امروزه حوزه آموزشی نسبت به زمان های گذشته تغییرات زیادی داشته است. تکنیک های جدیدی وارد سیستم آموزشی شده و این پیشرفت روز به روز در حال انجام است. یکی از انواع پیشرفت ها، بهبود در سیستم نمره دهی است. شما دانش آموز هستید و تکالیفی را انجام داده اید و در امتحانات حاضر می شوید، روشی که عملکرد شما را ارزیابی می کند چیست؟؟؟ سیستم نمره دهی. آیا مطمئن هستید که سیستم نمره دهی مورد استفاده در کشور شما در سراسر جهان معتبر است؟ اگر جوابتان بله است در اشتباه هستید. در کشور های مختلف از سیستم های نمره دهی متفاوتی استفاده می کنند و برای یک دانش آموز به ویژه یک دانشجوی بین المللی، بسیار مهم است که از آن ها آگاه باشد.
انواع سیستم نمره دهی در دنیا
ایران:
مقیاس 0 تا 20 در تمام مقاطع تحصیلی در سراسر کشور استفاده می شود به غیر از مقاطع دبستان که از نمرات توصیفی مانند خیلی خوب، خوب و... استفاده می شود. دانش آموزان در سطح آموزش عالی با آزمون در پایان هر ترم ارزیابی می شوند. حداقل نمره قبولی برای کارشناسی 10 و معدل 12، برای کارشناسی ارشد 12 و معدل 14، برای دکتری نمره 14 و معدل 14 است.
کانادا:
در کانادا سیستم نمره دهی در استان های مختلف متفاوت است. شما باید سیستم نمره دهی دانشگاه کانادایی خود را قبل از درخواست بررسی کنید. دانشگاه هایی که از مقیاس درجه بندی استفاده می کنند معمولا از محدوده های بین 4.0 و 9.0 استفاده می کنند. جدای از این روش، دانشگاه های کانادا ممکن است از نمرات الفبایی، نمرات عددی، درصدی یا ترکیبی از آن ها استفاده کنند. مثلا در دانشگاه های آلبرتا از نمره استفاده می کنند. این یک سیستم درجه حروف است. E/F تاA
آمریکا:
آمریکا دارای دو نوع سیستم نمره دهی به نام عددی و درجه حروف است. نمرات حروفی آن هایی هستند که دانش آموزان در آزمون های معمولی به دست می آورند. نوع دیگری از سیستم نمره دهی عددی است که از 0 تا 100 شروع می شود. دانشگاه ها و ایالات مختلف ممکن است از سیستم هایی برای نمره دادن استفاده کنند که کمی با یکدیگر متفاوت باشند.
استرالیا:
سیستم نمره دهی استرالیا با سیستم های کشورهای دیگر کمی متفاوت است. در این کشور دو نوع سیستم نمره دهی وجود دارد که هر دو از حروف استفاده می کنند. رایج ترین سیستم از حروف F,D,Cr,PHD استفاده می کند. علاوه براین سیستم نمره دهی بریتانیا نیز در این کشور رایج است.
آلمان:
سیستم نمره دهی در آلمان با عدد 1تا6 ارائه می شود. عدد 1 بهترین نمره یا معدل و عدد 6 بدترین نمره است. یعنی هرچه نمره به عدد یک نزدیک تر باشد به این معنی است که محصل سوابق تحصیلی بهتری دارد. در این سیستم 4 کمترین نمره برای گذراندن یک درس است. نمرات بین 4 و 6 نمرات مردودی هستند.
استاندارد نمره دهی در سیستم های آموزش جهانی
Gpa یا همان Grade Point Average یک سیستم نمره دهی استاندارد و مورد قبول در تمام دنیاست. در این سیستم نمرات بین 0 تا 4 هستند. اگر قصد ادامه تحصیل در دانشگاه کشورهای خارجی را دارید باید تمتم نمرات و معدل خود را به gpa تبدیل کنید.
برای محاسبه جی پی ای ابتدا نیاز است تک تک نمرات دروس را به مقیاس 0 تا 4 دسته بندی کنید و این نمرات بدست آمده را در ضریب آن درس ضرب کرده و سپس مجموع اعداد بدست آمده را بر تعداد کل واحدها تقسیم کنید. این نکته را مدنظر داشته باشید که برای دروس افتاده فقط و فقط آخرین نمره ای که با آن درس را پاس کرده اید در محاسبه نمره gpa لحاظ کنید. نمره های افتاده تاثیری ندارند.
چطور معدل خود را به gpa تبدیل کنیم؟
نمرات خود را در هر یک از دروس با استفاده از سیستم زیر تبدیل کرده و با توجه به تعداد واحد درس مربوطه معدل کل را به دست آورید.
مقیاس 4.0 (میانگین نمرات) معدل gpa دانشگاه ها است. ابتدا مشخص کنید در کدام کشور می خواهید تحصیل کنید. بهترین معدل کل براساس درجه A است. درجه برتر خود را با میانگین نمرات تمام کلاس های خود محاسبه می کنید. این مقیاس استاندارد در اکثر دانشگاه ها است و بسیاری از دبیرستان ها از آن استفاده می کنند.
برای تبدیل معدل خود به مقیاس 4.0
مقیاس 4.0
درصد نمره
درجه نامه
4.0
100 - 97
A+
4.0
96 - 93
آ
3.7
92 - 90
- آ
3.3
89 - 87
B+
3.0
86 - 83
ب
2.7
80 - 82
- ب
2.3
79 - 77
C+
2.0
76 - 73
سی
1.7
70 - 72
- سی
1.3
69 - 67
D+
1.0
66 - 65
دی
0.0
زیر 65
E/F
می توانید با استفاده از این جدول معدل خود را محاسبه کنید و با توجه به شرایط نمرات و تطبیق آن با دانشگاه مورد نظر در هر کشوری که می خواهید مراجعه کنید.
نتیجه گیری
همان طور که می دانید دانشگاه های مختلف در کشورهای جهان از شیوه های مختلف برای نمره دهی استفاده می کنند. دانستن در مورد دوره ها و سیستم های نمره دهی قبل از برنامه ریزی برای ادامه تحصیل در دانشگاه ها خارج از کشور ضروری است. هدف سیستم نمره دهی انتقال پیشرفت و عملکرد شناختی به مدارس و دانشگاه ها به شیوه ای شفاف، دقیق و منصفانه است. افراد محصل با این روش می توانند نقاط ضعف و قوت خود را ارزیابی کنند و نسبت به آن رشته تحصیلی خود را انتخاب کنند.