واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: صبح دیروز، رهبر انقلاب در کنار سه عامل «ایمان و معرفت دینی»، «قدرت علمی» و «حفظ عزت ملی»، «اقتصاد مقاوم» را به عنوان عناصر چهارگانه اقتدار کشور بیان کرده و فرمودند: «نباید مردم دچار مشکلات اقتصادی گوناگون همانند بیکاری و رکود باشند و مسوولان هم فقط حرف بزنند زیرا هدف اصلی از تحریمها، ایجاد مشکلات اقتصادی و فشار بر مردم و جدا کردن آنان از نظام است و حتی در برداشتن تحریمها نیز بهگونهای عمل میکنند که مشکلات باقی بماند.»
به گزارش تراز ، این فراز از بیانات ایشان دارای سه محور اصلی است؛
دو مشکل اصلی اقتصاد کشور
نخست آنکه مسأله اصلی اقتصاد کشور از نظر ایشان «بیکاری» و «رکود» است. دو عاملی که در سالهای اخیر نیز شدت یافته است آنچنانکه مطابق با گزارشها، 60 درصد از صنایع تولیدی کشور در حالت تعطیل و نیمهتعطیل قرار دارد. این البته اولین باری نبود که رهبر انقلاب به این موضوعات اشاره کردند. در فصل اول سال جاری، ایشان در دیدار با مسوولان نظام چنین فرمودند: «در مسأله اقتصاد، ما مشکلاتی داریم؛ کشور الان در مسائل اقتصادی دچار مشکلات عمدهای است که امیدواریم حالا با برنامههای دولت و کارهایی که بناست انجام بدهند، انشاءا... این مشکلات برطرف بشود. عمده این مشکلات هم عبارت است از رکود و مسأله اشتغال، [یعنی] بیکاری؛ اینها مهمترینهاست. ما باید به اینها برسیم، باید به اینها توجّه بکنیم؛ یعنی مسأله رکود خیلی مهم است. 2۵/۳/9۵»
همین مشکلات اصلی اقتصاد کشور است که اگر حل شود، از نظر رهبر انقلاب، بسیاری از آسیبهای اجتماعی نیز حل خواهد شد: «اگر به توفیق الهی، هم ملت و هم دولت و مسوولان گوناگون، بتوانند در مسأله اقتصاد کارهای درست و بجا و متقن را انجام دهند، امید این است که در مسائل دیگر، مثل مسائل اجتماعی، مثل آسیبهای اجتماعی، مثل مسائل اخلاقی، مثل مسائل فرهنگی هم تأثیرگذار باشند. 1/۱/95»
دوم آنکه با حرف زدن مسوولان نیز کاری درست نمیشود. از نواقص بزرگ دولت یازدهم آن است که بیش از آنکه در عرصه و میدان عمل، کاری انجام دهد، از پشت تریبون یا روی کاغذ، طرحها و نقشههایی را عنوان میکند که البته هیچگاه عملی نشده است. بهعنوان نمونه میتوان به طرح مسکن اجتماعی که قرار بود جایگزین مسکن مهر شود اشاره کرد که همچنان سرنوشت آن در هالهای از ابهام است. شاید به همین دلیل بود که رهبر انقلاب، از نخستین سخنرانی خود در سال جاری، بر مسأله «گزارش دولت به مردم» تأکید داشتهاند. در روز اول فروردین ماه چنین فرمودند: «اگر چنانچه اقدام و عمل به صورت برنامهریزی شده و درست انجام بگیرد، ما در پایان این سال آثار و نشانههای آن را مشاهده خواهیم کرد.» همان روز مجدداً فرمودند: «گزارشی که برادران ما در دولت به من دادند، نشان میدهد که کارهای وسیعی کردهاند؛ منتها این کارها کارهای مقدماتی است... اما آنچه که لازم است ادامه پیدا کند، عبارت است از اقدام کردن و عمل کردن و روی زمین، محصول کار را به مردم نشان دادن؛ این آن چیزی است که وظیفه ماست.»
سال گذشته نیز ایشان به صورت شفاف بیان فرمودند: «با گفتن و حرف زدن حل نمیشود؛ اقدام و ابتکار و عمل لازم است. ثانیاً [حلّ] مشکلات مجموعه اقتصادی کشور را در درون کشور باید پیدا کرد؛ ستون فقرات هم عبارت است از تولید. ۹/۲/۹4»اهداف اصلی از تحریمها
سوم هم آنکه «هدف اصلی از تحریمها، ایجاد مشکلات اقتصادی و فشار بر مردم و جدا کردن آنان از نظام است و حتی در برداشتن تحریمها نیز بهگونهای عمل میکنند که مشکلات باقی بماند.» پل کریگ رابرتس، معاون اسبق وزارت خزانهداری آمریکا صراحتاً به این موضوع اشاره میکند که سیاست دائمی آمریکا در برابر ایران، دشمنی و سنگاندازی در مسیر جاری کشور است. او میگوید: «سیاست واشنگتن ضربه زدن به ایران است. باید بگویم واشنگتن به هیچوجه مایل به حل موضوع هستهای ایران نیست. حتی اگر این مناقشه نیز رفع شود، آمریکا موضوع دیگری را پیش میکشد. تکرار میکنم دیدگاه واشنگتن در قبال ایران این است که این کشور، مملکتی مستقل است و دستورهای واشنگتن را نمیپذیرد.» بعد از برجام، دولت یازدهم گرچه تصور میکرد که تحریمهای یکجانبه رفع خواهد شد، اما این خوشخیالی و زودباوری، خیلی زود رنگ باخت و مشخص شد که حتی در دوران برجام نیز، دشمنی آمریکا ادامه دارد. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید صراحتاً به این موضوع اشاره کرده و گفته بود: « ایران درباره برداشته شدن تحریمهای هستهای و تأثیر آنها بر دسترسی به نظام مالی آمریکا یا استفاده از دلار در مبادلات خارجی اشتباه میکند. دولت اوباما نه این مسأله را در نظر داشته و نه دراین خصوص تعهد و قولی داده که براساس توافق هستهای ایران به نظام مالی آمریکا دسترسی پیدا کند. دسترسی به سیستم مالی آمریکا جزو توافق نبوده و چنین اقدامی نیز قابل بررسی نیست. توافق هستهای «نه تنها شامل دسترسی به نظام آمریکا نیست که به (ایران) نیز اجازه تراکنشهای دوربرگردان (U-Turn transactions) را نمیدهد. ما به ایران اجازه دسترسی به این دو گزینه را نمیدهیم.»
از سویی دیگر، استمرار مشکلات اقتصادی، به مرور موجب ناامیدی مردم از حکومت و ایجاد شکاف بین مردم و حاکمیت خواهد شد. ایجاد شکاف میان مردم و حاکمیت، یکی از راهبردهای دائمی ایالات متحده علیه کشورهای بهزعم خود متخاصم است. جیمز مورگنتا از نظریهپردازان مطرح روابط بینالملل معتقد است از جمله اقدامات قدرت موازنهگر برای کاهش توان قدرت کشور مدعی هژمون شدن در منطقه، ایجاد شکاف و اختلاف میان بدنه حاکمیت و مردم است. او میگوید: «با ایجاد اختلاف یا شکاف، جامعه مزبور از لحاظ بنیه نظامی ضعیف خواهد شد. در نتیجه کشور تهدیدکننده، نیروی خود را اجباراً به جای ایجاد خطر کردن برای دیگر کشورها، برای تثبیت اوضاع داخلی خود صرف میکند.» در چنین فضایی، به نظر میرسد راهکار فائق آمدن بر این مشکلات و دامی که دشمن برای مردم کشور پهن کرده است نیز تنها در یک چیز است و آن هم این که دولت محترم به جای پرداختن به حواشی و موضوعات غیرضروری که جز اتلاف وقت، فایده دیگری ندارد، کمر همت بسته، و حداقل در چند ماه باقیمانده تا انتخابات، به مسائل اصلی کشور بپردازد. آن وقت شاید اگر مردم حس کنند که کاری در حال شدن است، بار دیگر به این دولت اعتماد بکنند وگرنه بعید نیست که پیشبینی منتقدان دولت، درست از آب در بیاید و دولت یازدهم، اولین دولت چهارساله باشد.
منبع: صبح نو
زمانبندی انتشار: 20 دى 1395 - 09:33
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]