واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مدارای پیامبر با دشمنانش و اینک ما
مسلم محمدی
کد خبر: ۵۵۷۰۳۹
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۸ - 28 December 2015
چه بجا هفدهم ربیع الاول سالگشت طلوع نور محمدی را روز اخلاق و مهر ورزی نام نهاده اند چرا که يكي از شاخصههاي با اهميت در پيشرفت اسلام، اخلاق نيك و پر جاذبه شخص پیامبراسلام (ص) بودتا جایی که اخلاق او پس از قرآن دومین معجزه او در جذب قلوب و ایجاد انگیزش عمومی در گرایش به اسلام بوده است. با این نگاه، نیم نگاهی به یکی از صفحات درخشان زندگی او بیندازیم، شاید نمی از یم اخلاق او بر زندگی، فردی و اجتماعی ما هم بدرخشد.
مهمترین نمود بخشش و مدارای پیامبر با مردم، داستان فتح مکه است، جايي كه ساليان پيش، شبانه و ظالمانه اخراج شده بود و اكنون با تمام قدرت و شوکت وارد این شهر ميشد که اگر ميخواست ميتوانست همه را به تيغ انتقام و قصاص بسپارد. اما او بی مروتی های دشمنان را بامهر و مدارا پاسخ گفت، که تنها به چند نمونه از این جلوه زببای زندگی نبوی اشاره خواهد شد:
1-ابوسفيان مثل اسيري در دست پیامبر ص بود، اما پیامبر(ص) با مهرباني از او در گذشت و نه تنها به او تعرض نکرد بلکه خانه او را مکان امن اعلام کرد.
2- هند همسر ابوسفيان يكي از كساني بودكه هم مشركان را براي حمله به پیامبر(ص) تحريك كرده بود و هم بدن حمزه عموي پیامبر(ص) را مثله نمود و جگر او را به دندان گرفت. اما همو هنگام فتح مكه بصورت ناشناس با پیامبر(ص) بيعت كرد. چون بيعت تمام شد، روبند از چهره برداشت و گفت: من هند دختر عتبهام پيامبر او را در جمع مسلمانان پذيرفت وبا مهرباني او را عفو كرد.
3-عكرمه يكي ديگر از اشخاصي بود كه در اكثر نبردهاي قريش پيش قدم بود.در روز فتح مكه به يمن فراركرد. اما همسرش كه مسلمان شده بود براي او از پیامبر(ص) امان گرفت، او نزد پیامبر(ص)آمد و اسلام آورد. اما نكته جالب در سيره پیامبر(ص) اين که نه تنها ازاصحاب خواست او را به واسطه گناه گذشتهاش تحقير نكنند، بلکه هنگامي كه او را ديد به استقبالش رفت
4-هبار بن اسود نيزكسي بود كه زينب، دختر پيامبر را هنگام هجرت به مدينه تعقيب كرد. و بر اثر ضربهاي كه بر او وارد كرد جنينش سقط شد و خودش هم چند سال بعد بر اثر همان ضربه در گذشت. . هبار روز فتح مكه پنهان شد و پس از مدتي به مدينه رفت و از پیامبر(ص) طلب عفو كرد و پیامبر(ص) نيز او را بخشيد.
5-ساره كنيز عمرو بن هشام در مكه در مجالس خوانندگي ميكرد.گاهی اهانت هايي را نيز بر ضد پيامبر(ص) ميخواند. اما زمانی که به خاطر تنگدستي و مشكلات به مدينه آمد،پيامبر(ص) او را مورد عفو قرارداد و يك بار شتر خوار بار به او هديه داد.
6-صفوان بن اميه نيز هنگام فتح مكه از ترس فرار كرد تا اينكه شنيد اگر توبه كند، پيامبر(ص) او را امان ميدهد. با اين حال هنوز دلش قرص نبود لذا از پيامبر(ص) خواست براي اطمينان نشانهاي بفرستد و پيامبر(ص) عمامه خود را براي او ارسال كرد. او نزد پيامبر(ص) آمد با اينكه مسلمان نشده بود پيامبر به گرمي او را پذيرفت ومورد عفو قرار داد.
7-حتي پيامبر(ص) از وحشي، قاتل حمزه نيز گذشت. وحشي از ترس به طائف گريخته بود، چون نمايندگان طائف نزد پيامبر آمدند، او هم همراه ايشان آمد و اسلام آورد و پيامبر(ص) هم او را عفو نمود.
8-و خلاصه در روز فتح مكه، سعدبن عباده که پرچمدار پيامبر بود، شعار ميداد: امروز، روز جنگ و انتقام است پیامبر(ص) تا مطلع شد پرچم را از او گرفت و به علي (ع) فرمان داد اين شعار را بگويند: امروز روز مهرباني است.
چه زیبا آن دانشمند خارجی جان دیون پورت، تاثیر اخلاق پیامبر ص بر مردم را توصیف می کند: این تصور که در ذهن برخی اشخاص راه یافته که دینی را که قرآن تعلیم داده بوسیله شمشر بوده است، اشتباه بزرگی است، زیرا همه صاحب نظران بی غرض تصدیق می کنند که دین محمد(ص) به جای جنگ وجدال دائم، روح خیر خواهی وبشر دوستی را در میان مردم می دمید .
نتیجه آنکه پیامبر با دشمنان لجوج و کینه توز خود چنین کریمانه برخورد می نمود و چتر رحمتش را بر همه آنان می گستراند، آیا ما با دوستانمان چنین هستیم؟ پس چه زیباست با تامل و با تبعیت از این الگوی یگانه، با خودمان و سپس با دیگر انسان ها کمی با رافت و رحمت معاشرت نماییم و در زندگی روز مره بخصوص در این ایام داغ انتخابات به راحتی به همدیگر تهمت و برچسب ناروا نزنیم چرا که آبروی انسان با هیچ چیز قابل مبادله و معامله نخواهد بود چنان که خاتم الانبیاء کرامت انسانی دشمنش را نیز با دیده حرمت می نگریست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]