تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هيچ باطلى نيست كه در برابر حق بايستد مگر آن كه حق بر باطل چيره مى شود و اين سخن خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر کاتالیزور

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

تعمیرات مک بوک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798141548




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سنگيني کفه ترازوي دولت اعتدال به شرق


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۸ شهريور ۱۳۹۳ (۰:۴۱ق.ظ)
سنگيني کفه ترازوي دولت اعتدال به شرق گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، تحولات بين المللي و موافقت نامه هاي اقتصادي اخير دولت يازدهم، از نوعي تداوم سياست نگاه به شرق ايران خبر مي دهد. امري که بيشتر تحليل گران را تا پيش از اين مجبور مي کرد که با قاطعيت در گرايش اقتصادي و سياسي دولت روحاني اظهار نظر نکنند. سياست نگاه به شرق و وجود مولفه هاي شرق گرايانه و تلاش براي توسعه روابط با کشورهاي آسيايي، امري بي سابقه در سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران نبوده و در دوره هاي پيشين نيز با شدت و ضعف به چشم مي خورد، اما اين برداشت خاص دولت نهم و دهم از سياست مذکور و نحوه اجراي آن بود که «نگاه به شرق» را به عنوان مفهومي خاص با ويژگي هاي مختص به خود وارد عرصه سياست خارجي کشور کرد.
در واقع، آنچه به عنوان تعبير و تفسير دولت نهم و دهم از سياست نگاه به شرق برداشت شده و در عمل نمود پيدا کرد، نه تلاش براي توسعه روابط با قدرت هاي نوظهور آسيايي به منظور گشودن راهي نو پيش پاي اقتصاد، صنعت و ديگر حوزه هاي نيازمند توسعه در ايران، بلکه جهت گيري روابط به سمت کشورهايي بود که در جنبه هاي کلان سياست خارجي خود، با غرب و به ويژه آمريکا زاويه داشته و به انحاي گوناگون، نشانه هاي ضدهژموني طلبانه يا به تعبيري «ضد امپرياليستي» از خود بروز داده و يا دست کم، به تعبير دولتمردان وقت، پتانسيل هايي را در اين زمينه براي ايران فراهم مي کردند.
همچنين در دوره هاي قبل، تشديد فشارها بر ايران در قالب تحريم هاي بين المللي، عملاً ايران را به موضعي سوق داد که خواه ناخواه، کشورهاي «شرقي» را به عنوان تنها شريک باقي مانده ببيند و همين امر، ضمن محدود کردن فضاي مانور ايران، قدرت چانه زني کشور را نيز کاهش داد. شايد مهم ترين مصداق اين امر، در بحث صادرات انرژي نمود پيدا کرد که پس از تشديد تحريم هاي يکجانبه غرب، صرفاً راهي بازارهاي شرقي شده و شرکاي شرقي نيز در تحميل شرايط مطلوب خود به ايران از هيچ اقدامي دريغ نورزيده اند. به اين ترتيب بود که سياست نگاه به شرق عملاً به ضد خود تبديل شده و نتيجه منفي به بار آورد.
با روي کار آمدن دولت يازدهم و در پيش گرفتن مذاکرات ايران با 1+5 به صورت جدي و از سويي ديگر امضاي توافق موقت ژنو در آذر 1392 اغلب مقامات سياسي در داخل، خارج و تحليل گران را در پيگيري و اتخاذ سياست نگاه به شرق ايران با ترديد مواجه ساخت. اگر چه رفت و آمدهاي مسؤولين وزارت خارجه به کشورهاي غربي و از سويي ديگر رفت و آمدهاي مقامات سياسي و اقتصادي غرب به ايران نشان مي داد ايران به بازسازي روابط خود با غرب مي انديشد اما؛ پيدايش تنش در روابط روسيه با آمريکا و شرکاي غربي اش بر سر اوکراين، شرايطي را به وجود آورد که ايران را ملزم مي کرد در ديپلماسي خود و ملاحظات راهبردي اش شفافيت بيشتري به نمايش بگذارد.
با اين حال انعقاد تفاهم نامه 70 ميليارد يورويي ايران و روسيه در کميسيون مشترک اقتصادي اين شفافيت در رويکرد سياسي اقتصادي دولت را بيش از هر زمان ديگري نمايان ساخته است. ايران در بحبوحه مذاکرات دشوار با گروه کشورهاي ۱+۵ به از هم پاشيدن ديوار تحريم‌ها نياز دارد تا به اين ترتيب طرف‌هاي غربي را وادار به امتيازدهي کند. روسيه نيز به عنوان يکي از کشورهاي شاخص غيرغربي، به تازگي آماج تحريم اروپا و آمريکا قرار گرفته است و براي کاستن از فشارهاي اين تحريم‌ها، تمايل فراواني به گسترش ارتباط با همسايه جنوبي خود دارد.
محصول اين هم افزايي و اشتراک منافع و اولويت‌ها، انعقاد تفاهم نامه‌اي کلي براي گسترش تبادلات اقتصادي ميان دو کشور ايران و روسيه به ارزش ۷۰ ميليارد يورو بود. دو کشور البته پيش از اين نيز مبادلاتي با هم داشتند و حتي در اوج دوران تحريم‌هاي غربي عليه ايران، گرچه ارزش تبادلات ميان تهران و مسکو از ۴ ميليارد دلار به ۲ ميليارد دلار کاهش يافته بود ولي متوقف نشده بود.
گرچه عملياتي شدن اين تفاهم نامه خود محل بحث ديگري دارد اما بايد گفت تفاهمنامه اي که از سوي رؤساي کميسيون اقتصادي مشترک ايران و روسيه به امضا رسيد؛ نشان دهنده عزم جدي دو کشور براي توسعه روابط است. روابط ايران و روسيه در دوهه گذشته بر حوزه هاي غيراقتصادي تمرکز داشته است. درحالي که با توجه به تحول در روابط خارجي روسيه و تمايل جمهوري اسلامي به وجه اقتصادي رابطه با روسيه، همکاري هاي اقتصادي بيشتر مورد توجه قرار گرفته است. به ويژه براي روسيه که در معرض تحريم هاي فزاينده امريکا و غرب قرار دارد، بازار هفتاد ميليوني ايران که درآمد نفتي و گاز را هم مي تواند داشته باشد؛ بسيار جذاب است. در واقع روسيه در همان مسيري گام برمي دارد که پيش از اين چين گام برداشته است. هر دو کشور از غيبت رقباي غربي خود سود فراواني برده اند. اينک روسيه با امضا اين تفاهنامه مي کوشد از مزاياي گوناگون اقتصادي که در اين روابط اقتصادي تجاري با ايران درحوزه هاي مختلف وجود دارد بهره مند شود.
همچنين حجم بالاي مبادلات پيش بيني شده در تفاهم نامه نشان مي دهد سياست غرب در تشديد فشار از يک سو بر روسيه و از سوي ديگر بر ايران زمينه ساز نزديکي فزاينده روابط دو کشور شده است. بنابراين فضاي بين المللي به نوعي اين توسعه روابط را الزامي ساخته است. اما نکته اي که نبايد از آن غافل ماند اين است که روسيه در روابط با ايران عمدتا به جاي آنکه به عنوان وزنه اي در مقابل غرب در پرونده هسته اي عمل کنند، از کارت ايران و نزديکي با ايران، جهت چانه زني با غرب و تأمين حداکثري منافع خود بهره برده و به وقت خود، با قطعنامه هاي شوراي امنيت عليه ايران نيز همراه شده است.
هم اکنون اين کشور خود را ملزم به روابط اقتصادي با کشورهايي مي داند که در تقابل با سياست هاي آمريکا و متحدين غربي اش هستند و ايران بايد اين نکته را در نظر داشته باشد که اگرچه اين نزديکي منافعي را در کوتاه مدت براي کشورمان در پي دارد اما آنچه روسيه را ملزم به نزديکي هرچه بيشتر با ما ساخته، ناشي از تنگناهاي تحريم غرب است. ماجراي بحران اوکراين روسيه را به درگيري بزرگ با غرب کشانده و داستان تحريم طولاني ايران اين بار در روسيه تکرار شده است. بنابراين بهتر آن است که سياستگذاران تهران برخلاف دوره هاي قبل و با درس گرفتن از گذشته در پي شرط بندي بر سر برد و باخت در جدال روس ها با غرب نباشند.
تجربه حوادث سال هاي اخير، ايراني ها را به اين هوشياري رسانده که نبايد سرنوشت خويش را به قهر و لبخند قدرت ها گره بزنند. تداوم ارتباط با جبهه شرق همچون چين و روسيه و تلاش هرچه بيشتر براي ترميم روابط اقتصادي ايران با غرب، افق هاي اميدوارکننده اي را پيش روي دولتي مي نهد که توازن و اعتدال را سرلوحه کار خويش قرار داده است؛ ضمن اينکه اين امر قدرت چانه زني ايران در ميادين بين المللي را نيز مضاعف خواهدکرد.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن