تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه رسول اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله يكى از اصحاب خود را غمگين مى‏ديدند، با شوخى او...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798183025




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لایه ازون، سپر حفاظتی زمین/ تخریب لایه ازون، سبب پیری زودرس می‌شود


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: لایه ازون، سپر حفاظتی زمین/ تخریب لایه ازون، سبب پیری زودرس می‌شود
لایه ازون از موجودات کره زمین در برابر پرتوهای مرگبار همانند یک سپر محافظت می‌کند. اقدامات بشری طی چندین سال اخیر سبب آسیب رساندن به لایه ازون شده و نگرانی‌های جهانی را به همراه داشته تا جایی که در سال ۱۹۸۵ میلادی ۲۱ کشور پیشرفته جهان برای جلوگیری از تخریب لایه حیاتی ازون در وین پایتخت اتریش گردهم آمدند تا سیاست‌های رویارویی با این معضل جهانی را اتخاذ کنند.
آفتاب‌‌نیوز :

در ارتفاع ۱۵ تا ۵۰ کیلومتری بالای سطح زمین، لایه‌ای به نام استراتوسفر وجود دارد که حجم زیادی از مولکول‌های ۳ اتمی اکسیژن به نام «ازون» در آن تجمع کرده‌اند.


مولکول‌های ازون گرچه ناپایدار هستند ولی توانایی جذب پرتو مرگبار فرابنفش خورشیدی موسوم به UV-B را دارند. این لایه که به ازون نیز مشهور است از موجودات کره زمین در برابر این پرتوهای مرگبار همانند یک سپر محافظت می‌کند. ازون در حالت عادی و در سطح زمین گازی بسیار سمی است که تماس با آن باعث سوزش و التهاب دردناک دستگاه تنفسی می‌شود اما در جو فوقانی لایه‌ای محافظ را تشکیل می‌دهد که تخریب آن موجب می‌شود تا پرتو فرا بنفش خطرناک خورشید صدمات جبران ناپذیری به موجودات روی کره زمین وارد آورد از جمله: آسیب دیدگی عدسی چشم (آب مروارید) و کوری، آفتاب سوختگی و نهایتا سرطان پوست، تضعیف سیستم دفاعی بدن، پیری زودرس، اختلال در مکانیزم فتوسنتز گیاهان و کاهش فضای سبز و محصولات کشاورزی، کاهش رشد و نابودی فیتو پلانکتون‌های موجود در آب دریاها که منبع اصلی غذایی موجودات بزرگتر دریایی به شمار می‌آیند و کمک به افزایش پدیده زمین گرمایی.


به گزارش دفتر حفاظت لایه ازون، نخستین بار در سال ۱۹۷۴ دو دانشمند آمریکایی به نام‌های «بن رولاند» و «ماریو مولینا» پی بردند که یون کلر موجود در برخی مواد شیمیایی ساخت دست بشر به نام «کلرو فلورو کربن‌ها یا سی‌اف سی‌ها» (CFCs) می‌تواند باعث تجزیه سریع مولکول ۳ اتمی ازون به مولکول ۲ اتمی اکسیژن گردد. بدین ترتیب که یک اتم کلر به یک مولکول ۳ اتمی ازون حمله کرده و یک اکسیژن آن را جذب نموده و تشکیل مونواکسید کلر (CLO) می‌دهد. در نتیجه مولکول ازون متلاشی و یک اتم اکسیژن رها می‌شود. از آنجا که مونواکسید کلر بسیار ناپایدار است به سرعت اتم اکسیژن خود را از دست می‌دهد و کلر آن مجددا به سراغ یکی دیگر از مولکول‌های ازون می‌رود. این فرآیند تا تخریب ۱۰۰ هزار مولکول ازون ادامه می‌یابد.


مواد مخرب لایه ازون و جایگزین‌های آنها


در بسیاری از مواد شیمیایی ساخت دست بشر اتم کلر وجود دارد که در این میان می‌توان از متیل کلروفرم و تترا کلرید کربن به عنوان حلال در صنایع الکترونیک و تولید چسب و رنگ، متیل بروماید به عنوان ماده ضدعفونی کننده در بخش کشاورزی، در سیستم‌های اطفاء حریق «سی اف سی‌ها» مانند گاز R-۱۲ در کمپرسورهای خنک‌کننده و گاز R-۱۱‌ به عنوان ماده پف‌دهنده در صنایع اسفنج‌سازی نام برد.


اقدامات بین المللی برای جلوگیری از تخریب لایه ازون


در سال ۱۹۸۵، ۲۱ کشور پیشرفته جهان برای جلوگیری از تخریب لایه حیاتی ازون در وین پایتخت اتریش گردهم آمدند تا سیاست‌های رویارویی با این معضل جهانی را اتخاذ کنند. این اقدام منجر به تصویب کنوانسیون وین شد.


به گزارش ایسنا، دو سال بعد یعنی در سال ۱۹۸۷، ۴۶ کشور جهان در مونترال کانادا موافقت کردند تا تولید و مصرف سی‌اف‌سی‌ها را طبق یک جدول زمان‌بندی شده به تدریج کاهش داده و در نهایت حذف کنند این موافقت به ایجاد پروتکل مونترال منجر گردید.


اقدامات ملی برای جلوگیری از تخریب لایه ازون


تشکیل کمیته ملی ازون


پس از الحاق ایران به کنوانسیون وین و پروتکل مونترال، در سال ۱۳۷۳ کمیته ملی ازون که عالی‌ترین مرجع قانونی تصمیم‌گیری و سیاستگذاری در خصوص اجرای مفاد پروتکل مونترال در ایران است، تشکیل شد.


ریاست این کمیته بر عهده معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست است و اعضای آن عبارتند از: وزارتخانه‌های امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، کشاورزی، نفت، همچنین اداره گمرک، سازمان هواشناسی و سایر ارگان‌ها بر حسب مورد.


تاسیس دفتر حفاظت لایه ازون


به منظور اجرای مصوبات پروتکل در ایران، ایجاد مرکزی با عنوان دفتر حفاظت لایه ازون تحت طرح توانمندسازی با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) در دهمین کمیته اجرایی پروتکل مونترال در سال ۱۹۹۳ (۱۳۷۲ شمسی) به تصویب رسید. این دفتر کار خود را به طور رسمی از سال ۱۳۷۳ با اهدافی مانند فعالیت به عنوان دبیرخانه کمیته ملی ازون، هماهنگی برای تسهیل در اجرای پروژه‌ها، جمع آوری، تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات مربوط به واحدهای مصرف‌کننده مواد مخرب لایه ازون و هماهنگی بین آژانس‌های اجرایی برای تسهیل در اجرای پروژه‌ها آغاز کرد.




۰۴ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


علم و فناوری

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن