واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: وقتی یک درصد از کل گاز کشور یعنی کمتر از ۱۰ درصد به دست مصرف کننده نمیرسد، به طور طبیعی پیامدهای منفی بر جای میگذارد، اما این پیامدها در تمام نواحی یکسان نیست و تبعات آن در مناطق مختلف کشور تفاوت خواهد داشت.
به گزارش تراز ، وقتی یک درصد از کل گاز کشور یعنی کمتر از ۱۰ درصد به دست مصرف کننده نمیرسد، به طور طبیعی پیامدهای منفی بر جای میگذارد، اما این پیامدها در تمام نواحی یکسان نیست و تبعات آن در مناطق مختلف کشور تفاوت خواهد داشت.
در پی قطع شدن صادرات گاز از ترکمنستان بیشترین منطقهای که تحت تاثیر این اتفاق قرار میگیرد شمال شرقی کشور است و مناطق دیگر به دلیل بینیاز بودن از گاز ترکمنستان تاثیر کمتری میپذیرند، زیرا گازی که از ترکمنستان وارد کشور میشود بیشتر در مناطق شمال شرقی ایران به مصرف میرسد. بنابراین برای جایگزین شدن گاز ترکمنستان و جبران آن، باید در شمال شرقی کشور صرفه جویی عمدهای صورت گیرد. همچنین بخشهایی مانند صنعت آسیب بیشتری نسبت به سایر بخشها میبینند. بنابراین لازم است برخی از صنایع که در گذشته گاز زیادی را به مصرف میرساندند، از میزان مصرف خود به طور عمدهای بکاهند و بیشترین صرفه جویی باید در این حوزه اتفاق بیفتد. علاوه بر این، از دیگر تبعات قطعی گاز از سوی ترکمنستان قطع یا کم شدن گاز برخی از این صنایع است، طوری که ممکن است در آینده نیروگاهها مجبور شوند به سوخت مایع روی بیاورند. با اینکه قطع واردات گاز از ترکمنستان به ایران تبعات منفی دارد، اما نباید تصور کرد که نمیتوان کمبود گاز را جبران کرد و این گونه نیست که شهروندان مناطق شمال شرقی ایران با قطعی کامل گاز مواجه شوند.
در تشریح این موضوع باید توجه داشت که در حال حاضر تولید گاز ایران حدودا ۷۰۰ میلیون متر مکعب در روز است، در صورتی که واردات گاز ترکمنستان کمتر از ۴۰ میلیون متر مکعب در روز است و این تولید کاملا مصرف کل ایران را پوشش میدهد. البته تولید گاز تنها پاسخگوی این مساله نیست، زیرا علاوه بر تولید، باید وسایل انتقال گاز در برخی مناطق مانند شمال شرقی کشور هم وجود داشته باشد. اگر لولههای انتقال گاز به آن مناطق کشیده شده باشد که پیشتر هم قرار بر این بوده است، اتفاق اخیر تاثیر منفی نمیگذارد. اما اگر لولههای انتقال گاز احداث نشده باشد، تاثیراتی میگذارد که در نهایت منجر به کاهش مصرف گاز خانوارها، برخی صنایع و نیروگاهها میشود. در رابطه با بسته شدن شیر گاز ترکمنستان رو به ایران بحث دیگری در زمینه آلودگی محیط زیست و ایجاد مخاطره برای شهروندان مطرح میشود که باید توجه داشت این دو رابطه مستقیم با یکدیگر ندارند، اما وقتی سوخت نیروگاهها و صنایع از گاز به سوخت مایع یعنی دیزل، نفت کوره و... تبدیل میشود، طبیعتا این مواد آلایندگی بیشتری نسبت به گاز به وجود میآورند.
بنابراین این مساله تا حدی باعث ایجاد آلودگی در محیط زیست خواهد شد. در نتیجه برای اینکه مناطق مختلف آسیب چندان جدی از قطع گاز ترکمنستان نبینند باید به خطوط انتقال گاز توجه داشت. البته این اتفاق برای اولین بار نیست که رخ میدهد و در گذشته هم ترکمنستان به چنین اقداماتی دست زده بود و تجربه چنین وضعیتی را از سر گذراندهایم.
منبع: روزنامه آرمان
زمانبندی انتشار: 14 دى 1395 - 08:47
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]