تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):از خرج کردن در راه طاعت خدا دریغ مکن وگرنه دو برابرش را در راه معصیت او خرج خوا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828972902




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هنر مسلمین با هنر اسلامی تفاوت دارد/بررسی مبانی اسلامی فلسفه هنر


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: حجت الاسلام و المسلمین میرباقری تشریح کرد؛
هنر مسلمین با هنر اسلامی تفاوت دارد/بررسی مبانی اسلامی فلسفه هنر

میرباقری


شناسهٔ خبر: 3877750 - یکشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۶
دین و اندیشه > اندیشمندان

.jwplayer{ display: inline-block; } حجت الاسلام میرباقری گفت: هنر مسلمین و هنر اسلامی را باید ازهم تفکیک کرد.هنرهایی که در جامعه اسلامی بوده حتماً تحت تاثیر اسلام بوده لکن به معنای تام اسلامی دانستن این آثار هنری مغالطه است. به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد مهدی میرباقری در جلسه ای با عنوان «بررسی مبانی اسلامی فلسفه هنر»، که به دعوت مجمع عالی حکمت اسلامی صورت گرفت، به تبیین ابعاد مختلف هنر پرداختند؛ متن پیش رو گزارشی محتوایی از این جلسه می باشد.

عوامل انسانی، اجتماعی و تاریخی، دخیل در پیدایش هنر استاد میرباقری با بیان اینکه معمولا تعریف هنر خیلی نتیجه نخواهد داد، بحث خود را با بیان عوامل دخیل در ایجاد محتوا و ساختار هنری آغاز نمودند: ایشان اولین عامل را در شکل گیری هنر عامل انسانی دانسته و فرمودند: عوامل دخیل در شکل گیری هنر با هر تعریفی، بخشی ازعوامل انسان شناختی هستند؛ قوای فعال یک هنرمند و مجموعه فعل و انفعالات درونی او از عوامل اثر گذار در پیدایش اثر هنری است. دومین عامل، عوامل اجتماعی است؛ صرفا عوامل روان شناسی در هنر، موثر نبوده و هنر در ظرف اجتماع تجلی می یابد. عامل سوم مسائل تاریخی بوده است، مثل سینما که در دوران قبل امکان بروز و ظهور نداشته است. لذا عوامل تاریخی هم دخیل در ظهور و بروز و عبور از مرز های هنر و وارد شدن به مرحله جدید می باشد.»

اختیار انسان دخیل در پیدایش هنر استاد میرباقری در ادامه با اشاره به مباحث انسان شناختی هنر افزودند: عوامل سه گانه ی ذکر شده، به صورت جبری عمل نمی کنند؛ نه جبر مادی و نه جبر الهی. چرا که داوری در صورت اختیار امکان پیدا می کند، اگر اختیار در پدید آوردن هنر و خلاقیت هنری نقش ایفا نکند نمی شود به حق و باطل تفسیر کرد. 

تعریف هنر ذیل دو مولفه اخلاق و پرستش ریاست فرهنگستان علوم اسلامی به نقش اختیار در تولید اثر هنری نگاهی ویژه داشته و توضیح داد که: دو طیف از هنر قابل تصویر است، هنری ناشی از اختیارات سوء و هنری دیگر ناشی از اختیارات خیر . اثر هنری به مدار خیر و شر و به پرستش نسبت به حضرت حق بر می گردد. لذا معیار ارزش های اخلاقی تحت تاثیر اخلاق و پرستش تعریف می شوند. عبارت نورانی «فالهمها فجورها و تقویها » نباید به مفاهیم دیگر تاویل شود . خیر و شر، تقوی و فجور است.  استاد حوزه علمیه قم در ادامه به بیان جایگاه اجتماعی و اثر آن در تبیین حق و باطل پرداخته و بیان داشت: دو دستگاه هنری شکل می گیرد. در دستگاهی، هنر، بستر تحرک اراده های انسانی منتهی به خضوع و تواضع می شود. در دیگر مجموعه، هنر منتهی به تحرک مادی و شدت محبت به دنیا می شود. البته هر دو دستگاه منبع تحول می شوند. به عنوان مثال عاشورا منبع تحرک عظیم تاریخی است و رنسانس نیز موجب انقلاب های اجتماعی شد. اهیمت هنر در این است که ظرفیت ایجاد انقلاب های اجتماعی را دارد. هنر ابزار جنگ نرم اصحاب حق و باطل است. لذا در هنجارشکنی های اجتماعی نقش هنر غیر قابل انکار است. 

تحلیل عوامل انسانی استاد میرباقری با تحلیل عوامل اثر گذار در ایجاد یک پدیده هنری اضافه کرد: اولین عامل ایجاد هنر عقل عملی است. عقل عملی از کوچکترین تا بالاترین فعالیت های انسان را اعتبارگذاری و ارزش گذاری می کند. بنابر این انتخاب های انسان بر اساس موازین عقل عمل صورت می پذیرد؛ سپس نظام موازینی در جامع بر اساس این تحلیل ها شکل می گیرد و بر اساس دستگاه ارزش گذاری محوری جاری در اختیار انسان، جامعه انسانی شکل می گیرد. نکته مهم آن است که جریان عقل و جهل هر دو در این شکل گیری دخیل هستند. وقتی نظامی تخریب شود ارزش ها و موازین آن هم از بین می رود. تعلقات و ارزش های اجتماعی که باشد وقتی دستگاه باطل بیاید و محور را از کار بندازد، موازین بی پشتوانه می شوند. 

وی با بیان اینکه در موضوع هنر به قوه خیال بسیار پرداخته می شود، افزودند: اعتباریات نیز نوعی دخالت حوزه خیال است، مصادیقی غیر واقعی فرض می شود که حقیقی نیستند لکن به واسطه توسعه مفاهیم حاصل می شوند و این به وسیله قوه خیال اتفاق می افتد و رفتار انسان متاثر از قوه خیال و اعتباریات است. البته به این حوزه باید بیشتر پرداخته شود. مشخص شود که آیا ما تخیل اجتماعی هم داریم؟! همچنین عالم مثال و خیال منفصل نیز از مسائل قابل تامل در عرصه هنر می با شد.

وی در ادامه افزود« البته خیال، هر دو مسیر نور و ظلمت را طی می کند، یعنی خلاقیت های هنری در عالم خیال می تواند در ارتباط با عالم شیطانی نیز شکل بگیرد که البته متناسب با حکمت الهی هم هست»

هنر اسلامی چیست؟ عضو مجلس خبرگان رهبری در انتهای جلسه با اشاره به نیاز ما برای تبیین بیشتر هنر اسلامی با تاکید بر اینکه هنر با قید اسلامی باید برخاسته از اندیشه ناب دینی باشد اشاره داشت که: اگر اسلام گزاره های کلامی و اخلاقی و فقهی است که در قالب گزارش های توصیفی بیان شود، باید رابطه گزاره ها با هنر را برقرار کنیم و نسبت ها مشخص شود. لذا مبانی هنر باید از مجموعه گزارش های توصیفی تکلیفی و ارزشی دینی استنباط بشوند. همچنین مسیر تکاملی هنر باید از دین بدست بیاد نه اینکه صرفاً خروجی آن را ممیزی کرد. بنابراین جریان سرپرستی دین باید در هنر جاری بشود. تکامل هنر باید با جریان ولایت حقه دیده شود و هنر اسلامی تحت تاثیر حقیقت اسلام و الوهیت و مکتب هنری اسلام شکل می گیرد. بین هنر مسلمین و هنر اسلامی باید تفکیک کرد و هنرهایی که در جامعه اسلامی بوده حتماً تحت تاثیر اسلام بوده لکن به معنای تام اسلامی دانستن این آثار هنری مغالطه است. هنر اسلامی، مسیر حرکت جامعه به سمت عصر ظهور را فراهم می کند، لذا باید ایجاد میل و نفرت جامعه مومنین به سمت نور و ولایت حقه باشد. کما اینکه هنر ظلمانی به سمت اولیای طاغوت جامعه را می کشاند.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن