محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832596512
تأملی در جدیدترین آمار بحثبرانگیز ارائهشده توسط دولت
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
رقمی که همه را سرِ «کار» گذاشت!؛
تأملی در جدیدترین آمار بحثبرانگیز ارائهشده توسط دولت
چندی است که رئیسجمهور محترم از آمار و ارقامی صحبت میکند که حاکی از آن است که اقتصاد در شرایط بهتری قرار گرفته است. بهعنوان مثال، «بالأخره از رکود خارج شدیم و یا نرخ بیکاری کاهش یافته است.» اما آیا واقعاً مردم در سطح جامعه نیز این رونق را حس میکنند و یا این گمانی است در حد آمار و ارقام؟!
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، یکی از پدیدههای انکارناپذیر در علم اقتصاد کلان، وجود وقفه یا تأخیرهای درونی و بیرونی اجتنابناپذیر همراه با اعمال هر نوع سیاست پولی و مالی است. وقفههایی نظیر وقفه در تشخیص، تصمیمگیری، اجرا و نهایتاً عکسالعمل فعالین اقتصادی به اجرای آن سیاست. صرفنظر از اینکه اعمال سیاستهای اقتصادیِ همراه با وقفه منجر به اثرگذاری خواهد شد یا نه، باید توجه داشت که شاخصهای اقتصادی با بخشنامه و اعلام رسمی و نظایر آن اصطلاحاً یکشبه بالا و پایین نمیشوند؛ چراکه این آمارها در واقع نمایشی از واقعیت هستند و واکنش شاخصهای کلان، همانگونه که بیان شد، با تأخیرهای گوناگونی اتفاق خواهد افتاد. اواسط ماه گذشته و در حالی که هنوز جوهر قلمِ تدوینکنندهی سیاستهای بستهی خروج از رکود روی کاغذ خشک نشده بود، ریاست محترم جمهور ضمن سخنرانی در جمع مردم مشهد، با اعلام رسمی خود، کشور را از رکود خارج نمودند. این اعلام در شرایطی اتفاق افتاد که تا لحظهی نگارش این یادداشت، هنوز لایحهی «سیاستهای خروج غیرتورمی از رکود» به تصویب مجلس هم نرسیده است، چه رسد به اجرا و واکنش فعالین اقتصادی به آن.
لازم به ذکر است علیرغم وجود انتقاداتی به سیاستهای طراحیشده در قالب این لایحه، نگارنده معتقد است اگر نیمی از این سیاستها هم بهطور صحیح اجرا گردد (تأکید میشود اگر بهطور صحیح اجرا گردد!) یکی از پیامدهای آن، خروج از رکود خواهد بود، لیکن به نظر میرسد ریاست محترم جمهور و مشاورین اقتصادی ایشان تصورشان بر این بوده که صرفاً توجه به راهحلهایی که در قالب این بسته مطرح شده است کشور را از رکود خارج مینماید و بر همین مبنا، به مردم مژدهی خروج از رکود را دادهاند. اما در واقع فعالین و کارشناسان اقتصادی، انتقادهای قابل توجهی را بر این ادعا وارد میدانند و حاشیههای فراوانی در اطراف این ادعا به وجود آمده است. به هر حال، برای تحلیلگران اقتصادی کاملاً قابل پیشبینی بود که در آینده با آمار و ارقامی مواجه خواهند شد که تأییدکنندهی این ادعاست و همینطور هم شد. پس از بازتاب این ادعاها، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با اعلام نرخ رشد مثبت 6/4 درصد، بر بهتزدگی ناشی از ناباوری اقتصاددانان افزود؛ تا جایی که رئیس کمسیون برنامه و بودجهی مجلس در نطقی رسمی، تحقق این آمار را غیرممکن دانست و بحثهای زیادی در واقعی نبودن این آمار مطرح گردید و البته پرداختن به آن، مجال دیگری میطلبد. به نظر میرسد آنچه طی روزهای اخیر در ادامهی همین ادعاها اعلام شد، آمار میزان نرخ بیکاری باشد که توسط مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران ارائه گردیده و این یادداشت در نظر دارد توجه مسئولین و مخاطبین را به چند نکته پیرامون آن جلب نماید.
1. در اینکه اعداد و ارقام ارائهشده توسط مراکز معتبری نظیر بانک مرکزی و مرکز آمار برمبنای دادههایی هستند که کمترین خطای ممکن در اندازهگیری آنها وجود دارد، شکی نیست. در این هم که فرمولها و مدلهایی که برای به دست آوردن این نتایج از آنها استفاده شده از جمله معتبرترین فرمولها و مطابق با متدهای علمی متداول در تمامی مراکز آماری دنیا هستند، تردیدی راه ندارد، اما محل اشکال، مؤلفههایی است که باید برای این فرمولها تعریف نمود تا با فرض این تعاریف، از دادههای ارائهشده نتیجه دریافت گردد. برای مثال، نرخ بیکاری براساس تعریف عبارت است از:
همانگونه که در فرمول سادهی فوق مشاهده میشود، با تغییر تعاریف، بهسادگی میتوان دامنهی افراد شاغل را محدود یا گسترده کرد. اکنون طبق آمارهای بینالمللی و همچنین تعریف مرکز آمار ایران، هر فردی که در هفته یک ساعت کار داشته باشد، شاغل محسوب میشود. بالطبع با تغییر این تعریف، فرضاً به نیمساعت در هفته، بدون ایجاد تغییر واقعی و در همان وضعیت سابق، نرخ بیکاری کاهش مییابد. این اتفاق در دولت قبلی رخ داد و حسب تغییر تعریف بینالمللی فردِ شاغل، مرکز آمار ایران نیز تعریف خود را از سه روز در هفته به یک ساعت در هفته تغییر داد. (یعنی الآن براساس تعریف مرکز آمار ایران، فردی که یک ساعت در هفته شغل داشته باشد، شاغل محسوب میشود.)
نتیجهی این تغییر، کاهش نرخ بیکاری محاسبهشده بدون تغییر وضعیت واقعی در جامعه خواهد شد و البته دولت قبل نیز استفادههای سیاسی خود را از این کاهش بهوجودآمده در نرخ بیکاری نمود و در مقابل هم برخی از آقایانی که الآن در جایگاه دولتمردان قبلی قرار گرفتهاند، با پای کار آوردن روزنامههای زنجیرهای خود، بهشدت دولت و بهطور ویژه شخص رئیس دولت را متهم به دروغگویی و فریب مردم نمودند.
دولت نه با تغییر تعریف افراد شاغل، بلکه با ایجاد تغییر در نرخ مشارکت، که یکی از مؤلفههای مربوط به محاسبهی «جمعیت فعال» است، سعی در کاهش غیرواقعی نرخ بیکاری نموده است. همانگونه که بیان شد، دستکاری نرخ مشارکت سبب تغییر غیرواقعی میزان جمعیت فعال و در نتیجه، کاهش نرخ بیکاری بدون تغییر مؤثر در وضعیت شاغلین میگردد.
اکنون سؤال اینجاست که اگر این کار فریب مردم بود، چرا خود ایشان که امروز در مسند اجرا قرار دارند، اقداماتی در دستکاری تعاریف فرمولهای اقتصادی با اهداف سیاسی انجام میدهند؟! البته به نظر میرسد اینبار دولت نه با تغییر تعریف افراد شاغل، بلکه با ایجاد تغییر در نرخ مشارکت، که یکی از مؤلفههای مربوط به محاسبهی «جمعیت فعال» است، سعی در کاهش غیرواقعی نرخ بیکاری نموده است. همانگونه که بیان شد، دستکاری نرخ مشارکت، سبب تغییر غیرواقعی میزان جمعیت فعال و در نتیجه، کاهش نرخ بیکاری بدون تغییر مؤثر در وضعیت شاغلین میگردد.
2. گرچه شاید با دستکاری مؤلفههای تشکیلدهندهی شاخصهای آماری، بتوان نتایج حاصل از آن را در عین دروغ نبودن، به آنچه دوست داریم تحقق یافته باشد، نزدیک نماییم و از آنها بهعنوان ابزاری برای تأیید ادعاهای خود استفاده کنیم، لیکن در همهی زمانها در دسترس فعالین و تحلیلگران اقتصادی نشانههایی وجود دارد که بهراحتی میتوانند با بررسی تطبیقی این نشانهها، آمارهای ارائهشده را راستیآزمایی نمایند.
برای تقریب به ذهن، در قالب مثال عرض میشود که وقتی پزشکی ادعا میکند بیماری درمان شده، این ادعا برای خانوادهی بیمار و سایر پزشکان، زمانی قابل قبول خواهد بود که علاوه بر ادعای این پزشک، نشانههای بهبودی نیز در این بیمار قابل مشاهده باشد. در همین راستا، ریاست محترم جمهور در کسوت یک کاندیدای ریاستجمهوری بهدرستی میفرمودند که «بهترین وسیلهی اندازهگیری نرخ تورم، جیب مردم است!»)
اما فارغ از پرداختن به پاسخ این سؤال که آیا مردم و فعالین اقتصادی نشانههای رونق را در اقتصاد حس میکنند یا نه؟! بهسادگی با مرور نشانههایی نظیر برخی از آمارهای معتبر ارائهشده توسط خود دولت و قوهی قضائیه، میتوان مشاهده نمود آنگونه که رئیسجمهور و دستاندرکاران اقتصادی دولت ادعا میکنند و به آمارها هم استناد میکنند، همهچیز به قول معروف گلوبلبل نشده است. بهعنوان مشتی نمونه از خروار، با ملاحظهی برخی از آمارها، نظیر رشد قابل توجه تعداد و میزان چکهای برگشتی در یک سال گذشته (آمار ارائهشده توسط بانک مرکزی) و عدم تمدید قرارداد تعداد قابل توجهی از کارمندان دولت در سال گذشته (آمار ارائهشده توسط خود دولت)، ادعای رشد مثبت و نرخ بیکاری تکرقمی کمی غیرقابل قبول مینماید.
3. در هر کشوری، شاخصهای اقتصادی بهمنزلهی علائم حیاتی اقتصاد آن کشور به حساب میآیند. لذا همانگونه که نمیتوان از یک پزشکِ انسان انتظار داشت که برمبنای اطلاعات غلطی که در مورد بیمار به وی ارائه شده نظر پزشکی صحیحی صادر نماید، در مورد اقتصاددانان نیز همینگونه است. طبیعتاً زمانی که با دستکاری مؤلفههای تشکیلدهندهی شاخصهای اقتصادی، اعدادی غیرواقعی ارائه گردد، انتظار یک نظر دقیق و قابل اعتماد از پزشکان اقتصاد، که همان اساتید دانشگاه و اقتصاددانان هستند، توقع بیجایی است. بنابراین به نظر میرسد اگر اقدامات اینچنینی ادامه یابد، تقاضای آقای رئیسجمهور مبنی بر همکاری و اظهارنظر دانشگاهیان در مسائل کشور، لااقل در حوزهی مسائل اقتصادی، بیشتر به تعارفی تشریفاتی تبدیل خواهد شد تا یک درخواست جدی.*برهان*110
۲۹/۰۷/۱۳۹۳ - ۱۳:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
معاون وزیر راه در گفتوگو با فارس خبر داد بانک عامل توسعه بندر شهید رجایی برای فاینانس چین تعیین شد/ تخصیص اعت
معاون وزیر راه در گفتوگو با فارس خبر دادبانک عامل توسعه بندر شهید رجایی برای فاینانس چین تعیین شد تخصیص اعتبار فاز ۲ توسط دولتمدیرعامل سازمان بنادر با بیان اینکه بانک ملت به عنوان بانک عامل در فاینانس چین برای توسعه فاز 2 بندر شهید رجایی مشخص شد از تخصیص اعتبار برای این پروژهمعاون وزیر جهاد کشاورزی: نادرست بودن مصرف 90 درصدی آب در کشاورزی/آمارهای غلط دولت و مردم را گمراه میکند
معاون وزیر جهاد کشاورزی نادرست بودن مصرف 90 درصدی آب در کشاورزی آمارهای غلط دولت و مردم را گمراه میکندمعاون وزیر جهاد کشاورزی گفت اینکه گفته میشود بیش از 90 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود هیچگونه پایه علمی ندارد و این مسئله همه را گمراه میکند و در حالت خیلی خوشبینانه اینجدیدترین آمار واردات خودرو به ایران
جدیدترین آمار واردات خودرو به ایرانواردات خودروی سواری در نیمه نخست سال جاری با افزایش 115 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 51 هزار و 474 دستگاه رسید در شهریور ماه سال جاری تعداد 7488 دستگاه خودروی سواری به ارزش 146 میلیون و 974 هزار و 957 دلار وارد کشور شده است که به این ترتبراساس اعلام مرکز آمار جزئیات متوسط دستمزد ۷ گروه شاغل در نیم سال ۹۳/ رشد ۲۹ درصدی دستمزد کارگر ساده
براساس اعلام مرکز آمارجزئیات متوسط دستمزد ۷ گروه شاغل در نیم سال ۹۳ رشد ۲۹ درصدی دستمزد کارگر سادهدر قالب گزارش مرکز آمار ایران متوسط دستمزد ۷ گروه از شاغلان در نیم سال اول ۹۳ منتشر شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس به نقل از مرکز آمار ایران کمترین و بیشترین درصد تغییرات متپرداخت سهم تولید از هدفمندی همچنان در اغما!/ نگرانی از بلعیدن سهم صنعت توسط صنایع دولتی
اقتصادی صنعت و تجارت و کشاورزی مهر خبر میدهد پرداخت سهم تولید از هدفمندی همچنان در اغما نگرانی از بلعیدن سهم صنعت توسط صنایع دولتی خبرگزاری مهر- گروه اقتصادی بیش از 5 ماه از اجرای قانون هدفمندی یارانهها می گذرد و اگرچه قرار است 1200 میلیارد تومان از منابع حاصل از اجرای ایبدون حضور شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت اساسنامه بانک خصوصی صادرات توسط «دولتیها» تصویب شد/ سرمایهگذاری
بدون حضور شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالتاساسنامه بانک خصوصی صادرات توسط دولتیها تصویب شد سرمایهگذاری سهام عدالت همچنان پشت درهای بستهمجمع فوقالعاده بانک صادرات برای تصویب اساسنامه ۱۴۷ مادهای بانک مرکزی بدون حضور شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت برگزار شد به گزارش خبرندولتی بودن شبکههای انتقال چالشی برای صادرات برق توسط بخش خصوصی
رئیس سابق سندیکای صنعت برق در گفتگو با ایلنا دولتی بودن شبکههای انتقال چالشی برای صادرات برق توسط بخش خصوصی 1393-07-22 08 10 علیرغم اینکه گفته شده بخش خصوصی میتواند ۲۵ درصد برق نیروگاهها را صادر کند ولی عملا اتفاقی نیفتاده چون شبکههای انتقال دست دولت است و بخش خصوصی اگر هم باجماعی در دولت بر نرخ رشد 4 درصد نیست/ اعتبار مراکز آمار باید حفظ شود
اجماعی در دولت بر نرخ رشد 4 درصد نیست اعتبار مراکز آمار باید حفظ شودیک استاد اقتصاد گفت مشکلی که در سالهای گذشته وجود داشت این بود که آمار اعلام شده توسط دولت را در مرکز آمار و بانک مرکزی نمیدیدیم حالا هم شأن مراکز آمار باید حفظ شود به گزارش خبرگزاری فارس حسین راغفر در گفتجدیدترین آمار جمعیتی كشور اعلام شد/ روند مثبت نرخ موالید
استانها شرق خراسان رضوی درگفتگو با مهر جدیدترین آمار جمعیتی كشور اعلام شد روند مثبت نرخ موالید مشهد - خبرگزاری مهر مدیرکل دفتر اطلاعات آمار و جمعیت سازمان ثبت احوال کشور با اعلام جدیدترین آمار جمعیتی کشور گفت خوشبختانه در نرخ موالید كشور آمار رو به افزایش است اما احساس منباید درباره آمار رسمی دولت تردید كرد/با اطمینان از ركود خارج شده ایم/ تبریک مهار تورم توام با خروج از ركود
رییس جمهوری در نشست مشترک دولت و مجلس نباید درباره آمار رسمی دولت تردید كرد با اطمینان از ركود خارج شده ایم تبریک مهار تورم توام با خروج از ركود رییس جمهوری سه شنبه شب در چهارمین نشست مشترك دولت و مجلس با تبریك اعیاد قربان و غدیر با نوید آینده ای بهتر برای اقتصاد کشور تصریح کردکارنامه مدیریت سبز دستگاههای دولتی /کسب رتبه نخست در تحقق اهداف زیست محیطی توسط سازمان تبلیغات اسلامی
اجتماعی محیط زیست کارنامه مدیریت سبز دستگاههای دولتی کسب رتبه نخست در تحقق اهداف زیست محیطی توسط سازمان تبلیغات اسلامی رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت گزارش عملکرد دولت به تفکیک دستگاهها امروز توسط سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه هیات وزیران ارایه و کارنامه اختصاصی سال 92 هر درد اظهارات سخنگوی دولت توسط معصومه ابتکار!
رد اظهارات سخنگوی دولت توسط معصومه ابتکار رئیس سازمان محیطزیست به اظهارنظرها درباره سرطانزا نبودن بنزین پتروشیمی واکنش نشان داد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش جام نیوز به نقل از تسنیم معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص حضور خود در مدرسه کواز آمار شش میلیونی ایجاد شغل دولت قبل تا 400هزار شغل نوبخت |اخبار ایران و جهان
از آمار شش میلیونی ایجاد شغل دولت قبل تا 400هزار شغل نوبخت با در نظر داشتن جمعیت شاغلان در تابستان سالهای 92 و 93 و اعدادی که مسعود نیلی در فروردین سال گذشته به آنها استناد کرد یک نتیجه روشن و یک سوال جالب پیش میآید اگر طی سالهای 85 تا 90 هر سال فقط چهارده هزار شغل ایجاد شدهواکنش سخنگوی دولت به تهدید رییس جمهور توسط مطهری
واکنش سخنگوی دولت به تهدید رییس جمهور توسط مطهری نوبخت مهمترین تصمیمات جلسه امروز هیأت وزیران را تشریح کرد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش جام نیوز به نقل از ایسنا محمدباقر نوبخت در جلسه امروز وزیران با مورد توجه قرار دادن موضوعات مطرح شده در این جلسه گفت امروز در جلسهجدیدترین آمار نزاع خیابانی تهرانی ها
جدیدترین آمار نزاع خیابانی تهرانی ها نایب رییس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به عوامل شکل دهنده جرم گفت در 6 ماهه سال جاری بیش از ۴۰ هزار نزاع خیابانی داشتیم در حالی که این آمارها می تواند با همکاری بیشتر بین این دو نهاد کاهش پیدا کند خبرگزاری مهر نایب رییس شورای اسلامیرکوردشکنی وزارت راه دولت روحانی در آمار خروج قطار از ریل!
رکوردشکنی وزارت راه دولت روحانی در آمار خروج قطار از ریل در ۷ ماه نخست امسال ۸ حادثه ریلی در محور راه آن جنوب کشور رخ داده است که فرسودگی خطوط دلیل عمده این سوانح بوده و هنوز ۹۰ کیلومتر این مسیر بازسازی نشده که احتمال فاجعه انسانی را بالا برده است به این مطلب امتیاز دهید92 درصد فعالیت های سواد آموزی توسط بخش غیر دولتی صورت می گیرد
رییس سازمان نهضت سواد آموزی کشور در جمع مدیران تشکل های مردم نهاد فارس 92 درصد فعالیت های سواد آموزی توسط بخش غیر دولتی صورت می گیرد خبرگزاری پانا معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به فعالیت های بخش غیر دولتی و مردم نهاد در زمینه سواد آموزی گفت هم اکنون 92 درصد فعالیت های سواد-
اقتصادی
پربازدیدترینها