تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 15 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن غبطه مى خورد و حسادت نمى ورزد، منافق حسادت مى ورزد و غبطه نمى خورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804787845




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ضرورت تبیین«نسبت اخلاق و فن‌آوری اطلاعات» از نظرگاه «نزاع تمدنی»


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: یادداشت؛
ضرورت تبیین«نسبت اخلاق و فن‌آوری اطلاعات» از نظرگاه «نزاع تمدنی»

حجت الاسلام علی محمدی


شناسهٔ خبر: 3599204 - جمعه ۲۷ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۰
دین و اندیشه > سایر

متاسفانه در این سالها شاهد اتفاق نامبارکی هستیم و آن غفلت از «مقیاس تمدنی نزاع انقلاب اسلامی و تمدن مدرن»، و تقلیل سوال«نسبت اخلاق و فن آوری اطلاعات» به «اخلاقِ فن‌آوری اطلاعات» است. به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام علی محمدی، پژوهشگر گروه اصول فرهنگستان علوم اسلامی قم در یادداشت پیش رو به سوالاتی از قبیل انقلاب اسلامی از ناحیه توسعه فن‌آوری ها اطلاعاتی چه فرصت ها و تهدیداتی در پیش دارد؟ چه اقدامات متناسبی باید در سطوح مختلف انجام دهد تا بتواند در جهان متلاطم کنونی، شیب تحولات را مدیریت کرده و تکامل وجدان عمومی ملت ها را در جهت حاکمیت اسلام و تحقق واقعی ولایت حقّه الهیّه هدایت نماید؟ پاسخ داده است. پیوند دو مقوله «توسعه ارتباطات» و «تولید انبوه و اجتماعی اطلاعات» در چند دهه اخیر، به نحو چشم گیری موجب «گسترش دامنه انتخاب انسان مدرن» گردیده و خواسته یا ناخواسته، «فرصت‌ها و چالش های نوظهوری» را در برابر او گشوده است.

پدید آمدن «فن آوری های اطلاعاتی» از قبیل کامپیوتر، اینترنت، ماهواره ها و ادوات مخابراتی و هزاران هزار تکنولوژی وابسته به آنها، جهشی را در «ذخیره سازی، تبادل، انتقال، طبقه بندی و پردازش اطلاعات» به وجود آورده و «کیفیت و ساختار روابط اجتماعی» ـ از مراودات اعضای یک خانواده گرفته تا روابط سیاسی و تجاری بین دولتها ـ را به شدت متاثر ساخته است.

هر چند خاستگاه پیدایش این پدیده را می توان «جنگ جهانی دوم» و سپس «دوران جنگ سردِ بلوک شرق و غرب» دانست، ولی بی تردید اوج گیری آن را می بایست دوران «پس از فروپاشی شوروی» قلمداد کرد؛ زمانی که «ظرفیت های فن آوری های اطلاعات» برای سردمداران تمدن مدرن آنچنان زیاد و وسوسه انگیز بود که آرزوی «مهندسی نظم نوین بین المللی» و «پی ریزی امپراطوری جهان شمول مدرن» را در قالب شعار «دهکده جهانی»، میسور و دست یافتنی نشان می داد. مسلماً طراحی دهکده ای با وسعت کره زمین و با وجود این همه تنوع نژادی، فرهنگی و اعتقادی، نیازمند«هماهنگ سازی انتخاب ها و تصمیم گیری های انسان ها» بود و اتفاقاً نقش کلیدی و بی بدیل «فن آوریهای اطلاعات» در همین نقطه هویدا می گشت؛ بدین صورت که چنین فن‌آوری هایی این امکان را برای صاحبان خود فراهم می آورد که با «حضور نامحسوس در فرآیند تصمیم‌سازی»، «مدیریت احساسات و تحلیل های مخاطبین» را به دست گرفته و «تصمیم گیری ها» را کنترل کنند.

همین امر باعث شد که مسئله «فن‌آوری های اطلاعات» از یک موضوع جانبی به «یک موضوع استراتژیک» تبدیل شود و البته مانند هر دستاورد بشری دیگر آبستن ناهنجاریها و اعوجاجات مخصوص به خود گردد. پیدایش فعالیت‌ها متنوع در فضای مجازی مانند خدمات الکترونیکی، مکاتبات دیجیتال، گفتگوها و مشاهده‌های آنلاین و عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی، بستر مشارکت مهمان های ناخوانده را نیز فراهم آورد و زمینه ساز ایجاد بسیاری از اعمالی بی سابقه شد که در قوانین دنیای مدرن جرم تلقی می شد و قاعدتاً غیراخلاقی به حساب می آمد. کلاهبرداری های رایانه ای، دسترسی های غیرمجاز، جعل رایانه ای، سابوتاژ رایانه ای، تکثیرهای غیرمجاز، پورنوگرافی و مسائل امنیتی و جاسوسی به اندازه ای دارای تبعات اجتماعی و بین اللملی بودند که نتوان به راحتی از آن چشم پوشی کرد. به همین دلیل از اوائل دهه هفتاد قرن بیستم بحثی به نام «اخلاق فن‌آوری» ( IT Ethics ) در زیر شاخه «اخلاق کاربردی» ( Applied Ethics ) مطرح شد که متکفل پاسخ گویی به سوالات مربوط به تعیین ارزش افعال و تعریف مسئولیت‌های افراد در حوزه فناوری اطلاعات و همچنین بحث از سیاست‌های دولتی در قبال زیرساختهای اخلاقی حوزه فناوری اطلاعات بود. 

در ایران نیز به تبع توسعه فن‌آوری های اطلاعاتی و مخابراتی در سال‌های اخیر، بسیاری از سوالات این حوزه محمل طرح پیدا کرده اند و به جاست که بر اساس بینش توحیدی و فقه اسلامی جواب آنها داده شود، ولی متاسفانه در این سالها شاهد اتفاق نامبارکی در این عرصه هستیم و آن غفلت از «مقیاس تمدنی نزاع انقلاب اسلامی و تمدن مدرن»، و تقلیل سوال«نسبت اخلاق و فن آوری اطلاعات» به «اخلاقِ فن‌آوری اطلاعات» است که بیشتر در حوزه «کاربری تکنولوژی های اطلاعاتی» مطرح می گردد و در کنار سایر شاخه های اخلاق کاربردی مانند اخلاق زيست محيطي، اخلاق مهندسي، اخلاق پزشکی و اخلاق سایر حرفه ها و اصناف قرار می گیرد و البته در عمیق ترین سطح خود، صحبت از «تأثیر فن‌آوری اطلاعات در مفاهیم مالکیت شخصی، حریم خصوصی، هویت پنهان کاربران، عدالت فرهنگی، آزادی های مدنی و غیره» می کند. این در حالی است که انقلاب اسلامی داعیه دار «دراندازی مدنیتی انسانی» بر پایه «معنویت توحیدی و تعلق به اولیای الهی» است و مدعی است که می توان با جایگزینی «حب الاخره» به جای «حب الدنیا»، در برابر «تمدن مدرن»، «تمدنی اسلامی» بنا نمود تا در آن، «نظامات اجتماعی»، «بستر پرورش اخلاق حمیده» باشند. 

بی تردید بررسی مسئله «نسبت اخلاق و فن‌آوری اطلاعات» و «کیفیت تأثیر و تأثر این دو مقوله مهم اجتماعی از یکدیگر» از نظرگاه «نزاع تمدنی» ـکه می توان آن را «مقیاس توسعه» نامیدـ ، افق هایی را در برابر کاوشگران و حقیقت یابان می گشاید که جز از این منظر، قابل رصد و پی جویی نیست و پاسخ این سوالات را پی می گیرد که «ماهیت فن آوری های اطلاعات چیست؟» و «آیا به خودی خود مستبطن و حامل ارزش های اخلاق خاصی می باشد یا خیر؟» و «در صورتی که این فن‌آوری ها مُلهِم و القاء کننده ارزش‌های اخلاقی خاصی اند، انقلاب اسلامی که «راهبرد توسعه حضور فعال و الهام بخش در جهان امروز» را در دستور کار دارد، از ناحیه «توسعه فن‌آوری ها اطلاعاتی» چه فرصت هایی در اختیار دارد؟ و چه تهدیدهاتی متوجه اوست؟ و چه اقدامات متناسبی باید در سطوح مختلف انجام دهد تا بتواند در جهان متلاطم کنونی، «شیب تحولات» را مدیریت کرده و «تکامل وجدان عمومی ملت ها» را در جهت «حاکمیت اسلام» و «تحقق واقعی ولایت حقّه الهیّه» هدایت نماید؟»  یادداشت از حجت‌الاسلام علی محمدی









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


دین و اندیشه
پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن