تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):مؤمن به ميل و رغبت خانواده اش غذا مى خورد ولى منافق ميل و رغبت خود را به خانواده ا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834768001




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ولايت فقيه اصل يك شبه نبود


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ولايت فقيه اصل يك شبه نبود
يكي از مسائل مورد شبهه در خصوص اصل ولايت فقيه اين است كه
يكي از مسائل مورد شبهه در خصوص اصل ولايت فقيه اين است كه در صورتي كه اين اصل جزو اصول غيرقابل اجتناب در حكومت اسلامي است، چرا در پيش‌نويس قانون اساسي كه توسط امام به نظرخواهي ملت و علما گذاشته شد، اثري از آن به چشم نمي‌خورد؟ پايگاه تحليلي «باشگاه انديشه» در مطلبي تحليلي به زواياي اين مسئله پرداخته است. آنچه در ادامه مي‌خوانيد، خلاصه‌اي تلخيصي از مقاله مذكور است.
***


پيش‌نويس قانون اساسى از زمان حضور حضرت امام‏ (ره) در پاريس در دفتر ايشان آغاز شده بود. اين پيش‌نويس را جمعى از حقوقدانان مورد بررسى مجدد قرار دادند و پس از ملاحظه مراجع و حضرت امام (ره) در اختيار شوراى طرح ‏هاى انقلاب قرار گرفت و بالاخره با بررسى شوراى انقلاب، با 151 اصل در قالب 12 فصل به تصويب ‏رسيد و در 24 خرداد 1358 جهت اظهار نظر مردم منتشر گرديد. به موجب اصل سوم و پانزدهم اين پيش‌نويس، آراى عمومى مبناى حكومت است و حاكميت ملى از آن همه مردم است، اسلاميت نظام ازطريق شوراى نگهبان قانون اساسى تأمين مي‌‏شود و اثرى از ولايت‌فقيه به چشم نمي‌‏خورد.
 
فرصتي براي تجديدنظر

حضرت امام يك روز پس از انتشار متن پيش‌نويس قانون اساسى در روزنامه كيهان از همه اقشار، روحانيان، روشنفكران و متفكران اسلامى درخواست كردند كه آن را بررسى كرده و نظر دهند:
يك ماه فرصت داريد كه هر چه به نظرتان رسيد كه براى اسلام مفيد است و موافق جمهورى اسلامى است و در اين قانون توجه نشده است تذكر دهيد و در روزنامه‌‏هايى كه هست منتشر كنيد.
كمي پس از گذشت اين بازه زماني، مراجع تقليد اطلاعيه‌هايى منتشر كردند؛ از جمله در اطلاعيه آيت‌الله گلپايگانى آمده است:
اگر قانون اساسى به طور كامل طبق قوانين شرع تدوين نشود و مسئله اتكاى حكومت به نظام امامت و ولايت‌فقيه در آن روشن نشود، حكومت بر اساس طاغوت و ظالمانه خواهد بود.
آيت‌الله مرعشى نجفى نيز اصولى را براى اضافه شدن به قانون اساسى پيشنهاد كردند از جمله:«ولايت فقيه جامع‌الشرايط در هر عصرى معتبر است.»

پيش‌نويسي با پيش فرض ابقاي سلطنت

واقعيت اين است كه به اذعان بسيارى از تحليلگران سياسى، سرنگونى رژيم سلطنتى حداقل در مقطع زمانى كه پيش‌نويس قانون اساسي در حال نگارش بود، بعيد به نظر مى‌رسيد. در آن مقطع، اصل تفكر انقلاب اسلامي از سوى عده‌‏اى از افراد سست عنصر با ترديداتى مواجه شد، به نحوى كه برخى شديدا علاقه‌مند به ايجاد خط سازشكارانه‌‏اى بودند كه اجازه مى‌داد شاه بماند و سلطنت كند نه حكومت؛ از اين رو قانون اساسى موجود را كافى مى‌دانستند:
او [كريم سنجابى] اميدوار است كه خمينى متقاعد شود كه كوتاه بيايد [از پاريس] چون جمهورى كه او مى‌گويد سرانجام ختم به خون‏ريزى خواهد شد. سنجابى مى‌گويد همين قانون اساسى كه هست براى ايران كافى است، سلطنت در چارچوب قانون اساسى.
اين خط سازش به نحوى عمل مى‌‏كرد كه به اعتقاد بسيارى از ناظران داخلى و خارجى، امكان مصالحه جبهه ملى با شاه بر سر يك نظام دموكراتيك متمايل به غرب‏ و در وضع خوشبينانه آن يك نظام دموكراتيك متمايل به غرب اما بدون شاه - كه مستلزم اصلاح قانون اساسى بود نه تدوين - مى‌‏رفت كه نوع اصول پيش‌بينى شده در پيش‌نويس قانون اساسى خود دليلى بر اين مدعاست.
تحت تأثير چنين شرايط سياسى‏‌اى، در بررسى مجدد پيش‌نويس قانون اساسى به وسيله جمعى از حقوق‌دانان پس از پيروزى انقلاب، مسئله ولايت فقيه مورد توجه قرار نمى‌گيرد و اسلاميت نظام جمهورى اسلامى از طريق شوراى نگهبان قانون اساسى - متشكل از پنج مجتهد به پيشنهاد مراجع معروف تقليد و انتخاب مجلس شوراى اسلامى و شش حقوقدان با انتخاب مجلس شوراى اسلامى از ميان صاحبنظران و اساتيد حقوق - تأمين مى‌شود.
 
پرهيز از سوء برداشت قيام به نفس

امام خمينى ‏رحمه‌الله به رغم برخوردارى از نقش در رهبرى انقلاب اسلامى، همانند رويه پيشين خويش، از همه اقشار، روحانيان، روشنفكران و متفكران اسلامى درخواست مى‌‏فرمودند، ضمن بررسى پيش‌نويس كه در جرايد به چاپ رسيده، طى يك ماه هر چه به نظرشان براى اسلام مفيد است و موافق جمهورى اسلامى بوده و در اين قانون به آن توجه نشده است، تذكر دهند و در روزنامه‌ها منتشر گردد و خود متعرض عدم گنجاندن ولايت فقيه نمى‌‌گردد تا تلقى به نقش و وضعيت پسين آن نگردد، همچنان كه در پايان مهلت داده شده، در برابر گلايه بعضى از روحانيان راجع به پيش‌نويس قانون، تلويحاً به چنين نكته‌اى اشاره مى‌نمايد. به طور قطع در صورت تعرض امام خمينى‏ (ره) به چنين نقصى، اين شائبه بعدها قوت مى‌يافت كه هر چند نمايندگان منتخب مردم در مجلس بررسى نهايى قانون اساسى اعضاى قوه مؤسسان محسوب مى‌شوند و ابتكار عملى بررسى نهايى تنظيم قانون را براى مراجعه به آراى عمومى بر عهده داشتند اما احاطه رهبرى انقلاب اسلامى بر روند امور از جمله تدوين و تصويب قانون اساسى، آنان را تحت‌الشعاع قرار داد و تحت دستورالعمل‏هاى واجب‌الرعايه ايشان اصل ولايت فقيه در قانون اساسى گنجانده شد! كه بى‌شك مفسده اين امر بيشتر از عدم تعرض امام خمينى ‏رحمه‌الله به چنين نقصى مى‌‏بود؛ از سوى ديگر، به طور قطع شرعاً دعوت به حق (انقلاب اسلامى) امام خمينى ‏‏رحمه‌‌الله كه يك فقيه عارف است، با وجود چنين تعرضى، تعبير به دعوت به نفس خويش تلقى مى‌‏گرديد؛ با اين توضيح كه بنا به دلالت روايت عيص بن قاسم، امام صادق‏ (ع) قيام‏ها را به دو دسته عمده زير تقسيم كرده است:
1. قيام‏هايى كه جلوداران آنها، به خود دعوت مى‌كنند؛
2. قيام‏هايى كه براى مقابله با باطل و اقامه حق صورت مى‌‏گيرد.
قيام‏هاى دسته اول را ضلال و باطل اعلام كرده و قيام‏هاى دسته دوم را تأييد نموده است. از اين رو امام‏‌(ع) در خصوص قيام زيدبن على كه در ارتباط با روايت است، مى‌‏فرمايند:
هنگامى كه كسى براى قيام به سوى شما آمد توجه كنيد كه براى چه هدفى قيام مى‌‏كنيد، نگوييد كه زيد هم خروج كرد، زيد مردى عالم و راست گفتار بود، او هرگز شما را به سوى رياست و حاكميت خويش دعوت نكرد، بلكه به هر آنچه رضاى آل محمد است فرا خواند و اگر پيروز مى‌‌شد به عهد خود وفا مى‌‌كرد. او براى شكستن قدرت طاغوتى بنى‌اميه قيام كرد.
مؤيد اين امر كه امام خميني(ره) خودشان ورود به اين موضوع را در بدو امر درست نمي‌دانستند، اين كلام حضرت امام است كه در پايان مهلت اعلام شده از سوى ايشان در برابر گلايه بعضى از روحانيان راجع به پيش‌نويس قانون اساسى آمده است. ايشان مي‌‏فرمايند:«اينها از مسائلى است كه من الان نبايد دخالت بكنم در آن به يك جهاتى.»
نهايتاً و پس از اعلام نظر خبرگان و كارشناسان دين و فعالان انقلاب، در مجامع عمومى و نمازهاى جمعه، مسئله ولايت فقيه براى نخستين بار در نماز جمعه تهران توسط آيت‌الله منتظرى در تاريخ 23 شهريور 1358 مطرح شد و در طرفدارى از آن اولين بار در نماز جمعه 6 مهر 1358 شعار داده شد و براى نخستين بار در قطعنامه راهپيمايى همبستگى امت و امام در 4 آبان 1358 به عنوان يكى از اصول گنجانيده شد. با تبديل نظريه ولايت فقيه به يك جريان و خواست عمومى و پيشنهادهايى كه به دبيرخانه مجلس بررسى نهايى قانون اساسى ارسال گرديد، اصل ولايت فقيه در گروه اول مجلس مطرح شد، سپس در جلسه مشترك كميسيون‏ها و گروه‌هاى مجلس با حضور اكثريت نمايندگان طى سه روز مورد بحث و بررسى قرار گرفت و سرانجام در تاريخ 21 شهريور 1358 به تصويب رسيد.





تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن