تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه مؤمن بيمار شود سپس خداوند شفايش دهد، آن بيمارى كفّاره گناهان گذشته و پندى بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798316400




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

فتح خرمشهر؛ پاسداشت خون 6 هزار شهيد عمليات بيت المقدس


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: فتح خرمشهر؛ پاسداشت خون 6 هزار شهيد عمليات بيت المقدس
شايد تنها واژه «ايثار» بتواند رشادت هاي دلاورمردان ايران را در آزادي شهر خون«خرمشهر» تفسير كند، جوانمرداني كه با لبهاي خشيده از نبردي سخت،با چشماني از اشك شوق، كوچه ها و خيابان هاي ويران خونين شهر را تا مسجد جامع طي كردند و پرچم ايران اسلامي را به ياد جوانان مقاومت 34 روزه، بر مناره هاي آن به اهتزاز در آورده و نداي الله اكبر را بار ديگر فرياد زدند، چراكه به حق، خرمشهر را خدا آزاد كرد...

به گزارش خبرگزاري مهر، چهارم آبان 1359 نخستين بار نبود كه خرمشهر بار سنگين پوتين سربازان بيگانه و متجاوز را بر سينه خود تحمل مي كرد، بلكه نخستين بار در سال 1217(ه.ش) ارتش عثماني اين شهر بندري را تصاحب كرد و آنرا «محمره» ناميد و صد سال طول كشيد تا خرمشهر دوباره خرمشهر شد. ارتش انگلستان براي دومين بار در شهريور 1320 و همزمان با جنگ جهاني دوم اين بندر جنوبي ايران را به تصرف درآورد، اما حماسه خرمشهر زماني شكل گرفت كه سردار دروغين قادسيه با خيال تصاحب 3 روزه ايران اسلامي در 31 شهريور ماه59 به ميهن اسلاميمان حمله ور شد، غافل از آن كه فرزندان خرمشهر، محمد علي جهان آرا، بهروز مرادي، احمد شوش، بهنام محمدي، امير رفيعي، محمد رضا دشتي زاده، نوراني و... حتي زنان و دختران اين شهر خونين تا پاي جان از ديار و دين خود دفاع خواهند كرد؛ جوانان خونين شهر در برابر ارتش تا دندان مسلح رژيم بعث با دستاني خالي 34 روز مقاومت كردند اما سرانجام مقاومت در هم شكست و 19 ماه غاصبان، خرمشهر را محمره ناميدند.

آن روزها گذشت و در سومين روز خرداد ماه 1361 سپاه اسلام خط بطلاني بر روياي بدانديشان بعثي نهاد؛ خرمشهر كه يكى از استراتژيك ترين بنادر خاورميانه و از بنادر صادراتى و وارداتي ايران محسوب مى شود، پس از 575 روز اشغال، سرانجام طي عمليات بيت المقدس به دست توانمند نيروهاى ارتش، سپاه و بسيج از تصرف نيروهاي مزدور صدام بازپس گرفته شد و به محض آزاد سازي آن «شهيد بهروز مرادي» بر تابلوي ورودي شهر نوشت: به خرمشهر خوش آمديد / جمعيت 36 ميليون نفر

عمليات پيروزمندانه بيت المقدس كه به آزاد سازي بسياري از مناطق اشغال شده ايران در دوران دفاع مقدس منجر شد، نشان داد تا زماني كه مردم و نيروهاي مسلح با يكديگر متحدند از هر گزندي در امان خواهند ماند و هيچ قدرتي ياراي مقابله با اراده اين مردم حماسه آفرين را نخواهد داشت.

آغاز سلسله عمليات هاي طرح كربلا

پس از خلع بني صدر از فرماندهي كل قوا در سال 60 و با انتصاب «شهيد سپهبد على صياد شيرازى» به فرماندهى نيروى زمينى ارتش، سلسله عمليات هاي موسوم به «طرح كربلا» با هدف آزاد سازي مناطق اشغالي ايران با همكارى و هماهنگى ارتش، سپاه، بسيج و جهاد سازندگي طرح ريزى و با موفقيت اجرا شد كه عمليات ثامن الائمه، طريق القدس، فتح المبين و نهايتا بيت المقدس از جمله آنها به شمار مي رود.

آشنايى شهيد سپهبد صياد شيرازي به اصول عمليات نظامى، شناخت از يگان هاى ارتش، سپاه و بسيج، به كارگيرى نيروهاي متعهد، جوان و با دانش و آشنايى وي به منطقه و توجه به برآوردهاى نظامى باعث شده بود نه تنها همكارى نزديك و مؤثري با سپاه پاسداران داشته باشد بلكه سيل نيروهاى مردمى داوطلب به حضور در جبهه ها را نيز در كنترل فرماندهى خود گرفته و سازمان دهد.

فرماندهان، طراحان و متخصصان نظامى با توجه به كمبود تجهيزات دفاعي و نظامي در دوران 8 سال جنگ تحميلي همواره در طرح ريزى هاى عملياتى به جاى توجه به امكانات رزمى و نيروى انسانى به توان رزمى نيروهاى تحت فرماندهى خود توجه داشته و درعمليات بيت المقدس نيز بر اساس تجزبه و تحليل شرايط و منطقه، اطلاعات از دشمن، چگونگى گسترش و آرايش دشمن و نحوه دفاع، به طرح ريزى عمليات پرداختند.

عمليات بيت المقدس

در عمليات چهار مرحله اي بيت المقدس كه بلافاصله پس از عمليات پيروزمندانه «فتح المبين» انجام شد، 57 گردان از سپاه و ارتش در قالب سه قرارگاه عملياتي (قدس در شمال، خاتم در مركز، نصر در جنوب) تحت فرماندهي قرارگاه كربلا، عمليات را در روز جمعه 10 ارديبهشت 61 آغاز كردند كه در مرحله نخست رزمندگان اسلام با عبور از رود كارون 25 كيلومتر پيشروي كردند و پس از 5 روز جاده اهواز – خرمشهر، تثبيت و كليه رخنه‌ها ترميم شد.

مرحله دوم اين عمليات با هدف پيشروي قرارگاه فتح و نصر به سمت مرز در ساعت ۲۲:۳۰ روز ۱۶/۲/۱۳۶۱ مصادف با شب ميلاد اميرالمومنين(ع)آغاز شد. عراق با مشاهده جهت پيشروي نيروهاي ايران به طرف مرز، لشكر‌هاي ۵ و ۶ خود را به منظور جلوگيري از محاصره و انهدام اين لشكرها و تقويت هر چه بيشتر خطوط پدافندي بصره و خرمشهر، عقب كشاند.

در پي اين عقب نشيني كه از ساعات اوليه روز ۱۸/۲/۱۳۶۱ آغاز شده بود، نيروهاي قرارگاه قدس ضمن تعقيب نيروهاي عراق، تعدادي از آن‌ها را كه از قافله عقب مانده بودند، به اسارت خود درآوردند و در نتيجه جاده اهواز – خرمشهر و نيز مناطقي همچون جفير، پادگان حميد و هويزه آزاد شدند.

حركت قرارگاه نصر به سمت خرمشهر، سومين مرحله عمليات بيت المقدس بود كه نيروهاي عمل كننده، متشكل از چهار تيپ مستقل سپاه و دو تيپ ارتش در آخرين ساعات روز ۱۹/۲/۱۳۶۱ عمليات خود را آغاز كردند؛ اما به دليل هوشياري دشمن و تمركز نيرو در خطوط پدافندي، نيروهاي خودي در انجام ماموريت خود توفيق نيافتند و تكرار اين عمليات در روز بعد نيز به شكست انجاميد. به همين خاطر تصميم گرفته شد تا براي انجام عمليات نهايي فرصت بيشتري به يگان‌ها داده شود، همچنين مقرر شد دو تيپ المهدي (عج) و امام سجاد از قرارگاه فجر نيز در حركت بعدي استفاده شود.

سرانجام در ساعت 22:30 اول خرداد 1361 مرحل چهارم با هدف تلاش براي آزادي سازي خرمشهر با رمز «بسم الله القاصم الجبارين يا محمد بن عبدالله» آغاز شد و در برابر تك سريع و غافلگيرانه رزمندگان اسلام، نيروهاي عراقي دچار وحشت و سرگرداني شديد شدند و نتوانستند واكنش مهمي از خود نشان دهند و ارتباط يگان‌هاي دشمن با يكديگر قطع شد. فرار افسران و درجه داران و سربازان عراقي از منطقه خرمشهر گوياي از هم پاشيدگي سازمان يگان‌هاي دشمن بود.

در روز دوم خرداد، قرارگاه كربلا به هدف خود كه احاطه كامل خرمشهر بود، رسيد. با وجود حضور گسترده هواپيماهاي عراقي در آسمان منطقه، عقابان تيزپرواز نيروي هوايي ارتش در پشتيباني از يگان‌هاي رزمنده، در صحنه عمليات حضوري فعال داشتند و با بمباران پل شناور عراق بر روي شط العرب و مناطق تجمع آنان در آن سوي رودخانه، نقش ارزنده اي در آزاد سازي خرمشهر ايفا كردند.

در اواخر روز دوم خرداد، قرارگاه كربلا پس از بررسي آخرين وضعيت، تصميم گرفت تا نيروها با ورود به شهر، آنرا از لوث وجود نيروهاي عراقي پاك گردانند و در سه بامداد روز سوم خرداد واحدهايي از رزمندگان ايران به آن سوي رودخانه وارد شدند.

از طرف ديگر جمعي از نيروهاي عراقي با استفاده از تاريكي شب و قايق اقدام به فرار كردند كه تعدادي از اين قايق‌ها توسط تكاوران نيروي دريايي هدف قرار گرفت و سرنشينان آنها غرق شدند. نيروهاي عراقي از ساعت 3:50 بامداد تا 12 بعد ازظهر روز سوم خرداد از سمت شلمچه 3 بار اقدام به پاتك كردند و تلاش نمودند تا از طريق جاده شلمچه – خرمشهر حلقه محاصره خرمشهر را بشكنند، اما هر بار با پايداري و مقاومت دلاورانه رزمندگان ايراني مواجه شدند و با دادن خساراتي عقب نشيني كردند.

در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد در حاليكه درگيري شديدي بين قواي ايراني و نيروهاي عراقي در شمال نهر «خين» جريان داشت و دشمن در فكر شكستن حلقه محاصره خرمشهر بود، رزمندگان ايراني از جناح غرب و خيابان كشتارگاه وارد شهر شدند. ناحيه گمرك خرمشهر در كنار اروند اندكي مقاومت كرد كه آن هم به سرعت در هم شكسته شد.

در ساعت 12 قواي ايران از سمت شمال و شرق وارد شهر شدند و نيروهاي متجاوز بعثي كه 24 ساعت در محاصره كامل قرار داشتند، راهي جز اسارت يا فرار و يا كشته شدن نداشتند. بدين جهت واحدهاي عراقي گروه گروه به اسارت رزمندگان اسلام در آمدند و در ساعت ۲ بعد از ظهر، خرمشهر به طور كامل آزاد شد و پرچم پر افتخار جمهوري اسلامي ايران برفراز «مسجد جامع» و پل تخريب شده خرمشهر به اهتزاز درآمد. بدين ترتيب اين شهر مقاوم كه پس از34 روز پايداري و مقاومت در ۴ آبان ۱۳۵۹ به اشغال دشمن درآمده بود، پس از 575 روز (19ماه) اسارت، بار ديگر به آغوش گرم ميهن اسلامي بازگشت و پيكره پاك آن از لوث وجود متجاوزان تطهير گرديد.

رزمندگان اسلام در اولين اقدام خود پس از آزاد سازي شهر، نماز شكر را در مسجد جامع خرمشهر اقامه كردند. خبر آزاد سازي خرمشهر به سرعت در همه جا طنين افكند و ملت ايران اسلامي را كه مدت‌ها در آرزوي شنيدن چنين خبر مسرت بخشي بودند، غرق در شادي و سرور كرد و مردم به خيابان‌ها ريختند و با پخش شيريني به جشن و شادي پرداختند و در پايان آن روز با حضور در مساجد، نماز شكر به جاي آورده و با فرا رسيدن شب به يمن پيروزي حق بر باطل بر پشت بام‌ها نداي الله اكبر سردادند.

بدين ترتيب عمليات بيت المقدس در جنوب غربي اهواز و در امتداد ساحل غربي رود كارون آغاز و در امتداد نوار مرزي طلائيه تا شلمچه و سپس سواحل اروند كنار ادامه يافت و نهايتا با آزاد سازي قريب 6 هزار كيلومتر از اراضي ميهن اسلامي ايران پايان يافت.

اسارت هزاران عراقي توسط 700 رزمنده

شهيد سپهبد صياد شيرازي كه در آن زمان فرماندهي وقت قرارگاه كربلا(مركز عمليات مشترك ارتش و سپاه) را بر عهده داشت، در بخشي از خاطرات خود از روز سوم خرداد 61 در جريان آزادسازي خرمشهر، به شجاعت و مهارت «شهيد حسين خرازي» اشاره مي كند و مي گويد: "... ساعت حدود 7 صبح بود كه يك دفعه ديدم شهيد خرازي كه محل استقرارش درست چسبيده بود به خاكريز خرمشهر، با يك هيجاني گفت كه اگر من 700، 800 نفر جور بكنم اجازه مي دهيد بزنم به خرمشهر؟ پيشنهاد كردم صبر كنيد تا بررسي كنيم. كارشناسي كرديم، دور هم نشستيم و بحث كرديم. هيچ كس نظر مثبت نداشت، چون از لحاظ تخصصي جواب نمي داد. منطقي نبود كه اين 700 نفر را همراه با خط مان از دست بدهيم. آمديم به او بگوييم ستاد قرارگاه كربلا مخالفت كرده، نمي دانيد با چه برخوردي به ما انگيزه داد؛ طوري صحبت مي كرد، انگار كه او فرمانده است. ديديم اصلاً نمي توانيم قانعش كنيم. من و سردار رضايي متقاعد شديم كه همين طوري رهايشان كنيم تا ساعت 5/7 بشود، ديديم باز دادش درآمد. آنها رفتند و بعد با ما تماس گرفتند. گفتيم چه خبر است؟ گفتند: هر چه نگاه مي كنيم عراقي ها دستها را بالا برده اند! تازه فهميديم منظورش چه بود. منظورش اين بود كه ما 700 نفر با اين جمعيت انبوه چه كار كنيم. گفت اگر مي شود يك بالگرد بفرستيد تا ببينيم عمق اينها كجاست. يك بالگرد فرستاديم. اي كاش صداي آن خلبان ضبط مي شد. او از آن بالا فرياد مي زد كه تا عمق پل خرمشهر تا چشم كار مي كند عراقي ها در خيابانها و كوچه ها همه دستهايشان بالاست!

حالا توجه كنيد كه چه مشكلي برايمان پيش آمد. آيا مي توانستيم به عراقي ها بگوييم فعلاً برويد در سنگرهايتان تا ما نيرو جمع كنيم و بياييم شما را اسير كنيم؟ خداوند متعال اين فكر را به ذهن ما نشاند كه به رزمندگان بگوييم به صورت خط دشت بان يعني به صورت خط گسترده كه يك طرفش به اروندرود بخورد و يك طرفش به ابتداي جاده خرمشهر- اهواز كه دست خودمان بود، با دست به عراقي ها علامت بدهند كه بروند توي جاده و چون ماشين هم نداشتيم پياده بروند تا اهواز و بدين ترتيب آنها راه افتادند.
چه حالي داشتيم! فقط مي خواستيم اينها زودتر بروند و خرمشهر زودتر تخليه شود تا رزمندگان ما با خيال راحت بروند داخل شهر. حالا ساعت نزديك 10 صبح بود و خروج اسرا هنوز ادامه داشت. ساعت 10 گفتند ديگر كسي نمي آيد.گفتيم شما پيش برويد. نيروها رفتند و به سرعت رسيدند به پل خرمشهر و قرارگاه استقرار دشمن را گرفتند. ديگر اثري از دشمن نبود. آيا حالا مي توانيم بگوييم خدا خرمشهر را آزاد كرد يا نه؟!

سه ماه طول كشيد تا توانستيم تمام فشنگها و كنسروهايي را كه در گوشه و كنار سنگرها جاي داده بودند، بياوريم. چقدر سنگر داشتند! از نظر نظامي آنها مي توانستند 15 روز بدون دردسر پياپي بجنگند، چون پشت سرشان رودخانه بود و به راحتي پشتيباني مي شدند، ولي با اينهمه يك ساعت هم دوام نياوردند! در حالي كه ما تعدادمان بسيار كم بود. با همين تعداد كم 19 هزار و 500 نفر اسير گرفتيم. خدا وقتي بخواهد، چنان قوت قلبي به نيروها مي دهد كه با تعدادي اندك بر تعدادي بسيار زياد پيروز مي شوند. در خرمشهر چنين اتفاقي افتاد..."

عمليات 25 روزه «بيت المقدس» كه يكى از طولانى ترين نبردها در طول جنگ تحميلى به شمار مى رود با هدف بيرون راندن متجاوز از مناطق اشغالى و به شكست كشاندن راهبرد رژيم بعث عراق در تهاجم به خاك ايران در شرايطي با پيروزي همراه شد كه طرح ريزى دقيق و قابل انعطاف، انگيزه بسيار بالاى نيروهاى رزمنده و شور و شوق ملت قهرمان ايران در پشتيبانى از توان رزمى رزمندگان را مي توان از عمده ترين عوامل پيروزي ايران در فتح خرمشهر ذكر كرد.

اين عمليات با وسعتى در حدود 6 هزار كيلومتر مربع، از نظر مساحت در طول جنگ تحميلى بى مانند بود و با توجه به مساحت مناطق آزاد شده در عمليات هاى «ثامن الائمه»،«طريق القدس» و «فتح المبين»، بايد گفت كه منطقه «بيت المقدس» بيش از 40 برابر منطقه عملياتى «ثامن الائمه»، 10 برابر منطقه«طريق القدس» و دو برابر منطقه عملياتى «فتح المبين» بود.

ياد و خاطره 6 هزار شهيد عمليات بيت المقدس كه براي آزادي 6 هزار كيلومتر از خاك ميهنمان در خون خود غلتيدند در تاريخ حماسه آفرين سرزمين ايران جاودانه خواهد ماند، همچنان كه پس از 26 سال خاطره شيرين خبر آزاد سازي خرمشهر، در اذهان ملت ايران همچنان غرور آفرين است و ياد همه آنان كه با چهره هايي غبار گرفته از خاك خونين شهر در حاليكه لبخند پيروزي بر لب داشتند در اطراف پايگاه مقاومت خرمشهر، «مسجد جامع» گردهم آمدند و سرود پيروزي سر دادند، ياد جوانان و زنان مقاومت خرمشهر، ياد شهيد محمد جهان آرا، ياد فاتحان خرمشهر؛ شهيد حسين خرازي فرمانده نجيب و شجاع لشكر 14 امام حسين(ع) ، زنده ياد حاج احمد متوسليان و شهيد احمد كاظمي و همه آنان كه براي پايداري و استقلال و امنيت كشور از جان گذشتند به خير...
 پنجشنبه 2 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 576]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن