تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سنگهاى زیربناى اسلام سه چیز است: نماز، زکات و ولایت که هیچ یک از آنها بدون دیگرى درس...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

سیسمونی نوزاد

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798561794




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کلیشه‌های زنان در نگاه رسانه ملی |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کلیشه‌های زنان در نگاه رسانه ملی
زن در آشپزخانه غذا می‌پزد و مرد سر میز منتظر غذا نشسته است، زن با انبوهی از ظرف‌های کثیف در سینک آشپزخانه رو‌به‌رو است و مرد روزنامه می‌خواند، زن درگیر و دلمشغول انتخاب بهترین پودر لباسشویی است و مرد به این فکر می‌کند کدام بانک را برای استفاده از خدمات الکترونیک انتخاب کند...
کد خبر: ۴۴۲۱۴۴
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۴ - 15 October 2014


زن در آشپزخانه غذا می‌پزد  و مرد سر میز منتظر غذا نشسته است، زن با انبوهی از ظرف‌های کثیف در سینک آشپزخانه رو‌به‌رو است و مرد روزنامه می‌خواند، زن درگیر و دلمشغول انتخاب بهترین پودر لباسشویی است و مرد به این فکر می‌کند کدام بانک را برای استفاده از خدمات الکترونیک انتخاب کند، زن از میهمانان پذیرایی می‌کند و مرد فوتبال تماشا می‌کند، زن می‌پرسد و مرد در مقام دانای کل جواب می‌دهد.


آرمان در ادامه نوشت: اشتباه نکنید! اینها بخش‌هایی از یک کتاب یا فیلمنامه نیست بلکه تصاویر رایجی است که در قالب آگهی‌های تبلیغاتی هر از چند گاه از صدا و سیما پخش می‌شود و خیل عظیمی از تماشاگران را به خود جذب می‌کند. تلاش برای فروش کالا و اقناع مخاطب برای خرید یا به عبارت دیگر، ترویج فرهنگ مصرفی یکی از ارکان دنیای سرمایه‌داری است. در این میان، گسترش وسایل ارتباط جمعی و فراگیر شدن آنها بیشترین کمک را به ترویج این فرهنگ و نهادینه کردن آن در جامعه کرد.


پخش انواع و اقسام تبلیغات و آگهی‌ها در اماکن مختلف و احاطه انسان امروز از طریق وسایل ارتباط جمعی از عمده‌ترین راه‌ها برای القای فرهنگ مصرف است. تاثیر گسترده تبلیغات به‌ویژه تبلیغات تصویری برای نهادینه ساختن فرهنگ مصرف و روی آوردن شهروندان به خرید کالا و همزمان با آن رونق تجارت موجب شد تا بسیاری از صاحبان کالا با پذیرش قیمت‌های  بالای صدا و سیما خواهان پخش تبلیغات محصولات خود باشند. پخش تبلیغات در رسانه‌های گروهی به ویژه تلویزیون و تاثیر قابل توجه آن بر مخاطبان موجب شده است تا در سال‌های اخیر، بسیاری از کارشناسان حوزه ارتباطات به مفاهیمی که آگاهانه یا ناآگاهانه از طریق تبلیغات به مخاطبان ارسال می‌شوند، تاکید کنند. به عبارت دیگر، محتوای پنهان پیام که به طور غیرمستقیم مخاطب را تحت تاثیر قرار می‌دهد، موضوعی است که طی سالیان گذشته بارها مورد بررسی قرار گرفته است.


مرد آگاه؛ زن خانه‌دار


تاکید بر کلیشه‌های جنسیتی و گنجاندن دو جنس در چارچوب مفاهیم سنتی برای درک راحت‌تر پیام‌های بازرگانی و گاه همزاد پنداری مخاطب با این پیام‌ها در چند سال اخیر و همزمان با حرکت کشور به سمت دوران گذار میان سنت و مدرنیته شکل تازه‌ای به خود گرفته است. در واقع، ترویج کلیشه‌های جنسیتی که دیر زمانی در جامعه رایج بوده است، نه‌تنها خود را در قالب سریال‌های تلویزیونی که در محتوای پیام‌های بازرگانی به‌خوبی نشان داده است. ترویج کلیشه‌های جنسیتی و جا انداختن نگاه مرد آگاه و پویا و زن خانه‌دار به‌طور حتم، با بسیاری از شعارهای مسئولان در چند سال اخیر در تناقض است. درحالی که بسیاری از مسئولان حضور زنان در دانشگاه‌ها و تلاش این قشر برای حضور در جامعه به‌رغم تمامی مشکلات را برگ برنده‌ای در کارنامه کاری خود می‌دانند، تاکید بر نگرش‌هایی که زن را تنها در چارچوب خانه و دغدغه زن را پختن غذا، شستن ظرف‌ها و مراقبت از کودک معرفی می‌کند و مرد را همچنان به عنوان فردی که روزنامه می‌خواند، با رایانه کار می‌کند یا فوتبال می‌بیند، تعریف می‌کند نشان از نگاه متناقض و سطحی دست‌اندرکاران به ارتقای جایگاه زنان و لزوم فرهنگسازی در این مورد دارد. 


 نگاه رسانه ملی به جایگاه زن


گنجاندن زنان در کلیشه‌های جنسیتی و احاطه آنان با مفاهیم سنتی تنها منحصر به ایران نیست. بسیاری از کشور‌های توسعه یافته نیز به‌ رغم تمامی ادعاها، گاه زنان را در قالب تعریف‌های جنسیتی مشخص در تبلیغات و آگهی‌ها نشان می‌دهند. البته، در این کشورها مدیریت خصوصی شبکه‌های تلویزیونی و غلبه نگاه سرمایه‌سالار به برنامه‌ها برای بازگشت سرمایه، راه را برای کنترل مفاهیم ارائه شده دشوار می‌سازد. این درحالی است که در ایران به واسطه دولتی بودن صدا و سیما و تسلط مدیران دولتی بر شبکه‌های تلویزیونی، بیان هر نوع دیدگاه و طرح هر نوع ایده در قالب سریال، آگهی و ... حساسیت بیشتری را در افکار عمومی و در نگاه کارشناسان ایجاد می‌کند.


 مردم جلوتر از صدا و سیما حرکت می‌کنند


اسماعیل قدیمی، استاد ارتباطات با اشاره به لزوم تغییر نگاه صداوسیما همگام با تغییرات جامعه می‌گوید: جامعه ما تحت تاثیر عوامل درونی و شرایط منطقه ای و جهان به طور مداوم در حال تغییر و به‌روز شدن است. در دنیای امروز تفکر جنسیتی نسبت به مشارکت اجتماعی مورد بازبینی قراگرفته است و جامعه حضور زن و مرد را به راحتی می‌پذیرد. در واقع، همگان پذیرفته اند که در پذیرش نقش‌های جنسیتی نباید جنسیت را مبنا قرار داد.


این استاد دانشگاه در ادامه عنوان می‌کند: صدا و سیما باید تغییرات صورت گرفته را با دیدی واقع بینانه بپذیرد و در همین راستا قدم بردارد. قدیمی تصریح می‌کند:قوانین ما میان نقش‌های خانوادگی و اجتماعی زنان مغایرتی نمی‌بیند. بهتراست صداوسیما نیز با پیگیری این خط با درایت بیشتر و برنامه‌ریزی، سیاستی آشتی‌جویانه را در پیش گیرد. به این معنی که چه مرد و چه زن با وجود وظایفی که در جامعه به عنوان شهروند دارند، تکالیفی را باید در خانه بپذیرند. این مساله نه‌تنها شامل زنان نمی شود و هر دو جنس را در برمی‌گیرد. به باور من، تغییر رویه رسانه ملی در این زمینه نه‌تنها نقض قانون کشور نیست بلکه به نوعی همراهی با مخاطبی است که هر روز آگاه‌تر می‌شود و خواهان مطالب به روز است. در این شرایط القای مفاهیم کهنه تنها از میزان مخاطبان و تاثیر پیام‌ها می‌کاهد. 


 شکاف میان رسانه و واقعیت‌های اجتماعی


یک جامعه‌شناس نیز در گفت‌وگو با آرمان با اشاره به شکاف اجتماعی میان رسانه‌های گروهی با واقعیت‌های اجتماعی می‌گوید: رسانه باید برآیندی از واقعیت اجتماعی باشد. اما آنچه ما در تلویزیون می‌بینیم حاکی از شکاف میان رسانه و واقعیت اجتماعی است. عالیه شکربیگی در ادامه تصریح می‌کند: امروزه زنان ایرانی توانسته‌اند به سقف‌های نامرئی و شیشه‌ای که آنها را در چارچوب‌های مشخص تعریف می‌کند، نزدیک شوند و پا به عرصه اجتماعی بگذارند. تحت این شرایط نمایش زن در محیط خانه و انحصار او به خانواده نه تنها ظلمی در حق توانمندی‌های زنان است، بلکه با واقعیت اجتماعی فاصله معنادار دارد. به باور من، حضور در محیط خانه و خانواده برای هر دو جنس ارزش است، اما این به معنای تاکید بر این بخش و نادیده گرفتن سایر واقعیت‌ها نیست. متاسفانه، این نوع نگاه به زنان در ساختارهای مربوط به سیاستگذاری‌های اجتماعی هم دیده می‌شود. وی بیان می‌کند: به‌طور حتم، ما نیازمند گذشت زمان هستیم تا به سطحی از عدالت جنسیتی در اذهان و افکار عمومی برسیم. نمی‌توان در مقابل سیل تغییر و تحولاتی که در حال رخ دادن است، ایستاد. این جریان آغاز شده است و مسئولان باید با پذیرش این روند به شکلی واقع بینانه شرایط موجود را بازتاب دهند. 














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن