تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): کسی که از چیزی طرفداری مصرّانه و نابجا کند یا اینکه از جانب دیگران به نفع او طرفداری ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798004051




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نفت؛ پاشنه آشيلي که جدي گرفته نمي شود


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۳ آبان ۱۳۹۳ (۱:۳۵ق.ظ)
نفت؛ پاشنه آشيلي که جدي گرفته نمي شود گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، بودجه نمايانگر همه برنامه ها و فعاليت هاي دولت بوده و نقش بسيار مهم وحياتي در توسعه ي اقتصاد ملي ايفا ميکند. با توسعه وظايف دولت و افزايش سريع هزينه هاي دولتي و پيوند آن با وضعيت عمومي اقتصاد کشور کنترل مخارج اهميت خود را از دست داد و نياز به بهبود در سيستم هاي برنامه ريزي کنترل و مديرت منابع بخش عمومي مطرح شد تا تصميم گيرندگان را قادر سازد ديد وسيع تري پيدا کره و از اطلاعات وسيعي در مورد نتايج عملکرد و هزينه هاي اجراي فعاليت ها را داشته باشد.
به واقع دولت تمام فعاليتهاي مالي خود، اعم از کسب درآمد و پرداخت هزينه ها براي اجراي برنامه هاي متعدد و متنوع خود را در چارچوب قانون بودجه انجام مي دهد. بنابراين بودجه آيينه تمام نماي همه برنامه ها و فعاليتهاي دولت بوده و نقشي بسيار مهم و حياتي در توسعه اقتصاد ملي ايفا مي نمايد.
مروري بر رفتار اقتصادي دولتها در ايران نشان مي دهد که نفت، بيش از آن چه که نعمتي در جهت رفاه و پيشرفت کشور باشد، به صورت عذاب و آفتي براي انحراف اقتصاد از مسير اصلي، بروز کرده است. اين در حالي است که نفت در واقع يک ثروت بين نسلي است، بايد خرج سرمايه گذاري ماندگار و بلندمدت شود، نه مخارج روزمره و مصرفي.
نوسانات شديد قيمت جهاني نفت و تاثير آن بر درآمد کشورهاي صادرکننده اين محصول همچون پاشنه آشيلي است که مسبب تحولاتي منفي در ساختار اقتصادي کشورهايي چون ايران مي گردد. اخيرا نيز بهاي جهاني نفت خام در ماه جاري ميلادي دستخوش نوسانات زيادي شده و حتي در مواقعي به پايين ترين ميزان خود در سال هاي گذشته نيز رسيده و در اين ميان آنچه طي روزهاي گذشته موجب بروز نگراني هايي در دولت شده به کاهش قيمت نفت باز مي گردد. طي سه هفته گذشته قيمت نفت روند نزولي را پيش گرفته است.
در حالي که دولت قيمت نفت را در بودجه سال جاري 100 دلار در نظر گرفته است، بهاي نفت ايران در بازارهاي جهاني به 75 دلار براي هر بشکه رسيده است .براساس آنچه در لايحه بودجه آمده حداقل 40 درصد از منابع مورد نياز دولت که معادل 78 هزار ميليارد تومان مي شود، از طريق فروش نفت تامين خواهد شد. 34 درصداز منابع بودجه نيز از طريق درآمدهاي مالياتي تامين مي شود.
در مورد اين روند نزولي دلايل متعددي، از جمله کاهش تقاضا در سطح جهاني و افزايش توليد برخي کشورها شناسايي شده؛ اما يکي از اصلي ترين موضوعاتي که در اين مورد مطرح مي شود افزايش توليد نفت خام عربستان صعودي و فروش آن با قيمت بسيار پايين بوده است. اين دامپينگ عربستان در بازار باعث شد تا ساير کشورهاي صادرکننده نفت نيز براي حفظ بازار خود نفت خود را با تخفيف به فروش برسانند. به هر حال نگراني هاي ناشي از کسري بودجه، مديريت آن را براي سال جاري و نحوه صحيح و واقعي بودجه‌نويسي براي سال ۱۳۹۴ را الزامي ساخته است.
با نگاهي به نحوه برخورد ايران با درآمدهاي نفتي مي توان گفت اين برخورد همچنان از نوع «مصرفي» است. به معناي اينکه نمي توان تنها در اين مورد به اعداد و ارقام دولتي بسنده کرد و گفت وابستگي بودجه ايران به درآمدهاي رانتير کمتر شده و به 40 درصد رسيده است. چرا که اولا حتي اگر 40 درصد هم اين وابستگي وجود داشته باشد اين رقم قابل توجه است و نشان مي دهد که هنوز نفت متغير اصلي تعيين کننده بودجه است و دوم اينکه با نگاهي به رفتار دولتها مي توان گفت آنها در طول سال به بهانه هاي مختلف عمراني، خدماتي، حوادث غير مترقبه و ... از درآمدهاي نفتي صندوق ذخيره ارزي برداشت مي کنند. پس بايد گفت اين وابستگي به نفت همچنان مرضي است که در ساختار اقتصاد کلان ايران وجود دارد و حتي تحريم ها هم نتوانسته آنچنان که گفته مي شود از اين وابستگي بکاهد.
از سويي ديگر نحوه خدمات دولت و فراهم کردن زمينه مناسب رونق در بخش هاي مختلف جامعه به گونه اي نيست که انتظار داشت عمده درآمدهاي کشور از طريق وصول ماليات يا گمرکات حاصل شود. بنابراين مي توان گفت اين نوسانات نفتي با همراه داشتن مخاطراتي همانند خطرات ناشي از تحريم هاي اقتصادي، هشداري براي دولت ايران است که رو به اصلاحات اقتصادي بياورد. «اصلاح سيستم ماليات گيري» و «اصلاح روش مواجه شدن با درآمدهاي نفتي»، يکي از مهمترين برنامه هاي دولت در يک بازه زماني به منظور کاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي است.
به طور کلي دولت مي تواند در برخورد با پديده نفت راههايي چون: تبديل نفت خام به فرآورده و توسعه زنجيره ارزش افزوده، ذخيره سازي نفت خام، سرمايه گذاري خارجي، تهاتر نفت با کالا، تهاتر نفت با طلا، استفاده از درآمد نفتي براي پوشش ريسک را اتخاذ کند. از سويي ديگر« اصلاح سيستم ماليات گيري» با رويکرد عقلاني و پرهيز از تنش هاي هزينه بر در عرصه سياست داخلي و خارجي از يک سو و از سويي ديگر به ايجاد روحيه مالياتي و افزايش تمکين در ماليات‌دهندگان ارتباط دارد. ايجاد اين روحيه به عواملي چون: دارا بودن قدرت پرداخت ماليات، برابري قانوني ماليات دهندگان، درست بودن مخارج و اعتماد به دستگاه دولتي، شفافيت و وضوح قوانين مالياتي، راه‌هاي وصول ماليات و... بستگي دارد.
به هرحال در هر تصميمي که دولت مي گيرد٬ بحث هزينه و فايده آن مطرح است و بهينه ساختن سيستم دريافت ماليات نيزآن قدر فوايد مثبت بر بودجه دولت دارد که مي توان از آثار منفي احتمالي آن به راحتي گذشت. اما آنچه در اين بين مهم است اجراي صحيح سيستم اخذ ماليات، مستلزم استفاده ازکادر متخصص و آموزش ديده٬ سيستم مکانيزه٬ برخورد مناسب با مؤديان و استفاده ازحسابداران خبره خارج از سازمان است که اين مقدمات بايد پيش از اجراي قانون و بايد به عنوان پيش زمينه اي در راستاي کاهش وابستگي بودجه دولت به درآمدهاي نفتي و افزايش درآمدهاي مالياتي فراهم شود.

محمد قربانپور شيخاني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن