تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):به امام سجّاد عليه‏السلام عرض كردم: مرا از تمام دستورهاى دين آگاه كنيد، امام عليه...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829534455




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تکنولوژی به سود می‌اندیشد نه رفع مشکلات


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تکنولوژی به سود می‌اندیشد نه رفع مشکلات
چندين سال پيش زماني كه لباس‌هايي با طرح‌هاي چرك و پاره، در فروشگاه‌هاي بزرگ زنجيره‌اي
  چندين سال پيش زماني كه لباس‌هايي با طرح‌هاي چرك و پاره، در فروشگاه‌هاي بزرگ زنجيره‌اي داشت به‌سرعت به مد روز تبديل مي‌شد، اميدي كاملاً جديد نيز براي آينده تمدن، در حال ظهور بود. سياستمداران، منتقدان اجتماعي و بسياري از دانشگاهيان اينگونه توصيف و تمجيد كردند كه اينترنت جهان را يكسره آزاد و دموكراسي را در همه‌جا برقرار خواهد كرد. اينترنت جريان اطلاعات و مبادله كالاها را آزاد خواهد ساخت. با تمامي نيروهايي كه اينترنت به ارمغان مي‌آورد، هر شخص، خود، مؤلف مي‌شد. اينترنت به كاربران امكان مي‌داد تا با هويت‌هاي خود بازي كنند و در برابر پذيرش مفاهيم قديمي و ثابتِ خويشتن (1) مقاومت كنند. نظريه‌پردازان ادعا مي‌كردند كه خاصيت غيرمتمركز و همه‌جايي‌بودن اينترنت - آنچه «ريزوم» مي‌ناميدند و از واژه‌هاي رايج در آن زمان بود-  در برابر تماميت‌خواهي مقاومت مي‌كند. بيل كلينتون، طي سفري به چين، به گزارشگران چنين گفت كه محدودكردن اينترنت «تقريباً مثل آن است كه بخواهيد ژله را به ديوار بچسبانيد.»
تقريباً دو دهه از آن موقع گذشته است و دولت چين يك ديوار بسيار بزرگ دارد. در چين و جاهاي ديگر، فيلترينگ الكترونيكي، تغيير مسير در دسترسي به وب سايت‌ها، نظارت و دستكاري محتوا در اينترنت رايج است. در توصيف توان آزادي‌بخشي اينترنت بسيار غلو شده بود. هم از نظر سياسي و هم اقتصادي، سرمايه هنوز در دست تعداد محدودي باقي است و تنها نحوه سرمايه‌گذاريشان تغيير كرده است. همانطور كه اخيراً كنتارو توياما در نشريه آتلانتيك گفته است؛ «همان‌قدر كه فانوس‌ها (با علامت‌هاي رمزي‌شان، مثل «يك سيگنال يعني ورود كشتي‌هاي بريتانيايي، دو سيگنال يعني قصد پياده‌كردن نيرو روي خشكي») علت اصلي انقلاب امريكا بودند، اينترنت هم علت اصلي و نظام‌مند تغيير واقعي سياسي است.»
در اينجا اشتباه عميق ديگري نيز وجود دارد و آن نه‌تنها به اينترنت، بلكه به‌طور كلي به تكنولوژي مربوط مي‌شود. اين اشتباه عبارت است از انتظار ما از اينكه تكنولوژي مي‌تواند مشكلات را حل كند و چنين نيز خواهد كرد؛ اينكه آينده بهتر خواهد بود، چراكه تكنولوژي آينده را بهتر خواهد ساخت؛ اينكه بسياري از ما منتظر دستگاه‌ها و كدنويسي‌ها هستيم تا مشكلات را حل كنند.
چنين چيزي تعجب برانگيز نيست. هدف تكنولوژي حل مسئله است. همانطور كه ارسطو در مطالعه خود درباب «تخنه» يا مهارت مطرح نموده، عقلانيت تكنولوژي عقلانيتي ابزاري است. تكنولوژي فرصت‌هايي را مهيا مي‌سازد كه بدون آن غيرممكن مي‌بود و چنين كاري را نيز با اطمينان به انجام مي‌رساند يا قرار است كه چنين كند. تكنولوژي وسيله‌اي مشخص است براي اهداف مشخص.
ساده‌انگارانه است كه باور كنيم نوآوري‌هاي تكنولوژيك همواره اهداف مدنظرِ ما را دربرمي‌گيرند يا اينكه فقط چنين اهدافي را محقق خواهند ساخت. واضح است كه مهندسان و دانشمندان ابزارها و وسايل را صرفاً به اين دليل نمي‌سازند كه براي نتيجه اهميت قائلند. ديويد هيوم در رساله‌اي درباره طبيعت آدمي (2) مي‌گويد كه متخصصان در پاره‌‌اي مواقع به اين دليل كار مي‌كنند كه از كارِ خود لذت مي‌برند، نه به اين دليل كه براي رفاه جامعه خود اهميت وافري قائل هستند.
هدف نهايي بسياري از محصولات ساخته ما، سود مالي است و نه كارايي؛ ارزش مبادله‌اي و نه ارزش كاربردي. چنين منطقي مي‌تواند بيش از حل مسئله، مصيبت به بار آورد. هنگامي كه بنگاه‌هاي اقتصادي عمدتاً با عايدي و سود صاحبان سهام به تحرك مي‌افتند و پيش مي‌روند، نبايد تعجب كنيم كه ابزارك‌هاي توليدي آن بنگاه‌هاي اقتصادي در بهترين حالت «سطحي‌»اند و با چرب‌زباني و وعده‌وعيد بي‌پايه به فروش مي‌رسند تا چند دلار سود كسب شود.
درحقيقت چنين چشم‌اندازي، حتي زماني كه تكنولوژي‌ها كارآمد و مفيدند، مي‌تواند عميقاً خطرآفرين باشد. حمل‌ونقل، تداركات، ارتباطات و انرژي، كه همه اين تكنولوژي‌ها را به راه مي‌اندازد، همگي براي زندگي مدرن حياتي‌اند و با اين‌حال، در مقياس جهاني، موجب توليد زباله و آلودگي مي‌شوند. بخشي از اين وضعيت ناشي از آن است كه يا زيست‌كره (بيوسفر) ارزشي ندارد يا ارزشي به‌مراتب كمتر از سود دارد. بنگاه‌هاي اقتصادي اين ضرورت را يا در حكم نوعي انعام مي‌بينند يا آن را موهوم مي‌پندارند. نتيجه اينكه معضلات بين‌المللي شايد بيش از آن هولناكند كه بتوانند حل شوند.
خوش‌بينان به تكنولوژي از استفاده از ابزارها نيز غافلند. دولت چين از بسياري از ابزار‌هايي استفاده مي‌كند كه شركت‌هاي تجاري در غرب نيز از آنها استفاده مي‌كنند و درحقيقت، در اغلب مواقع، اين دولت از همكاري آنان نيز برخوردار است. اما اهداف اين دو متفاوت است؛ كنترل‌كردن مخالفان به‌جاي بهبود حاشيه سود. عين همين موضوع براي دولت‌هاي غربي صادق است. درحالي‌كه سياستمداران به‌طور علني آزادي و حريم خصوصي را تمجيد مي‌كنند، نهادهاي آنها به حوزه خصوصي افراد تعدي مي‌كنند. اطلاعات شخصي افراد را از بنگاه‌هاي اقتصادي مختلف جمع‌آوري مي‌كنند، به سِرورها و كابل‌هاي زير دريا نفوذ مي‌كنند و شركت‌هاي مختلف را قانع مي‌كنند كه شيوه رمزگذاري داده‌ها را در اختيارشان بگذارند. همه اينها در حالي است كه اطلاعات خود را به‌بهانه محرمانه‌بودن فعاليت تجاري يا امنيت ملي از دسترس خارج نگه مي‌دارند. اين امر نه آزاديخواهانه است و نه به مبارزه‌اي آشكار ميان خودمختاري و اقتدار اشاره مي‌كند.
به‌عبارتي كلي‌تر، وجود انساني با تضاد ارز‌ش‌ها سروكار دارد. ارسطو بر اين نظر بود و هانا آرنت نيز آن را تأييد كرد كه ما انسان‌ها حيوانات سياسي هستيم. نه به اين خاطر كه ما به‌عنوان عضوي از احزاب سياسي فعاليت مي‌كنيم، بلكه به اين دليل كه ما را از وضعيت متكثر اجتماعي گريزي نيست. هيچ فضاي معجزه‌‌آسايي جدا از مجاهده سياسي و اخلاقي وجود ندارد و ابلهانه است اگر باوركنيم كه مي‌توان از تكنولوژي استفاده كرد بدون آنكه مصادره به مطلوب اهداف انساني شود.
مسائلي نيز وجود دارد كه تكنولوژي قادر به حل آنها نيست. نه به اين دليل كه تكنولوژي بسيار كند يا شكننده است يا از دقت و حساسيتِ خوبي برخوردار نيست، بلكه به اين دليل كه همه مسائل ابزاري نيستند. ماشين‌ها از اخلاق سر درنمي‌آورند، چون گرفتار بحران وجودي نمي‌شوند. مي‌توانند كمك كنند كه شرايط تغيير كند، اما نمي‌توانند درباره ارزش يا اخلاقيات خود بينديشند. براي مثال، يك پمپ آب ارزان مي‌تواند در زمان خشكسالي به افزايش تأمين آب كمك كند و از درگيري‌هاي خشونت‌بار جلوگيري كند، اما تكنولوژي نمي‌تواند جامعه‌اي را به نصب، بهره‌برداري و نگهداري اين پمپ متقاعد كند يا نمي‌تواند به سازمان‌ها كمك كند كه به‌جاي برنامه توزيع لپ‌تاپ ارزان، از اين پروژه حمايت كنند.
اين مسئله ارتباط نزديك اما نامتقارن ميان بشريت و ابزارهايش را برجسته مي‌سازد. ما موجوداتي ابزارساز هستيم، اما خودمان ابزار نيستيم. ما براي خود اهدافي داريم؛ درحقيقت ما خود اهدافيم. تكنولوژي مي‌تواند ترغيب كند، تشويق نمايد يا برانگيزاند؛ مي‌تواند تقويت يا تضعيف كند؛ مي‌تواند سرعت ببخشد يا سرعت را كاهش دهد. تكنولوژي ناظري بي‌طرف و خنثي نيست. بااين‌حال عامليت او محدود است و از آگاهي برخوردار نيست.
ما بايد تصميم بگيريم كه چه چشم‌اندازي از يك زندگي خوب ما را برمي‌انگيزاند و سپس به آن متعهد شويم. بشريت سؤالي است پاينده و جاري و تكنولوژي نمي‌تواند از جانب ما به آن پاسخي دهد.

منبع: وب‌سایت ترجمان - ترجمه احسان یزدانی از پایگاه نیوفیلاسافر






تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن