واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: یکی از سوالات بسیار مهم در رابطه با استثنائات ربا این است که آیا ربای بین پدر و فرزند جایز است؟ بین فرد و دولت چطور؟
پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از پرتگاه های معاملات حرام در دوران کن.نی به طور قطع معاملاتی تحت عنوان قرض ربوی است. هرچند همه مردم نسبت به ربا حساسند و از رباخوار و رباگیرنده بیزاری می جویند اما عنوان عوام فریب قرض گاهی معاملات ربوی حرام را به شکل حلال جلوه می دهد حال آنکه اینگونه نیست.
سوال اینجاست که اصلا قرض ربوی به چه معناست؟
هرگاه قرض دهنده، شرط زیادی در قرض نماید قرض ربوی می شود و اقسام شرط زیاده از این قرار است:
الف) زیاده عین: مثلاً هزار تومان قرض دهد به شرط این که هزار و دویست تومان بگیرد و یا یک کیلو گندم بدهد و شرط کند یک کیلو و صدگرم بگیرد.
ب) زیاده عملی: قرار بگذارد که بدهکار، عملی برای او انجام دهد مثل دوختن لباس.
ج) زیاده صفت: ده کیلو برنج نامرغوب قرض دهد و قرار بگذارد ده کیلو برنج مرغوب بگیرد.
د) زیاده منفعت: فلان مبلغ به شما قرض می دهم به شرط آن که در خانه ات مجانی ساکن شوم و یا به شرط اجاره منزل به بهاء کمتر. (موارد فوق مورد اتفاق همه فقهاست)
***
سه نکته:
* آیا ربا بین فرد و دولت جایز است!؟
یکی از سوالات بسیار مهم در رابطه با استثنائات ربا این است که آیا ربای بین پدر و فرزند جایز است؟ بین فرد و دولت چطور؟ ربای بین فرد و دولت به هیچ عنوان جایز نیست و تنها موردی كه استثناء شده است ربا بین پدر و فرزند و زن و شوهر است و نیز گرفتن ربا از غیر مسلمان كه در ذمه اسلام نیست، جایز است.
** کلاه شرعی!؟
در استفتائات جدید مقام معظم رهبری (موجود در سایت دفتر رهبری) آمده است:
س. من به دلیل بدهکاری احتیاج به سه میلیون پول دارم. خواهرم هم پولی در بانک دارد. با توجه به این که ربا بین پدر و فرزند اشکالی ندارد آیا خواهرم میتواند پول را به پدرم قرض دهد و از پدرم سود بگیرد و مجدداً بنده این پول را از پدرم قرض گرفته و آن مبلغی که قرار شده سود بپردازد من آن مبلغ را به پدرم بپردازم. حکم شرعی چنین کاری چیست؟
ج. در فرض سؤال اگر قرض دادن به پدرتان صوری و حیله ای برای فرار از قرض ربوی باشد جایز نیست.
*** چگونه می توان دو نوع خدمات نقد و اقساط شرعی ارائه داد؟
یکی دیگر از سوالات مبتلا به این است که مثلا برخی دفاتر خدماتی بعضاً به صورت نقد به قیمت مثلاً یک میلیون تومان و قسطی (مثلاً شش ماهه) به قیمت یک میلیون و دویست هزار تومان افراد را به زیارت می برند یا خدمات دیگر ارائه می دهند، آیا این اشکال دارد و ربوی است؟
پاسخ مقام معظم رهبری به این سوال چنین است: چنانچه دفاتر مذکور به عنوان کارگزار شرکت های خدماتی و به نمایندگی از آنها فعالیت می کند و در زمان انعقاد قرارداد با مراجعه گنندگان ، مبلغ نقدی را از طرف آنها به شرکت های خدماتی نقداً می پردازند و سپس از مراجعه کننده آن مبلغ را به صورت قسطی و با مقداری اضافه تر دریافت می کنند ، در این صورت اخذ مبلغ اضافه در حکم ربا و حرام است. ولی چنانچه دفتر خدماتی از ابتدا به عنوان طرف قرارداد خدمات خود را به دو صورت نقد و اقساط و با مبالغ متفاوت ارائه کند، مبالغ اضافه اشکال ندارد.
زمانبندی انتشار: 29 آذر 1395 - 05:32
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]