واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
سنت نبوي؛
چرا مراكشيها در حفظ قرآن پيشتاز هستند؟ +عكس
بهدلیل عدم وجود مدارس در برخی مناطق مراکش، 80 درصد از مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن در روستاها قرار دارند.
به گزارش سرويس ديني جام نيوز، پایگاه اطلاعرسانی «النهار نیوز»، مراکز و مؤسسات قرآنی در مراکش نقش کلیدی و مهمی در نشر تعالیم و اصول اسلامی و نهادینهساختن سنت نبوی در جامعه داشته و در جذب گروهها و قشرهای مختلف این کشور به قرآن و سنت نبوی تأثیرگذار بودهاند. در سالهای اخیر حافظانی از مراکش در مسابقات بینالمللی قرآن در کشورهای مختلف توانستهاند مقامهای برتر را کسب کنند که گستردگی مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن یکی از عوامل اصلی این موفقیتها بوده است. هاجر بوساق، از جوانان مراکشی است که اخیرا رتبه نخست مسابقات بینالمللی تجوید قرآن کریم ویژه بانوان در مالزی را کسب کرد، همچنین محمد الاطرش، احمد شهبون و محمد بوشکوش از دیگر نمایندگان مراکش بودهاند که به ترتیب در مسابقات جایزه جهانی تونس، رشته تلاوت مسابقات بینالمللی قرآن بحرین و مسابقات تلاوت شبکه «الجزیره» حائز رتبههای برتر شدند. گستردگی مکتبخانههای سنتی قرآن در روستاها عبدالواحد بنداود، مدیر آموزش سنتی در وزارت اوقاف و امور اسلامی مراکش در این باره میگوید: موفقیت جوانان قرآنی مراکش در مسابقات بینالمللی قرآن تصادفی نیست، بلکه علاقه و عشق جوانان این کشور به قرآن بسیار بالا است و مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن زیادی در این کشور وجود دارد. وی با اشاره به شمار بالای قرآنآموزان در مراکش گفت: بر اساس آمار وزارت اوقاف مراکش در سال 2012 میلادی تعداد قرآنآموزان مراکش حدود 429 هزار نفر بود که 148 هزار قرآنآموز در روستاها و 281 هزار نفر در شهرها بودند. عبدالواحد بنداود تصریح کرد: تعداد مکتبخانههای قرآن و مراکز حفظ قرآن در مراکش به 29 هزار مرکز میرسد که استان «سوس» با داشتن 8543 مکتبخانه قرآن، بر سایر مناطق مراکش برتری دارد، سپس شهر مراکش با 5912 مکتبخانه قرآن در رده دوم قرار میگیرد.
عبدالواحد عنوان کرد: بهدلیل عدم وجود مدارس در برخی مناطق مراکش، 80 درصد از مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن در روستاها قرار دارند که براساس سنت کنونی مراکش، هنگامی که کودک به سن چهار سالگی میرسد بهمنظور حفظ قرآن به مسجد فرستاده میشود، این در حالی است که بیشتر مراکز و مؤسسات قرآنی مراکش از سوی خیرین و انجمنها اداره میشود. روایت ورش از نافع در مراکش طرفدار دارد برخلاف سایر کشورهای مشرقزمین که روایت «حفص از عاصم» در آنها رایج است، در مراکش، روایت «ورش از نافع» متداول است و از دلایل استفاده از این روایت نزدیک بودن و همسانی آن با ادای حروف در گویش مراکشی یا امازیغی است. بسیاری از مراکشیها حرف همزه را تلفظ نمیکنند، بنابراین تلاوت به روایت ورش از نافع مناسب آنها است، در حالی که بسیاری از شرقیها همزه را تلفظ و از روایت حفص از عاصم استفاده میکنند.
قرائت یک حزب پس از نماز مغرب و صبح از دیگر سنتهای رایج در مراکش میتوان به قرائت یک حزب از قرآن پس از نماز مغرب و صبح اشاره کرد که این قرائت بهصورت گروهی در مساجد صورت میگیرد و آنها قرآن را به روایت ورش از نافع تلاوت میکنند. در همین راستا، عبدالکریم بنانی، متخصص امور دینی در مراکش عنوان کرد: مراکشیها از قدیم با شیوه اندلسیها که بر آموزش زبان عربی، شعر و ادبیات به کودکان تأکید داشتند، مخالف بودند و در مکتبخانه سنتی بر حفظ قرآن تمرکز داشتند و معمولا به مسائلی همچون حدیث، فقه و شعر پرداخته نمیشد.
وی افزود: کودکان در مراکش پس از پیوستن به مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن، حفظ قرآن را از روی لوحی که برای این کار طراحی شده است، آغاز میکنند و پس از گوش دادن به قرائت شیخ، به تلاوت و کتابت آیات میپردازند که این روش در موفقیت این کشور و افزایش تعداد حافظان قرآن در مراکش بسیار تأثیرگذار بوده است./ايكنا
۱۷/۰۹/۱۳۹۴ - ۰۹:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]