با آن در حال افزايش بود از اين رو مكاني ديگر را اجاره كردم كه ماهي 300 هزار تومان اجاره ميدهم.
وي افزود: محيط انتشارات كوچك و از تعداد همكاران به دليل مشكلات صنعت نشر كاستيم ولي هنوز هم نتوانستهايم بر شرايط غلبه كنيم.
مدير اين انتشارات تصريح كرد: وقتي كه كاغذ گران ميشود كتاب هم بايد گرانتر چاپ شود و در نتيجه استقبال كمتر خواهد شد، بحث در زمان ارزاني كاغذ اين بود كه كاغذ نقدي است، اما هزينهاش نسبت به ساير عناصر چاپ كم بود خيلي مشكل نداشتيم، اما در حال حاضر دو سوم هزينه كتاب كاغذ شده كه نقدي بوده و نقدينگي زياد ناشر را ميطلبد، از اين رو عملا بسياري ناشران توان كنار آمدن با اين وضعيت را ندارند.
وي گفت: مشكل دوم گراني كتاب است، از اين رو نوعي از هم گسيختگي در قيمتگذاري كتاب مشاهده ميشود، در نهايت نوعي زدگي در بازار بوجود ميآيد كه كتابها گران است و مردم به سختي با اين وضعيت كنار ميآيند.
وي با تاكيد بر اينكه در نشر آفرينه بيشتر كتابهايي را حوزه ادبيات، مذهبي و روانشناسي چاپ و منتشر ميكنيم به مميزي اشاره و ابراز داشت: بخشي را به سبب دغدغهها درك ميكنيم، اما خودمان هم نميخواهيم كتابي ارائه دهيم كه بخشهايي از آن حذف شود از اين رو طبق تعهدات و بنا بر درك شرايط سعي ميكنيم در راستاي جريان و ضوابط نشر پيش رويم، لذا در مميزي هم مشكل نداشتيم. آنچه ما با آن مشكل داريم غير قانوني كار كردن جريان مميزي بوده است.
وي عنوان كرد: ما قانون مصوب ارشاد و شوراي عالي انقلاب فرهنگي را ميدانيم و خط قرمزها را ميشناسيم اما سليقهها را نميدانيم، درك سليقهها دشوار است، يك كتاب مرجع از سوي يكي از اساتيد دانشگاه پيشنهاد شد تا درباره آئين زرتشت منتشر شود، ما اين كتاب را با نام «خرده اوستا» به اداره كتاب برديم، اما در اداره كتاب عنوان شده مجوز نميدهيم، صحبت كرديم كه در كدام قانون عنوان شده چاپ كتب مرجع ديگر اديان خلاف ضوابط است، اگر ناشر آن را منتشر نكند چه حوزهاي بايد چاپ كند، تا چند سال پيش هم اينگونه كتابها چاپ شده بود، اما مسئول مربوطه نظرش اين بود اين كتاب چاپ نشود.
عابديني تاكيد كرد: وقتي موضوعي در قواعد جاري نيست و اعمال سليقه ورود ميكند مشكلاتي را در راستاي مميزي تحميل ميكند. اما طي اين مدت فعاليتم حساسيتي را نسبت به مولف نديدهام. اگر نظام فرهنگي و يا سياسي كشور براي شخصيتي خط قرمز داشته باشد كتابي را قبول نميكنم چون در جريان رويدادها و عقايد بوده و درك از شرايط داريم.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]